Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Zakładałem gaz trzydzieści kilka lat temu jak budowałem dom, wtedy nie było fotowoltaiki.

Jak kilka lat temu zakładałem fotowoltaikę to nie było paneli 400W czy 500W, ani "mojego prądu".

Pierwszą klimę zakładałem dla komfortu w lecie, a że teraz więcej pracuje w zimie, to nie było planowane.

Dom ogrzewam nie tylko gazem, a mając mój odczyt z jednego dnia i Twój z jednego podobnego dnia i Twój za cały okres grzewczy to chyba razem możemy policzyć przybliżone roczne zużycie ciepła na ogrzewanie domu.

Fakt policzyć możemy -tylko dom a dom to dwa różne zapotrzebowania.

Ok -nie wiem jak ci doradzić lecz mając gaz to bym skupił się na klimie a z PC dał bym sobie spokój. Dokupił bym multi splita i w okresach przejściowych grzał klimą. Klima działa do ( -15 *C ) a nawet i do (-20*C ) w zależności od modelu. Fakt jest taki że jej moc spada ze spadkiem temp. na zewnątrz lecz zawsze coś tam zagrzejesz a co braknie dodasz gazem. Nie bardzo się opłaca zakładać PC jak jest gaz. Jak jeszcze nasz piec kondensacyjny co moduluje mocą podobnie jak PC to jest to oszczędność w zużyciu gazu. Jak piec zwykły ( stary model ) to chyba lepiej zmienić piec.

PS. Co ma za znaczenie moc paneli? Ze kilka lat temu nie było paneli 400W? Ważna to jest moc całkowita PV a nie moc pojedynczego panela, no chyba że ogranicza cię powierzchnia dachu.

Ja jak zakładałem też nie było MÓJ PRĄD lecz warunki były lepsze ---( było dofinansowanie 40% do całości + kredyt 2 % ) a lokaty w banku były na 5%

Zresztą jak chcesz to PC zawsze możesz założyć nikt ci nie zabroni. Lecz ty masz gaz i nie wiem czy dostaniesz dofinansowanie ( Czyste Powietrze) bo do modernizowanych domów do PC można dostać od 13,5--do 18 tys. + 17% z PIT tak że do PC dofinansowanie to min 51% kosztów całkowitych.

Ty musisz brać pod uwagę swoje zapotrzebowanie nie moje. Na gaz sprawność przyjmuje się ok.95-97% chyba tak.

Edytowane przez -voymar-

Ktoś wcześniej pisał, że rocznie ma 1200kWh/kWp ten to powinien S.... :D

U mnie ledwo 1060kWh/kWp

Przyszedł rachunek za prunt na 1.12 w magazynie leży 1200kWh

Jak Wy to kurna robicie???

7kWp i jeszcze udaje się Wam coś zmagazynować???

Ja za okres 1.12-1.12 miałem średnio około 6kWp (produkcja 5970kWh) i nie mam nic zmagazynowane wg Enei... A do zapłaty za ten okres jakieś 1300PLN...

I w temacie: na razie za grudzień 6,14kWh/kWp.

Jak Wy to kurna robicie???

7kWp i jeszcze udaje się Wam coś zmagazynować???

Ja za okres 1.12-1.12 miałem średnio około 6kWp (produkcja 5970kWh) i nie mam nic zmagazynowane wg Enei... A do zapłaty za ten okres jakieś 1300PLN...

I w temacie: na razie za grudzień 6,14kWh/kWp.

Bo u nas bydgoska czarna dupa

5,09 kWh/kwp