Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Przeprowadźcie się panowie na płn-wsch kraju:)

środa: 6,56 kWh/kWp

wtorek: nowy anty rekord instalacji 1,84 kWh/kWp

Mówiłem Ci już, suwalski biegun zimna jest jednocześnie bardzo słoneczny, przynajmniej w tym roku.

Ja wczoraj miałem całe 3kWh. Dziś nadawali cały dzień słońce i co? I chmury - 10kWh.

Mój anty-rekord to póki co 3,5 kWh z 10 kWp - 11.07.2020

Edytowane przez _Grisza_

Dziś w dużej części Polski idealna pogoda. Wysoka temperatura ok 30 stopni daje możliwość porównania wydajności paneli.

U mnie dziś 6.64 kWh/kWp Panele Longi Mono HC

Jeśli miałeś czyste niebo podaj wynik , markę i rodzaj paneli.

6,26/1 reszta w stopce gorąco prawie idealna parabola falownik nic nie obciął 45*generuje straty ale jka kąt jest już umnie lepszy to już falownik obcina bo jest chłodno i generalnie nie wchodzę wyżej niż ok6,5kWh/1. Dotego na nie kozyść że buda idzie lekko na wschód a komin jest na wschodzie i z rana lekko przeszkadza ale za chwile juz przestanie.

Dzisiaj zanosi mi się na pierwszą od kwietnia ładną parabolkę - ale już widzę że temperatura masakuje uzysk. W kwietniu do tej godziny miałem o jakieś 10-15% więcej nabite. Być może dłuższy dzień skompensuje tą stratę, ale chyba długość dnia już jest podobna.

Nic nie skompensuje bo to że jest jasno po 20 już nic nie zmienia bo wtedy uzyski są prawie zerowe (przynajmniej od południa). To samo rano, tak naprawdę większość uzysku generują godziny 9-18.