Pyxis 11.07.2020 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2020 (edytowane) Dokladnie to mialem zaproponowac. To bardzo dobry pomysl. Swego czasu zrobilismy z tym "porzadek" w watku o zuzyciu pomp ciepla i zycie stalo sie prostsze. Mozna podac np: 3,4 kWh / kWp - z instalacji 10kWp z .... (i tu opis jesli sa jakies istotne przeslanki jak zacienienie, wystawa, rodzaj instalacji) Edytowane 11 Lipca 2020 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 11.07.2020 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2020 Oj lipiec będzie słaby, od początku miesiąca albo leje albo pochmurno póki co 240 kWh z 7kWp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 11.07.2020 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2020 na chwilę obecną 423 kWh z 9,66 paskudnie, pada deszcz Słonecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 11.07.2020 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2020 Ruszyło 3-07 do dzisiaj 3,7kWh/kWp/na dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 11.07.2020 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2020 (edytowane) Idzie wg normy 186kWh z 4,55Trochę strat bo miałem zaniki zasilania Edytowane 11 Lipca 2020 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 11.07.2020 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2020 Witam Towarzystwo,u mnie do tej pory 451kWh, tylko jeden dzień miałem piękną parabolę...Ciułam sobie dalej...Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 11.07.2020 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2020 (edytowane) U mnie wynik zbliżony do tego z kwietnia a to przecież lipiec, średnia dzienna produkcja to 35kWh. Trzy dni z uzyskiem blisko 50kWh a minimalny 19kWh, w czerwcu miałem 6 dni z produkcją <10kWh Instalka 8kWp wschód-zachód, zauważam zależność, że im gorsza pogoda tym mniejsza jest różnica w stosunku do instalacji południowch. Edytowane 11 Lipca 2020 przez tobiasz86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 11.07.2020 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2020 Witam, 233 kwh z 4,65 kWp co daje około 50kwh z 1kWp ale dzisiaj tylko 2.8kwh...czarna sobota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 11.07.2020 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2020 Witam, 233 kwh z 4,65 kWp co daje około 50kwh z 1kWp ale dzisiaj tylko 2.8kwh...czarna sobota. U mnie podobnie 49 kWh z kWp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 12.07.2020 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2020 polecicie jakiś sposób prosty na monitoring zużycia energii elektrycznej w domku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 13.07.2020 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2020 polecicie jakiś sposób prosty na monitoring zużycia energii elektrycznej w domku? Najprostszy to Zamel MEW-01. Zaleta to monitoring 3 faz oddzielnie. Albo wykorzystanie dedykowanego rozwiązania danego producenta falownika (o ile jest w ofercie), ale to zazwyczaj drogie rozwiązanie (chyba, że da się zastąpić zwykłym licznikiem - jak np. u Froniusa). Tutaj nie wiem jak z monitorowaniem każdej fazy, może być słabo. Bardziej skomplikowany to pvmonitor.pl, ale tutaj zazwyczaj nikt nie bawi się z monitorowanie każdej fazy oddzielnie. Ja mam na pvmonitor, bo zależało mi na opomiarowaniu domu, oddzielnie PC i PV plus wykresy temperatur. Jak to nie jest potrzebne, to najlepiej wybrać Zamel - jest apka, jest Wifi, wrzucasz urządzenie przed instalację domową i gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 14.07.2020 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2020 (chyba, że da się zastąpić zwykłym licznikiem - jak np. u Froniusa) mam falownik Froniusa ale na solarweb nie widać zużycia - co powiniennem zrobić? , to najlepiej wybrać Zamel - jest apka, jest Wifi, wrzucasz urządzenie przed instalację domową i gra. to urządzenie można sobie samemu zamontować w skrzynce? Tauron tu się nie przyczepi? W któym miejscu to powinno być zamontowane - odrazu za licznikiem dwukierunkowym? btw. ~450pln to nie tak tanio ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 14.07.2020 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2020 mam falownik Froniusa ale na solarweb nie widać zużycia - co powiniennem zrobić? to urządzenie można sobie samemu zamontować w skrzynce? Tauron tu się nie przyczepi? W któym miejscu to powinno być zamontowane - odrazu za licznikiem dwukierunkowym? btw. ~450pln to nie tak tanio ;/ a czy do tego froniusa masz też jakiś dodatkowy licznik? co do zamela to chyba najbardziej przydatnym byłaby kontrola zużycia, bo pobraną z sieci i wysłaną masz na liczniku a produkcję na falowniku, więc gdzie wpiąć to zależy od konfiguracji rozdzielni i miejsca wpięcia falownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.07.2020 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2020 mam falownik Froniusa ale na solarweb nie widać zużycia - co powiniennem zrobić? Normalnie tzn dla chcących korzystać z osiągnięć firmy Fronius to zamontować Fronius Smart Meter oraz skorzystać z aplikacji Fronius.web.Premium Ale jak widzę w Twoim przypadku wydanie 450zł to problem więc pozostanie Ci spisać sobie licznik na końcu miesiąca - i stworzyć w najprostszym arkuszu kalkulacyjnym formułę i sobie policzyć i produkcje i zużycie na podstawie danych z licznika ee i danych z falownika. Jeśli chcesz dokładniej to odczyt prowadź o stałej porze codziennie. Koszt praktycznie żaden , tylko Twoja praca i chęci. W innym przypadku należy zamontować licznik ee(tzw pod-licznik) z możliwością monitorowania zużycia energii elektrycznej zużytej przez dom - tutaj również przy pomocy odpowiedniego arkusza kalkulacyjnego możesz stworzyć na podstawie odczytów dane o produkcji i zużyciu. Jeśli chcesz to mieć w formie aplikacji to albo ją stworzysz (jeśli masz pojęcie) albo zakupisz potrzebne elementy i będziesz odczytywać na komputerze bądź telefonie. To piszą Ci koledzy powyżej. Z inną opcją się nie spotkałem. Wg mnie najbardziej przyjazną jest PVmonitor i jego pochodne. Sam używam dla Fronius-a i SamilSolar i jestem zadowolony, ale z całością mierników i czujników to kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 15.07.2020 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2020 mam falownik Froniusa ale na solarweb nie widać zużycia - co powiniennem zrobić? A dokupiłeś Frnius Smart Meter? To nie jest za darmo/w standardzie. Są dwie opcje - bezkosztowa (opisał CitiMatic) oraz płatna. Bezkosztowa ma spore wady, a płatna... kosztuje Z płatnych, najtańsza - jeśli nie boisz się elektryki i konfigurowania urządzeń - to kup zwykły licznik trójfazowy i zgodnie z instrukcją Froniusa podepnij go pod falownik i skonfiguruj. Zaleta - miałbyś wszystko na jednym monitoringu Froniusa. Reszta to Zamel lub pvmonitor. to urządzenie można sobie samemu zamontować w skrzynce? Tauron tu się nie przyczepi? W któym miejscu to powinno być zamontowane - odrazu za licznikiem dwukierunkowym? Nic im w skrzynce nie możesz grzebać. Wszystko instalujesz w swojej rozdzielnicy zaraz po zabezpieczeniach. Jak nie masz o tym pojęcia, to lepiej zatrudnij elektryka. btw. ~450pln to nie tak tanio ;/ Skoro to nie jest tanio, to co powiesz na cenę Fronius Smart Meter? Obiektywnie patrząc na możliwości, łatwość montażu i konfiguracji, to akurat 450 zł to jest IMHO dość tanio. Jedyna wada to brak integracji z monitoringiem PV. Pytanie: po co ten monitoring? Skoro chcesz tanio, to długopis w rękę (komputer i MS Excel też tani nie jest) i spisuj codziennie stan. Użyteczność, dokładność i wygoda takiego rozwiązania dąży do zera, ale jest tanio. Jak oczekujesz czegoś więcej, to musisz zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.07.2020 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2020 I dzisiaj odebrałem już kolejną fakturę za energię elektryczną Z dwóch instalacji 3,66 kWp z rozliczenia za 6 miesięcy 2020 zapłacę 82,80 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.07.2020 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2020 A mi dzisiaj przyslali jakies prognozy z Taurona. Maja koowa odczyt licznika raz na dobe i sla prognozy? WTF? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro.s 16.07.2020 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2020 I dzisiaj odebrałem już kolejną fakturę za energię elektryczną Z dwóch instalacji 3,66 kWp z rozliczenia za 6 miesięcy 2020 zapłacę 82,80 zł. [ATTACH=CONFIG]446176[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]446175[/ATTACH] A którą masz taryfę? Mi teoretycznie wyszło, że dla G11 w PGE powinienem zapłacić 52,86 zł (8,81zł x 6 miesięcy). Jeszcze nie mam fv, wyliczenia oparłem na stałych składnikach z statniej, przed wymianą licznika fv. Pzd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.07.2020 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2020 G11 PGE.... cena przedstawia opłaty teraz wyższe niż wcześniej. Na wcześniejszej fakturze tak jak piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 20.07.2020 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2020 te faktury prognozowane w Tauronie to szczyt indolencji. Mają odczyty cyfrowe powinno to być naliczane z automatu z płatnością za dany okres. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts