Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Symulacja, symulacją a realna instalacja to 2 różne tematy.

Wychodząc z takiego założenia to w ogólnie nie powinno się nic liczyć , symulować tylko robić na tzw. "oko".

Przecież napisałem, że w realu to się potwierdza, widać to zarówno po ilości kWh, jak i max kW w pełnym słońcu.

Po pełnym roku wrzucę dokładne dane niedowiarku.

Edytowane przez _Grisza_

Teraz właśnie uwypukla się przewaga paneli ustawionych bardziej płasko, aniżeli tych pod "optymalnym" kątem 35*.

Summa summarum wyjdą pewnie podobne uzyski, ale kąt nachylenia np 40+ będzie gorszy, niż tych poniżej 30, w skali roku.

@Stanowska ma częściowo rację.

Popatrz poniżej, zrobiłem w PVSOL symulację produkcji dla całego roku (kąt 25st vs 40st).

[ATTACH=CONFIG]445861[/ATTACH]

Jeśli wciąż nie wierzysz, zrób na szybko symulację na poniżej stronie, zobaczysz jak produkcja kształtuje się w poszczególnych miesiącach w zależności od kąta.

Twoje symulacje potwierdzają że @Stanowiska nie ma racji.

Kąt 25 Stopni daje w symulacji 10.482 kWh a kąt 40 stopni daje 10.510 kWh rocznie.

Czyli mniejsze pochylenie nie jest bardziej optymalne a o tym pisze @Stanowiska. Jest podobne ale nie bardziej optymalne.

Zależ też od lokalizacji i azymutu.

Jaki masz azymut i jaką lokalizację w tej symulacji?

Lokalizacja - Poznań, instalacja 10 kWp

Azymut 0 stopni

Kąt optymalny 39 stopni - 10.361 kWh

Kąt 25 stopni - 10.124 kWh

Kąt 40 stopni - 10.361 kWh.

Azymut -45 stopni

Kąt optymalny 35 stopni - 9.762 kWh

Kąt 25 stopni - 9.650 kWh

Kąt 40 stopni - 9.742 kWh.

Azymut +45 stopni

Kąt optymalny 34 stopni - 9.667 kWh

Kąt 25 stopni - 9.593 kWh

Kąt 40 stopni - 9.642 kWh.

W każdym przypadku symulacja pokazuje większe teoretyczne uzystki dla kąta 40 stopni niż dla kąta 25 stopni.

https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/#PVP

Dla instalacji na trakerze szacunkowa produkcja dochodzi do 13.400 kWh.

PS Optymalny kąt jest różny w różnych porach roku :)

Prawie wszystko co napisałeś powyżej jest prawdą.

TAK, w każdym przypadku symulacja w skali całego roku pokazuje większe teoretyczne uzyski dla kąta 40 stopni niż dla kąta 25 stopni.

Przecież ja nie napisałem, że jest inaczej.

Tylko teraz przeczytaj jeszcze raz co napisał Stanowska

Teraz właśnie uwypukla się przewaga paneli ustawionych bardziej płasko

To jest prawda, "teraz właśnie" w miesiącach maj, czerwiec, lipiec uzyski dla kąta powiedzmy 25 będą większe, natomiast oczywistym jest, że w przekroju całego roku powinny być mniejsze.

Jaki masz azymut i jaką lokalizację w tej symulacji?

W symulacji dałem azymut 206 stopni (PV GIS jest to +26), miejscowość Tychy, bo taki mam w rzeczywistości.

Edytowane przez _Grisza_

Twoje symulacje potwierdzają że @Stanowiska nie ma racji.

Kąt 25 Stopni daje w symulacji 10.482 kWh a kąt 40 stopni daje 10.510 kWh rocznie.

Czyli mniejsze pochylenie nie jest bardziej optymalne a o tym pisze @Stanowiska. Jest podobne ale nie bardziej optymalne.

Symulacja symulacją, a ja podpieram się tym, co powiedział mi facet od paneli. Otóż teraźniejsze panele są bardziej udoskonalone od tych sprzed paru lat pod względem absorpcji promieniowania słonecznego ze światła odbitego/rozproszonego. Z tego też względu, im bardziej są ustawione w niebo, tym więcej wyprodukują energii w pochmurne dni, niż panele pochylone bardziej na horyzont. Także w skali roku mniejsze pochylenie dachu powinno mieć przewagę. Pewnie niewielką, ale jednak.

Tyle w teorii :-)

Edytowane przez Stanowska

Sądzę, że te modele symulacji uzysków są sprzed paru lat i nikt sobie tyłka nie zawraca, żeby zmieniać symulację w oparciu o markę i model panela. A te, jak wiadomo, z roku na rok są coraz to lepsze i wydajniejsze.

Symulacje są robione tylko w oparciu o zmiany klimatyczne i nasłonecznienie w danym regionie.

EDIT:

Zresztą wynika to poniekąd z logiki. Jeżeli przyjmiemy, ze optymalny kąt nachylenia wynosi 35*, to chyba każde odchylenie paneli ku słońcu o tyle samo stopni, co ku gruncie, da ci większy sumaryczny uzysk, jeżeli odchylisz je ku słońcu!

Lepsze będzie ustawienie na płasko, czy pod kątem 70*? I w jednym, i w drugim przypadku odchylamy panele o 35* od kąta idealnego, który wynosi 35*. Chyba rozumiecie o czym piszę?

Sądzę, że te modele symulacji uzysków są sprzed paru lat i nikt sobie tyłka nie zawraca, żeby zmieniać symulację w oparciu o markę i model panela. A te, jak wiadomo, z roku na rok są coraz to lepsze i wydajniejsze.

Symulacje są robione tylko w oparciu o zmiany klimatyczne i nasłonecznienie w danym regionie.

A skąd wiesz, sprzed ilu lat są to modele ??

Skąd wiesz, że nie są aktualizowane?

Symulacja symulacją, a ja podpieram się tym, co powiedział mi facet od paneli. Otóż teraźniejsze panele są bardziej udoskonalone od tych sprzed paru lat pod względem absorpcji promieniowania słonecznego ze światła odbitego/rozproszonego. Z tego też względu, im bardziej są ustawione w niebo, tym więcej wyprodukują energii w pochmurne dni, niż panele pochylone bardziej na horyzont. Także w skali roku mniejsze pochylenie dachu powinno mieć przewagę. Pewnie niewielką, ale jednak.

Tyle w teorii :-)

Cóż za bełkot, jak masz coś takiego pisać, to może nie pisz w ogóle.

W Polsce uśredniając optymalny kąt PV instalacji zwróconej na południe wynosi ok. 38 st.

W miesiącach letnich większe uzyski będą na instalacjach o kącie mniejszym, ale w skali całego roku są one kompensowane z nawiązką w okresie wiosenno-letnim.

Oczywiście to tylko symulacja może być zaburzona, bo pogoda zmienną jest i możemy mieć np. bardzo słoneczne lato i bardzo dreszczowe wiosnę i jesień.

Kropka.

Edytowane przez _Grisza_

Cóż za bełkot, jak masz coś takiego pisać, to może nie pisz w ogóle.

Bo?

Bo tak?

Coś jeszcze dodasz, czy już wyczerpałeś swoje zasoby intelektualne w tej jednej wypowiedzi?

EDIT.

Teraz dopiero o 15:39 coś dopisał, żeby nie wyjść na... ech... i weź tu z takimi gadaj...

Pewnie są aktualizowane, ale tylko w oparciu o nasłonecznienie w danym regionie. Jak niby inaczej?

Dobra, nie było tematu.

"Facet od paneli" powiedział Tobie, że masz dobrze, Ty powiedziałaś to nam i na tym zamknijmy temat.

Programy są stare i nie uwzględniają sprawności paneli.

(To, że w wielu można wpisać wartość sprawności paneli do obliczeń oczywiście nie ma wpływu na wynik symulacji)

Mówisz o tej klorowej tabelce sprzed stu lat?

OK, miałeś rację, nie było tematu i kończymy, bo ja o zupie, a wy o dupie...

Zresztą nie ma o co kruszyć kopii, to są jakieś śmieszne wartości w skali roku.

Niemniej jednak wolałabym, żeby pisać do mnie z większą kulturą i nie traktować mnie jak głupiej blondynki, bo jakiś taki trend na tym forum zauważyłam. A może mi się tylko wydaje...

Pozdrawiam.