-voymar- 15.10.2021 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 (edytowane) To znaczy, że tylko Tobie wolno sobie pogrywać z innymi, insynuować niskie "aj kiu", ocierać się o niewybredne komentarze i insynuacje. Zauważyłeś może, że większość z nas (niestety w przeciwieństwie do Ciebie) nie usuwa swoich wpisów po czasie? A nawet potrafimy niekiedy przyznać rację? Zaakceptować odmienne zdanie? Zdobyłeś się kiedyś na taki krok? Bo jakoś nie zauważyłem. Jesteś permanentnie nieomylny. Wiem, to trudne słowo, ale można je "wyguglować". P.S. Przepraszam czytających, ale już mi trudno się silić na taktowną elokwencję . Stwierdziłem, że normalna odpowiedź nie trafi, niestety.... Pozostaję na bocznym torze. Odnoszę wrażenie, że nie będę tam odosobniony. Skoro zostałem potraktowany jak debil, to trudno.... Zdanie jak najbardziej można miec odmienne .Popieram to. Za to nie popieram wpisów ktore piszący nie rozumie o co mi chodzi-NIE ROZUMIE CO JA PISZĘ pisze zupełnie o czymś innym. Podobnym treścią lecz innym. Dobra bo znów się wciągnę w bezsensowną dyskusję z ktorej nic nie wyjdzie. Nie rozumiesz sedna i tyle. Nie napisałem ----- D E B I L ----- bo tak nie twierdzę Edytowane 15 Października 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.10.2021 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 Też by mi było szkoda czasu na dyskusję w której jestem sam, nie potrafię przytoczyć argumentów, danych na poparcie swojej tezy i przekonać do niej nikogo z dyskutujących. To musi być frustrujące - i da się to odczuć... Naprawdę tylko się uśmiać pozostaje. Argumenty ,argumenty---- Czy ty czasem nie siedzialeś po 2 lub 3 lata w jednej klasie? Ja takich w klasie miałem i przez 3 lata co rok dostawali to samo pytanie i nigdy nie znali odpowiedzi. Noż kurna ile razy trzeba pisać jedno i to samo. Daj sobie spokój bo naprawdę nie rozumiesz dyskusji. A ja nie zamierzam tego kolejny raz rozpisywać Ni słowem pisanym nie załapałeś ni rachunkiem na liczbach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.10.2021 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 Połowa miesiąca pykła i uzyski są z 5,72kW =351kWh jak by tak dalej żarło to październik zamknę 702kWh toż to by byl rekord jak na ten miesiąc.Powodzenia w uzyskach dla wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.10.2021 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 Naprawdę tylko się uśmiać pozostaje. Argumenty ,argumenty---- Czy ty czasem nie siedzialeś po 2 lub 3 lata w jednej klasie? Ja takich w klasie miałem i przez 3 lata co rok dostawali to samo pytanie i nigdy nie znali odpowiedzi. Noż kurna ile razy trzeba pisać jedno i to samo. Daj sobie spokój bo naprawdę nie rozumiesz dyskusji. A ja nie zamierzam tego kolejny raz rozpisywać Ni słowem pisanym nie załapałeś ni rachunkiem na liczbach. Takich jak ty spotkałem na Polibudzie - ale tylko na pierwszym roku. Odpadali szybko, bo zadania mat-fiz rozwiązywali na twoj sposób - "wydaje_mi_się" Ale zdawałem sobie sprawę, że oni gdzieś muszą egzystować i proszę- jest i -voymar‐ Kończę ten temat i zostawiam cię w twojej niewiedzy. Siodło możesz kupić tu: https://dobresiodla.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.10.2021 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 Moc do sprawności nie ma nic. Raczej technologia wykonania. Uściślę Sprawność przekłada się na większą moc modułów (z porównywalnej powierzchni) a porównujemy produkcję w kWh / kWp. Lepsza technologia daje lepszą sprawność z tej samej powierzchni modułów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.10.2021 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 (edytowane) Takich jak ty spotkałem na Polibudzie - ale tylko na pierwszym roku. Odpadali szybko, bo zadania mat-fiz rozwiązywali na twoj sposób - "wydaje_mi_się" Ale zdawałem sobie sprawę, że oni gdzieś muszą egzystować i proszę- jest i -voymar‐ Kończę ten temat i zostawiam cię w twojej niewiedzy. Siodło możesz kupić tu: https://dobresiodla.pl/ BUTA ,ignorancja i pycha --- nie pytałem coś tam skończył i jak . czy nauka w sob i niedz. ha ha. Pytałem ogólnie o szkołę . Czy czasem nie siedziałeś 2 lub 3 lata w jednej klasie.? Oczekiwałem odpowiedzi---- Nie Spoko. Dawałem radę ha ha. A to coś zaprezentował utwierdza mnie w tym co piszę Nie pojmujesz -co się do ciebie pisze i o co pyta. i jakie dane ( wartości ) przedstawia. PS. Odnośnie kasowania postów--- już wszystko jasne? Amen. Edytowane 15 Października 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.10.2021 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 Dobra Jest o co walczyćPaździer.--16r ---------- 292kWh 17r ---------377 18r ----------523 19 r --------618 oj to przebić w tym roku to trzeba napitalać 20 r -----366 21r do 15.10 ----351 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.10.2021 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 Uściślę Sprawność przekłada się na większą moc modułów (z porównywalnej powierzchni) a porównujemy produkcję w kWh / kWp. Lepsza technologia daje lepszą sprawność z tej samej powierzchni modułów. Chodziło mi tylko o to--- Cyt Lepsza technologia daje lepszą sprawność z tej samej powierzchni modułów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 17.10.2021 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Chodziło mi tylko o to--- Cyt Lepsza technologia daje lepszą sprawność z tej samej powierzchni modułów dotyczy też systemów nadążnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smakor 17.10.2021 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Chyba nie masz na myśli, że lepszy falownik zwiększa uzyska bo to lekka paranoja Pewnie nawet panele maja bardzo wyrównane parametry, tutaj nikt raczej nie ma złotego graala. Biorąc pod uwagę jak w ciągu dnia wyglądają wykresy strony wschodniej i zachodniej to jakby cała moja instalacja mogła nadążać na słońcem i ustawiać się pod optymalnym kątem do niego w zależności od pory dnia i roku to łatwo sobie wyobrazić, że wyprodukowałaby z 50% więcej prądu. Ale i tak nie narzekam mając na liczniku 7,8 MW od 27 marca 2021 z 10 kW wschód-zachód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lubuszmen 17.10.2021 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Dobra Jest o co walczyć Paździer.--16r ---------- 292kWh 17r ---------377 18r ----------523 19 r --------618 oj to przebić w tym roku to trzeba napitalać 20 r -----366 21r do 15.10 ----351 Mam proste pytanie? - gdzie szanowny kolega mieszka - chodzi mi o powiat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 17.10.2021 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Chyba nie masz na myśli, że lepszy falownik zwiększa uzyska bo to lekka paranoja Pewnie nawet panele maja bardzo wyrównane parametry, tutaj nikt raczej nie ma złotego graala. Biorąc pod uwagę jak w ciągu dnia wyglądają wykresy strony wschodniej i zachodniej to jakby cała moja instalacja mogła nadążać na słońcem i ustawiać się pod optymalnym kątem do niego w zależności od pory dnia i roku to łatwo sobie wyobrazić, że wyprodukowałaby z 50% więcej prądu. Ale i tak nie narzekam mając na liczniku 7,8 MW od 27 marca 2021 z 10 kW wschód-zachód. Tak dla porównania od 27.03-do 16.10--4940kWh z 5,72kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dymmek 19.10.2021 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 Witam serdecznie , jestem nowym posiadaczem Pv . Użytkuje dopiero 2 miesiąc i chciałbym ocenić w jakim stopniu moja fotowoltaika funkcjonuje . Mój użył w poprzednim miesiącu to 1157 kw a w obecnym 633 kw 19 dni. Moja instalacja to 11 kw .Są osoby z lubuskiego, które pochwała się uzyskiem za wrzesień i październik w celu porównania . Dziękuję z góry .Pozdrawiam Dymmek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 19.10.2021 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 (edytowane) Podaj jakieś dane na temat instalacji - kierunki świata, pochylenie połaci, montaż na dachu (?), zacienienia.Możesz też podać moduły i falownik. Wynik za wrzesień 2021 całkiem niezły - 105 kWh/kWp . Edytowane 19 Października 2021 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 19.10.2021 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 Witam serdecznie , jestem nowym posiadaczem Pv . Użytkuje dopiero 2 miesiąc i chciałbym ocenić w jakim stopniu moja fotowoltaika funkcjonuje . Mój użył w poprzednim miesiącu to 1157 kw a w obecnym 633 kw 19 dni. Moja instalacja to 11 kw . Są osoby z lubuskiego, które pochwała się uzyskiem za wrzesień i październik w celu porównania . Dziękuję z góry . Pozdrawiam Dymmek Trochę biednie ten wrzesień wyszedł 105,18 kWh/kW , lecz ten rok jest naprawdę kiepski. Miejmy nadzieję że przyszły to zrekompensuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancia 19.10.2021 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 Porównując z południem Polski to masz całkiem podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dymmek 20.10.2021 02:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2021 Kierunek południe , montaż 1 połacie dachy 30 stopni. Falownik foxess t 10 Longi 370 Teraz jak jest niżej słońce to zacienienie występuje do 11 dach sąsiada lekko zasłania ale nie zauważyłem aby miało to wpływ na moc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 20.10.2021 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2021 Zacienienie ma na bank wpływ na moc. Możesz poobserwować wykresy w słoneczne dni i na pewno to zauważysz. Wrzesień tego roku dla takiej instalacji masz całkiem przyzwoity. Z ciekawości: opust masz 70% czy 80%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancia 20.10.2021 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2021 Kierunek południe , montaż 1 połacie dachy 30 stopni. Falownik foxess t 10 Longi 370 Teraz jak jest niżej słońce to zacienienie występuje do 11 dach sąsiada lekko zasłania ale nie zauważyłem aby miało to wpływ na moc . Maksymalna moc przy kierunku południowym występuje ok 12 więc to już po ustąpieniu zacienienia i max moc będzie podobna chociaż z uwagi na kąt padania to jednak niższa natomiast wyprodukowana energia z uwagi na krótszy czas modułów będących w słońcu będzie mniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancia 20.10.2021 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2021 A tak z innej beczki, to foxess gdy świeci słoneczko to nie jest za głośny? z karty wychodzi że ma wentylatory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts