Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Pytanie do wyjadaczy Czy taka instalacja będzie działać poprawnie i jest sens rozbijać na 3 połacie?

[ATTACH=CONFIG]451917[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]451915[/ATTACH]

Trochę nie w tym temacie piszesz.

Poproś instalatora o pełen diagram strat systemu (z rozbiciem na wszystkie składowe)

Ja naprawdę chcę Ci pomóc jednak pisząc tak ogólnie jak Ty mogę napisać mniej niż wróży z fusów firma która była na miejscu i widziała miejsce instalacji.

Moim zdaniem instalacja trochę będzie działać a trochę nie zależy gdzie ten komin jest, czy tych drzew jest 1 czy może 2 czy mieszkasz trochę w lesie, gdzie jest ten komin, i co robi w wolnym czasie słup.

Są to kluczowe informacje, jeśli mamy Ci pomóc opisz coś więcej niż tylko bardzo optymistyczne wyliczenia które otrzymałeś od firmy.

Jak na ilość zacienienia ta symulacja jest bardzo optymistyczna moim zdaniem, dlatego pytam osób, której mają pv. Wiadomo jak instatalorzy będą śledzić aby tylko sprzedać.

Komin jest na połaci południowej od strony wschodniej, słup po stronie zachodniej, rzuca cień od godziny ok 17 na połaci zachodnia, drzewa, w sumie wysokie krzaki od strony południowej, zima jak słońce nisko to zacieniony dach do połowy wysokości, latem prawie wcale. Są jeszcze drzewa od strony zachodnio-polnocnej - wysokie, wschodniej, ale bez znaczenia bo niskie.

Wygląda mniej więcej to tak20210112_122425.jpg

Edytowane przez LeeOne

9 paneli na poludnie i po 6 paneli wschód i zachód.

Drzewo-krzaki (chude wysokie buki) rosnasą a działce sąsiada jakis 6m od budynku. Jeszcze nie rozmawiałem o.wycieciu ich lub przecięciu, ale coś kiedyś sąsiad przebakiwal o wykarczowaniu tego buszu.

Edytowane przez LeeOne

Wydawało mi się że chodziło o to, że jest faktura dwukrotnie wyższa niż za poprzedni pół roku. Skojarzyłem że chodzi o fakturę prognozową. Tak to jest jak się za szybko czyta bez zrozumienia. Mój błąd oczywiście. U mnie prognozowana faktura właśnie jest wyższa o opłatę mocową dlatego tak skojarzyłem.

Wydawało mi się że chodziło o to, że jest faktura dwukrotnie wyższa niż za poprzedni pół roku. Skojarzyłem że chodzi o fakturę prognozową. Tak to jest jak się za szybko czyta bez zrozumienia. Mój błąd oczywiście. U mnie prognozowana faktura właśnie jest wyższa o opłatę mocową dlatego tak skojarzyłem.

W umowach prosumenckich nie ma prognoz płaci się po okresie rozliczeniowym , dlatego do głowy mi to nie przyszło. Ale w umowach bez pv może jest to mozliwe

Co ty znowu opowiadasz!? Oczywiście, że są prognozy. Okres rozliczeniowy 12msc - 6 faktur prognoz do zapłacenia.

Opowiadam prawdę jak jest w Pge w umowie prosumenckiej nie ma ŻADNYCH prognoz płacę 2 razy na pół roku kalendarzowego w styczniu i w lipcu żadnych zaliczek a ty jakiego masz dostawcę i czy jesteś prosumentem?

Opowiadam prawdę jak jest w Pge w umowie prosumenckiej nie ma ŻADNYCH prognoz płacę 2 razy na pół roku kalendarzowego w styczniu i w lipcu żadnych zaliczek a ty jakiego masz dostawcę i czy jesteś prosumentem?

Masz rację my w PGE tak mamy oni to pewnie ENEA:(