Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

O włączaniu wszystkiego po 22 to mogła napisać chyba tylko osoba która nigdy nie używała taryfy weekendowej...u mnie przy sporadycznie zmywarce z opóźnionym startem na noc i reszcie wtedy kiedy trzeba - wychodzi mi zużycie dla całego domu w okolicy 70% w taniej taryfie

@vr5 - ostatnio sprawdzałem znowu te progi - aktualnie dla cen obowiązujących u mnie jest to 33,9% w taniej taryfie. Jak pierwszy raz to kiedyś liczyłem, to wystarczało poniżej 30%....Wszystkie sprzęty pracujące non stop zużywają 58,3% w taniej taryfie(bo tyle jest godzin taniej taryfy w ciągu tygodnia) - czyli już generują oszczędności. Sprzęty pracujące nonstop w taryfie G12w w porównaniu do taryfy G11 to oszczędność około 19,6% Dla mojego zużycia około 70% w taniej taryfie to już jest około 28,8% taniej niż w G11.

I dlatego pytałem o taryfę G13, bo z obliczeń wyszło mi, że oszczędności z tytułu użytkowania tej taryfy są jeszcze wyższe w porównaniu do G11 (28,1% zima i 34% latem) - tyle że godziny taryfowe są takie a nie inne i chyba nie ma to sensu w połączeniu z PV...chyba, bo nie wiem jeszcze jak dokładnie rozkłada się produkcja w trakcie dnia...A na pewno oszczędności będą mniejsze niż w porównaniu do drogiej taryfy G11

@JTKirk

Jak pisałem, moja produkcja z PV puki co pokrywa 100 % zużycia. Prawdopodobnie opłaty stałe w taryfie G11 i G12W są identyczne, a jeśli nie, to podobne.

Mam G12W, bo wiem, że jeśli zdarzy się że będę pod kreską to zapłacę za dokupioną energię mniej niż w G11.

U mnie w Tauronie zastosowali rozliczenie "proporcjonalne", które jest krzywdzące dla Prosumentów w G12 i pochodnych, ale nadal jest lepiej niż w G11.

W pierwszych 2 fakturach, gdzie miałem bilans ujemny - na "sztuczkach" zastosowanych przez Sprzedawcę straciłem kilkaset złotych. Rzecznik Praw Konsumenta zasugerował, by dochodzić roszczeń na własną rękę. Ręce opadają (obie).

Kurka jak nie miałem pv to na pogodzie tylko zależało mi jak jakiś wyjazd wakacje itp..Teraz to lekkie zboczenie rano pobudka parę serwisów pogodowych zdjęcia satelitarne. ..Niestety aktualna pogoda rozczarowuje posiadaczy pv. W moim regionie i tak było gorzej niż na północy (kwiecień był u was tam bardziej słoneczny)

Maj narazie to nieporozumienie zeszły rok rozbudził nadzieje ze tak pięknie będzie już zawsze:no: Na chwile obecną roczny uzysk to 320kwh/kwp i obserwując w okolicy instalacje tez są takie uzyski +/- ... Na początku roku zaczynałem z stanem w magazynie 0kwh zapasu aktualnie to ok 50kwh na plusie. Słońca życzę wszystkim

Ja wolę mieć marne uzyski byle lato nie było tak spier..... jak zeszłoroczne - zdechnąć szło. Byle coś podłubać czy grila rozpalić trzeba było czekać do bardzo późnego popołudnia.

Dlatego tez dolozylem PV i montuje klimatyzacje , choc na tym grila nie zrobie , aczkolwiek mam tez grila elektrycznego :wiggle:

Ostatnie dni nas nie rozpieszczają z uzyskujemy.

I chyba to też normalne że większość osób mających instalacje liczy na jak najbardziej słoneczne dni, po to się zakładało.

Liczy się średnia roku uzysku z PV. Oczywiście, że fajniej jest, jak tego słońca jest więcej.

Ale w końcu każdy się przyzwyczaja, że jak jeden miesiąc jest pochmurny, to drugi jest słoneczny...

A ja nie lubię jak słońce uniemożliwia mi normalne funkcjonowanie. I czepiasz się słówek. Wolę mieć mniejszy uzysk i aby słońce tak nie waliło jak rok temu i takie moje zdanie

Bo jak ktoś funkcjonuje za biurkiem to mu nie przeszkadza słońce i upał. Dobrze, że pada, bo było sucho. Bardzo sucho.

Bo jak ktoś funkcjonuje za biurkiem to mu nie przeszkadza słońce i upał. Dobrze, że pada, bo było sucho. Bardzo sucho.

Tez się cieszę, że pada. Pomimo tego i tak uzysk z instalacji jest w takiej wysokości , że zapewnia pełne pokrycie zużycia w miesiącu.

U mnie 274kWh z 3,6 kWp instalacji. Do końca miesiąca jeszcze 10 dni więc w zupełności wystarczy.

A rośliny które mam na działce są cenniejsze niż kW :p

• 2 weeks później...
Dach płaski, nachylanie ~18%, piszę bo zastanawiałem się jaki będą różnice w wydajności przy tak małym kącie.

Luty: 59

Marzec: 89

Kwiecien: 128

Maj: 116 KWh/kWp

Jak widać nie ma to większego znaczenia.

Ale po co się zastanawiałeś? To są przewidywalne i obliczalne rzeczy.

Uzyska z 18stopni na południe, jest mniej więcej taki jak z 35stopni odchylony 30 stopni na południe, czyli kilka (3-4) procent w skali roku względem optymalnego ustawienia (35/180)

Edytowane przez Jastrząb