Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Dzisiaj u mnie też była prawie bezchmurna pogoda i myślałem, że będzie ładny uzysk ale coś było nie tak. Z 4,8kWp uzyskałem tylko 27 kWh. Falownik przy maksymalnym nasłonecznieniu zamiast produkować około 4kW osiągał 2,5 - 3 kW. Przyglądałem się napięciu i mocy na stringach i zauważyłem, że ma problem z utrzymaniem punktu maksymalnej mocy. Panele bez obciążenia miały około 300V ( 8szt.), inwerter zbyt mało obciążał panele , napięcie utrzymywał w granicach 270-280V i pobierał zbyt mały prąd ( 4-6A ), co skutkowało małą mocą. Gdy obserwowałem we wcześniejsze dni to napięcie na panelach było w granicach 250-260V i prąd 8-9 A. Mam nadzieję , że to nie wina inwertera tylko pogody. Czy miał ktoś do czynienia z takim zachowaniem się falownika?

Może wysoka temperatura na zewnątrz się przyczyniła. Zobaczę czy jutro też będzie podobnie.

No zależy kto w jakim celu zakłada PV. Ja wyprodukowałem w tym roku 2.3MWh. Powiedzmy, że wyprodukuję do końca roku 4.6MWh.

Po opùście mam do wykorzystania 3.68MWh

I niby wszystko OK, bo instalację projektowałem pod zużycie roczne zużycie wg faktur 3.2 MWh, a chciałem mieć rezerwę na założenie klimy.

Tylko, że nowy licznik po zsumowaniu tego, co oddałem do sieci i tego, co poszło na autokonsumpcję pokazuje, że w pierwszym półroczu zużyłem 1.8MWh,czyli idę na styk.

Żadnych nowych urządzeń w domu, te same przyzwyczajenia, tryb życia też (za wyjątkiem 2msc na HomeOffice).

Nie ukrywam- frustrujące.

No zależy kto w jakim celu zakłada PV. Ja wyprodukowałem w tym roku 2.3MWh. Powiedzmy, że wyprodukuję do końca roku 4.6MWh.

Po opùście mam do wykorzystania 3.68MWh

I niby wszystko OK, bo instalację projektowałem pod zużycie roczne zużycie wg faktur 3.2 MWh, a chciałem mieć rezerwę na założenie klimy.

Tylko, że nowy licznik po zsumowaniu tego, co oddałem do sieci i tego, co poszło na autokonsumpcję pokazuje, że w pierwszym półroczu zużyłem 1.8MWh,czyli idę na styk.

Żadnych nowych urządzeń w domu, te same przyzwyczajenia, tryb życia też (za wyjątkiem 2msc na HomeOffice).

Nie ukrywam- frustrujące.

Analizowałeś jakie napięcie w domu miałeś przed założeniem PV i teraz?

Jeśli masz w domu sporo odbiorników o budowie rezystancyjnej lub indukcyjnej bez sterowania (żelazko, piekarnik mocniej grzeje, odkurzacz mocniej ssie), to przy wyższym napięciu zużycie będzie nieznacznie większe.

Edytowane przez _Grisza_

Raczej nie.

Optymalny kąt pochylenia zależy od lokalizacji i od azymutu

@Stanowska ma częściowo rację.

Popatrz poniżej, zrobiłem w PVSOL symulację produkcji dla całego roku (kąt 25st vs 40st).

106534748_596558987934443_246371249175672949_n.jpg

Obok siebie mam bliźniaczą instalację do swojej i to się potwierdza. (u mnie kąt 40st. u sąsiada 25st, azymut prawie identyczny, brak zacienień).

Jeśli wciąż nie wierzysz, zrób na szybko symulację na poniżej stronie, zobaczysz jak produkcja kształtuje się w poszczególnych miesiącach w zależności od kąta.

https://ec.europa.eu/jrc/en/pvgis

Edytowane przez _Grisza_