Smakor 10.05.2021 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2021 Pewnie że tak u mnie zwróciło się dzień przed instalacją. A kumpel nawet nie instalował i w kieszeni zostało 10k zł i do przodu jest 10k i nie zamierza instalować. Poziom dyskusji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 10.05.2021 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2021 Poziom dyskusji... No przecież napisałeś że Tobie zwrot zajmie max 2 lata napisałem o sobie i o kumplu. Dlaczego negujesz poziom dyskusji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.05.2021 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2021 A ile będzie wynosił rachunek za prąd bo przecież, jakieś rachunki będą nadal przychodzić? Czy może zakład energetyczny przestanie wysyłać je? Bo ja tak lekko policzę 25zł/2 m-ce czyli 16 * 25 zł = 400 zł. No ale skoro dla Ciebie "wyzwaniem" była budowa domu to i kalkulacje wychodzą bardzo optymistyczne Może i 400zł, ale wzrost c3n energii elektrycznej jeszcze ten zwrot przyśpieszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smakor 10.05.2021 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2021 Opłaty stałe przy zero płatnej konsumpcji to max 280 zł, raczej bliżej 200 bo odpada koszt odczytów, a to ok 4-5 zł/miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 10.05.2021 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2021 4,8kW za 10k zł. super powiedz nam jak Ci się te 10k zwróci w 3 lata? Chętnie posłucham. Trochę przesadziłem . Moje założenie 4800 kWh rocznie po 58 gr jest 2784 zł. rocznie, 10 000 / 2784 = 3,6 , czyli 3 lata i 7 miesięcy. Mogłem mieć instalację 3,3 kWp za 5 000 zł. ale dokupiłem na 4,8 kWp i wyszło 10 000 zł. a wtedy by się wróciła dużo wcześniej niż 3 lata. Jak będą znaczne podwyżki to może i w 3 lata się zwróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelek321 10.05.2021 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2021 Od dziś nowy rekord dzienny tj 7,48 kWh/ kWpPiękna parabola.73 z 9,75Temperatura +20 i max produkcja chwilowa zamiast 10,28 (jak jest +10) spadła do około 9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 11.05.2021 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 Trochę przesadziłem . Moje założenie 4800 kWh rocznie po 58 gr jest 2784 zł. rocznie, 10 000 / 2784 = 3,6 , czyli 3 lata i 7 miesięcy. Mogłem mieć instalację 3,3 kWp za 5 000 zł. ale dokupiłem na 4,8 kWp i wyszło 10 000 zł. a wtedy by się wróciła dużo wcześniej niż 3 lata. Jak będą znaczne podwyżki to może i w 3 lata się zwróci. Przy ciepłej pompie nadal będziesz płacił rachunki za prąd i nie będą to rachunki po 25 zł/2 m-ce. Jeśli to instalacja gminna to pewnie wymagane było jej ubezpieczenie a być może i płatne przeglądy. O tym jakoś nikt nie pisze. Ja też robiłem kalkulację zmiany samochodu na benzynkę i LPG jakiś większy silnik aby to jeździło. Efekt samochód z silnikiem 2,5l przy mojej jeździe spokojnie spali 14l LPG po 2,5 zł/l czyli 100km przejadę za 14 * 2,5 = 35 zł/100 km. Od 8 lat jeżdżę Fordem Mondeo w dieslu 170kucy spala 6,6l/100km 6,6 * 5 zł/l = 33 zł. A gaz musiał bym zamontować to koszt przynajmniej 5000 zł. Kiedy się zwróci nigdy... A Forda znam jak własną kieszeń wiem co zrobiłem, wiem że niczego nie muszę robić i wiem że jego przebieg to 214k km i jestem jego pierwszym właścicielem. I weź teraz kup jakąś używkę 3-5 letnią ze znaną historią jak mój Mondek. Wracając do PV każdy widzi tylko kreatywną księgowość, i kiedy się zwróci a prawda jest taka że instalacji narobiło się tak dużo że nowi posiadacze mogą stwierdzić że im się nigdy nie zwróci, bo coś namieszają w prawie. A wystarczy tylko opust przerobić nie na rok a na 3 miesiące i będzie ból tyłka i gderanie. Może jakieś magazyny energii wymyślą i co...? Trzeba wydać 20k zł a jeszcze się nie wróciło nawet 5000 zł.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 11.05.2021 04:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 (edytowane) Przy ciepłej pompie nadal będziesz płacił rachunki za prąd i nie będą to rachunki po 25 zł/2 m-ce. Jeśli to instalacja gminna to pewnie wymagane było jej ubezpieczenie a być może i płatne przeglądy. O tym jakoś nikt nie pisze. Ja też robiłem kalkulację zmiany samochodu na benzynkę i LPG jakiś większy silnik aby to jeździło. Efekt samochód z silnikiem 2,5l przy mojej jeździe spokojnie spali 14l LPG po 2,5 zł/l czyli 100km przejadę za 14 * 2,5 = 35 zł/100 km. Od 8 lat jeżdżę Fordem Mondeo w dieslu 170kucy spala 6,6l/100km 6,6 * 5 zł/l = 33 zł. A gaz musiał bym zamontować to koszt przynajmniej 5000 zł. Kiedy się zwróci nigdy... A Forda znam jak własną kieszeń wiem co zrobiłem, wiem że niczego nie muszę robić i wiem że jego przebieg to 214k km i jestem jego pierwszym właścicielem. I weź teraz kup jakąś używkę 3-5 letnią ze znaną historią jak mój Mondek. Wracając do PV każdy widzi tylko kreatywną księgowość, i kiedy się zwróci a prawda jest taka że instalacji narobiło się tak dużo że nowi posiadacze mogą stwierdzić że im się nigdy nie zwróci, bo coś namieszają w prawie. A wystarczy tylko opust przerobić nie na rok a na 3 miesiące i będzie ból tyłka i gderanie. Może jakieś magazyny energii wymyślą i co...? Trzeba wydać 20k zł a jeszcze się nie wróciło nawet 5000 zł.. Nie wiem co tam o gazie piszesz ale fabryczne lpg mam za 1000zł jakby byłonie fabryczne to nie wiem jakie są ceny ale w astrze kilka lat temu kosztowało chyba 2k. co do kosztów obecnie to można optymalizoawac pod droga taryfę rachunek wyjdzie niższy a czas zwrotu sie skraca na tyle aby zmniejszyć ryzyko rękojmi i polityczne.. Wszytko na prąd łączny koszt roczny opłat stałe i 100% tania ok 1200zł/rok Jednak czasy zwrotu co co niektórzy podają wydają się z dopy. Edytowane 11 Maja 2021 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 11.05.2021 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 Przy ciepłej pompie nadal będziesz płacił rachunki za prąd i nie będą to rachunki po 25 zł/2 m-ce. Jeśli to instalacja gminna to pewnie wymagane było jej ubezpieczenie a być może i płatne przeglądy. O tym jakoś nikt nie pisze. Ja też robiłem kalkulację zmiany samochodu na benzynkę i LPG jakiś większy silnik aby to jeździło. Efekt samochód z silnikiem 2,5l przy mojej jeździe spokojnie spali 14l LPG po 2,5 zł/l czyli 100km przejadę za 14 * 2,5 = 35 zł/100 km. Od 8 lat jeżdżę Fordem Mondeo w dieslu 170kucy spala 6,6l/100km 6,6 * 5 zł/l = 33 zł. A gaz musiał bym zamontować to koszt przynajmniej 5000 zł. Kiedy się zwróci nigdy... A Forda znam jak własną kieszeń wiem co zrobiłem, wiem że niczego nie muszę robić i wiem że jego przebieg to 214k km i jestem jego pierwszym właścicielem. I weź teraz kup jakąś używkę 3-5 letnią ze znaną historią jak mój Mondek. Wracając do PV każdy widzi tylko kreatywną księgowość, i kiedy się zwróci a prawda jest taka że instalacji narobiło się tak dużo że nowi posiadacze mogą stwierdzić że im się nigdy nie zwróci, bo coś namieszają w prawie. A wystarczy tylko opust przerobić nie na rok a na 3 miesiące i będzie ból tyłka i gderanie. Może jakieś magazyny energii wymyślą i co...? Trzeba wydać 20k zł a jeszcze się nie wróciło nawet 5000 zł.. Aby nie płacić nic muszę dołożyć jeszcze z 5 kWp a to co mam to pokrywa mi całość drogiej taryfy i niewielką część taniej . rachunek spadł o 2/3 kwoty. Mnie nie interesuje taki samochód co pali 15l na 100km. Mam i20 , gaz 11 lat , pali 6,5 l na 100 km i gaz zwrócił mi się po niecałym roku. Jak ktoś tak kalkuluje jak Ty to się mu nigdy nic nie opłaca. Ubezpieczenie PV było już w tej kwocie a jak na razie to nie było jeszcze odbioru, nie mówiąc już o przeglądach. Co tam wogóle można przeglądać. Nie jestem zwolennikiem bezsensownych opłat . PC kupiłem , sam zamontowałem i nie interesowała mnie gwarancja czy przeglądy, ma chodzić i tyle. Mam sąsiadów którzy wszysko muszą mieć po staremu bo nowoczesność jest nie pewna i tak żyją w zacofaniu bo może być godzina W. Gdy wprowadzą nawet 3 miesięczne rozliczenie to się i tak każdy jakoś do tego przystosuje, może z mniejszym zyskiem ale to i tak lepsze niż nic. Kto nie idzie do przodu i trochę nie ryzykuje to się cofa, nawet nie wiedząc o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 11.05.2021 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 Od dziś nowy rekord dzienny tj 7,48 kWh/ kWp Piękna parabola. 73 z 9,75 Temperatura +20 i max produkcja chwilowa zamiast 10,28 (jak jest +10) spadła do około 9. Czyżby inwerter KACO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 11.05.2021 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 Aby nie płacić nic muszę dołożyć jeszcze z 5 kWp a to co mam to pokrywa mi całość drogiej taryfy i niewielką część taniej . rachunek spadł o 2/3 kwoty. Mnie nie interesuje taki samochód co pali 15l na 100km. Mam i20 , gaz 11 lat , pali 6,5 l na 100 km i gaz zwrócił mi się po niecałym roku. Jak ktoś tak kalkuluje jak Ty to się mu nigdy nic nie opłaca. Ubezpieczenie PV było już w tej kwocie a jak na razie to nie było jeszcze odbioru, nie mówiąc już o przeglądach. Co tam wogóle można przeglądać. Nie jestem zwolennikiem bezsensownych opłat . PC kupiłem , sam zamontowałem i nie interesowała mnie gwarancja czy przeglądy, ma chodzić i tyle. Mam sąsiadów którzy wszysko muszą mieć po staremu bo nowoczesność jest nie pewna i tak żyją w zacofaniu bo może być godzina W. Gdy wprowadzą nawet 3 miesięczne rozliczenie to się i tak każdy jakoś do tego przystosuje, może z mniejszym zyskiem ale to i tak lepsze niż nic. Kto nie idzie do przodu i trochę nie ryzykuje to się cofa, nawet nie wiedząc o tym. Faktycznie i20 to niezły samochód prędkość max 160-180km/h i 119-240Nm to musi być potwór pogromca szos. Jak zaczynasz kogoś wyprzedzać to silnik staje dęba i mówi panie popuść trochę. Wiesz ktoś kto nie ma nawet odbioru nie powinien mówić o jakimkolwiek zwrocie. Gaz po roku mu się zwrócił... mi instalacja zwróciła j=się zanim zamontowałem. Dobra kończmy tę bezsensowną dyskusję porozmawiamy jak PV będziesz miał 6 lat dokładnie tyle co ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelek321 11.05.2021 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 Czyżby inwerter KACO? Zgadza się. Również masz ten sprzęt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 11.05.2021 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 Nie inaczej;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smakor 11.05.2021 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 Dobra kończmy tę bezsensowną dyskusję porozmawiamy jak PV będziesz miał 6 lat dokładnie tyle co ja Bezsensowną kończmy... ale może wprowadźmy do niej trochę sensu. Skoro masz PV 6 last i ciągle wszystkich hejtujesz, że zakładają i snują optymistyczne scenariusze zwrotu i korzystania to opisz na czym się tak naciąłeś, może to komuś otworzy oczy i dowie się o jakichś aspektach, o który nie wie, albo nie pomyślał. Ja zamontowałem, zapłaciłem i ogólnie o temacie zapominam i trochę mam w dupie co zmieni dziwny rząd jaki mamy, albo operatorzy energii. Na pewno odzyskam sporo kasy z podatku i tyle. Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. Moim zdaniem w najbliższych latach nic się nie zmieni coby zablokowało PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 11.05.2021 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 Nie wszystkich tylko takich jak ty co twierdzą że wydatki zwracają im się szybciej niż wydana kasa. Co mi się nie podoba w takich jak ty, przykłady można mnożyć dostał od podatników 5000+ i założył se PV bo gdyby nie 5000 to do dziś by oglądał dachy innych i twierdził że to sie nie ma prawa zwrócić. Ja wiem że ty wszystko masz w 4 literach najwyżej zdejmiesz z dachu i przeprowadzisz się do Kambodży, twoim zdaniem to trochę za dużo powiedziane bo pv masz na dachu 2 tygodnie i jakby to powiedzieć twoje zdanie jest warte tyle co to rozlane mleko. Znane są przypadki że PV zwracało się w 60-70 dni, jednak tobie daleko do nich, pozwól że nie będę ci podpowiadał bo jeszcze poprosisz państwo o dofinansowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smakor 11.05.2021 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 Nie wszystkich tylko takich jak ty co twierdzą że wydatki zwracają im się szybciej niż wydana kasa. Co mi się nie podoba w takich jak ty, przykłady można mnożyć dostał od podatników 5000+ i założył se PV bo gdyby nie 5000 to do dziś by oglądał dachy innych i twierdził że to sie nie ma prawa zwrócić. Ja wiem że ty wszystko masz w 4 literach najwyżej zdejmiesz z dachu i przeprowadzisz się do Kambodży, twoim zdaniem to trochę za dużo powiedziane bo pv masz na dachu 2 tygodnie i jakby to powiedzieć twoje zdanie jest warte tyle co to rozlane mleko. Znane są przypadki że PV zwracało się w 60-70 dni, jednak tobie daleko do nich, pozwól że nie będę ci podpowiadał bo jeszcze poprosisz państwo o dofinansowanie Pomyliłem się taka dyskusja to nie mój poziom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 11.05.2021 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 Faktycznie i20 to niezły samochód prędkość max 160-180km/h i 119-240Nm to musi być potwór pogromca szos. Jak zaczynasz kogoś wyprzedzać to silnik staje dęba i mówi panie popuść trochę. Wiesz ktoś kto nie ma nawet odbioru nie powinien mówić o jakimkolwiek zwrocie. Gaz po roku mu się zwrócił... mi instalacja zwróciła j=się zanim zamontowałem. Dobra kończmy tę bezsensowną dyskusję porozmawiamy jak PV będziesz miał 6 lat dokładnie tyle co ja Mnie cieszą panele mały słaby samochodzik a Ciebie ? Panele już nie , samochód to wątpię ale krytyka innych to już chyba ostatni poziom radości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 11.05.2021 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2021 u mnie ostatnie 3 dni super - 37,4 (rekord); 37,3 i dzisiaj 35,8kWh - słabiej bo gorąco, ale po za tym parabola cud malina. jutro jeszcze ma być pięknie a potem już sporo chmur i deszcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 12.05.2021 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2021 Mnie cieszą panele mały słaby samochodzik a Ciebie ? Panele już nie , samochód to wątpię ale krytyka innych to już chyba ostatni poziom radości. Należna krytyka jest zawsze konstruktywna w szczególności do osób które panele na dachu widzą 2 tydzień i twierdzą że wszystkie rozumy pozjadały i że im się zwróci za 2 lata. Mnie cieszy bardzo wiele rzeczy że dziś o 7:00 wyszedłem z roboty i teraz popijam zimne piwko, za godzinkę kimnę się do 13:00 i później około 17:00 i na 19 znów do roboty, że robię prawie jak u siebie. Że od 6 lat nie interesują mnie rachunki za prąd, i nie ma tu znaczenia klimatyzacja, rekuperacja, że od 9 lat na moim dachu wiszą kolektory które robią ciepłą wodę i nadal działają. Że ktoś zakłada nadal inwertery SolaX`a bo mój wisi od lat na zewnętrznej ścianie domu i mróz mu nie straszy i deszcz też i tak od lat. Teraz cieszy mnie wyro które na mnie czeka... dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 12.05.2021 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2021 Należna krytyka jest zawsze konstruktywna w szczególności do osób które panele na dachu widzą 2 tydzień i twierdzą że wszystkie rozumy pozjadały i że im się zwróci za 2 lata. Mnie cieszy bardzo wiele rzeczy że dziś o 7:00 wyszedłem z roboty i teraz popijam zimne piwko, za godzinkę kimnę się do 13:00 i później około 17:00 i na 19 znów do roboty, że robię prawie jak u siebie. Że od 6 lat nie interesują mnie rachunki za prąd, i nie ma tu znaczenia klimatyzacja, rekuperacja, że od 9 lat na moim dachu wiszą kolektory które robią ciepłą wodę i nadal działają. Że ktoś zakłada nadal inwertery SolaX`a bo mój wisi od lat na zewnętrznej ścianie domu i mróz mu nie straszy i deszcz też i tak od lat. Teraz cieszy mnie wyro które na mnie czeka... dobranoc Tak na marginesie to PV mam już rok , no ale to przecież nic w porównaniu do 8 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts