cuuube 02.05.2019 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 To chyba bardzo dobry wynik. Gratuluję! A powiedź ile kwh zużyłeś z sieci zewnętrznej ile za to zapłaciłeś i ile pradu sprzedałeś za ile zł? Przy idealnym ustawieniu na południe i mniejszym kącie dachu taka instalacja powinna dobić do 7 000kWh . Do sieci poszło (2.8.0) 4387 kWh , odebrałem (1.8.0) 3544 . Zużyte ogółem w rok z autokonsumpcją 5100 kWh 2.8.0 - 20% = x - 1.8.0 = to co nas interesuje 4387 - 20% opustu = 3509 3509 - 3544 = 35 Wychodzi ,że mam niedobór produkcji na 35 kWh i za tyle powinienem zapłacić po 0,57 zł . Opłaty stałe za rok to jakieś 270zł . Czyli teoretycznie powinienem zmieścić się w około 300zł za rok korzystania z prądu . Normalnie za 5100 kWh x 0,57 = 2900 zł . Teraz kwestia jak widzi to energetyka i kiedy wystawią FV ? Rok po zamontowaniu licznika czy rok po podpisaniu umowy czyli dopiero jakoś 21 czerwca. Teraz kombinuję z przełaczaniem urządzeń na takie fazy by się nie pokrywały na tej samej prądożerne sprzęty - to tak ku poprawieniu bilansowania międzyfazowego , którego EnEA nie robi metodą wektorową ... Niedawno miałeś tłumaczone , w obecnej sytuacji prawnej nie prosument nie sprzedaje nadwyżki prądu ( jeśli ją ma ) tylko odbiera w opuscie (-20% nadwyżki) . Na wykorzystanie jest rok czasu ( gorzej mają chyba ci , którzy rozliczani są w trybie co dwa miesiące ) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 02.05.2019 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 Przy idealnym ustawieniu na południe i mniejszym kącie dachu taka instalacja powinna dobić do 7 000kWh .. Nie. Po zoptymalizowaniu kątów miałbyś pojedyczne procenty lepiej a nie 15% lepiej. 15% tracisz gdy masz instalacje na zachód, 90stopni odkręconą. Te 22 stopni to tyle co nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slak 02.05.2019 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 Za styczeń produkcja 119 kWhZa luty produkcja 380 kWhZa marzec produkcja 547 kWhZa kwiecień produkcja 728 kWhUzysk za marzec 94,3 kWh/kWpUzysk za kwiecień 137,3 kWh/kWp Instalacja 5,8 kWp, odchylenie 20° na zachód panele nachylenie 30° (2,5 kWp) i 40° (3,3 kWp). Za 2019 rok:Uzysk roczny od początku roku - 1774 kWh.Uzysk roczny właściwy - 305 kWh/kWp/rok (za cztery miesiące)Uzysk miesięczny właściwy za rok - 76,46 kWh/kWp/m-c (za cztery miesiące)Efektywność instalacji za 2019 rok - 2,54 kWh/kWp/dzień (za cztery miesiące) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 02.05.2019 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 https://pvmonitor.com.pl/i_user.php?idinst=100065#/pv0 2018 r , z 6 kWp ,6872 kWh https://pvmonitor.com.pl/i_user.php?idinst=151#/pv0 2018 r z 6 kWp 6750 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 02.05.2019 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 Instalacja 5,8 kWp, odchylenie 20° na zachód panele nachylenie 30° (2,5 kWp) i 40° (3,3 kWp). Za 2019 rok: Uzysk roczny od początku roku - 1774 kWh. @ Jastrząb U mnie z 6 kWp do dziś jest 1639 kWh , jak widać tu trochę tam trochę i ucieka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 02.05.2019 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 @ Jastrząb U mnie z 6 kWp do dziś jest 1639 kWh , jak widać tu trochę tam trochę i ucieka... Trzeba być ostrożnym w porównywaniu. Dwa powyższe przykłądy. Są z Twojej okolicy? Pogoda rózna jest. Drugi z nich jest ... na gruncie, wiec wogóle bez sensu bo tam są lepsze produkcje niż na dachu (temp. paneli). Ja nie twierdze że Ci nie ucieka. Twierdze jedynie, że nie ucieka Ci aż tyle z powodu ustawienia. Ile Ci ucieka z zacienienia nie mogę powiedzieć. Ale jakbyś swoja instalcję razem z domem obrócił o 20stopni i wypłaszczył o 10,. to byś dostał raptem 2-3 procent wiecej, pewnie ze 150KWh wskali roku, a nie pod 7000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturrob 03.05.2019 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2019 Witam Kwiecień 1027 kWh z 8,4 kWp Uzysk za kwiecień 122 kWh/kWp Położenie wschód-zachód Jest to mój pierwszy sezon i jestem mile zaskoczony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 05.05.2019 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 Kwiecien 914,3 kWh z 6kWp , lepiej niz w ubiegłym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 05.05.2019 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 Miejsce Tczew. Instalacja 9,6 kw dach 35 stopni nachylenia. Strona południowa.Styczeń - 200 kwh - 20 kWh/kWpluty - 491 kwh - 51 kWh/kWpmarzec - 894 kwh - 93 kWh/kWpkwieceń - 1543 kwh - 160 kWh/kWpRazem 2019 - 3.128 kwh.Moja instalacja: http://www.solarmanpv.com/portal/Terminal/TerminalMain.aspx?come=Public&pid=72302 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 06.05.2019 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2019 Pytanie dotyczące uzysku - dla osób stosujących taryfę G12w - jak procentowo rozkłada się produkcja?Jak nie ma takich szczegółowych danych, to można to pewnie oszacować w porównaniu do zużycia % w latach poprzednich ?!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 07.05.2019 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2019 Pytanie dotyczące uzysku - dla osób stosujących taryfę G12w - jak procentowo rozkłada się produkcja? Jak nie ma takich szczegółowych danych, to można to pewnie oszacować w porównaniu do zużycia % w latach poprzednich ?!? Klepane było wiele razy wystarczy poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 07.05.2019 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2019 Może i było klepane, ale nie zauważyłem (w tym wątku), żeby ludzie podawali % produkcji w taniej i drogiej taryfie (G12w) przy PV. Tak samo ciekawi mnie, jak to wygląda w poszczególnych strefach dla taryfy G13.A w niektórych wątkach są klepane takie ilości postów, że ciężko tam coś znaleźćZrobiłem sobie szacunkowe kalkulacje dla G12w, zobaczymy czy się sprawdzą, zrobię też dla G13.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 07.05.2019 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2019 Tak samo ciekawi mnie, jak to wygląda w poszczególnych strefach dla taryfy G13. Tu to już po bandzie pojechałeś doskonale widać że wiesz że gdzieś dzwonią ale nie wiesz gdzie ani w którym kierunku. Przy G13 nie możesz mieć PV dlaczego? Odpowiedz sobie sam na podstawie danych dotyczących wprowadzenia tej taryfy po co ona dla kogo. Daj że chłopie coś od siebie poczytaj, dowiedz się niezbędnych informacji a później dopytuj o konkrety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 07.05.2019 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2019 oświeć mnie prostaczka...zawsze myślałem, że mogę mieć każdą możliwą taryfę z grupy G i do tego panele PV...nie zdawałem sobie sprawy, że nie mogę mieć taryfy G13 i PV...jakiś link do konkretnego zapisu, dajmy na to w Tauronie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 08.05.2019 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2019 oświeć mnie prostaczka...zawsze myślałem, że mogę mieć każdą możliwą taryfę z grupy G i do tego panele PV...nie zdawałem sobie sprawy, że nie mogę mieć taryfy G13 i PV...jakiś link do konkretnego zapisu, dajmy na to w Tauronie? Źle się wyraziłem możesz mieć G13 i panele PV... jednak panele i inwerter nie mogą być podłączone do licznika 2 kierunkowego. Dlaczego tak jest? zadzwoń do Taurona i poproś o podstawę prawną. Bo jak sam napisałeś w stopce "Ucz się ucz, bo nauka to potęgi klucz." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 09.05.2019 04:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 Nie lubię dzwonić do takich instytucji, wole napisać - tak tylko z ciekawości. Policzyłem sobie (nie mam z tym problemu) i wychodzi mi, że bez PV bardziej opłacalna (dla moich warunków brzegowych) jest taryfa G13, natomiast z uwzględnieniem PV, juz raczej G12w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 09.05.2019 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 Nie widzę ekonomicznego sensu w G12W przy fotowoltaice bo tak samo będzie rozliczał cię ZE. A tym samym zwrot PV znacznie wydłuży się w czasie, a najśmieszniejsze że liczysz coś co za 16 lat przestanie istnieć czyli opust. I pytanie czy do tego czasu PV ci się zwróci. Co później zobaczymy wattrouter lub własny akumulator energii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 09.05.2019 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 To że ty czegoś nie widzisz/rozumiesz, to nie znaczy, że to coś nie istnieje. Pisałem wcześniej - że sytuacja dotyczy moich warunków brzegowych....A o pewnych detalach zwyczajnie nie lubię rozmawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 09.05.2019 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 Oczywiście jak ktoś włącza pralkę, zmywarkę, żelazko i odkurzacz o 22:00 G12W jak najbardziej ma sens. W moich warunkach 2 lodówki i 2 zamrażarki chodzą non stop zmywarka jak się zapełni, pralka pewnie z 10 razy w tygodni chodzi ale każdy wie jak to wygląda z dzieciakami Więc nie będę się ograniczał do prania tylko w taniej taryfie zresztą nie ma to dla mnie absolutnie żadnego znaczenia ponieważ ostatni rachunek za prąd przyszedł 20 PLN za okres (luty-kwiecień) i sumarycznie rachunki za prąd rocznie to 200 PLN. W magazynie po całym roku zostało mi 190kWh, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 09.05.2019 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 Oczywiście jak ktoś włącza pralkę, zmywarkę, żelazko i odkurzacz o 22:00 G12W jak najbardziej ma sens. W moich warunkach 2 lodówki i 2 zamrażarki chodzą non stop zmywarka jak się zapełni, pralka pewnie z 10 razy w tygodni chodzi ale każdy wie jak to wygląda z dzieciakami Więc nie będę się ograniczał do prania tylko w taniej taryfie zresztą nie ma to dla mnie absolutnie żadnego znaczenia ponieważ ostatni rachunek za prąd przyszedł 20 PLN za okres (luty-kwiecień) i sumarycznie rachunki za prąd rocznie to 200 PLN. W magazynie po całym roku zostało mi 190kWh, To nie całkiem tak jest. Ja mam G12W w Tauronie. Od roku nie muszą kupować, gdyż produkcji starczy. Oczywiście nie muszę pilnować, czy już jest 22.00-ga. Jest matematycznie udowodnione, że zysk z taryfy G12 i pochodnych zaczyna się, gdy mamy kilkadziesiąt procent zużycia "nocnego". W 2011 roku w G12E wystarczyło 20 % nocnej by koszty były identyczne z G11. Ostatnio nie liczyłem, czy coś się zmieniło, bo to nudne.. Każdy procent więcej od minimum to już zysk. Być może, że obecnie z tymi procentami jest podobnie, ale nawet jeśli potrzeba kilka procent więcej, to uwzględniając, że lodówka, zamrażarka i co tam jeszcze chodzą przez 24h/dobę ich zużycie jest 50 % na 50 %. Wiem, że dla nas z "wypasioną" PV to bez znaczenia. Ale... Założę "prawdziwą" PC i może zabraknąć własnego prądu. Wtedy trzeba będzie płacić. Więc lepiej zapłacić mniej, niż więcej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts