Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

@All

Kontrolne pytanie:

przy tak pięknym słonecznym dniu - jak dzisiaj przy temp. 12stopni i typowej sprawności instalacji,

- jak wielką moc maksymalną w stosunku do zainstalowanej wygenerowały dzisiaj Wasze urządzenia ?

Chodzi mi o wynik w procentach: maks. kWh/ilość kWp

U mnie dzisiaj przy 9,6kWp produkcja maksymalna w południe równe 7,0kWh czyli 73%.

Jakie macie maksymalny wyniki z dzisiaj ?

Edytowane przez Lubuszmen

@All

Kontrolne pytanie:

przy tak pięknym słonecznym dniu - jak dzisiaj przy temp. 12stopni i typowej sprawności instalacji,

- jak wielką moc w stosunku do zainstalowanej generują wasze urządzenia ?

Chodzi mi o wynik w procentach maks. kWh/ilość kWp

U mnie dzisiaj przy 9,6kWp produkcja maksymalna w południe równe 7,0kWh czyli 73%.

Jakie macie wyniki z dzisiaj ?

Południowa 40*-90%

Wschód - zachód 38*- 46%

Dane z wykresu, w piku zapewne było wyżej.

O tej porze roku bardziej płaskie dadzą niższy wynik.

• Like 1

@All

Kontrolne pytanie:

- jak wielką moc maksymalną w stosunku do zainstalowanej wygenerowały dzisiaj Wasze urządzenia ?

Dla mnie NAJWAŻNIEJSZA jest dzienna produkcja a z jaką to robi moca to mi Lotto. To tak na skróty .

Ps. Słońce miałem od 11.00 więc dzis tylko 45kWh

@All

Kontrolne pytanie:

kWh to nie jest moc.

7,0 kWh to jest dzienna produkcja czy chciałeś podać maksymalną chwilową moc 7,0 kW?

Wtedy to pasuje.

• Like 1

kWh to nie jest moc.

7,0 kWh to jest dzienna produkcja czy chciałeś podać maksymalną chwilową moc 7,0 kW?

Wtedy to pasuje.

O to, to to - dokładnie 7kW mocy, chodzi mi o moc chwilową w momencie szczytowym paraboli dziennej produkcji prądu.

Natężenie promieniowania słonecznego obecnie wynosi ok. 40% letniego, ale latem tracimy sprawność na temperaturze a zimą/wiosną zyskujemy.

Próbuję określić sprawność instalacji po zimie - czy coś nie skitrało się - i wychodzi mi, że nasze system powinny generować 50-55% mocy tej co latem w maksimum paraboli.

Ze zdumieniem odkryłem u siebie 73%. Ale jak czytam, że koledzy dochodzą do 80-90%, to głupieję kompletnie. Mam wielkie braki teoretyczne.

Czy ktoś umie posklejać do kupy: miesiąc z natężeniem, temperaturą i tym co powinno produkować urządzenie przy bezchmurnym niebie ?

Ot takie zacięcie naukowe mi się włączyło.

To wykres natężenia promieniowania dla Berlina.

Berlin enersl32.jpg

Edytowane przez Lubuszmen
  • Like 1

Po co w ogóle takie chore statystyki robić. Komu to jest potrzebne? Co da że np. PV o mocy 5kW ma chwilową moc 5kW czy tam w południe ma 4,85kW

Moc PV to moc falownika A wiadomo że PV skierowane na południe bez zacienień i odpowiednim kątem przewymiarowuje się o ok 15% w stosunku do falownika więc chociaż paneli jest ( jak u mie ) 5,72kW na pierwszej PV to i tak falownik więcej nie puści niż 5005W Owocuje to uzyskiem rocznym 7015kWh co daje 1226kWh / 1kWp /rok

Edytowane przez -voymar-

Po co w ogóle takie chore statystyki robić. Komu to jest potrzebne? Co da że np. PV o mocy 5kW ma chwilową moc 5kW czy tam w południe ma 4,85kW (...)

Zgadzam się z tym. Odnoszę wrażenie, że niektórzy z posiadaczy dobrze skierowanych PV uczynili sobie w wątku pole do pokazywania, że są w czymś lepsi. Trochę to przypomina tokowanie, już nie przywołując dosłownie rywalizacji pewnych bliskich nam, sympatycznych ssaków.

Mam z konieczności ŹLE ukierunkowaną instalację, czyli W-E (-30 st). Przed montażem w programie PvSolExpert zrobiłem symulację i program - biorąc pod uwagę moc, kąt, azymunt, położenie geograficzne, pogodę w regionie - wygenerował przewidywany uzysk roczny. Dodałem 3 panele po zachodniej stronie i mam tyle prądu co z południowej instalacji. I nie rusza mnie rywalizacja na uzyski. Najważniejsza jest produkcja roczna w stosunku do potrzeb i jak najmniejszy rachunek, bez zbytniego przewymiarowania.

Ale w sumie mogę kupić inwerter 1 kW 1. fazowy (ok. 700 zł), dwa panele 400W, postawić na szopce wg idealnych dla produkcji kątów i będę wymiatał w konkurencji kWh/kWp. Zresztą nasze uzyski są i tak żałosne w stosunku do tych np. z Grecji czy Arabii Saudyjskiej.

Ma sens jedynie porównywanie tak samo skierowanych PV, położonych niedaleko i wychwytywanie z tego np. zanieczyszczeń atmosfery przy podobnej pogodzie. Moim skromnym zdaniem.

Edytowane przez Thor01
  • Like 1

Na Twoim miejscu poszedł bym o krok dalej obrócił dach na kierunek południowy i cieszył sie produkcją a nie czepiał się że ktoś ma dach na stronę południową. Jak se Pan zbudował tak se pan masz.Pretensje można mieć tylko do samego siebie.

Możesz se pan na Kasprowym postawić te 2 panele po 400W i dodatkowo doświetlać je i ustawić na tracku będziesz Pan naszym nowym słońcem narodu.

He, he.. :D

Nie mam zamiaru ani obracać dachu, ani jechać do Arabii Saudyjskiej z panelami. I nie mam pretensji do nikogo, tym bardziej do siebie. Dom stoi dobrze, moja PV produkuje ile chciałem, bo wcześniej sobie to zaprojektowałem.

Wydaje mi się, że wszystko dość jasno opisałem, a Twoja próba obrócenia przesadą mojej wypowiedzi w absurd jest owszem żartobliwa, ale nie usuwa istoty tego co napisałem. Czemu służy podkreślanie większego uzysku z pv?

@voymar

Czy ktoś umie posklejać do kupy: miesiąc z natężeniem, temperaturą i tym co powinno produkować urządzenie przy bezchmurnym niebie ?

Ot takie zacięcie naukowe mi się włączyło.

Moge ci podać uzyski z 5 lat co miesiąc . Tylko po co ? U jednego będą takie a innych inne.No chyba że wyciągniesz średnią. A srednia dla Polski to ok. 1000kWh/rok reszta co powyżej to już ---pogoda, ustawienie wzgledem południa i kąt nachylenia, sprawność itd.