LeeOne 12.01.2021 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 Tak. Dookoła jest trochę drzew, słup. Dodatkowo wykusz i komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.01.2021 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 Pytanie do wyjadaczy Czy taka instalacja będzie działać poprawnie i jest sens rozbijać na 3 połacie? [ATTACH=CONFIG]451917[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]451915[/ATTACH] Trochę nie w tym temacie piszesz. Poproś instalatora o pełen diagram strat systemu (z rozbiciem na wszystkie składowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 12.01.2021 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 Ja naprawdę chcę Ci pomóc jednak pisząc tak ogólnie jak Ty mogę napisać mniej niż wróży z fusów firma która była na miejscu i widziała miejsce instalacji. Moim zdaniem instalacja trochę będzie działać a trochę nie zależy gdzie ten komin jest, czy tych drzew jest 1 czy może 2 czy mieszkasz trochę w lesie, gdzie jest ten komin, i co robi w wolnym czasie słup.Są to kluczowe informacje, jeśli mamy Ci pomóc opisz coś więcej niż tylko bardzo optymistyczne wyliczenia które otrzymałeś od firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeeOne 12.01.2021 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 (edytowane) Jak na ilość zacienienia ta symulacja jest bardzo optymistyczna moim zdaniem, dlatego pytam osób, której mają pv. Wiadomo jak instatalorzy będą śledzić aby tylko sprzedać. Komin jest na połaci południowej od strony wschodniej, słup po stronie zachodniej, rzuca cień od godziny ok 17 na połaci zachodnia, drzewa, w sumie wysokie krzaki od strony południowej, zima jak słońce nisko to zacieniony dach do połowy wysokości, latem prawie wcale. Są jeszcze drzewa od strony zachodnio-polnocnej - wysokie, wschodniej, ale bez znaczenia bo niskie. Wygląda mniej więcej to tak Edytowane 12 Stycznia 2021 przez LeeOne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 12.01.2021 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 na pierwszy rzut oka widać że kalkulacje firmy są przesłodzone o jakieś 1,5MWh rocznie. Z 7kWp moim zdaniem zrobisz nie więcej niż 5MWh, w ogóle zrezygnował bym z połaci z kominem a drzewa przed domem wyciął jeśli jest taka opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.01.2021 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 Zrezygnowałbyś z połaci południowej ?Uważasz, że przez chwilowe zacienione przez komin te moduły będą robić mniej, niż W-Z ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 12.01.2021 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 A to tam jest południe... OK w takim razie po co ta od północy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.01.2021 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 Ja widzę Pd-W-Z, ale może Ty inną geografię miałeś...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeeOne 12.01.2021 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 (edytowane) 9 paneli na poludnie i po 6 paneli wschód i zachód.Drzewo-krzaki (chude wysokie buki) rosnasą a działce sąsiada jakis 6m od budynku. Jeszcze nie rozmawiałem o.wycieciu ich lub przecięciu, ale coś kiedyś sąsiad przebakiwal o wykarczowaniu tego buszu. Edytowane 12 Stycznia 2021 przez LeeOne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 12.01.2021 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 A na gruncie nie da się gdzieś umieścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 12.01.2021 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 Uzyski uzyskami a tymczasem przyszła mi dwukrotnie wyższa kwota do zapłaty za poprzednie pół roku--- i wynosi 108 zł niestety nie mogę wejść jeszcze w pdf'y aby dokładnie sprawdzić. Pewnie łotry jakieś opłaty pododawali itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rigeza 13.01.2021 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 Doszła opłata mocowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 13.01.2021 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 (edytowane) Doszła opłata mocowa. Opłata mocowa na pewno zwłaszcza że weszła od 1 stycznia 2021 roku dlatego na pewno będzie na fakturze z 2020 roku. Edytowane 13 Stycznia 2021 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rigeza 13.01.2021 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 Wydawało mi się że chodziło o to, że jest faktura dwukrotnie wyższa niż za poprzedni pół roku. Skojarzyłem że chodzi o fakturę prognozową. Tak to jest jak się za szybko czyta bez zrozumienia. Mój błąd oczywiście. U mnie prognozowana faktura właśnie jest wyższa o opłatę mocową dlatego tak skojarzyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 13.01.2021 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 Wydawało mi się że chodziło o to, że jest faktura dwukrotnie wyższa niż za poprzedni pół roku. Skojarzyłem że chodzi o fakturę prognozową. Tak to jest jak się za szybko czyta bez zrozumienia. Mój błąd oczywiście. U mnie prognozowana faktura właśnie jest wyższa o opłatę mocową dlatego tak skojarzyłem. W umowach prosumenckich nie ma prognoz płaci się po okresie rozliczeniowym , dlatego do głowy mi to nie przyszło. Ale w umowach bez pv może jest to mozliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 13.01.2021 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 Przy rozliczeniu półrocznym i rocznym w tauronie prognozy są i te prognozy na 2021 wzrosły o opłatę mocową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 13.01.2021 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 Przy rozliczeniu półrocznym i rocznym w tauronie prognozy są i te prognozy na 2021 wzrosły o opłatę mocową W umowach prosumenckich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpiter79 13.01.2021 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 W umowach prosumenckich nie ma prognoz płaci się po okresie rozliczeniowym , dlatego do głowy mi to nie przyszło. Ale w umowach bez pv może jest to mozliwe Co ty znowu opowiadasz!? Oczywiście, że są prognozy. Okres rozliczeniowy 12msc - 6 faktur prognoz do zapłacenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 13.01.2021 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 Co ty znowu opowiadasz!? Oczywiście, że są prognozy. Okres rozliczeniowy 12msc - 6 faktur prognoz do zapłacenia. Opowiadam prawdę jak jest w Pge w umowie prosumenckiej nie ma ŻADNYCH prognoz płacę 2 razy na pół roku kalendarzowego w styczniu i w lipcu żadnych zaliczek a ty jakiego masz dostawcę i czy jesteś prosumentem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.01.2021 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 Opowiadam prawdę jak jest w Pge w umowie prosumenckiej nie ma ŻADNYCH prognoz płacę 2 razy na pół roku kalendarzowego w styczniu i w lipcu żadnych zaliczek a ty jakiego masz dostawcę i czy jesteś prosumentem? Masz rację my w PGE tak mamy oni to pewnie ENEA:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts