Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Gdzie te plusy dla roślinek? Potrzebują słońca. Wode idzie z pradu który ma się za darmo jaka świeci.

Podwójna strata krótsza wegetacja i brak darmowej wody. Tym bardziej że prądu leci dużo więcej niż potrzeba go do podlania.

edit : potrójna bo jeszcze klima na parterze chodzi aby ogrzać bo w dzień słońca za mało a noce chłodne

Żeby nie skończyło się tak że będzie słonko i energia do pompy, ale nie będzie czego wyciągnąć z tej studni.

Dlatego dobrze jest jak jest.

Ja mówię przez swój portfel

Abyś nie musiał się przekonać, że portfel pełny a nie ma co z ziemi wyciągnąć....nawet wody dla siebie jak pisał Pitrekkk.

Aby zachować ciągłość wątku dziś:

Produkcja 25,69, konsumpcja 13,03 i zużycie dzienne 18,43kWh, pewnie do 20-23kWh dobije.

Edytowane przez cob_ra

lustro wody na ok 1,5m a głębokość studni 12,5m więc wątpię.

Więc niech świeci bo kasa leci i to wielo torowo

Zgadzam się w 100% .U mnie w małopolsce ostatnio słońce widziałem 11 kwietnia i pada codziennie. Na polach porobiły się jeziora i wszędzie mokro.Mówię kategoryczne NIE dla deszczu.;)

Witam mam instalacje 3335 w ciagu roku wyprodukowala 364Mwh nie wiem czy to duzo/malo dach 35stopni 10 paneli longi solar 335w falownik huaweii 4kw

Mam pytanie dlaczego suma watow z paneli jest wieksza niz z falownika do sieci!? Roznica jest nawet na poziomie ponad 100w

to się nazywa autokonsumcja.

@All

Kontrolne pytanie.

Jakie macie napięcie w sieci o 13 kiedy świeci słońce i wszyscy wokół produkują i po zmroku kiedy idą tylko węglówki i wodne?

Moje oprogramowanie od falownika SOLIS pokazuje mi ostatni stan pracy falownika przy zmroku na fazach: 247 / 241 / 247V

Wydawało mi się, że powinno być 230V . Z kolei za dnia w południe kiedy pięknie świeciło: 251 / 246 / 252V

To możliwe, żeby napięcie w sieci były takie wysokie, czy to komputerek falownika pokazuje co chce ?

To możliwe, żeby napięcie w sieci były takie wysokie, czy to komputerek falownika pokazuje co chce ?

To jest bardzo prawdopodobne , że "komputerek" falownika odczytuje z dużą tolerancją tym bardziej, że czyta również napięcia które sam produkuje. a że musi je nieznacznie podnieść to i wartości mogą ( raczej są) zawyżone.

@All

Kontrolne pytanie.

Jakie macie napięcie w sieci o 13 kiedy świeci słońce i wszyscy wokół produkują i po zmroku kiedy idą tylko węglówki i wodne?

Moje oprogramowanie od falownika SOLIS pokazuje mi ostatni stan pracy falownika przy zmroku na fazach: 247 / 241 / 247V

Wydawało mi się, że powinno być 230V . Z kolei za dnia w południe kiedy pięknie świeciło: 251 / 246 / 252V

225-235 dzisiaj ładnie tłukło

Więcej jak 240-243 nie widziałem

Zat o zimą w nocy na jednej fazie do 215 potrafi spaść na jednej fazie

Od niedawna przepieli mnie na nowe trafo gdzie ja mam swoją linię ziemną zasilania. Wcześnie napięcia szalały od 180 do nawet 260V na róznych fazach. Teraz mam równe i stabilniejsze, np teraz 242-243V, w dzień wczorajszy nie przekraczało 245V a słońce dawało nieźle. Jest też kilka sporych instalacji wokół.