Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Koledzy,

jak chcecie poznać przygodę Arturo w roli sprzedawcy (a może nawet i instalatora) , to poszukajcie sobie wpisy (z finałowym obnażeniem-tj uznaniem go za oszusta) byłego wspólnika (a może tylko niedoszłego ?) o niku Miki123...

Smrodek się ciągnie...

bobrow!

Ty to zawsze przygotowany do zajęć :)

I nie wchodzę w środek imprezy syna z gościami latającymi bokiem i nie mówię, że z silnikiem 1.6 nie da się latać bokiem, bo do tego trzeba mieć co najmniej 200-ście konia pod maską. Bo są pewne granice żenady, a wypowiedzi starego pierdziela o czymś, co widział na obrazkach będą żenujące i mało sensowne.

Akurat w tym temacie to młodego mógłbym zawstydzić bo Bestia ma pod maską 240KM ;)

Arturek kiedyś miałeś moc ,miałeś siłe, byłeś mega trolem . a teraz? Już chyba zdziadziałeś i tylko na protesty z foljarzami się nadajesz.

Nikogo od debili nie wyzwiesz ani nic ....? Legenda zobowiązuje!!

FM traktuję jako rozrywkę i przerywnik w życiu także luzik :D

Koledzy,

jak chcecie poznać przygodę Arturo w roli sprzedawcy (a może nawet i instalatora) , to poszukajcie sobie wpisy (z finałowym obnażeniem-tj uznaniem go za oszusta) byłego wspólnika (a może tylko niedoszłego ?) o niku Miki123...

Smrodek się ciągnie...

Pisz precyzyjniej, bo ja jakoś nie wstydzę się siebie i mi nikt i nic nie zarzucał ;)

Edytowane przez Arturo1972

@All

Dajcie spokój już tym Arturo, karmicie i karmicie.

Fascynują mię te nocne rozpogodzenia. Gdyby któryś noblista wymyślił panele odwróconej "światłozaćmiennej transkryptazy" to warto byłoby w to zainwestować, Bajeczne uzyski gwarantowane - przynajmniej w lubuskim :)

A tak poważniej, mój pierwszy kwiecień - jak dobrze pójdzie do końca dnia - to dzisiaj dogoni dopiero marzec: 84kWh/1kWp

Edytowane przez Lubuszmen

autorus - u mnie wczoraj był pik 5,6 - instalacja 5,25. Trochę mnie to zaskoczyło, bo sądziłem, że mój falownik nie puszcze powyżej 5,5. kilka razy już w tym roku była produkcja 5,4-5,5 w danej chwili.

kwiecień jeszcze nie przegonił w produkcji marca - 438 do 457,5kWh w marcu. dzisiaj dużo chmur, ale jutro ma być więcej słońca. niestety, do końca kwietnia słabe prognozy, więc nie będzie za bogato - oby maj i czerwiec był bardziej łaskawy.

@autorus

Wydaje się, że z temperatury. Nasze panele maja nominalną wydajność w 20stopniach. Kiedy jest cieplej w pełnym słońcu mają pod 60stopni latem a na każdy 1stopień powyżej 20, spada sprawność panelu w okolicy 0,35-0,4% . 40x0,4 = 16% spadku sprawności.

Jak jest chłodniej to wielkość produkcji rośnie w stosunku do nominalnej bo sprawność jest lepsza.

• Like 1

@autorus

Wydaje się, że z temperatury. Nasze panele maja nominalną wydajność w 20stopniach. Kiedy jest cieplej w pełnym słońcu mają pod 60stopni latem a na każdy 1stopień powyżej 20, spada sprawność panelu w okolicy 0,35-0,4% . 40x0,4 = 16% spadku sprawności.

Jak jest chłodniej to wielkość produkcji rośnie w stosunku do nominalnej bo sprawność jest lepsza.

dzięki za wyjaśnienie. mam nadzieje ze zakład energetyczny tez to wie i nie będzie się czepiał.

dzięki za wyjaśnienie. mam nadzieje ze zakład energetyczny tez to wie i nie będzie się czepiał.

Jeśli nawet nie wie (nic mnie nie zdziwi) to zakładając zgodność stanu faktycznego z papierami nie ma podstaw czepiania się. Ilość paneli się zgadza, falownik się zgadza, papiery wszystkie mają, nie ma tematu :)