pasiasty25 02.08.2020 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2020 Witam, instalacja 9,32 kWp kierunek południowy wschód i południowy zachód dała w lipcu 1390kwh 149kwh/1Kwp więc wynik nie odbiega od innych instalacji. Zwrot z inwestycji w 2 Lata jest całkiem prawdopodobny Polecam wykonywać instalacje w własnym zakresie jest to banalne !. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanowska 02.08.2020 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2020 Polecam wykonywać instalacje w własnym zakresie jest to banalne !. Pozdrawiam Dopóty się dach nie zhajcuje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.08.2020 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2020 Witam, instalacja 9,32 kWp kierunek południowy wschód i południowy zachód dała w lipcu 1390kwh 149kwh/1Kwp więc wynik nie odbiega od innych instalacji. Zwrot z inwestycji w 2 Lata jest całkiem prawdopodobny Instalacja 9,32 kWp kosztowała ok. 10.000 PLN? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanowska 02.08.2020 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2020 Jeżeli zrobiona z poniemieckich paneli i na patykach, to cirka +- coś koło tego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.08.2020 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2020 Dopóty się dach nie zhajcuje. Pozdrawiam. Możesz napisać dlaczego ma się „zhajcować” dach przy samodzielnym montażu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasiasty25 02.08.2020 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2020 Też jestem ciekaw dlaczego ma się to spalić możesz coś o tym napisać? Najwyżej trzeba będzie je zdemontować d7d instalacja kosztowała mnie 18 tyś co prawda nie otrzymałem jeszcze zwrotu z termomodernizacji ani dotacji z "mój prąd" ale liczę że nie będzie tym problemu i własnie wyjdzie tyle co napisałeś . Panele i inwerter kupiłem nowe u naszych małych skośnych przyjaciół. Oczywiście wiem że jest to chiński badziew który doprowadzi do pożaru dachu a w najlepszej sytuacji po prostu przestanie działać po kilku tygodniach. Dziękuje za wyjaśnienie że po prostu to się nie może udać. Na chwilę obecną wyprodukowane od 23 czerwca 1840kwh jestem bardzo zadowolony. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 03.08.2020 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2020 Nie rozumiem czemu ma się spalić, czy sugerujecie że jeśli ktoś ryobi sam dla siebie to robi gorzej, mniej staranie czy mówiąc kolokwialnie byle jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 03.08.2020 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2020 U mnie już 12% większy wynik niż w symulacji, a jeszcze zostały 3 dni lipca Finalnie skończyło się na 150,57kWh/1kWp Wynik niezły, ale do ATH z kwietnia daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antyspam 03.08.2020 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2020 Lipiec 2020 najlepszy z lipców 2018 - 137,202019 - 148,402020 - 152,38 kWh/kWp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 03.08.2020 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2020 Nie rozumiem czemu ma się spalić, czy sugerujecie że jeśli ktoś ryobi sam dla siebie to robi gorzej, mniej staranie czy mówiąc kolokwialnie byle jak? Głupoty pisze i tyle. Sam się nie zna i wie, że gdyby coś takiego zrobił to by się bał że coś spierdzielił i się zapali. Jedną miarą określa wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.08.2020 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2020 ... instalacja kosztowała mnie 18 tyś co prawda nie otrzymałem jeszcze zwrotu z termomodernizacji ani dotacji z "mój prąd" ale liczę że nie będzie tym problemu i własnie wyjdzie tyle co napisałeś . Panele i inwerter kupiłem nowe u naszych małych skośnych przyjaciół. Dotację 5.000 zł dostaniesz na panele i inwerter zakupiony od "przyjaciół" ? Nie jest wymagana faktura? Podobnie z ulgą termomodernizacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 03.08.2020 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2020 Lipiec 2020 najlepszy z lipców 2018 - 137,20 2019 - 148,40 2020 - 152,38 kWh/kWp Potwierdzę że tegoroczny lipiec najlepszy, mimo że tak rewelacyjnych wyników nie mam 2017 - 128,1 2018 - 124,7 2019 - 127,6 2020 - 135,1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mibas 03.08.2020 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2020 lipiec 2019: 137,5kh/kWplipiec 2020: 144kWh/kWp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasiasty25 03.08.2020 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2020 Dotację 5.000 zł dostaniesz na panele i inwerter zakupiony od "przyjaciół" ? Nie jest wymagana faktura? Podobnie z ulgą termomodernizacyjną. Specjalnie dzwoniłem dopytać o ta sprawę przed zakupem i otrzymałem informacje ze nie musi to być polska faktura ale potrzeba załączyć potwierdzenie przelewu jeżeli chodzi o mój prąd. Dziś w końcu otrzymałem umowę od PGE wiec może niebawem się dowiem czy dostanę tą dotacje. Jeżeli chodzi o ulgę termomodernizacyjna to posiadam fakturę za opłacony VAT czy to zaakceptują to nie wiem, najwyżej odliczę tylko te rzeczy co kupiłem w Polsce czyli stelaż , zabezpieczenia, kable itp. Jestem dobrej myśli Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 04.08.2020 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 (edytowane) Jeżeli chodzi o ulgę termomodernizacyjna to posiadam fakturę za opłacony VAT czy to zaakceptują to nie wiem, O tym, że nie zaakceptują możesz dowiedzieć się np. po 5 latach jak US zrobi kontrolę i będziesz musiał oddać razem z odsetkami. Specjalnie dzwoniłem dopytać o ta sprawę przed zakupem i otrzymałem informacje ze nie musi to być polska faktura Ja niedawno przez telefon dowiedział się też, że wygrałem odkurzacz i garnki, pomimo że w żadnym konkursie/loterii nie brałem udziału Edytowane 4 Sierpnia 2020 przez _Grisza_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasiasty25 04.08.2020 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 Grisza trzymaj kciuki abym nie dostał tej dotacji! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.08.2020 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 Pasiasty, dlaczego miałbyś nie dostać dotacji z Mój Prąd ,jeśli masz faktury za sprzęt "legalnie" opłacone ? Jeśli w regulaminie nie ma zapisu ,że towar musi być dostarczony z PL -a Vacik opłacileś z importu jak należy, to niby w czym ma być problem ? Państwo dostało co miało dostać , to i Ty powinieneś dostać to co Ci się należy.... Jak dla mnie "ryzykujesz" wstrzymanie programu lub wypłat , tak samo jak wszyscy (którzy chcą złożyć wniosek lub oczekują na jego rozpatrzenie). Pzdr PS 1.Mam nadzieję ,że nasze dachy się jednak nie sfajczą 2.U mnie koszty PV (a co za tym idzie -zwrot inwestycji) występuje w dwóch wariantach : a) z uwzględnieniem kosztów konstrukcji wiatki tj ok 24 000pln po dotacji i zwrocie PIT b)bez kosztów wiatki (bo teoretycznie nie musiałem jej budować) tj ok 18 000pln (gdybym położył np na dachu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.08.2020 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 Pytanie 12Czy dokumentem potwierdzającym zakup elementów instalacji musi być faktura czy też może to być umowa cywilno-prawna? Mówimy o przypadku gdy Wnioskodawca nabył np. nowy nieużywany inwerter od nabywcy który kupionego inwertera nie mógł zastosować w swojej instalacji. odpowiedźDo wniosku należy dołączyć kopie faktur za dostawę i montaż instalacji. Nie przewidziano innego dokumentu, zatem nie ma możliwości załączenia umowy cywilno-prawnej. Pytanie 24Czy do wniosku można dołączyć kopię faktury w innym języku niż język polski wystawioną na terenie UE? odpowiedźDo wniosku o dofinansowanie można dołączyć kopię faktury w języku obcym wystawioną na terenie UE. Dane na fakturze powinny jednoznacznie wskazywać, że dotyczą instalacji wnioskowanej do dofinansowania (np. nazwisko Beneficjenta, adres, nazwa towaru/usługi). Obowiązkowym załącznikiem jest też dowód zapłaty faktury. Dodatkowo zgodnie z ustawą o rachunkowości na żądanie organów kontroli Wnioskodawca może zostać poproszony o przedstawienie wiarygodnego tłumaczenia na język polski wskazanych dokumentów księgowych. https://mojprad.gov.pl/pytania-i-odpowiedzi/ Może nie potrzeba faktury VAT jeżeli zakup nie był z terenu UE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasiasty25 04.08.2020 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 Witam, dziś znowu zadzwoniłem do "doradców energetycznych" ma być faktura orginał + tłumaczenie oraz potwierdzenie przelewu.Zobaczymy co z tego wyjdzie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.08.2020 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 Faktura z Polski, z UE czy z innych terenów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts