Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Masz duże zużycie ponad 10 MWh/rok , ja miałem szansę zmieścić się 5, O jakich prognozach wspominasz? Ja nie płacę żadnych następna faktura w lipcu,

jak Ci wyszło 10MWh/rok

Jest mniej więcej zgodnie z planem tylko jednak podłoga musi iść w kagańcu bo wychodzi na styk

Płacenie co 2 mc prognoz plus zaległe zużycie i opłaty stałe

@All

Potrzebuję rady doświadczonych rozliczeniami z ENEA. Rozliczenie roczne, faktury co 2 miesiące prognozowe.

Otóż od sierpnia sobie produkuję prąd ale, że wszystko przestawiłem w domu właśnie na prąd to przy pierwszym odczycie półrocznym wyszło, że muszę dopłacić za prąd różnicę jakieś 1800zyla i do razu zasunęli mi prognozy co 2-miesięczą na 600zł / miesiąc,

Oczywiście od marca do kolejnego rozliczenia w sierpniu naprodukuję tyle prądu, że powinno wyjść na zero rozlicznie.

Pytanie: jak to się załatwia z ENEĄ ?

Płaci się a potem występuje zwrot nadpłat po rocznym rozliczeniu?

- i taka zabawa co roku ?

Jak Wy to robicie, przecież krótki dzień, słońce nisko, może przez duży pochył paneli.

Instalacja na gruncie ustawiona idealnie na południe pod kątem 35 stopni. Panele "bifacial", a na ziemi leży bieluśki śnieg odbijający światełko z nieba. Moc nominalna paneli (bez uwzględnienia "tylnej" strony) większa o 8,8% od mocy nominalnej inwertera. Dzisiaj wyjątkowo słonkowy dzionek, falownik przez 2 godzinki pracował na max. Nowy rekord dobowy wyniósł 5,7 kWh/kWp :wiggle:. Instalacja nowiuśka i nie pracowała jeszcze w wyższych temperaturach, to bije rekordy. Jak się zużyje to już takiego miodu nie będzie. A szkoda...

Edytowane przez niedowiarek

Dla ciekawskich jeszcze dodam, że o tej porze roku instalacja południowa o kącie ok 40 ma dwukrotnie lepszą sprawność niż wschód-zachód o podobnym nachyleniu.

Potwierdzam...pisałem o tym w ubiegłym roku. Wyrównują się latem gdy rano nie jest tak gorąco a wieczorem spada temperatura. Ale wsch/zach nigdy nie dorówna instalacji z południa.

• Like 1