Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Kolejny miesiąc poniżej planu

Ostatnie dwa dni zrobiły 30% grudnia :lol2:

Za grudzień 77kWh

16,92 kWh/kwp

Ayto konsumpcja 44%

Wyniki marne ale nie odbiegają od regionalnych wyników.

Podsumowanie roku od 20 lutego

Instalacja 4,55kWp na falowniku 3,7kW wyprodukowała

4424kWh co daje 972kwh/kWp

Na koniec roku magazyn droga 515kwh na plusie

tania 1787kWh na minusie .

Wychodzi na to że zabrakło by minimalnie drogiego prądu gdyby jechać cały rok .Jednak i tak ładnie biorąc pod uwagę a to że nie stosuję jakichś specjalnych kagańców na taryfy.

Trzeba będzie pomyśleć nad zmainą z g12w na g12

Ale najważniejsze że dni już z górki od lutego się popraw

No i wszystko już jest jasne...

W grudniu produkcja 133.6kWh

Moja 9,92kWp PV w tym roku wyprodukowała 9,78MWh (a od uruchomienia w dn. 22.10.2019 10,3MWh)

Auto konsumpcja 2 600kWh , ilość energii po odliczeniu opustu 5 745kWh-realny uzysk 8 345kWh , czyli potrącenie ok 15% produkcji.

Produkcja mogłaby być większa (szacuję tak zupełnie "na oko" o 500kWh) gdyby nie cień od drzew sąsiadów oraz własnej chałupy w zimie -lokalizacja to taki kompromis między walorami użytkowymi (wiata na dwa samochody) a uzyskiem.

Jestem naprawdę zadowolony-za cztery sezony PV powinna wyjść na 0,0

Tymczasem

Coś jednak Twoją instalację strona niepoprawnie wskazuje. Na koniec listopada total wynosił 6183, więc w grudniu wychodzi 114

miecio takie mam dane z aplikacji, nie wiem dlaczego miałaby przekłamywać skoro u innych pokazuje dobrze? Kilka dni produkcja była w okolicach 12-15 kwh, pozostałe różnie, raz lepiej raz gorzej.

Witam ja podam trochę inaczej, nie dlatego aby utrudnić ale aby zobrazować różnicę pomiędzy instalacjami.

Instalacja skierowana na południe - 4328,78 kWh

Instalacja skierowana na wschód/zachód 3435,78 kWh

Obie instalacje o tej samej mocy w panelach 3,66kWp (panele = producent i moc taka sama)

2019 rok < 2020 rok.

Edytowane przez CityMatic

Witam ja podam trochę inaczej, nie dlatego aby utrudnić ale aby zobrazować różnicę pomiędzy instalacjami.

Instalacja skierowana na południe - 4328,78 kWh

Instalacja skierowana na wschód/zachód 3435,78 kWh

Obie instalacje o tej samej mocy w panelach 3,66kWp (panele = producent i moc taka sama)

2019 rok < 2020 rok.

Różnica ok 20%, przy w-z pojawia się też większa autokonsumpcja niż przy południu więc jest ok, rok dłużej będzie się zwracać więc do zaakceptowania.

Witam i życzę wszystkim wysokich uzysków w 2021 roku.

Swoją instalację uruchomiłem 24 grudnia po południu więc produkcja rozpoczęła się 25.12.2020.

7,4 kWp, instalacja naziemna, azymut 180°, kąt 30° - przez 7 dni falownik wyprodukował 38,4 kWh, najlepszy był 29.12 - 15,98 kWh.

Grudzień tragiczny 13kWh / kWp (2 w miarę słoneczne dni)

Instalację mam uruchomioną od mniej więcej 25.03.2020

Do końca roku 9,75kWp zrobiło 9752 kWh, czyli bez prawie 3 pierwszych miesięcy roku przekroczyło 1000kWh z kWp.

Jestem zadowolony.

Ciekawi mnie czy w płn-wsch części kraju listopad i grudzień zawsze jest najgorszy w skali reszty kraju?

Czy nie ma na to reguły?

miecio takie mam dane z aplikacji, nie wiem dlaczego miałaby przekłamywać skoro u innych pokazuje dobrze? Kilka dni produkcja była w okolicach 12-15 kwh, pozostałe różnie, raz lepiej raz gorzej.

Jednak uważam że coś nie tak, zwróć uwagę na całą wyprodukowaną energię 6,29MWh i roczną z taką samą wartością a przecież w 2019 instalacja też coś wyprodukowała i sprawdź też w odnośniku raport stany licznika na koniec poszczególnych m-cy to wyjdzie że 30 grudnia to nie 203