kulibob 19.02.2021 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Masz duże zużycie ponad 10 MWh/rok , ja miałem szansę zmieścić się 5, O jakich prognozach wspominasz? Ja nie płacę żadnych następna faktura w lipcu, jak Ci wyszło 10MWh/rok Jest mniej więcej zgodnie z planem tylko jednak podłoga musi iść w kagańcu bo wychodzi na styk Płacenie co 2 mc prognoz plus zaległe zużycie i opłaty stałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.02.2021 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 jak Ci wyszło 10MWh/rok Jest mniej więcej zgodnie z planem tylko jednak podłoga musi iść w kagańcu bo wychodzi na styk Płacenie co 2 mc prognoz plus zaległe zużycie i opłaty stałe A jaki OSD Tauron? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.02.2021 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 A jaki OSD Tauron? enea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.02.2021 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 enea Jasne tylko chyba PGE nie ma zaliczek dla prosumentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lubuszmen 20.02.2021 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 @All Potrzebuję rady doświadczonych rozliczeniami z ENEA. Rozliczenie roczne, faktury co 2 miesiące prognozowe.Otóż od sierpnia sobie produkuję prąd ale, że wszystko przestawiłem w domu właśnie na prąd to przy pierwszym odczycie półrocznym wyszło, że muszę dopłacić za prąd różnicę jakieś 1800zyla i do razu zasunęli mi prognozy co 2-miesięczą na 600zł / miesiąc,Oczywiście od marca do kolejnego rozliczenia w sierpniu naprodukuję tyle prądu, że powinno wyjść na zero rozlicznie. Pytanie: jak to się załatwia z ENEĄ ? Płaci się a potem występuje zwrot nadpłat po rocznym rozliczeniu?- i taka zabawa co roku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 20.02.2021 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Wreszcie słoneczny lutowy dzionek. Natłukło mi 5,12 kWh/kWp . Jaram się jak dziecko, bo to rekord od montażu instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lubuszmen 20.02.2021 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Wreszcie słoneczny lutowy dzionek. Natłukło mi 5,12 kWh/kWp No to natłukło Ci dokładnie 2x więcej jak mi.... a u mnie też rekord od 5 października licząc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 21.02.2021 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Wreszcie słoneczny lutowy dzionek. Natłukło mi 5,12 kWh/kWp . Jaram się jak dziecko, bo to rekord od montażu instalacji. Mój najwyższy wynik w lipcu to 6,4 kW z kWp a tu ponad 5 w lutym. Jak Wy to robicie, przecież krótki dzień, słońce nisko, może przez duży pochył paneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 21.02.2021 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 (edytowane) Jak Wy to robicie, przecież krótki dzień, słońce nisko, może przez duży pochył paneli. Instalacja na gruncie ustawiona idealnie na południe pod kątem 35 stopni. Panele "bifacial", a na ziemi leży bieluśki śnieg odbijający światełko z nieba. Moc nominalna paneli (bez uwzględnienia "tylnej" strony) większa o 8,8% od mocy nominalnej inwertera. Dzisiaj wyjątkowo słonkowy dzionek, falownik przez 2 godzinki pracował na max. Nowy rekord dobowy wyniósł 5,7 kWh/kWp . Instalacja nowiuśka i nie pracowała jeszcze w wyższych temperaturach, to bije rekordy. Jak się zużyje to już takiego miodu nie będzie. A szkoda... Edytowane 21 Lutego 2021 przez niedowiarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rigeza 21.02.2021 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 (edytowane) U mnie też brakło do 5 (4,86kWh/kWp), ale niewiele, gdyby cały dzień słońce ładnie świeciło to pewnie by się udało dobić. Może końcówka lutego nadrobi kiepski środek miesiąca. Edytowane 21 Lutego 2021 przez Rigeza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 21.02.2021 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 4,12kWh/kWp jednak słońce nadal nisko i chałupa rzuca cień na panele od 16:00. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 21.02.2021 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 U mnie 2,9kwh z 1 kWp, nieźle to rekordowy dzień w tym roku ale ja mam płaski daszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 21.02.2021 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Mój najwyższy wynik w lipcu to 6,4 kW z kWp a tu ponad 5 w lutym. Jak Wy to robicie, przecież krótki dzień, słońce nisko, może przez duży pochył paneli. niższa temp paneli =większa sprawność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 21.02.2021 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Dziś 51kWh a na 1kWp niech sobie ciekawscy przeliczą , Mnie interesuje Suma Na Ra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.02.2021 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 U mnie dzisiaj dla jednej instalacji pierwsza równa parabola....dla Wschód/zachód jeszcze z 20cm śniegu:( 5,12 kWh z kWp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 22.02.2021 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 ostatnie dni przywracają mi wiarę, że osiągnięcie wyniku ze średniej wieloletniej jest możliwe....jeszcze kilka takich dni jak dzisiaj i wczoraj i zacznie to być możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 22.02.2021 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 U mnie dziś uzysk jest niemal równy temu z trzech ostatnich tygodni razem wziętych. Piękne słońce i ładna parabola. Dla ciekawskich jeszcze dodam, że o tej porze roku instalacja południowa o kącie ok 40 ma dwukrotnie lepszą sprawność niż wschód-zachód o podobnym nachyleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 22.02.2021 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Gdyby nie poranny cień byłaby idealna parabola ale i tak jest rewelacja - 5,86 kWh/kWp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 22.02.2021 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Ja ocieplam chałupę i musiałem zdemontować 1,5kW inwerter który wisiał na ścianie zewnętrznej. Jednak 10kWh w te czy w tamte żadna różnica bo nawet 500kWh w te czy w tamte nie robi różnicy patrząc rok do roku. Wszystko zależy od pogody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.02.2021 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Dla ciekawskich jeszcze dodam, że o tej porze roku instalacja południowa o kącie ok 40 ma dwukrotnie lepszą sprawność niż wschód-zachód o podobnym nachyleniu. Potwierdzam...pisałem o tym w ubiegłym roku. Wyrównują się latem gdy rano nie jest tak gorąco a wieczorem spada temperatura. Ale wsch/zach nigdy nie dorówna instalacji z południa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts