Wujor 01.03.2021 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Słaby luty, tylko 9 dni ze słońcem i 45kwh/kwp . Dodatkowo w najobfitszym dniu czyli zeszły piątek, wywaliło różnicówkę i uzysk minimalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lubuszmen 02.03.2021 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 (edytowane) @AllKontrolne pytanie: przy tak pięknym słonecznym dniu - jak dzisiaj przy temp. 12stopni i typowej sprawności instalacji, - jak wielką moc maksymalną w stosunku do zainstalowanej wygenerowały dzisiaj Wasze urządzenia ? Chodzi mi o wynik w procentach: maks. kWh/ilość kWpU mnie dzisiaj przy 9,6kWp produkcja maksymalna w południe równe 7,0kWh czyli 73%. Jakie macie maksymalny wyniki z dzisiaj ? Edytowane 2 Marca 2021 przez Lubuszmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 02.03.2021 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 @All Kontrolne pytanie: przy tak pięknym słonecznym dniu - jak dzisiaj przy temp. 12stopni i typowej sprawności instalacji, - jak wielką moc w stosunku do zainstalowanej generują wasze urządzenia ? Chodzi mi o wynik w procentach maks. kWh/ilość kWp U mnie dzisiaj przy 9,6kWp produkcja maksymalna w południe równe 7,0kWh czyli 73%. Jakie macie wyniki z dzisiaj ? Południowa 40*-90% Wschód - zachód 38*- 46% Dane z wykresu, w piku zapewne było wyżej. O tej porze roku bardziej płaskie dadzą niższy wynik. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rigeza 02.03.2021 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 U mnie szło po południu ponad 6850 czyli jakieś 84% sprawności. Opis instalacji w stopce. Dzisiaj nabiło 45,5 więc wychodzi około 5,58kWh/kWp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 02.03.2021 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Wystawa południowa na gruncie 35° - moc chwilowa max 92%, produkcja 5,58 kWh/kWp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 02.03.2021 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Ja osiągnąłęm 67% ale mam mały kąt 20* i odchyłki od południa 30 i 60 *. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lopiola 02.03.2021 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Dzisiaj max 83% czyli maksymalna moc w kW w południe podzielona przez moc zainstalowanych pv w kWp a tu moje dane słupkowe od początku pv: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 02.03.2021 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 @All Kontrolne pytanie: przy tak pięknym słonecznym dniu - jak dzisiaj przy temp. 12stopni i typowej sprawności instalacji, - jak wielką moc maksymalną w stosunku do zainstalowanej wygenerowały dzisiaj Wasze urządzenia ? Chodzi mi o wynik w procentach: maks. kWh/ilość kWp U mnie dzisiaj przy 9,6kWp produkcja maksymalna w południe równe 7,0kWh czyli 73%. Jakie macie maksymalny wyniki z dzisiaj ? Dla mnie NAJWAŻNIEJSZA jest dzienna produkcja a z jaką to robi moca to mi Lotto. To tak na skróty . Ps. Słońce miałem od 11.00 więc dzis tylko 45kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.03.2021 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 @All Kontrolne pytanie: przy tak pięknym słonecznym dniu - jak dzisiaj przy temp. 12stopni i typowej sprawności instalacji, - jak wielką moc maksymalną w stosunku do zainstalowanej wygenerowały dzisiaj Wasze urządzenia ? Chodzi mi o wynik w procentach: maks. kWh/ilość kWp U mnie dzisiaj przy 9,6kWp produkcja maksymalna w południe równe 7,0kWh czyli 73%. Jakie macie maksymalny wyniki z dzisiaj ? kWh to nie jest moc. 7,0 kWh to jest dzienna produkcja czy chciałeś podać maksymalną chwilową moc 7,0 kW? Wtedy to pasuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkza 02.03.2021 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 U mnie dzisiaj max 5,8 kW z instalacji 7,4 kWp więc wyszło 78 %.Ogólnie luty 330 kWh a więc 44,6 z kWp, instalacja naziemna skierowana na południe pochylona pod kątem 30°. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lubuszmen 02.03.2021 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 (edytowane) kWh to nie jest moc. 7,0 kWh to jest dzienna produkcja czy chciałeś podać maksymalną chwilową moc 7,0 kW? Wtedy to pasuje. O to, to to - dokładnie 7kW mocy, chodzi mi o moc chwilową w momencie szczytowym paraboli dziennej produkcji prądu. Natężenie promieniowania słonecznego obecnie wynosi ok. 40% letniego, ale latem tracimy sprawność na temperaturze a zimą/wiosną zyskujemy. Próbuję określić sprawność instalacji po zimie - czy coś nie skitrało się - i wychodzi mi, że nasze system powinny generować 50-55% mocy tej co latem w maksimum paraboli. Ze zdumieniem odkryłem u siebie 73%. Ale jak czytam, że koledzy dochodzą do 80-90%, to głupieję kompletnie. Mam wielkie braki teoretyczne. Czy ktoś umie posklejać do kupy: miesiąc z natężeniem, temperaturą i tym co powinno produkować urządzenie przy bezchmurnym niebie ? Ot takie zacięcie naukowe mi się włączyło. To wykres natężenia promieniowania dla Berlina. Edytowane 2 Marca 2021 przez Lubuszmen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekwador 02.03.2021 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Ja już wykręcałem po 8.5 kw kilka razy z 9.97kwp czyli a już nawet raz się 9kw pojawiło przez jakieś 5min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 02.03.2021 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 (edytowane) Po co w ogóle takie chore statystyki robić. Komu to jest potrzebne? Co da że np. PV o mocy 5kW ma chwilową moc 5kW czy tam w południe ma 4,85kW Moc PV to moc falownika A wiadomo że PV skierowane na południe bez zacienień i odpowiednim kątem przewymiarowuje się o ok 15% w stosunku do falownika więc chociaż paneli jest ( jak u mie ) 5,72kW na pierwszej PV to i tak falownik więcej nie puści niż 5005W Owocuje to uzyskiem rocznym 7015kWh co daje 1226kWh / 1kWp /rok Edytowane 2 Marca 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 03.03.2021 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 (edytowane) voymar-To nie chore statystyki... Próbuję określić sprawność instalacji po zimie - czy coś nie skitrało się - [ATTACH=CONFIG]453637[/ATTACH] Edytowane 3 Marca 2021 przez tobiasz86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lubuszmen 03.03.2021 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 @voymar voymar-To nie chore statystyki... Czy ktoś umie posklejać do kupy: miesiąc z natężeniem, temperaturą i tym co powinno produkować urządzenie przy bezchmurnym niebie ? Ot takie zacięcie naukowe mi się włączyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thor01 03.03.2021 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 (edytowane) Po co w ogóle takie chore statystyki robić. Komu to jest potrzebne? Co da że np. PV o mocy 5kW ma chwilową moc 5kW czy tam w południe ma 4,85kW (...) Zgadzam się z tym. Odnoszę wrażenie, że niektórzy z posiadaczy dobrze skierowanych PV uczynili sobie w wątku pole do pokazywania, że są w czymś lepsi. Trochę to przypomina tokowanie, już nie przywołując dosłownie rywalizacji pewnych bliskich nam, sympatycznych ssaków. Mam z konieczności ŹLE ukierunkowaną instalację, czyli W-E (-30 st). Przed montażem w programie PvSolExpert zrobiłem symulację i program - biorąc pod uwagę moc, kąt, azymunt, położenie geograficzne, pogodę w regionie - wygenerował przewidywany uzysk roczny. Dodałem 3 panele po zachodniej stronie i mam tyle prądu co z południowej instalacji. I nie rusza mnie rywalizacja na uzyski. Najważniejsza jest produkcja roczna w stosunku do potrzeb i jak najmniejszy rachunek, bez zbytniego przewymiarowania. Ale w sumie mogę kupić inwerter 1 kW 1. fazowy (ok. 700 zł), dwa panele 400W, postawić na szopce wg idealnych dla produkcji kątów i będę wymiatał w konkurencji kWh/kWp. Zresztą nasze uzyski są i tak żałosne w stosunku do tych np. z Grecji czy Arabii Saudyjskiej. Ma sens jedynie porównywanie tak samo skierowanych PV, położonych niedaleko i wychwytywanie z tego np. zanieczyszczeń atmosfery przy podobnej pogodzie. Moim skromnym zdaniem. Edytowane 3 Marca 2021 przez Thor01 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 03.03.2021 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 Na Twoim miejscu poszedł bym o krok dalej obrócił dach na kierunek południowy i cieszył sie produkcją a nie czepiał się że ktoś ma dach na stronę południową. Jak se Pan zbudował tak se pan masz.Pretensje można mieć tylko do samego siebie. Możesz se pan na Kasprowym postawić te 2 panele po 400W i dodatkowo doświetlać je i ustawić na tracku będziesz Pan naszym nowym słońcem narodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thor01 03.03.2021 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 He, he.. Nie mam zamiaru ani obracać dachu, ani jechać do Arabii Saudyjskiej z panelami. I nie mam pretensji do nikogo, tym bardziej do siebie. Dom stoi dobrze, moja PV produkuje ile chciałem, bo wcześniej sobie to zaprojektowałem. Wydaje mi się, że wszystko dość jasno opisałem, a Twoja próba obrócenia przesadą mojej wypowiedzi w absurd jest owszem żartobliwa, ale nie usuwa istoty tego co napisałem. Czemu służy podkreślanie większego uzysku z pv? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 03.03.2021 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 (edytowane) voymar-To nie chore statystyki... Ale po co ci to potrzebne? takim tokiem myślenia to wyjdzie że PV o mocy 8kW pracowała przez 10s. z mocą 8kW czy tam z moc 7.8kW ale w ciągu dnia zrobiła 10kWh Tak to wygląda. Edytowane 3 Marca 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 03.03.2021 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 @voymar Czy ktoś umie posklejać do kupy: miesiąc z natężeniem, temperaturą i tym co powinno produkować urządzenie przy bezchmurnym niebie ? Ot takie zacięcie naukowe mi się włączyło. Moge ci podać uzyski z 5 lat co miesiąc . Tylko po co ? U jednego będą takie a innych inne.No chyba że wyciągniesz średnią. A srednia dla Polski to ok. 1000kWh/rok reszta co powyżej to już ---pogoda, ustawienie wzgledem południa i kąt nachylenia, sprawność itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts