marcinbbb 24.04.2021 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 Maj też się słabo zapowiada.. . Wypluj te słowa rozsadę około 300 pomidorów robię już 5 raz. Więc grzecznie proszę nie w(q)uwiaj mnie.A zamiast mieć sadzonki do tunelu mam pierwsze lisienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 24.04.2021 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 Koledzy, jak chcecie poznać przygodę Arturo w roli sprzedawcy (a może nawet i instalatora) , to poszukajcie sobie wpisy (z finałowym obnażeniem-tj uznaniem go za oszusta) byłego wspólnika (a może tylko niedoszłego ?) o niku Miki123... Smrodek się ciągnie... bobrow! Ty to zawsze przygotowany do zajęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 25.04.2021 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Wypluj te słowa rozsadę około 300 pomidorów robię już 5 raz. Więc grzecznie proszę nie w(q)uwiaj mnie.A zamiast mieć sadzonki do tunelu mam pierwsze lisienie. Masz racje pomidory kijowate. Nawet z wysiewem warzyw miałem tyły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 25.04.2021 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 (edytowane) I nie wchodzę w środek imprezy syna z gościami latającymi bokiem i nie mówię, że z silnikiem 1.6 nie da się latać bokiem, bo do tego trzeba mieć co najmniej 200-ście konia pod maską. Bo są pewne granice żenady, a wypowiedzi starego pierdziela o czymś, co widział na obrazkach będą żenujące i mało sensowne. Akurat w tym temacie to młodego mógłbym zawstydzić bo Bestia ma pod maską 240KM Arturek kiedyś miałeś moc ,miałeś siłe, byłeś mega trolem . a teraz? Już chyba zdziadziałeś i tylko na protesty z foljarzami się nadajesz. Nikogo od debili nie wyzwiesz ani nic ....? Legenda zobowiązuje!! FM traktuję jako rozrywkę i przerywnik w życiu także luzik Koledzy, jak chcecie poznać przygodę Arturo w roli sprzedawcy (a może nawet i instalatora) , to poszukajcie sobie wpisy (z finałowym obnażeniem-tj uznaniem go za oszusta) byłego wspólnika (a może tylko niedoszłego ?) o niku Miki123... Smrodek się ciągnie... Pisz precyzyjniej, bo ja jakoś nie wstydzę się siebie i mi nikt i nic nie zarzucał Edytowane 25 Kwietnia 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lubuszmen 25.04.2021 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 (edytowane) @All Dajcie spokój już tym Arturo, karmicie i karmicie. Fascynują mię te nocne rozpogodzenia. Gdyby któryś noblista wymyślił panele odwróconej "światłozaćmiennej transkryptazy" to warto byłoby w to zainwestować, Bajeczne uzyski gwarantowane - przynajmniej w lubuskim A tak poważniej, mój pierwszy kwiecień - jak dobrze pójdzie do końca dnia - to dzisiaj dogoni dopiero marzec: 84kWh/1kWp Edytowane 25 Kwietnia 2021 przez Lubuszmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 25.04.2021 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Zdarzyło się wam, że osiągnęliście max wartość uzysku z paneli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.04.2021 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Nawet więcej, niż max.Np 325W z panela Longi 305Wp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 25.04.2021 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Nawet więcej, niż max. Np 325W z panela Longi 305Wp A jak często? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 25.04.2021 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Może przejdę do tematu. Dzisiaj został przebity u mnie marzec , mam 75,6 kWh z 1 kWp, jeszcze zostało parę dni ale będzie słabo. To i tak masz nieźle (albo miałeś marny marzec). Ja dzisiaj mam ledwie 93% marca. A pierwsza dekada kwietnia tak ładnie pracowała.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 25.04.2021 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 autorus - u mnie wczoraj był pik 5,6 - instalacja 5,25. Trochę mnie to zaskoczyło, bo sądziłem, że mój falownik nie puszcze powyżej 5,5. kilka razy już w tym roku była produkcja 5,4-5,5 w danej chwili. kwiecień jeszcze nie przegonił w produkcji marca - 438 do 457,5kWh w marcu. dzisiaj dużo chmur, ale jutro ma być więcej słońca. niestety, do końca kwietnia słabe prognozy, więc nie będzie za bogato - oby maj i czerwiec był bardziej łaskawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 25.04.2021 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 Dzięki za info, ja mam to samo. Uwzględniając moc paneli + dodatnią tolerancję paneli +5W, dalej nie mam pojęcia skąd mam nadwyżkę 500W . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lubuszmen 25.04.2021 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 @autorus Wydaje się, że z temperatury. Nasze panele maja nominalną wydajność w 20stopniach. Kiedy jest cieplej w pełnym słońcu mają pod 60stopni latem a na każdy 1stopień powyżej 20, spada sprawność panelu w okolicy 0,35-0,4% . 40x0,4 = 16% spadku sprawności. Jak jest chłodniej to wielkość produkcji rośnie w stosunku do nominalnej bo sprawność jest lepsza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.04.2021 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2021 A jak często? Nie często i nie długo - chłodny dzień, słońce w zenicie, wychodzące zza chmury - wtedy przez parę minut da się zaobserwować takie zjawisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 26.04.2021 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 @autorus Wydaje się, że z temperatury. Nasze panele maja nominalną wydajność w 20stopniach. Kiedy jest cieplej w pełnym słońcu mają pod 60stopni latem a na każdy 1stopień powyżej 20, spada sprawność panelu w okolicy 0,35-0,4% . 40x0,4 = 16% spadku sprawności. Jak jest chłodniej to wielkość produkcji rośnie w stosunku do nominalnej bo sprawność jest lepsza. dzięki za wyjaśnienie. mam nadzieje ze zakład energetyczny tez to wie i nie będzie się czepiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 26.04.2021 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 dzięki za wyjaśnienie. mam nadzieje ze zakład energetyczny tez to wie i nie będzie się czepiał. Jeśli nawet nie wie (nic mnie nie zdziwi) to zakładając zgodność stanu faktycznego z papierami nie ma podstaw czepiania się. Ilość paneli się zgadza, falownik się zgadza, papiery wszystkie mają, nie ma tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 26.04.2021 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2021 dzisiaj u mnie w końcu kwiecień przebił marzec. niestety, słońce ma być jeszcze jutro i w środę a potem już tylko deszcz. początek maja też ma być deszczowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 27.04.2021 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2021 dzisiaj u mnie w końcu kwiecień przebił marzec. U mnie identycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.04.2021 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2021 Widać jaka jest różnica pomiędzy tym, a ubiegłym rokiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 27.04.2021 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2021 Na razie sprawdzam i oglądam, pierwszy miesiąc działania instalacji to tak jest.... Dziś najlepszy dzień, jutro zapowiada się jeszcze lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 27.04.2021 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2021 U mnie też najlepszy dzień: 7kwh z 1kWp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts