raxon 09.04.2021 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 No dzis mam rekord instalacji ktora posiadam od lipca. Dzien piekny, wietrzny, malo chmur wiec zrobilo sie 31 KW z 4.34 co daje 7.14 KWh z 1 KWp. Calkiem niezle jak na dach 25° i odchylenie ok 15° w kierunku wschodnim:) takie SSE mam dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 09.04.2021 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 Masz praktycznie idealny dach, a piszesz jakby instalacja na wschód czy zachód o kącie 10 czy powyżej 50 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 09.04.2021 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 No dzis mam rekord instalacji ktora posiadam od lipca. Dzien piekny, wietrzny, malo chmur wiec zrobilo sie 31 KW z 4.34 co daje 7.14 KWh z 1 KWp. Calkiem niezle jak na dach 25° i odchylenie ok 15° w kierunku wschodnim:) takie SSE mam dach. No to wpędziłeś mnie w kompleksy. Też mam dzisiaj rekord (od grudnia 2020), ale raptem 7,07 kWh/kWp z instalacji na gruncie ustawionej idealnie na południe. Gratuluję wyniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 09.04.2021 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 (edytowane) Tu nie ma co wróżyć nie ma opcji aby w II strefie była większa produkcja niż w I przy bilansowaniu międzystrefowym i tak to się opłaca jednak wolę zapłacić za 1 MWh w II strefie 400 zł niż 700 w I , ale jak masz przeszacowaną wielkość PV w stosunku do zużycia to na razie nie ma to znaczenia i oby tak pozostało. -Chyba to logiczne i nie podlega żadnej dyskusji że produkcja w I Tar. jest większa. Przecież PV w nocy śpi a w okienku dziennym w II tar.to może max 20kWh zrobić Jak nie ma 100% pokrycia to sprawa jasna że lepsza II tar. PS. A odnośnie większej produkcji w II tar. to chodziło mi o to ( tak miałem w tym roku ) że były takie tygodnie że od Pn--Pt. padał deszcz a na Weekend było słonecznie i produkcja tygodniowa z PV była większa w II tar niż w I tar. ( G12W) Ja nie mam nic przeszacowane .Liczyć umię i racji 4 sezonów grzania czystym prądem + 16 sezonów węglowych, wiem ile go potrzebuję + prąd bytowy Dziś PV ponad 62 kWh Edytowane 9 Kwietnia 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 09.04.2021 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 Od kilku lat G12w. Zużycie roczne 10-12 MWh. Proporcje średnio w roku poniżej 30% strefa dzienna / powyżej 70% nocna. Średnia cena za 1 kWh przed obiecankami, że nie wzrośnie poniżej 45 gr. Teraz oczywiście "nie wzrosło", ale płacę więcej . Od grudnia mam PV i proporcje oddania do sieci (produkcji w podziale na strefy nie mam rejestrowanej) wyniosły (dzień/noc): XII - 50% / 50% I - 54% / 46% II - 55% / 45% III - 58% / 42% Póki co nie widzę sensu zmiany taryfy. W przyszłym sezonie grzewczym poeksperymentuję z dogrzewaniem budynku w godzinach południowych dla zwiększenia autokonsumpcji. Ale nikt nie zamierza oponować że źle robisz .Każdy z nas robi tak aby widział w tym zysk lub oszczędność. Mnie kiedyś utrzymanie domu/rok kosztowało parę tys. Dziś =0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 10.04.2021 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 Ale nikt nie zamierza oponować że źle robisz . I nikogo o to nie podejrzewałem. JacekRze pytał, to chciałem zaspokoić Jego ciekawość. Mnie kiedyś utrzymanie domu/rok kosztowało parę tys. Dziś =0 No widzisz? A ja muszę płacić podatki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 10.04.2021 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 Ja mam jeszcze G12W, zobaczymy jak będzie się sytuacja rozwijać do końca roku. U mnie szału nie ma z produkcją wczoraj, rano zapowiadało się fajnie, ale później chmury nachodziły i słońce było zamglone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lopiola 10.04.2021 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 U mnie marzec 2021r. najsłabszy od 3 lat: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloo 10.04.2021 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 No dzis mam rekord instalacji ktora posiadam od lipca. Dzien piekny, wietrzny, malo chmur wiec zrobilo sie 31 KW z 4.34 co daje 7.14 KWh z 1 KWp. Calkiem niezle jak na dach 25° i odchylenie ok 15° w kierunku wschodnim:) takie SSE mam dach. Część powiedz mi jakie miałeś srednie zużycie na rok przed założeniem instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 10.04.2021 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 I nikogo o to nie podejrzewałem. JacekRze pytał, to chciałem zaspokoić Jego ciekawość. No widzisz? A ja muszę płacić podatki . Podatki to i Ja płacę .To nie ma nic wspólnego z utrzymaniem domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raxon 10.04.2021 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 Część powiedz mi jakie miałeś srednie zużycie na rok przed założeniem instalacji? Nie wiem bo mieszkam od roku a PV zainstalowalem po wprowadzce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 10.04.2021 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 Podatki to i Ja płacę .To nie ma nic wspólnego z utrzymaniem domu. Jak to rzekła mała Michalinka w filmie: "tak tylko z Tobą żartowałem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 10.04.2021 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 Jak to rzekła mała Michalinka w filmie: "tak tylko z Tobą żartowałem". Za dużo filmów --Kolego:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 11.04.2021 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Kwiecień też marnie się zapowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 11.04.2021 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Ja mam jeszcze G12W, zobaczymy jak będzie się sytuacja rozwijać do końca roku. U mnie szału nie ma z produkcją wczoraj, rano zapowiadało się fajnie, ale później chmury nachodziły i słońce było zamglone. co to masz za program? u mnie piątek i sobota była piękna, dzisiaj już więcej chmur - 34,3kWh piątek; 32,9 sobota; 28,9 dzisiaj. jak na razie 34,3 to rekord - instalacja od 06.08.2020. jeszcze jutro ma być w miarę słonecznie a od wtorku ciemności i deszcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 11.04.2021 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 co to masz za program? . To jest po zalogowaniu się na www od huawei, dodatkowo mamy dedykowany licznik co fajnie pokazuje informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lubuszmen 11.04.2021 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Kwiecień też marnie się zapowiada Ja to mam wrażenie że nastąpił dryf kontynentów i ciągle mamy nad Polską - noc polarną, ino zorzy nie widać, bo ruski ją pershingiem zestrzelił. Żeby z tych chmur padał deszcz tak potrzebny naszym lasom. A to ciągle ciemno i na dodatek bez deszczu.... a jak już pada, to jakiś posrany kapuśniak a nie deszcz. No ale sorry taki mamy klimat. Kolega Voymar jeszcze pewnie 15lat będzie mógł opowiadać historie nie z tego świata jak mu pykło w kwietniu 173kWh/1kWp. Wyobrażam sobie opad aż do jąder szczęki tych kolegów co się tu pojawią za rok po wejściu "mojego prądu 3.0" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 11.04.2021 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 z rana dobrze żarło i zdechło momentalnie: Z całości może ze 30kWh wpadło. Rano switcha w garage wywaliło więc statsy od 12:00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 11.04.2021 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Ja to mam wrażenie że nastąpił dryf kontynentów i ciągle mamy nad Polską - noc polarną, ino zorzy nie widać, bo ruski ją pershingiem zestrzelił. Żeby z tych chmur padał deszcz tak potrzebny naszym lasom. A to ciągle ciemno i na dodatek bez deszczu.... a jak już pada, to jakiś posrany kapuśniak a nie deszcz. No ale sorry taki mamy klimat. Kolega Voymar jeszcze pewnie 15lat będzie mógł opowiadać historie nie z tego świata jak mu pykło w kwietniu 173kWh/1kWp. Wyobrażam sobie opad aż do jąder szczęki tych kolegów co się tu pojawią za rok po wejściu "mojego prądu 3.0" Wierzyć nie musisz . Przekonywać nie mam zamiaru. Bo niby co by mi to mialo dać. Ważne dla mnie jest to że; w kwietniu 2020r PV o mocy 5,72kW zrobiła 989kWh .( widać że ci sen o oczu ten uzysk odbiera ) TO FAKT. A wierzyć tobie to dopiero ryzyko .Dlaczego? ktoś zapyta-bo Pershing to rakietka Made in USA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lubuszmen 12.04.2021 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 Wierzyć nie musisz . Przekonywać nie mam zamiaru. Bo niby co by mi to mialo dać. Ważne dla mnie jest to że; w kwietniu 2020r PV o mocy 5,72kW zrobiła 989kWh .( widać że ci sen o oczu ten uzysk odbiera ) TO FAKT. A wierzyć tobie to dopiero ryzyko .Dlaczego? ktoś zapyta-bo Pershing to rakietka Made in USA. Ale widzę że ty kompletnie nie zaczaiłeś myśli przewodniej, że przez chmury jakoś od pół roku jest i będzie tak ciemno, że Twój kosmiczny wynik (nie z tego chmurnego świata) z zeszłego roku i za 15lat będzie nie będzie pobity. Zrobiłem z Ciebie legendę - rekordzistę, a Ty się tłumaczysz jakby twój wynik był nie prawdą. Ogarnij się nie wszyscy chcą Ci zrobić krzywdę Wszystkim udanego tygodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts