JTKirk 10.05.2019 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2019 O włączaniu wszystkiego po 22 to mogła napisać chyba tylko osoba która nigdy nie używała taryfy weekendowej...u mnie przy sporadycznie zmywarce z opóźnionym startem na noc i reszcie wtedy kiedy trzeba - wychodzi mi zużycie dla całego domu w okolicy 70% w taniej taryfie @vr5 - ostatnio sprawdzałem znowu te progi - aktualnie dla cen obowiązujących u mnie jest to 33,9% w taniej taryfie. Jak pierwszy raz to kiedyś liczyłem, to wystarczało poniżej 30%....Wszystkie sprzęty pracujące non stop zużywają 58,3% w taniej taryfie(bo tyle jest godzin taniej taryfy w ciągu tygodnia) - czyli już generują oszczędności. Sprzęty pracujące nonstop w taryfie G12w w porównaniu do taryfy G11 to oszczędność około 19,6% Dla mojego zużycia około 70% w taniej taryfie to już jest około 28,8% taniej niż w G11.I dlatego pytałem o taryfę G13, bo z obliczeń wyszło mi, że oszczędności z tytułu użytkowania tej taryfy są jeszcze wyższe w porównaniu do G11 (28,1% zima i 34% latem) - tyle że godziny taryfowe są takie a nie inne i chyba nie ma to sensu w połączeniu z PV...chyba, bo nie wiem jeszcze jak dokładnie rozkłada się produkcja w trakcie dnia...A na pewno oszczędności będą mniejsze niż w porównaniu do drogiej taryfy G11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 10.05.2019 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2019 @JTKirk Jak pisałem, moja produkcja z PV puki co pokrywa 100 % zużycia. Prawdopodobnie opłaty stałe w taryfie G11 i G12W są identyczne, a jeśli nie, to podobne.Mam G12W, bo wiem, że jeśli zdarzy się że będę pod kreską to zapłacę za dokupioną energię mniej niż w G11. U mnie w Tauronie zastosowali rozliczenie "proporcjonalne", które jest krzywdzące dla Prosumentów w G12 i pochodnych, ale nadal jest lepiej niż w G11.W pierwszych 2 fakturach, gdzie miałem bilans ujemny - na "sztuczkach" zastosowanych przez Sprzedawcę straciłem kilkaset złotych. Rzecznik Praw Konsumenta zasugerował, by dochodzić roszczeń na własną rękę. Ręce opadają (obie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzeej 14.05.2019 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 Kurka jak nie miałem pv to na pogodzie tylko zależało mi jak jakiś wyjazd wakacje itp..Teraz to lekkie zboczenie rano pobudka parę serwisów pogodowych zdjęcia satelitarne. ..Niestety aktualna pogoda rozczarowuje posiadaczy pv. W moim regionie i tak było gorzej niż na północy (kwiecień był u was tam bardziej słoneczny) Maj narazie to nieporozumienie zeszły rok rozbudził nadzieje ze tak pięknie będzie już zawsze:no: Na chwile obecną roczny uzysk to 320kwh/kwp i obserwując w okolicy instalacje tez są takie uzyski +/- ... Na początku roku zaczynałem z stanem w magazynie 0kwh zapasu aktualnie to ok 50kwh na plusie. Słońca życzę wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 14.05.2019 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 Ja wolę mieć marne uzyski byle lato nie było tak spier..... jak zeszłoroczne - zdechnąć szło. Byle coś podłubać czy grila rozpalić trzeba było czekać do bardzo późnego popołudnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 14.05.2019 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 Ja wolę mieć marne uzyski byle lato nie było tak spier..... jak zeszłoroczne - zdechnąć szło. Byle coś podłubać czy grila rozpalić trzeba było czekać do bardzo późnego popołudnia. Dlatego tez dolozylem PV i montuje klimatyzacje , choc na tym grila nie zrobie , aczkolwiek mam tez grila elektrycznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 15.05.2019 04:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2019 Dlatego tez dolozylem PV i montuje klimatyzacje , choc na tym grila nie zrobie , aczkolwiek mam tez grila elektrycznego A klimatyzację na zewnątrz postawisz na spacer zabierzesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 15.05.2019 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2019 A klimatyzację na zewnątrz postawisz na spacer zabierzesz? Jak drugi jest Outlander, to kto wie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 15.05.2019 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2019 A klimatyzację na zewnątrz postawisz na spacer zabierzesz? A kto o zdrowych zmysłach wychodzi na spacer jak żar się leje z nieba ? trzeba się chować ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 15.05.2019 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2019 Dlatego wole mniejsze uzyski mjej słońca więcej chmur ale móc żyć a nie kitrać się w norze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 16.05.2019 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2019 a nie kitrać się w norze. Ja tam mieszkam w domu i jak gorąco czy pada deszcz lubie w nim siedzieć , do nory mnie jakoś nie ciągnie Dlatego polecam klimatyzacje (choc sam jej poki co nie mam ale na szczescie nie przegrzewa mi sie bardzo dom) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 17.05.2019 04:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2019 A ja nie lubię jak słońce uniemożliwia mi normalne funkcjonowanie. I czepiasz się słówek. Wolę mieć mniejszy uzysk i aby słońce tak nie waliło jak rok temu i takie moje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art_composites 17.05.2019 04:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2019 Ostatnie dni nas nie rozpieszczają z uzyskujemy.I chyba to też normalne że większość osób mających instalacje liczy na jak najbardziej słoneczne dni, po to się zakładało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 21.05.2019 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2019 Ostatnie dni nas nie rozpieszczają z uzyskujemy. I chyba to też normalne że większość osób mających instalacje liczy na jak najbardziej słoneczne dni, po to się zakładało. Liczy się średnia roku uzysku z PV. Oczywiście, że fajniej jest, jak tego słońca jest więcej. Ale w końcu każdy się przyzwyczaja, że jak jeden miesiąc jest pochmurny, to drugi jest słoneczny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 21.05.2019 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2019 A ja nie lubię jak słońce uniemożliwia mi normalne funkcjonowanie. I czepiasz się słówek. Wolę mieć mniejszy uzysk i aby słońce tak nie waliło jak rok temu i takie moje zdanie Bo jak ktoś funkcjonuje za biurkiem to mu nie przeszkadza słońce i upał. Dobrze, że pada, bo było sucho. Bardzo sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.05.2019 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2019 Bo jak ktoś funkcjonuje za biurkiem to mu nie przeszkadza słońce i upał. Dobrze, że pada, bo było sucho. Bardzo sucho. Tez się cieszę, że pada. Pomimo tego i tak uzysk z instalacji jest w takiej wysokości , że zapewnia pełne pokrycie zużycia w miesiącu. U mnie 274kWh z 3,6 kWp instalacji. Do końca miesiąca jeszcze 10 dni więc w zupełności wystarczy. A rośliny które mam na działce są cenniejsze niż kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 31.05.2019 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2019 Lekko antycypując z prognozy pogody co się wydarzy do konca dnia: luty: 45KWh/KWp Marzec: 76KWh/kWp Kwiecien: 130KWh/kWp Maj: 113KWh/KWp (15% gorzej niż kwietniu Mazowieckie. dach 42, kierunek 240 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 31.05.2019 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2019 Dach płaski, nachylanie ~18%, piszę bo zastanawiałem się jaki będą różnice w wydajności przy tak małym kącie.Luty: 59Marzec: 89Kwiecien: 128Maj: 116 KWh/kWpJak widać nie ma to większego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.05.2019 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2019 Kąt dachu 34,2* i 20* na zachódluty: 64,96 kWh/kWpMarzec: 102,09 kWh/kWpKwiecień: 142,14 kWh/kWpMaj: 118,80 kWh/kWp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 31.05.2019 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2019 (edytowane) Dach płaski, nachylanie ~18%, piszę bo zastanawiałem się jaki będą różnice w wydajności przy tak małym kącie. Luty: 59 Marzec: 89 Kwiecien: 128 Maj: 116 KWh/kWp Jak widać nie ma to większego znaczenia. Ale po co się zastanawiałeś? To są przewidywalne i obliczalne rzeczy. Uzyska z 18stopni na południe, jest mniej więcej taki jak z 35stopni odchylony 30 stopni na południe, czyli kilka (3-4) procent w skali roku względem optymalnego ustawienia (35/180) Edytowane 31 Maja 2019 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art_composites 31.05.2019 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2019 Pochwalę się pierwszym pełnym miesiącem. Dach płaskiKierunek południe.ZeverSolar Evershine TLC500020 paneli x 280W Maj - 623kWh Ciężko mi ocenić jak to się prezentuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts