Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Kujawy

falownik Afore 10 + panele Selfa razem 9,92KWp

kierunek 220 SW kąt poch. 18stopni

instalacja pracuje od końcówki marca ostatnia odebrana przed Covi 19

jak to wyglądało;

kwiecień 1550 KWh

maj 1540 KWh

czerwiec 1400KWh

lipiec 1640 KWh

sierpień 413 KWh

rekord dzienny w czerwcu 76 KWh

rekord minimum sierpień 5,98KWh

średnia dzienna to 50KWh z podanego okresu

Edytowane przez k1krzysztof
sprostowanie kierunku

Kujawy

falownik Afore 10 + panele Selfa razem 9,92KWp

kierunek 310 NW kąt poch. 18stopni

instalacja pracuje od końcówki marca ostatnia odebrana przed Covi 19

jak to wyglądało;

kwiecień 1550 KWh

maj 1540 KWh

czerwiec 1400KWh

lipiec 1640 KWh

sierpień 413 KWh

rekord dzienny w czerwcu 76 KWh

rekord minimum sierpień 5,98KWh

średnia dzienna to 50KWh z podanego okresu

serio 310? północny zachód??

Polska południowo wschodnia.

Instalacja 4.34 KW na chinskich podzespołach. Dach SSE. Wczoraj ładny gorący dzień i narobiło 27,44KWh co daje 6.32 z KWp. Chyba niezły wynik.

Ja też mieszkam w tym rejonie ale słabiej z 4,8 kWp 26,7 kWh, dach tylko 20 st. pochyłu więc słabe mam chłodzenie paneli.

W szczycie nasłonecznienia tylko 75% mocy paneli.

Sierpień bez dziś 150,4 KWh / 3,3Kwp = 45,7kWh/kWp

Kąt około 200* na pd-zach

Na zimę mam uzbierane 1560kWh (po opuście) na dzień dzisiejszy, mam nadzieję na zimę dozbierać do 2,5MWh. Tylko klima ciągle chodzi w całym domu i łyka jak pelikan 1,5kW

Edytowane przez marcinbbb

Sierpień bez dziś 150,4 KWh / 3,3Kwp = 45,7kWh/kWp

Kąt około 200* na pd-zach

Na zimę mam uzbierane 1560kWh (po opuście) na dzień dzisiejszy, mam nadzieję na zimę dozbierać do 2,5MWh. Tylko klima ciągle chodzi w całym domu i łyka jak pelikan 1,5kW

na co ma to być przeznaczone?

jaka masz instalację taka jak w stopce?

Grzanie, grzanie, CWU i światło.

mam 7,3kWp na dachu, w 4 inwerterach każdy 1F. Ale podaję wartości z instalacji największej 3,3kWp.

Ok to rozumiem czyli całkowite zużycie, ale dlaczego podajesz częściową produkcję tego nie rozumiem. Z takiej instalacji uzyskasz około 10 Mwh/rok to bardzo dużo. Ile z tego jest na cele bytowe+cwu a ile na ogrzewanie?

Tak się dopytuję bo 3 lata temu też miałem podobne zużycie w proporcjach 2 mwh na bytowe i gotowanie, 3 mwh cwu, ogrzewanie 5 mwh.

Teraz się to zmieniło i nadal zmienia tzn bytowe bez zmian 2 mwh w tym kuchenka i piekarnik, 0,7 mwh cwu z Pc powietrznej, i po montażu kaisaia na ogrzewanie przewiduję max 2 mwh do ogrzewania zostanie jeden grzejnik 500W , podłogówka 380 w na dole w włazience i u góry 300w drabinka.

Czyli choć tego nie planowałem może wyrobię się w produkcji z PV, Po prostu zamiast inwestować w przewymiarowane instalacje zmiaejszam zuzycie to wychodzi taniej i dodatkowo przy obecnym rozwoju pv w Polsce spodziewam się dodatkowych kosztów z tytułu nadprodukcji lub/i opłat od kwp zainstalowanych.

Ok to rozumiem czyli całkowite zużycie, ale dlaczego podajesz częściową produkcję tego nie rozumiem. Z takiej instalacji uzyskasz około 10 Mwh/rok to bardzo dużo. Ile z tego jest na cele bytowe+cwu a ile na ogrzewanie?

Tak się dopytuję bo 3 lata temu też miałem podobne zużycie w proporcjach 2 mwh na bytowe i gotowanie, 3 mwh cwu, ogrzewanie 5 mwh.

Teraz się to zmieniło i nadal zmienia tzn bytowe bez zmian 2 mwh w tym kuchenka i piekarnik, 0,7 mwh cwu z Pc powietrznej, i po montażu kaisaia na ogrzewanie przewiduję max 2 mwh do ogrzewania zostanie jeden grzejnik 500W , podłogówka 380 w na dole w włazience i u góry 300w drabinka.

Czyli choć tego nie planowałem może wyrobię się w produkcji z PV, Po prostu zamiast inwestować w przewymiarowane instalacje zmiaejszam zuzycie to wychodzi taniej i dodatkowo przy obecnym rozwoju pv w Polsce spodziewam się dodatkowych kosztów z tytułu nadprodukcji lub/i opłat od kwp zainstalowanych.

Umnie takie optymistyczne podjeście jest nierealne :)

Klima się teraz rozkręciła 2,5kWh codziennie.

Podlewanie to ok 4kWh codziennie (3kWh w nocy)

No ale teraz pewnie 1000kwh w drogiej będzie odłożone. NA bytowe , klimę (grzanie) i CWU do końca roku spokkojnie starczy . Przekładam czujniki od pdłogówki na ziemię i od listopada puszczę ją bez kagańca zobaczymy jak to wyjdzie

Edytowane przez kulibob

10MWh rocznie z 7,3kW nie zrobię. Klima dobowo na grzaniu bierze około 14kWh, grzałka w zasobniku cwu 10kWh/doba i już mamy 24kWh zużycia (bez bytowego) 24kWh * 30 dni = 720kWh/zużycia miesięcznego na co +cwu.

a te 1,5MWh to z całej instalacji zaoszczędzone na zimę

rozumiem u mnie cwu mało mnie kosztuje w granicach 700kwh/rok dlatego jest szansa na zmieszczenie się w małym zuzyciu rocznym.

weź jeżeli nie masz trayfe g12w i wtedy nie musisz się przejmować zbytnio ewentualnym poborem.

Wiesz ja też mam solary do grzania cwu ale w zimę one praktycznie nie działają.

A zmiana taryfy mnie w ogóle nie bawi pranie odpalam kiedy chce, zmywarka też kiedy chce a nie kiedy mogę i tanio. Dla mnie G11 jest uniwersalna i tania.

I to jest problem mentalny, ja używam wszystkiego kiedy chce, podobnie jak ty i się niczym nie przejmuję ale zamiast płacic w g11 72 grosze, płacę w g12w 49 gr a to jest zasadnicza różnica.

I to jest problem mentalny, ja używam wszystkiego kiedy chce, podobnie jak ty i się niczym nie przejmuję ale zamiast płacic w g11 72 grosze, płacę w g12w 49 gr a to jest zasadnicza różnica.

Nie wiem mi rachunki od lat przychodzą po 12,50 PLN więc nie wnikam ile ja i ile ktoś płaci za kWh.

Zawsze staram się wykorzystać prąd praktycznie do zera z ubiegłego roku do odebrania zostało mi chyba około 200kWh Jednak przed zimą muszę klimę przepiąć na fazę na której mam podłączone prawie 5kW aby w trakcie dnia pracowała ze słońca przy 100% zachmurzeniu produkcja pewnie nie przekroczy 500W.

Resztę przepalę w grzejniku olejowym 500W który rozgrzewa się do 95*C + zrobić do niego automatykę na Sonoff`ach aby pracował cyklicznie. Jak się uda to jeszcze przed zimą kupię jakąś klimę 5-7 kW na R32 aby w zimę tam grzać i móc skończyć całość na wiosnę.