Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

U mnie dzisiaj mija dokładnie rok od założenia PV.

Instalacja o mocy 6.3kwp , wyprodukowała 7.15 MWh .

Co daje 1.134 KWh z 1kwp.

To chyba dobry wynik , biorąc pod uwagę , polną drogę koło domu , zacienienia na dachu , kąt nachylenia 45 st. i kierunek lekko na wschód , no i jakieś 10 dni tej zimy z panelami pod śniegiem.

Jest dobrze Ja mam 1208kWh z /kWp.

No nie żebym się pocieszał ale gdzie ty mieszkasz? 12 kWh z i kwp jak na razie za luty

Wg kodu w miejscowości Królik Polski - Podkarpacie co wcale nie świadczy, że ma gorzej niż na Lubelszczyźnie gdzie jest nadal 30cm śniegu nie tylko na panelach i ...nadal pada.

Świetna nazwa miejscowości wymiatająca :)

Tu mają ciekawszą nazwę miejscowości :

https://www.google.pl/maps/place/47-143+Zimna+W%C3%B3dka/@50.4341417,18.3099823,15z/data=!4m5!3m4!1s0x47111a2db9e96373:0x51e5b7a7a76f0c8c!8m2!3d50.4357649!4d18.3170392?hl=pl

Edytowane przez J&D

No cóż. Z produkcją się nie będę ścigał, bo luty u mnie słonka skąpi - do teraz nieco powyżej 18 kW/kWp. Ale jak któryś z Waćpanów rzecze iże ma bardziej odjechany adres to niech stanie naprzeciwko na nieklepanej ziemi. Jam jest herbu 39-105 :cool:

Napiszę tak

" To nie grzech ....ale wstyd":) nie my tworzyliśmy nazwy wsi i miast w których przyszło nam żyć i mieszkać.

U mnie jeździ autobus i na nim jest napisane dokąd jedzie

" Nielisz, Cyców, Haliny " i "Nielisz, Cyców, Niemce " ktoś obcy się uśmiecha, a inni nie zwracają na to uwagi.

Nawet w sieci są informacje o zlotach i urządzają sobie na podstawie nazw trasy i wyścigi rowerowe.

Edytowane przez CityMatic

Panowie no luty od 11 miesięcy mamy lockdown zakaz wychodzenia z domu i maseczki na ryju czego się spodziewacie od instalacji, epidemia rośnie w siłę bo dziś było 9000 przypadków a jak było 29000 to bło malinowo. Panele nie odśnieżone, bo w Zakopanem była jakaś impreza. Pływalnie zamknięte, ale w tych samych pływalniach SAUNY już otwarte (bez maseczek bo tam nie zaraża).

Nic tylko wyłączyć PV i liczyć że do maja stopnieje a jak nie to suszarka i grzejemy aby spłynęło jako woda.

A no jooo bo dziś statsów nie podałem kuźwa panele ukręciły całe poniżej 1 kWh/kWp.

Poleciał pierwszyrok

Produkcja minimalnie poniżej oczekiwań 1019 kWh/kWp

4638 kWh

Auto konsumpcja 18%

Wg licznika

Pobrana 6363

Droga 2112

Tania 4251

Produkcja wg licznika

3807

droga 2674

tania 1132

Po opuście droga 27kWh na plusie

Tania 3345 na minusie

Wiec chyba nie najgorzej jak na budę grzaną prądem i tanią klimą z optymalizowanym PV

Do zapłaty ok 3300 taniego prądu teraz czekamy na fakuture.

Będą tam cuda bo prognozy kredytowałem na 0% zmieniając zużycie na zero plus prognozy przyszłe wiec ciężko będzie ogarnąć czekamy

Poleciał pierwszyrok

Produkcja minimalnie poniżej oczekiwań 1019 kWh/kWp

4638 kWh

Auto konsumpcja 18%

Wg licznika

Pobrana 6363

Droga 2112

Tania 4251

Produkcja wg licznika

3807

droga 2674

tania 1132

Po opuście droga 27kWh na plusie

Tania 3345 na minusie

Wiec chyba nie najgorzej jak na budę grzaną prądem i tanią klimą z optymalizowanym PV

Do zapłaty ok 3300 taniego prądu teraz czekamy na fakuture.

Będą tam cuda bo prognozy kredytowałem na 0% zmieniając zużycie na zero plus prognozy przyszłe wiec ciężko będzie ogarnąć czekamy

Masz duże zużycie ponad 10 MWh/rok , ja miałem szansę zmieścić się 5, O jakich prognozach wspominasz? Ja nie płacę żadnych następna faktura w lipcu,