homeboy 04.08.2019 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2019 Jak uszkodzisz licznik to Twoje konto uszczupli kara, poczekaj aż odbiorą Ci urządzenie i wymienią licznik, wtedy produkuj ile chcesz:-) Ile kosztowała Cię instalacja? Spokojnie, licznik dwukierunkowy miałem założony już tydzień przed montażem instalacji. Instalacja kosztowała 19970 pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.08.2019 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2019 A to spoko, cena też atrakcyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.08.2019 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2019 Spokojnie, licznik dwukierunkowy miałem założony już tydzień przed montażem instalacji. Instalacja kosztowała 19970 pln. Cena bardzo atrakcyjna > 19.970 PLN / 5,49 kWp = 3.640 PLN/ 1kWp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adik50 10.08.2019 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2019 (edytowane) No to ja się pochwale Instalacja działa od 11 lipca - 30 dni pracy Total -1450kwh Z- 9,92kwrekord pik- 10,76kw:wiggle:Niestety rano z 2h i wieczorem z 1h mam cień Edytowane 10 Sierpnia 2019 przez Adik50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.08.2019 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2019 Dzisiaj niedziela - ładna słoneczna pogoda i instalacja wydajnie pracowała. 3,6kWp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stafik73 19.08.2019 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 Czy ma ktoś instalację około 6kW skierowaną na wschód lub południowy wschód i mógłby podać swoje uzyski.Dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 19.08.2019 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 Czy ma ktoś instalację około 6kW skierowaną na wschód lub południowy wschód i mógłby podać swoje uzyski.Dziękuje. poszukaj na pv monitor. Tylko tam trzeba umiejętnie odsięwać ziarno od plew niestety. Rzadko są podane precyzyjne informacje o instalacji. A południowy wschód (150 stopni) a południowy wschód 120 stopni, to akurat spora róznica jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mibas 19.08.2019 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 Czy ma ktoś instalację około 6kW skierowaną na wschód lub południowy wschód i mógłby podać swoje uzyski.Dziękuje. z grubsza policzysz tutaj: https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html#PVP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stafik73 20.08.2019 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2019 z grubsza policzysz tutaj: https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html#PVP Już policzyłem z grubsza. Chciałem się dowiedzieć jak wygląda praktyka,bo cały czas się zastanawiam czy dać tylko na wschód, czy kilka paneli na zachód. Z kalkulatora wynika że na zachód nie ma sensu. Moja połać wschodnia jest odchylona do południa o 24stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 20.08.2019 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2019 Już policzyłem z grubsza. Chciałem się dowiedzieć jak wygląda praktyka,bo cały czas się zastanawiam czy dać tylko na wschód, czy kilka paneli na zachód. Z kalkulatora wynika że na zachód nie ma sensu. Moja połać wschodnia jest odchylona do południa o 24stopnie. Tylko na "Wschód". W cudzysłowie, bo 24stopnie, to nie jest połać wschodnia!! Między południem a 24stopnie dalej masz róznice rzedu paru procent rocznie. Między południem a kierunkiem 24 od zachodu masz juz z 15 procent. Ustawienie "wsch-zachód" minimalnie zwiekszy Ci autokonsumpcje. Na pewno nie na tyle, żeby skompensować strate wystawienia częsci prawie na zachód. A pamiętaj, że string musi mieć jakąś minimalna ilość paneli, żeby osiągnąć napięcie startowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 24.08.2019 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2019 Dane z instalacji mojej i siostry . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 24.08.2019 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2019 (edytowane) Dzisiaj do 10.00 ja 11kwh siostra 20kwh - chociaż moja instalacja 20,4 a siostry 15 - dopiero koło 15-16 ją dogonię ( nie ma jak połudnowy wschód - od 5.45 już pracuje ) Edytowane 24 Sierpnia 2019 przez surgi22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art_composites 25.08.2019 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2019 Zapowiada się że koniec sierpnia będzie obfity słonecznie, ale i niestety temperaturowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.08.2019 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2019 Jest całkiem, całkiem Słonecznie i ciepło z 3,6 kWp kolejny dzień i kolejny "kopiec kreta" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art_composites 27.08.2019 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2019 Masz 3,6 kWp ? Bardzo dobre uzyski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.08.2019 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2019 Masz 3,6 kWp ? Bardzo dobre uzyski. Dziękuję, ale to zasługa Słońca Falownik to Fronius 3.7.3 a cała instalacja lekko niedowymiarowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.08.2019 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2019 Pojawiła się druga cześć dzisiejszej paraboli ....a przy okazji cały miesiąc prezentuje się znośnie - jeszcze tylko 307,51 kWh(do końca roku) i będzie bilans energetyczny równy zużyciu ee w ubiegłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 28.08.2019 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2019 (edytowane) Masz 3,6 kWp ? Bardzo dobre uzyski. CityMatic kiedyś pisał, że ma jakieś selekcjonowane panele, ale nie drążył tematu u firmy która to instalowała. Co by wyjaśniało uzyski zauważalnie lepsze niż by wynikało z mocy katalogowej paneli. Panele mają zazwyczaj tolerancje pare % do góry. Jak u jednego klienta podłączają wybrane z palety te z dokładną mocą katalogowa, u drugiego tylko te co przekraczają 2%, u kolejnego 3% itd, to ten z najlepszym sortem będzie miał zauważalnie lepiej. Ale CityMatic nie chciał lub nie potrafił napisać więcej na temat tej selekcji. Ja kiedyś siadłem przy pvmonitor i dla dni bez chmurki porównałem uzyski u siebie i paru "sąsiadów" w promieniu 20km (czyli taka sama pogoda u każdego) Po korekcie kierunku i nachylenia montażu, różnice względem modelu nie przekraczały ~2%. Przy tych temperatoturach powzyje 30C maks co osiągam to 73-74%. U kolegi jest powuyżej 80 tak na oko sądząc po wykresie. On ma po prostu panele o mocy wiekszen niż deklarowane katalogowo 3600. Wot cała tajemnica. Edytowane 28 Sierpnia 2019 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.08.2019 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2019 Przy tych temperatoturach powzyje 30C maks co osiągam to 73-74%. U kolegi jest powuyżej 80 tak na oko sądząc po wykresie. On ma po prostu panele o mocy katalogowej wiekszen niż deklarowane 3600. Bardzo możliwe, naprawdę nie wiem nie drążyłem tematu bo nie chciałem nikogo wprowadzać w błąd.- Firma zamontowała panele, nie wnikałem w ich parametry niż te co były widoczne na opakowaniu, na dokumentach i na samych panelach. Moje wymagania oparłem na szczegółowej analizie zużycia mojego gospodarstwa przez 7 lat, parametrach i osiągach falowników, sposobu doboru falowników do paneli jak również zasobności portfela. Nie wiem jak u Tych co mają zainstalowana taką instalację - ja podpisałem umowę, przysłano kurierem paletę ze sprzętem, po paru dniach pojawiła się ekipa która od początku do końca przeprowadziła montaż. Moim skromnym zadaniem było zrobienie im kawy/herbaty bo było zimno (-12*C). Następnie po ok trzech dniach poszedłem do rejonu PGE podpisałem umowę i za ok 20 dni przyjechał technik z inspektorem zamienili licznik, sprawdzili instalację(zgodność z dokumentacją, działanie inwertera na wypadek zaniku którejkolwiek z faz) Podpisałem protokoły i instalacja działa nieprzerwanie do dnia dzisiejszego. Ze względu , że jest to opłacalne jestem w trakcie składania już samodzielnego instalacji która początkowo miała służyć tylko do grzania wody w zasobniku jednak po analizie i sugestiach aktywnie działających forumowiczów doszedłem do wniosku , że będzie to kolejna instancja on gird (3660 kWp jednofazowa) pracująca na moje potrzeby. Wykonam ją w układzie wschód/zachód na odpowiednim falowniku, sporządzę dokumentację i zgłoszę do odbioru jako rozbudowę już istniejącej myślę , że nie będzie problemu. Nie skorzystam niestety z 5tyś dotacji(na rozbudowę nie dostanę) odpiszę tylko od podatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domwmiodokwiqtach 28.08.2019 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2019 Jaki uzysk roczny do dzisiaj macie z 1 kwp ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts