Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Jak uszkodzisz licznik to Twoje konto uszczupli kara, poczekaj aż odbiorą Ci urządzenie i wymienią licznik, wtedy produkuj ile chcesz:-)

Ile kosztowała Cię instalacja?

Spokojnie, licznik dwukierunkowy miałem założony już tydzień przed montażem instalacji. Instalacja kosztowała 19970 pln.

• 2 weeks później...
Czy ma ktoś instalację około 6kW skierowaną na wschód lub południowy wschód i mógłby podać swoje uzyski.Dziękuje.

poszukaj na pv monitor. Tylko tam trzeba umiejętnie odsięwać ziarno od plew niestety. Rzadko są podane precyzyjne informacje o instalacji. A południowy wschód (150 stopni) a południowy wschód 120 stopni, to akurat spora róznica jest.

Już policzyłem z grubsza. Chciałem się dowiedzieć jak wygląda praktyka,bo cały czas się zastanawiam czy dać tylko na wschód, czy kilka paneli na zachód.

Z kalkulatora wynika że na zachód nie ma sensu. Moja połać wschodnia jest odchylona do południa o 24stopnie.

Już policzyłem z grubsza. Chciałem się dowiedzieć jak wygląda praktyka,bo cały czas się zastanawiam czy dać tylko na wschód, czy kilka paneli na zachód.

Z kalkulatora wynika że na zachód nie ma sensu. Moja połać wschodnia jest odchylona do południa o 24stopnie.

Tylko na "Wschód". W cudzysłowie, bo 24stopnie, to nie jest połać wschodnia!! Między południem a 24stopnie dalej masz róznice rzedu paru procent rocznie. Między południem a kierunkiem 24 od zachodu masz juz z 15 procent. Ustawienie "wsch-zachód" minimalnie zwiekszy Ci autokonsumpcje. Na pewno nie na tyle, żeby skompensować strate wystawienia częsci prawie na zachód. A pamiętaj, że string musi mieć jakąś minimalna ilość paneli, żeby osiągnąć napięcie startowe.

Masz 3,6 kWp ? Bardzo dobre uzyski.

CityMatic kiedyś pisał, że ma jakieś selekcjonowane panele, ale nie drążył tematu u firmy która to instalowała. Co by wyjaśniało uzyski zauważalnie lepsze niż by wynikało z mocy katalogowej paneli. Panele mają zazwyczaj tolerancje pare % do góry. Jak u jednego klienta podłączają wybrane z palety te z dokładną mocą katalogowa, u drugiego tylko te co przekraczają 2%, u kolejnego 3% itd, to ten z najlepszym sortem będzie miał zauważalnie lepiej. Ale CityMatic nie chciał lub nie potrafił napisać więcej na temat tej selekcji.

Ja kiedyś siadłem przy pvmonitor i dla dni bez chmurki porównałem uzyski u siebie i paru "sąsiadów" w promieniu 20km (czyli taka sama pogoda u każdego) Po korekcie kierunku i nachylenia montażu, różnice względem modelu nie przekraczały ~2%.

Przy tych temperatoturach powzyje 30C maks co osiągam to 73-74%. U kolegi jest powuyżej 80 tak na oko sądząc po wykresie. On ma po prostu panele o mocy wiekszen niż deklarowane katalogowo 3600. Wot cała tajemnica.

Edytowane przez Jastrząb

Przy tych temperatoturach powzyje 30C maks co osiągam to 73-74%. U kolegi jest powuyżej 80 tak na oko sądząc po wykresie. On ma po prostu panele o mocy katalogowej wiekszen niż deklarowane 3600.

Bardzo możliwe, naprawdę nie wiem nie drążyłem tematu bo nie chciałem nikogo wprowadzać w błąd.- Firma zamontowała panele, nie wnikałem w ich parametry niż te co były widoczne na opakowaniu, na dokumentach i na samych panelach.

Moje wymagania oparłem na szczegółowej analizie zużycia mojego gospodarstwa przez 7 lat, parametrach i osiągach falowników, sposobu doboru falowników do paneli jak również zasobności portfela.

Nie wiem jak u Tych co mają zainstalowana taką instalację - ja podpisałem umowę, przysłano kurierem paletę ze sprzętem, po paru dniach pojawiła się ekipa która od początku do końca przeprowadziła montaż. Moim skromnym zadaniem było zrobienie im kawy/herbaty bo było zimno (-12*C).

Następnie po ok trzech dniach poszedłem do rejonu PGE podpisałem umowę i za ok 20 dni przyjechał technik z inspektorem zamienili licznik, sprawdzili instalację(zgodność z dokumentacją, działanie inwertera na wypadek zaniku którejkolwiek z faz) Podpisałem protokoły i instalacja działa nieprzerwanie do dnia dzisiejszego.

Ze względu , że jest to opłacalne jestem w trakcie składania już samodzielnego instalacji która początkowo miała służyć tylko do grzania wody w zasobniku jednak po analizie i sugestiach aktywnie działających forumowiczów doszedłem do wniosku , że będzie to kolejna instancja on gird (3660 kWp jednofazowa) pracująca na moje potrzeby.

Wykonam ją w układzie wschód/zachód na odpowiednim falowniku, sporządzę dokumentację i zgłoszę do odbioru jako rozbudowę już istniejącej myślę , że nie będzie problemu.

Nie skorzystam niestety z 5tyś dotacji(na rozbudowę nie dostanę) odpiszę tylko od podatku.