kulibob 01.08.2020 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2020 (edytowane) co tak duzo? W nocy siedzi z latarką na dachu Ja prawie idealnego wykresu nie widziałem od połowy czerwca a idealnego chyba od kwietnia zawsze jakies chmury przylezą Edytowane 1 Sierpnia 2020 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 01.08.2020 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2020 637kW/4= 159,25 z kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMIANEK 01.08.2020 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2020 Lipiec 1240 kWh , 153 kWp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lopiola 01.08.2020 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2020 Lipiec 141,8kWh/kWp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelek321 01.08.2020 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2020 Dzisiaj rano poszedłem zobaczyć do falownika i tak jak dawniej nie zgadzał mi się miesięczny uzysk (nie ma dostępu do internetu).Doszedłem już o co chodzi.Mój falownik "księguje" dzienny uzysk prawdopodobnie o godzinie 24:00.Wczoraj o godzinie 21 nie było już produkcji i z danych lipca wyświetliło 1576kWh.Dzisiaj zobaczyłem, że lipiec uzyskał 1595kWh z 9,75kwp (dodało już wyprodukowane wczoraj najgorsze w miesiącu 19kWh).Także lipiec mam rekordowy od uruchomienia instalacji, bo 163,58 / 1 czerwiec 158,05 / 1maj 162,97 / 1 Widzę, że macie znacznie gorsze wyniki.Możliwe, że mój falownik Kaco blueplanet przekłamuje i za dużo pokazuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 01.08.2020 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2020 Dzisiaj rano poszedłem zobaczyć do falownika i tak jak dawniej nie zgadzał mi się miesięczny uzysk (nie ma dostępu do internetu). Doszedłem już o co chodzi. Mój falownik "księguje" dzienny uzysk prawdopodobnie o godzinie 24:00. Wczoraj o godzinie 21 nie było już produkcji i z danych lipca wyświetliło 1576kWh. Dzisiaj zobaczyłem, że lipiec uzyskał 1595kWh z 9,75kwp (dodało już wyprodukowane wczoraj najgorsze w miesiącu 19kWh). Także lipiec mam rekordowy od uruchomienia instalacji, bo 163,58 / 1 czerwiec 158,05 / 1 maj 162,97 / 1 Widzę, że macie znacznie gorsze wyniki. Możliwe, że mój falownik Kaco blueplanet przekłamuje i za dużo pokazuje? A w Twoim pobliżu inne PV także mają takie uzyski ? Kaco wprawdzie jest giermański (a wiadomo po przykładzie VW , że Niemaszki lubią kręcić...), to pomimo tego nie słyszałem żeby wskazywał zawyżone uzyski. Jeśli inni w okolicy w przy podobnych warunkach mają też wysokie uzyski- to ok, natomiast jeśli zdecydowanie nie- to daje do myślenia... Chyba , że wszyscy pozostali mają zdecydowanie gorszy sprzęt- teoretycznie możliwe. Można to sprawdzić np na Pvmonitorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelek321 01.08.2020 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2020 A w Twoim pobliżu inne PV także mają takie uzyski ? Kaco wprawdzie jest giermański (a wiadomo po przykładzie VW , że Niemaszki lubią kręcić...), to pomimo tego nie słyszałem żeby wskazywał zawyżone uzyski. Jeśli inni w okolicy w przy podobnych warunkach mają też wysokie uzyski- to ok, natomiast jeśli zdecydowanie nie- to daje do myślenia... Chyba , że wszyscy pozostali mają zdecydowanie gorszy sprzęt- teoretycznie możliwe. Można to sprawdzić np na Pvmonitorze. W najbliższej okolicy mam instalatora, ale on ma dużo starszy sprzęt. Dla moich 9,75kwp max dzienny rekord to 71kWh = 7,28 / 1kwp. Powtórzony był 3-4 razy. Myślę, że to realny wynik? Chyba 1 raz widziałem idealną parabolę. Można odczytać z licznika dwukierunkowego całą produkcję? Czy tylko auto konsumpcję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 01.08.2020 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2020 W najbliższej okolicy mam instalatora, ale on ma dużo starszy sprzęt. Dla moich 9,75kwp max dzienny rekord to 71kWh = 7,28 / 1kwp. Powtórzony był 3-4 razy. Myślę, że to realny wynik? Chyba 1 raz widziałem idealną parabolę. Można odczytać z licznika dwukierunkowego całą produkcję? Czy tylko auto konsumpcję? A ten instalator ma podobną produkcję do Twojej ? 71kWh/dzień to nic nadzwyczajnego-u mnie było 70kWh, u innych pewnie podobnie. Zobacz w Twojej okolicy na Pvmonitor- wszystko się wyjaśni. Prawdopodobnie masz dobrze wykonaną instalację, dobrą lokalizację i po prostu miałeś dużo słonka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelek321 01.08.2020 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2020 A ten instalator ma podobną produkcję do Twojej ? 71kWh/dzień to nic nadzwyczajnego-u mnie było 70kWh, u innych pewnie podobnie. Zobacz w Twojej okolicy na Pvmonitor- wszystko się wyjaśni. Prawdopodobnie masz dobrze wykonaną instalację, dobrą lokalizację i po prostu miałeś dużo słonka... Pvmonitor patrzyłem, ale 27km w linii prostej do najbliższej instalacji to dużo. Instalator ma 7 letnią instalację, więc pewnie mam wydajniejszy sprzęt. Zobaczymy jak będzie w następnych miesiącach. Póki co jest ok. Instalacja nie pokryje całego zapotrzebowania, więc nie ma biedy, że nadmiar pójdzie za free do pge. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 01.08.2020 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2020 Można odczytać z licznika dwukierunkowego całą produkcję? Czy tylko auto konsumpcję? Jeżeli byś wyłączył wszystkie odbiorniki to produkcja z falownika powinna byc taka sama jak energia wysłana czyli wskazanie 2.8.0 Autokonsumcji nie odczytasz z żadnego urządzenia to trzeba policzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thor01 01.08.2020 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2020 Masz typowy wschód -zachód, czy może południowy wschód-południowy zachód? Zarówno uzyski jak i prognoza niemal jak przy południu. Ja mam 8kWp W-Z i liczę na ok 6,5MWh / rok- u Ciebie ten wynik przy 6,3- brzmi to optymistycznie. Zachód -20 st W i odpowiednio + 20 st E. Max wydajności przy czystym niebie, dla całej instalacji około 13.20, dla 12 zachodnich paneli około 14.30, dla 8 wschodnich około 11. Jak ogarnę zamieszczanie grafik to zamieszczę. Specjalnie zaznaczyłem, że przy czystym niebie. Przy zachmurzonym to zazwyczaj moc jest proporcjonalna do ilości paneli, czyli 8/12. Jednak najciekawsze są uzyski przy niebie z nielicznymi bielutkimi obłokami, które działają jak lustra. Przy takim niebie wschodnia połać nawet po południu daje więcej niż max bezchmurny. Przykładowo: 8 paneli wschodnich bezchmurnie o 11 daje prawie 1800 kW, a z obłokami nawet 2200 kW. Również po południu znacząco lepiej pracują z obłokami. Oczywiście do czasu, bo czasem obłoki zasłonią słońce. Jednak bywało, że w słoneczny dzień na początku lipca miałem 39 kWh, a w obłoczny w maju 42 kWh. (oczywiście temp też ma znaczenie). Dlatego liczę na około 6,4 MWh w rok z moich 6,3 kWp. Jeśli będzie miej tragedii nie będzie. W międzyczasie dzięki opomiarowaniu zmniejszyłem zużycie z 6,5 MWh na rok na oczekiwane prwdpdbn około 5,4 MWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thor01 01.08.2020 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2020 (edytowane) a ile kosztowała ta rewelacja czyli instalacja? Finalnie niespełna 2700 za kW, po zainkasowaniu 5k dopłaty i zwrotu podatku (w moim przypadku 32%). Przy obecnych cenach prądu spłaci się po około 5 latach. Ostatnio moje zużycie zamykało się w 6,5 do 6,8 MWh na rok. Po kilku ruchach oszczędnościowych prwdpdbn na koniec roku osiągnę 5,4 MWh. Już o tym pisałem: wymiana plazmy na OLED, wymiana bojlera na taki z pompą ciepła i kilka optymalizacji dzięki funkcji Fronius smart meter (ale z licznikiem za 200 zł). Dzięki Smart Meter widzę bieżące zużycie domu, ile wysyłam, ile pobieram, autozkonsumpcję, wszystko w czasie rzeczywistym na wykresach, bez liczenia. Dzięki temu ograniczyłem też apetyty kilku pożeraczy, m.in. pompy obiegowej, pompy co, co to działała przy zamkniętym zaworze trójdrożnym itp. W styczniu i w lutym miałem jeszcze po 100 kWh więcej zużycia niż teraz typowe. Czyli w magazynie będzie rosło i rosło... Być może 500 kWh na plusie w przyszłym roku. Rozrzutność? Nie. W 2022 planuję plugina z 18 kWh baterią. Typowe 40 km dziennie to około 10 kWh. Czyli 50 kWh tygodniowo (5x10), 2,5 MWh rocznie (50x50). Braknie darmowego prądu. Będę musiał dołożyć paneli Edytowane 1 Sierpnia 2020 przez Thor01 błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.08.2020 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2020 Finalnie niespełna 2700 za kW, po zainkasowaniu 5k dopłaty i zwrotu podatku (w moim przypadku 32%). Przy obecnych cenach prądu spłaci się po około 5 latach. Ostatnio moje zużycie zamykało się w 6,5 do 6,8 MWh na rok. Po kilku ruchach oszczędnościowych prwdpdbn na koniec roku osiągnę 5,4 MWh. Już o tym pisałem: wymiana plazmy na OLED, wymiana bojlera na taki z pompą ciepła i kilka optymalizacji dzięki funkcji Fronius smart meter (ale z licznikiem za 200 zł). Dzięki Smart Meter widzę bieżące zużycie domu, ile wysyłam, ile pobieram, autozkonsumpcję, wszystko w czasie rzeczywistym na wykresach, bez liczenia. Dzięki temu ograniczyłem też apetyty kilku pożeraczy, m.in. pompy obiegowej, pompy co, co to działała przy zamkniętym zaworze trójdrożnym itp. W styczniu i w lutym miałem jeszcze po 100 kWh więcej zużycia niż teraz typowe. Czyli w magazynie będzie rosło i rosło... Być może 500 kWh na plusie w przyszłym roku. Rozrzutność? Nie. W 2022 planuję plugina z 18 kWh baterią. Typowe 40 km dziennie to około 10 kWh. Czyli 50 kWh tygodniowo (5x10), 2,5 MWh rocznie (50x50). Braknie darmowego prądu. Będę musiał dołożyć paneli Co to jest "plugina" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 01.08.2020 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2020 Może autko na baterie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homeboy 01.08.2020 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2020 Dziś minął rok od uruchomienia mojej instalacji. Wyniki przerosły oczekiwania. Spodziewałem się że uzyskam między 1000 a 1100 kWh/kWp, a jest .... tadaaam ... 1186 kWh/kWp! Łącznie 6,51 MWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 01.08.2020 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2020 (edytowane) Dzisiaj rano poszedłem zobaczyć do falownika i tak jak dawniej nie zgadzał mi się miesięczny uzysk (nie ma dostępu do internetu). Doszedłem już o co chodzi. Mój falownik "księguje" dzienny uzysk prawdopodobnie o godzinie 24:00. Wczoraj o godzinie 21 nie było już produkcji i z danych lipca wyświetliło 1576kWh. Dzisiaj zobaczyłem, że lipiec uzyskał 1595kWh z 9,75kwp (dodało już wyprodukowane wczoraj najgorsze w miesiącu 19kWh). Także lipiec mam rekordowy od uruchomienia instalacji, bo 163,58 / 1 czerwiec 158,05 / 1 maj 162,97 / 1 Widzę, że macie znacznie gorsze wyniki. Możliwe, że mój falownik Kaco blueplanet przekłamuje i za dużo pokazuje? Ja mam instalację od końcówki lutego, rekord miesięczny mam lepszy od Twojego, pomimo że warunki gorsze instalacji: Rekord miesięczny - kwiecień - 172 kWh /kWp Rekord dzienny - 21 maj - 7,27 kWh/kWp Może spróbuj porównywać się do tego gościa. O ile te 9,9kWp to prawda to rekord dzienny ma 7,83 kWh/kWp - ja ze swoją PV nie mam do niego startu. https://pvmonitor.pl/i_user.php?idinst=100835#/pv0 Masz dobrze usytuowaną instalację, zero zacienień, idealnie na południe na wysokim budynku, jeśli dodać do tego niewielką zabudowę w okolicy to masz również niezłe chłodzenia. Nie każdy ma takie warunki, stąd gorsze wyniki innych. Dodatkowo na Suwalszczyźnie ładnie i równo świeci od wiosny. Nie sądzę aby Kaco źle liczył energię, nie szukaj dziury w całym, ciesz się słońcem i energią z niego Edytowane 1 Sierpnia 2020 przez _Grisza_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Neutral 02.08.2020 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2020 Czy ma ktoś tutaj ustawienie wschód-zachód? Chętnie poznam wyniki i porównam do ustawienia południowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 02.08.2020 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2020 Czy ma ktoś tutaj ustawienie wschód-zachód? Chętnie poznam wyniki i porównam do ustawienia południowego Tak, u mnie średnia z czterech poprzednich miesięcy to 115kWh/miesiąc z 1kWp. A w skrócie, mam falownik 6kW + panele 8kW. W tym zestawieniu instalacja jest porównywalna z 6kWp skierowanymi na południu. Ogólnie jestem zadowolony, dobierz falownik taki jak potrzebujesz do zapotrzebowania i przewymiaruj go o 35% i będzie pan zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 02.08.2020 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2020 Lipiec niestety bez dni z ładną parabolą mimo to zgodnie z prognozami: 133, 4 kWh/1kWp.Niestety do 7.40-8.00 zacienienie jaskółki robi małe straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 02.08.2020 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2020 Czy ma ktoś tutaj ustawienie wschód-zachód? Chętnie poznam wyniki i porównam do ustawienia południowego Instalacja 4,96 kW po 2,48 wsch-zach. m-ce zimowe bardzo słabo ale od kwietnia wcale nie odbiega od południowej, która jest obok i tak z 1kWp./m-c : 79/03, 137/04, 116/05, 109/06 i 136/07 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts