mibas 26.11.2020 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2020 Gratulacje , a jak tam w Chorwacji? nie wiem, pytaj na forum chorwackim, ostatnio byłem tam kilka lat temu Bzdura że nic nie warte. Każde sensowane porównanie poli i mono jakie widziałem, pokazuje że róznice są kosmetyczne. Sensowne, czyli powieszenie koło siebie poli i mono w tym samym punkcjie i o takim samym nasłonecznieniu i poczekaniu rok. Nie dzień, nie moc chwilowa tylko rok. A idealnie to 25 lat i wtedy się okaże który wybór by lepszy. to była ironia skierowana do niektórych grupowiczów ;-P Jak kupowałem panele to mono były o co najmniej 30 % droższe od dobrych poli (licząc koszt na wat), dodatkowo wypłynęły wtedy informacje, że panale mono PERC też są zagrożone LeTID, na temat którego producenci akurat wtedy nagle nabrali wody w usta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 28.11.2020 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 Z doświadczenia 5-cio letniego z PV to mogę ci podać lecz z PV 5,72kW bo tak jak pisałem i tak jak jest w stopce PV 10kW mam ,lecz od września tego roku. Tak że jeżeli masz jakieś pytania to nie ma sprawy. Powiem tylko tyle że uzyski z 5,72kW/rok to 7015kWh.a max uzysk dzienny to 43kWh ( oczywiście u mnie) Jak jeszcze jakieś pytania to ładuj śmiało. Hm. ile dobrych dni jest w roku? Jak masz w ogóle pojęcie o PV to na podstawie tych danych co ci podałem jesteś w stanie określić czy to dobre wyniki. Jak nie wiesz to poczekaj a inni użytkownicy cię oświecą. Oczywiście jak im się bedzie chciało. Cyt. jestem ciekaw ile dni w roku takie uzyski ma 10kWp ---Tu nie chodzi czy 10kW czy 2kW ,nie wiesz co piszesz . Poprawna forma to Uzysk z 1kWp/rok, średni roczny, średni dzienny itd. Chyba masz jakiś kompleks, sam pisałeś o uzyskach rzędu 75-80kWh z instalacji 10kWp a teraz piszesz o uzyskach w kWp/rok, tak sie składa że jestem instalatorem PV i to od wielu lat, i mam sporo instalacji do poównania, i zadałem pytanie abyś pokazał grube dni z usykami 75-80kWh z instalacji 10kWp, i jak zwykle nie potrafisz odpowiedzieć na pytanie, ja ci napiszę takich dni jest kilka max kilkanaście w ciągu roku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 28.11.2020 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 Zdecydowana większość użytkowników PV--ma panele polikrystaliczne, a fronius to jeden z liderów falowników.U mnie 1179,37kWh/kWp u mnie przy azymucie 165st i nachyleniu 30 st do dziś 1137,17kWh/kWp, delikatne zacienienia od wshodu o poranku od drzew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 28.11.2020 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 u mnie przy azymucie 165st i nachyleniu 30 st do dziś 1137,17kWh/kWp, delikatne zacienienia od wshodu o poranku od drzew Dzieciaku! Ty to masz normalnie Chorwejszon , u mnie z 957 kwh/kwp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.11.2020 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 Zamieszczę dwa wykresy z obliczeniami - na szybko: 1162 kWh z kWp Rok 2020 1169 kWh z kWp Rok 2019 Tak więc należy przyjąć , że jak dotąd rok 2019 jest bardziej "wydajny" niż 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 28.11.2020 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 Dzieciaku! Ty to masz normalnie Chorwejszon , u mnie z 957 kwh/kwp Nie którzy to by już dzwonili jak to może być że taki mały uzysk ... a potem tłumaczysz, azymut, kąt nachylenia, kominy drzewa itd itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 28.11.2020 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 Nie którzy to by już dzwonili jak to może być że taki mały uzysk ... a potem tłumaczysz, azymut, kąt nachylenia, kominy drzewa itd itp. Dokładnie ja mam instalację typu flat pancake , czyli w wolnym tłumaczeniu plaski obwisły cycek to i tak miracle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 28.11.2020 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 (edytowane) ---Tu nie chodzi czy 10kW czy 2kW ,nie wiesz co piszesz . Poprawna forma to Uzysk z 1kWp/rok, średni roczny, średni dzienny itd. [/b] Chyba masz jakiś kompleks, sam pisałeś o uzyskach rzędu 75-80kWh z instalacji 10kWp a teraz piszesz o uzyskach w kWp/rok, tak sie składa że jestem instalatorem PV i to od wielu lat, i mam sporo instalacji do poównania, i zadałem pytanie abyś pokazał grube dni z usykami 75-80kWh z instalacji 10kWp, i jak zwykle nie potrafisz odpowiedzieć na pytanie, ja ci napiszę takich dni jest kilka max kilkanaście w ciągu roku. Pozdrawiam Ile tych dni jest to ja sobie doskonale zdaję sprawę . Nie potrzeba mi lichego instalatora co jeszcze 2lata temu układał kostkę brukową. Nie przypominam sobie abym NAPISAŁ IŻ TYCH DNI JEST 100 W ROKU. Napisałem że takie są. Według ciebie ich nie ma?- To kiepski instalator jesteś. Twój Cyt.a teraz piszesz o uzyskach w kWp/rok--Masz jakiś problem aby to rozszyfrować?---Instalator i ma problem?-- Przelicz m2 kostki do ułożenia.Ha ha Odnośnie PV 10kW- jak mam dokładnie podać jak PV10kW mam od........ jak w stopce? Mogę na podstawie swoich uzysków z 5,72kW i dołożonej PV w tym samym miejscu o mocy 4,24kW -lecz dokładnie w przyszłym roku Odpowiedz sobie sam i oblicz ---Jak znasz podstawy matematyki Dane: PV -5,72kW- uzysk /rok ---7015kWh max dzienny--43,26kWh---z 5,72---( chyba umiesz zmienić i przeliczyć na 1kWp:D:D:D:D jak nie-to poproś dzieciaka z III klasy Grube dni Hm-- są ale nie w listopadzie. Na podstawie tych danych ,idealnej lokalizacji ( w tym samym miejscu ) PV 5,72 i PV 4.24 kW- poproś ucznia aby ci wyliczył sumaryczny wynik z dwóch PV Przelicz sobie średnią; dzienną ,miesięczną ,roczną z mojej 5.72 dodaj do niej drugą jak chcesz.- Resztę danych masz w stopce . Całkowity uzysk do dziś--32730kWh--- Jesteś zainteresowany to licz wszystko masz. Klientów na PV masz?--współczuję im. Edytowane 28 Listopada 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 28.11.2020 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 u mnie przy azymucie 165st i nachyleniu 30 st do dziś 1137,17kWh/kWp, delikatne zacienienia od wshodu o poranku od drzew Też git- tak trzymaj. Jak co to drzewa przytnij aby nie przeszkadzały:D Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 28.11.2020 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 Zamieszczę dwa wykresy z obliczeniami - na szybko: 1162 kWh z kWp Rok 2020 [ATTACH=CONFIG]450657[/ATTACH] 1169 kWh z kWp Rok 2019 [ATTACH=CONFIG]450658[/ATTACH] Tak więc należy przyjąć , że jak dotąd rok 2019 jest bardziej "wydajny" niż 2020 Powiem tak--zależy gdzie ,może u ciebie tak ,bo u mnie po idealnym kwietniu 20r uzysk o ponad 500kWh większy do kwietnia 19. No myslę sobie ale będzie rok jak w kwietniu jest więcej o 500kWh w stosunku do roku ubiegłego. Na dziś fakt jest taki że ten 20r jest lepszy ale ta różnica na wczoraj była już +57kWh w odniesieniu do 19r. Mizernie się zrobiło ale na (+). Co pokarze grudzień zobaczymy ? czy zwiększy uzysk na (+) czy zaliczy (-). Trzeba być optymistą ha ha +57kWh więc działamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 28.11.2020 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 (edytowane) Chyba masz jakiś kompleks, sam pisałeś o uzyskach rzędu 75-80kWh z instalacji 10kWp a teraz piszesz o uzyskach w kWp/rok, tak sie składa że jestem instalatorem PV i to od wielu lat, i mam sporo instalacji do poównania, i zadałem pytanie abyś pokazał grube dni z usykami 75-80kWh z instalacji 10kWp, i jak zwykle nie potrafisz odpowiedzieć na pytanie, ja ci napiszę takich dni jest kilka max kilkanaście w ciągu roku. Pozdrawiam Ile tych dni jest to ja sobie doskonale zdaję sprawę . Nie potrzeba mi lichego instalatora co jeszcze 2lata temu układał kostkę brukową. Nie przypominam sobie abym NAPISAŁ IŻ TYCH DNI JEST 100 W ROKU. Napisałem że takie są. Według ciebie ich nie ma?- To kiepski instalator jesteś. Twój Cyt.a teraz piszesz o uzyskach w kWp/rok--Masz jakiś problem aby to rozszyfrować?---Instalator i ma problem?-- Przelicz m2 kostki do ułożenia.Ha ha Odnośnie PV 10kW- jak mam dokładnie podać jak PV10kW mam od........ jak w stopce? Mogę na podstawie swoich uzysków z 5,72kW i dołożonej PV w tym samym miejscu o mocy 4,24kW -lecz dokładnie w przyszłym roku Odpowiedz sobie sam i oblicz ---Jak znasz podstawy matematyki Dane: PV -5,72kW- uzysk /rok ---7015kWh max dzienny--43,26kWh---z 5,72---( chyba umiesz zmienić i przeliczyć na 1kWp:D:D:D:D jak nie-to poproś dzieciaka z III klasy Grube dni Hm-- są ale nie w listopadzie. Na podstawie tych danych ,idealnej lokalizacji ( w tym samym miejscu ) PV 5,72 i PV 4.24 kW- poproś ucznia aby ci wyliczył sumaryczny wynik z dwóch PV Przelicz sobie średnią; dzienną ,miesięczną ,roczną z mojej 5.72 dodaj do niej drugą jak chcesz.- Resztę danych masz w stopce . Całkowity uzysk do dziś--32730kWh--- Jesteś zainteresowany to licz wszystko masz. Klientów na PV masz?--współczuję im. Kultura twojej wypowiedzi i ciągle obrazanie świadczy jaka jesteś osobą. dla mnie trafiasz na czarną listę. Edytowane 29 Listopada 2020 przez 1igor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 29.11.2020 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 He he przekomarzacie się czyje bardziej. Moje panele dzisiaj zapadły w sen zimowy i śpią. Chyba więcej ukręcę na tym: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 29.11.2020 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 He he przekomarzacie się czyje bardziej. Moje panele dzisiaj zapadły w sen zimowy i śpią. Chyba więcej ukręcę na tym: [ATTACH=CONFIG]450685[/ATTACH] Podobno człowiek potrafi ukręcić 1kW mocy, tylko ciekawe jak długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 29.11.2020 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Podobno człowiek potrafi ukręcić 1kW mocy, tylko ciekawe jak długo. to zależy jak długo dochodzi podczas stosunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brusss_2008 29.11.2020 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 U mnie dzisiaj rekord rekordów produkcji dobowej nie do pobicia 0.00 z instalacji 5,36kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 29.11.2020 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 U mnie dzisiaj rekord rekordów produkcji dobowej nie do pobicia 0.00 z instalacji 5,36kw W nocy spadło 2cm śniegu i inwerter nie mógł wystartować. Jutro muszę się wybrać na dach i odblokować panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 29.11.2020 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 No niestety, taka uroda fotowoltaiki dysproporcja w produkcji między latem a zimą może sięgać nawet 400% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 29.11.2020 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 (edytowane) W nocy spadło 2cm śniegu i inwerter nie mógł wystartować. Jutro muszę się wybrać na dach i odblokować panele. szczęściarz , ma śnieg u mnie to'' piszą go na receptę":D i każą jechać po realizację w góry z dudkami bo lekarstwo drogie . a tak poważnie to nie ma co czekać na ostatni dzień miesiaca bo i tak grube chmury zapowiadają wynik za listopad 190KWh z 9,96KWp oj licho , liczyłem na 250KWh Edytowane 29 Listopada 2020 przez k1krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 29.11.2020 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 W nocy spadło 2cm śniegu i inwerter nie mógł wystartować. Jutro muszę się wybrać na dach i odblokować panele. U mnie dziś to samo. Mimo iż instalacja na gruncie to nie miałem weny ażeby je odśnieżyć. Ale odziwo iż wszystkie panele są zasypane to wyprodukowały 0.4kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 29.11.2020 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Ja nawet nie miałem w planach włazić na dach bo śnieg stopniał i PV zrobiło 0,9kWh/3,3kWp Wartości porywające, jutro koniec miesiąca będzie grubo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts