Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Ja dołożyłem. Powinienem się zbilansować.

jak do 9,9 dołoży 6 to będzie 15,9kWp. Załóżmy=15,9MWh

Jak dobrze poustawia wszystko kolega to ok. 30% pójdzie na własne potrzeby = 4,77MWh

z pozostałych 11,13 wysłanych do sieci zimą odzyska 70% = 7,8MWh

Razem: 4,77+7,8= 12,6MWh

Czyli zakładając dodatkowe 6kWp zyska tak naprawdę 2,7MWh i to jak dobrze ustawi grzanie wiosną i jesienią w harmonogramie za dnia.

Okres spłaty zatem się wydłuży podwójnie. No ale jeśli ceny mają rosnąć po 10% rocznie, to jednak warto.

Edytowane przez Lubuszmen
  • Like 1

No właśnie czy są jakieś sensowne sterowniki pozwalające dobrze zarządzać np grzałkami w taki sposób aby korzystać maksymalnie z energii PV wtedy kiedy jest dostępna? (tylko nie takie jak widziałem na alledrogo po 1200 zł bo to się nie opłaca).

PVMonitor i odpowiednia konfiguracja - można wysterować cztery styczniki zasilania grzałek w zależności od produkowanej energii przez instalację a cena też nie jest z kosmosu za 5- stów można zrobić pełnowartościowy sterownik

PVMonitor i odpowiednia konfiguracja - można wysterować cztery styczniki zasilania grzałek w zależności od produkowanej energii przez instalację a cena też nie jest z kosmosu za 5- stów można zrobić pełnowartościowy sterownik

Pytanie nasuwa się. Po co to robić? Aby grzać niepotrzebnie wodę w za dużym zbiorniku CWU tylko po to by mieć np. 60% zużycia wlasnego z PV ? A w zimie zamiast w magazynie mieć (kWh ) to dokupywać .

Z takim tokiem myślenia --to zalożyć PV 1kW lub nawet 0,5kW i wykorzystywać przez rok 100% wlasnej produkcji i 500zeta w kieszeni zostanie a nawet 1200zeta z wydanych na sterowania

Po co ? Nie wnikam ktoś pyta staram się odpowiedzieć na pytanie i zaspokoić pytającego. To on zdecyduje czy będzie mu to potrzebne. Jak założyłem instalację solarną dwa lata po instalacji fotowoltaiczne j to też nie chciałem tłumaczyć po co?

Jest pytanie -jest odpowiedź.

A słyszeliście, że chcą Inwestorom w panele "nieba przychylić" i zrobić rozliczenie 1:1 za energię ale za to dowalić 100% za dystrybucję pobranego prądu.

Nie wiem jak oni to policzą ale z tego co się orientuję to opłaty dystrybucyjne to 20-25gr za 1kWh.

Czyli mając 10kWp i przelicznik 1:0,8 obecnie mieliśmy 8MWh odzysku energii. A po wprowadzeniu pomysłów Emilewiczowej

będziemy płacili za odbierany potem prąd pełną opłatę dystrybucyjną. Policzmy 2500kWh własnej konsumpcji to 7500kWh * 0,25zł = 1750zł.

No i po wprowadzeniu tego przelicznika prawie wszyscy będziemy mieli przewymiarowane instalacje.

https://gramwzielone.pl/energia-sloneczna/105549/opust-11-ale-tylko-na-energie-nowe-propozycje-dla-prosumentow

A słyszeliście, że chcą Inwestorom w panele "nieba przychylić" i zrobić rozliczenie 1:1 za energię ale za to dowalić 100% za dystrybucję pobranego prądu.

A to Ty nie wiesz jak przehulać swój prąd aby czasem nie wyłaził za licznik? To jakieś skomplikowane jest? Ktoś każe Ci prąd oddawać, i płacić za dystrybucję? Ja wolę jak za mnie sąsiad zapłaci.

jak do 9,9 dołoży 6 to będzie 15,9kWp. Załóżmy=15,9MWh

Jak dobrze poustawia wszystko kolega to ok. 30% pójdzie na własne potrzeby = 4,77MWh

z pozostałych 11,13 wysłanych do sieci zimą odzyska 70% = 7,8MWh ,Razem: 4,77+7,8= 12,6MWh

Czyli zakładając dodatkowe 6kWp zyska tak naprawdę 2,7MWh i to jak dobrze ustawi grzanie wiosną i jesienią w harmonogramie za dnia.

Okres spłaty zatem się wydłuży podwójnie. No ale jeśli ceny mają rosnąć po 10% rocznie, to jednak warto.

To "kreatywna matematyka" z twojej strony.

...z pozostałych oddanych do sieci odzyska rzeczywiście tylko 70%, ale ty piszesz to w taki sposób, jakby z instalacji o mocy 9,9 kw miał odzyskac 100%.

A wg mnie:

z instalacji o mocy 15,9 kw (przy twoim założeniu, że 30% to autokonsumpcja), do sieci odda ok 11 tys kWh, z czego odzyska ok 7,7 tys kWh.

z instalacji 9,9kW (przy twoim założeniu, że 30% to autokonsumpcja), do sieci odda ok 7 tys kWh, z czego odzyska ok 5,6 tys kWh.

w pierwszym przypadku ma do dyspozycji ok 12,5 tys kWh

w drugim przypadku ma do dyspozycji rocznie 8,6 tys kWh

reasumując: dokładając do 9.9 kw mocy kolejne 6 kw mocy, zyskujemy ok 4 tys kWh netto godzin rocznie

reasumując: dokładając do 9.9 kw mocy kolejne 6 kw mocy, zyskujemy ok 4 tys kWh netto godzin rocznie

Co dwie głowy to nie jedna - masz rację !!!

Policzyłem "dyspozycyjną energię" tylko dla stanu po dodaniu 6kWp i odniosłem obliczenia do pierwotnej mocy paneli 9,9kWkp zamiast do tego ile z tej mocy będzie realnie do dyspozycji.

A u mnie wczoraj przerwa w dostawie energii pomiędzy 8:00 a 17:30 (szkoda że tylko do 17:30, bo byłem zmuszony oglądać mecz). Na rekord trzeba będzie jeszcze zaczekać, ale w niedzielę (13.06) miałem uzysk 8,21 kWh z 1kWp z instalacji na gruncie i 7,60 kWh z 1kWp na dachu, i to był jak na razie największy uzysk w tym roku.

A u mnie wczoraj przerwa w dostawie energii pomiędzy 8:00 a 17:30 (szkoda że tylko do 17:30, bo byłem zmuszony oglądać mecz). Na rekord trzeba będzie jeszcze zaczekać, ale w niedzielę (13.06) miałem uzysk 8,21 kWh z 1kWp z instalacji na gruncie i 7,60 kWh z 1kWp na dachu, i to był jak na razie największy uzysk w tym roku.

To ile tych (kWh) wpadło w ten piękny dzień?

133kWh?

Edytowane przez -voymar-