kryzys 15.09.2020 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2020 Czyli robić i po sprawie a wyjdzie dwa razy taniej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raxon 15.09.2020 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2020 15 dni wrzesnia minelo co dalo 62.2 kWh na kWp. 4 dni z bardzo mala produkcja a reszta ladna. Dzis 24.05 z 4.34 na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.09.2020 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2020 (edytowane) U mnie wczoraj ładna parabola się trafiła:wiggle: A dzisiaj bardziej ostry Edytowane 15 Września 2020 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 15.09.2020 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2020 U mnie wczoraj ładna parabola się trafiła:wiggle: [ATTACH=CONFIG]448177[/ATTACH] niezły cyc taki jak wiszący pionowo w dół ale do góry nogami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.09.2020 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2020 niezły cyc taki jak wiszący pionowo w dół ale do góry nogami Ogólnie patrząc na obie instalację południową, wschodnią i zachodnią to był wielki cyc. Tak jak obraz z filmu Halo... halo " Z wielkim cycem" von Klompa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iotr 15.09.2020 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2020 15 dni wrzesnia minelo co dalo 62.2 kWh na kWp. 4 dni z bardzo mala produkcja a reszta ladna. Dzis 24.05 z 4.34 na dachu. Pytanie do Pana: na jaki kierunek świata ma Pan ustawione PV. Jaka jest moc pojedynczego panela PV. Jaki wynik osiągnął Pan od 01.01.2020. W październiku 2020 montuje na stronę zachodnią dachu 12 x longi 370Wp (4,44kw), moje zużycie roczne 2350-2550 kw. Dzięki Serdeczne za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rigeza 15.09.2020 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2020 U mnie (południowa Małopolska) 62,7 kWh/kWp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raxon 15.09.2020 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2020 Pytanie do Pana: na jaki kierunek świata ma Pan ustawione PV. Jaka jest moc pojedynczego panela PV. Jaki wynik osiągnął Pan od 01.01.2020. W październiku 2020 montuje na stronę zachodnią dachu 12 x longi 370Wp (4,44kw), moje zużycie roczne 2350-2550 kw. Dzięki Serdeczne za odpowiedź. Mam dach ok 15 stopni na wschod czyli SSE, nachylenie dachu 25 stopni. Instalacje mam od 7 lipca wiec nie powiem ile rocznie robi ale jestem dobrej mysli bo ten nie caly lipiec byl ok, sierpien byl tez elegancki a teraz juz ujawniaja sie minusy malego nachylenia dachu ale za to w lecie ma przewage. Panele mam dah solar 310W. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iotr 16.09.2020 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 Kto z was ma PV na stronie wschodniej lub zachodniej ? Lub współdzielony wsch-zach. Jak wygląda to z uzyskiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.09.2020 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 Kto z was ma PV na stronie wschodniej lub zachodniej ? Lub współdzielony wsch-zach. Jak wygląda to z uzyskiem ? znajomy ma 8,6 kwp wsch-zach po równo a max moc ok 6kw i uzyski jak z 6kwp zwróconej na południe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 16.09.2020 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 Kto z was ma PV na stronie wschodniej lub zachodniej ? Lub współdzielony wsch-zach. Jak wygląda to z uzyskiem ? W jednej z instalacji 5000 Wp wsch- zach. max moc to 3200 W a to 64% natomiast uzysk (w skali prawie już roku) to 930 kWh z 1 kWp a to 83% pobliskiej instalacji skierowanej na południe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 16.09.2020 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 Dlatego Gaweł nadmienił że z 8,6kW robi się aż 6kW. Rocznie może to zrobi 6MWh ale to tak jakby zamontować gaz w samochodzie i jeździć nadal na benzynie Było to na trawnik rzucić poziomo efekt pewnie byłby lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.09.2020 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2020 Dlatego Gaweł nadmienił że z 8,6kW robi się aż 6kW. Rocznie może to zrobi 6MWh ale to tak jakby zamontować gaz w samochodzie i jeździć nadal na benzynie Było to na trawnik rzucić poziomo efekt pewnie byłby lepszy. Dokładnie, po prostu taka instalacja jest droższa z uwagi na gorsze warunki i będzie się zwracała dłużej, w skrócie większe nakłady średni efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 17.09.2020 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2020 Bzdury gadacie... mam w-z 8KWp paneli i falownik 6KW- od połowy marca mam zrobione 5,6MWh a maj i czerwiec korzystny to za bardzo nie był- fakt, że najlepsze już za mną jeśli chodzi o uzyski ale w skali całego roku optymistycznie szacuję 6,5-7MWh gaweł- zwróć uwagę tylko, że 6KW na południe uzyska w dobrych warunkach moc maksymalną tylko przez chwilę, przewymiarowana w-z o 30% jest w stanie wydać z siebie 6KW przez 3hmarcin- to co zaoszczędzisz na panelach wydasz na stelaże i gdzie tu jest oszczędność? ok można to połączyć z wiatą na samochód ale nie każdy potrzebuje i ma na to miejsce, na dachu nie przeszkadza! A przewymiarowana w-z przynosi efekty przy złych warunkach pogodowych np. maj czerwiec kiedy było deszczowo i pochmurno miałem takie same uzyski (w przeliczeniu na 1KWp) jak mój brat z instalacji południowej. Zapłaciłem za instalacje 26k/8KWp =3,25/KWp- wszystko kupiłem sam, firma zamontowała- gawel proszę wskaż mi gdzie ten mój większy nakład i średni efekt:p:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.09.2020 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2020 Bzdury gadacie... mam w-z 8KWp paneli i falownik 6KW- od połowy marca mam zrobione 5,6MWh a maj i czerwiec korzystny to za bardzo nie był- fakt, że najlepsze już za mną jeśli chodzi o uzyski ale w skali całego roku optymistycznie szacuję 6,5-7MWh gaweł- zwróć uwagę tylko, że 6KW na południe uzyska w dobrych warunkach moc maksymalną tylko przez chwilę, przewymiarowana w-z o 30% jest w stanie wydać z siebie 6KW przez 3h marcin- to co zaoszczędzisz na panelach wydasz na stelaże i gdzie tu jest oszczędność? ok można to połączyć z wiatą na samochód ale nie każdy potrzebuje i ma na to miejsce, na dachu nie przeszkadza! A przewymiarowana w-z przynosi efekty przy złych warunkach pogodowych np. maj czerwiec kiedy było deszczowo i pochmurno miałem takie same uzyski (w przeliczeniu na 1KWp) jak mój brat z instalacji południowej. Zapłaciłem za instalacje 26k/8KWp =3,25/KWp- wszystko kupiłem sam, firma zamontowała- gawel proszę wskaż mi gdzie ten mój większy nakład i średni efekt:p:p Nie rozumiem co ma moc maksymalna chwilowa do całkowitego uzysku Uzysk 7Mwh/rok z 8 kwp to dno nie średni efekt i za to 26 000 zł , jaki jest przewidywany czas zwrotu z tej inwestycji, aby prąd był za darmo bo na razie jeszcze nie jest. U mnie z 3,92 kwp uzysk przewidywany do końca br to 4 Mwh obecnie jest już 3,35 Mwh i to nie szał bo kierunek co prawda południowy ale daszek płaski ok 14 st, gdyby kąt był co najmniej 30 stopni byłoby zdecydowanie lepiej. Koszt 17900 po ulgach 10200 czas zwrotu 3 do 3,5 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 17.09.2020 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2020 @gaweł jaki zwrot?Oni myślą że zainstalowali PV bo to modne się zrobiło, to się nie ma zwracać to ma tylko działać.Jak za 5 lat przestanie działać to się wyrzuci - co Ty robisz jak TV Ci się popsuje śmietnik i to nawet nie ten na elektrośmieci bo na wsiach takich tematów nie ma.Jest zielony kubeł do którego wrzucasz wszystko "inne". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 17.09.2020 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2020 Dlaczego 875 kWh z 1kWp to miałoby być dno? a 1020 to jest cycuś, to jest raptem 145 kWh i ok. 70 zł różnicy rocznie i z tego powodu kogoś pozbawiać możliwości produkowania własnego prądu? i ta kwota miałaby wpłynąć na nieopłacalność i jakiś dłuższy okres zwrotu czy też miałoby się nie zwrócić @gawel I nie ma co pisać że byłoby zdecydowanie lepiej gdyby nie kąt. Ci co mają wsch-zach też mieliby lepiej gdyby nie ....... domu nie da się przestawić a fotowoltaikę się chciało i też nie ma co się fascynować ceną za zainstalowany kW bo tu akurat można sporo manipulować aby udowodnić że mam lepiej, taniej@marcin I co sugerujesz pisząc że oni zainstalowali bo to modne, że też wyrzucone pieniądze, nie. To się tak samo zwróci jak i Twoje się zwróciły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 17.09.2020 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2020 (edytowane) Bzdury gadacie... mam w-z 8KWp paneli i falownik 6KW- od połowy marca mam zrobione 5,6MWh a maj i czerwiec korzystny to za bardzo nie był- fakt, że najlepsze już za mną jeśli chodzi o uzyski ale w skali całego roku optymistycznie szacuję 6,5-7MWh gaweł- zwróć uwagę tylko, że 6KW na południe uzyska w dobrych warunkach moc maksymalną tylko przez chwilę, przewymiarowana w-z o 30% jest w stanie wydać z siebie 6KW przez 3h marcin- to co zaoszczędzisz na panelach wydasz na stelaże i gdzie tu jest oszczędność? ok można to połączyć z wiatą na samochód ale nie każdy potrzebuje i ma na to miejsce, na dachu nie przeszkadza! A przewymiarowana w-z przynosi efekty przy złych warunkach pogodowych np. maj czerwiec kiedy było deszczowo i pochmurno miałem takie same uzyski (w przeliczeniu na 1KWp) jak mój brat z instalacji południowej. Zapłaciłem za instalacje 26k/8KWp =3,25/KWp- wszystko kupiłem sam, firma zamontowała- gawel proszę wskaż mi gdzie ten mój większy nakład i średni efekt:p:p Co ty piszesz?!? Chcesz się licytować czy jak? A jak ktoś ma falownik 6kW i południową instalację też trochę przewymiarowuje? Znasz konkretne, pracujące istalacje czy tylko sobie dywagujesz? Obstawiam to drugie....zapoznam się z konkretnymi przykładami, a potem zabieraj głos...Rok temu obserwowałem swoją instalację Pd i instalację niedaleko mnie W/Z (PV Monitor) która była mocniejsza o 1,5kWP. Jakieś było zdziwienie, jak krótko po montazu widziałem, że moja instalacja produkowała 2-3 razy więcej prądu. Instalacje W/Z mają swoje plusy, ale też i minusy.... Dopiero w późniejszym okresie ta instalacja zaczęła produkować więcej niż moja instalacja, ale finalnie w skali roku, moja instalacja wyprodukowała sporo więcej prądu, mimo mocy mniejszej o 1,5kWp. A instalacja w sąsiedztwie produkowała o kilka dni dłużej...Służe skanami do wglądu... Edytowane 17 Września 2020 przez JTKirk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.09.2020 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2020 A to instalacja W-Z się nie zwróci ? Ciekawe... Uzysk 7Mwh/rok z 8 kwp to dno nie średni efekt i za to 26 000 zł , jaki jest przewidywany czas zwrotu z tej inwestycji, aby prąd był za darmo bo na razie jeszcze nie jest. Księgowy i nie potrafi policzyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.09.2020 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2020 A to instalacja W-Z się nie zwróci ? Ciekawe... Księgowy i nie potrafi policzyć ? nie mówię ze ie tylko pytałem kiedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts