Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

16,83:sick:

Myślałem, że mnie nikt nie przebije a tu masz. Kurde jak to inni robią, że mają ponad dwa razy więcej. No ale jak się ma zawsze pod górkę i pod wiatr, a chmury nie wiadomo skąd wyłażą i wiszą akurat nad moimi panelami a dwa kilometry dalej świeci piękne słoneczko to tak pewnie musi być. Ale nie ma co marudzić, byle do wiosny.

Myślałem, że mnie nikt nie przebije a tu masz. Kurde jak to inni robią, że mają ponad dwa razy więcej. No ale jak się ma zawsze pod górkę i pod wiatr, a chmury nie wiadomo skąd wyłażą i wiszą akurat nad moimi panelami a dwa kilometry dalej świeci piękne słoneczko to tak pewnie musi być. Ale nie ma co marudzić, byle do wiosny.

Pomimo wszystko starczy mi zapasu kwh w I strefie bo mam 331 kwh po opuście a zużycie w listopadzie miałem 150kwh w I więc i tak jestem mega zadowolony ale to zasługa klimy która przejęła główny ciężar ogrzewania domu.

Pomimo wszystko starczy mi zapasu kwh w I strefie bo mam 331 kwh po opuście a zużycie w listopadzie miałem 150kwh w I więc i tak jestem mega zadowolony ale to zasługa klimy która przejęła główny ciężar ogrzewania domu.

Ja będę musiał dopłacić do jadę dopiero od 20 sierpnia. No, ale może odkuję się w przyszłym roku.

I znów głupoty ale jak się gdzieś skłamalo to później to wychodzi. Pisałeś ze na CO idzie 35kWh/doba ( to dom 2 x ) cieplejszy niż pasywny.HA ha

W magazynie masz 331kWh To na ile to wystarczy? + prąd bytowy. No tak odpowiedź będzie że to na wszystko Bytowy + CWU+ CO. To i tak braknie.:lol2::lol2:

I znów głupoty ale jak się gdzieś skłamalo to później to wychodzi. Pisałeś ze na CO idzie 35kWh/doba ( to dom 2 x ) cieplejszy niż pasywny.HA ha

W magazynie masz 331kWh To na ile to wystarczy? + prąd bytowy. No tak odpowiedź będzie że to na wszystko Bytowy + CWU+ CO. To i tak braknie.:lol2::lol2:

Czegoś nie rozumiem .

331kwh wystarczy na drogą taryfę a takie miał chyba założenie.

Np ja mam teraz 963kWh drogiego prądu na plusie

a taiego 1150 na minusie . Nie uwzględnia to poboru i produkcji styczeń i luty. Spełnia to założenia niepłacenia za drogą taryfę. Jeśli zacznie się problem ze zmieszczeniem się w niepłaceniu za drogą taryfę to podłogówka lub CWU zostanie umieszczona w kagańcu taniej taryfy

Druga sprawa 35kWh na dzień to dom pasywny? daje to średnią moc ok 1,5kW więc do pasywnego daleko a weź to jeszcze zCOPuj

Za listopad średni pobór dobowy dwóch klim to 7,73 kWh a pobór średni Podłogówki COP1 6,05kWh.

Wiec dlaczego miałoby prądu nie starczyć? Jeśli mój dom całkowity pobór drogiego prądu w listopadzie miał 302kWh a taniego 469kWh

Edytowane przez kulibob

I znów głupoty:bash::bash::bash:

Ręce opadają ja nie mam CO (centralnego ogrzewania) w domu i nigdy nie miałem i mieć nie będę. W I kwartale br zanim zainstalowałem klimę faktycznie szło około 35 kwh/dobę na ogrzewanie. Dom pasywny nie wymaga ogrzewania dlatego jest pasywny. Owszem pozostało mi 331 kWh w I strefie do końca br, W listopadzie poszło na całkowicie 587 kwh z tego 200 na cele bytowe i cwu i to jest wartość bardzo stala w tych miesiącach , pozostaje więc 387 kwh na ogrzewanie czyli klima, podłogówka w łazience i 3 konwektory elektryczne 2x0,5kw i 1 x 1kw. W listopadzie I strefie zużyłem 149 kwh w II 391 i auto konsumpcja wyniosła 48kwh . Gdyby grudzień był zimniejszy od listopada to i tak mi wystarczy 331 kwh w I strefie a II dokupię bo nie jest droga. Ciekaw jestem tylko czy jeżeli produkcja była w okresie 1 lipiec 31 grudzien to resztka I strefy zistanie skasowana na pokrycie II czy będzie jako oszczędnosć no kolejne pół roku. Mam dość krótko te PV i o ile pamiętam to w zeszłym roku moim pierwszym okresem rozliczeniowym był 12 listopada do 31 grudnia 2019 roku i miałem dosłownie 1 kwh w II strefie załadowany do siecie i odliczono mi go w lipcowej fakturze za 2020. Ale to niedługo zobaczę.

Edytowane przez gawel

Czegoś nie rozumiem .

331kwh wystarczy na drogą taryfę a takie miał chyba założenie.

Np ja mam teraz 963kWh drogiego prądu na plusie

a taiego 1150 na minusie . Nie uwzględnia to poboru i produkcji styczeń i luty. Spełnia to założenia niepłacenia za drogą taryfę. Jeśli zacznie się problem ze zmieszczeniem się w niepłaceniu za drogą taryfę to podłogówka lub CWU zostanie umieszczona w kagańcu taniej taryfy

Druga sprawa 35kWh na dzień to dom pasywny? daje to średnią moc ok 1,5kW więc do pasywnego daleko a weź to jeszcze zCOPuj

Za listopad średni pobór dobowy dwóch klim to 7,73 kWh a pobór średni Podłogówki COP1 6,05kWh.

Wiec dlaczego miałoby prądu nie starczyć? Jeśli mój dom całkowity pobór drogiego prądu w listopadzie miał 302kWh a taniego 469kWh

Masz absolutną rację, na razie testuję dziś było -5,5*C na klimie 24 w domu fajnie nic się nie dzieje 22,5 w salonie może być nic nie tykam. przy +10*C u mnie idzie 6kwh przy 0*C 10 kwh a przy do -5*C 14 kwh/dobę. ale po sezonie będę już miał dokładne dane.

Mam pytanie, jedni maja 50kWh/1kWp inni tylko 20. Dlaczego aż taka różnica ? Czy aż tak dużo robi kat padania słońca? Oczywiście zakładam, że panele sa skierowane na południe.

U mnie 49 kWh/kWp w Listopadzie, podobnie jak u mibas'a. Po prostu w Małopolsce modlimy się więcej dlatego jest jak jest.... Poza tym, jedziemy na Froniusach a nie na jakichś chińskich wynalazkach :)

Za to w nocy...i nawet -12 dzisiaj było , więc to co żeśmy dostali , poszło w grzanie i bilans jest na zero.