Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

u mnie też w maju były lepsze rekordy, jak na razie najwięcej 09.05 - 7,15kWh/kWp. 10.05 prawie tak samo.

w czerwcu najlepszy dzień - wczoraj, 6,5kWh/kWp.

do 16.06 - 85,6kWh/kWp - na razie tylko jeden dzień był z produkcją poniżej 20kWh. oby tak dalej, to może do końca czerwca uda się wyjść na "0" z zakładem energetycznym.

Ciekaw jestem jaką macie maksymalną wydajność paneli w takie dni jak dziś. U mnie temp. pow. 30C,bezchmurnie, dach nachylenie 42 stopnie kierunek południowy z lekkim kopnięciem na wschód. Maksymalna wydajność to 79%-80%

U mnie nachylenie 35 stopni, południe 10stopni na zachód moduły Longi 305Wp oddają teraz (12.30) od 252 do 255W, czyli 82-84%

Napięcie w sieci AC - 233V :)

Czyli co sądzicie? Chyba panele mam do dupy skoro 80% to max wydajności w upalny dzień jak dzisiaj. Jednakże w chłodnie , słoneczne dni osiągały moc inwertera tj. 4,5kW ale ta temperatura je widzę mocno ogranicza.

Warto poczytać jak temp., wpływa na panele :) I dlaczego max wydajność nie występuje w lipcu i sierpniu.

Czyli co sądzicie? Chyba panele mam do dupy skoro 80% to max wydajności w upalny dzień jak dzisiaj. Jednakże w chłodnie , słoneczne dni osiągały moc inwertera tj. 4,5kW ale ta temperatura je widzę mocno ogranicza.

Przecież na wszystkie moduły temp wpływa negatywnie.

W specyfikacji masz podany współczynnik temperaturowy -ile % tracą z każdym 1C powyżej warunków STC

Poza tym, masz (jak na lato) mniej optymalny kąt pochylenia

Przecież na wszystkie moduły temp wpływa negatywnie.

W specyfikacji masz podany współczynnik temperaturowy -ile % tracą z każdym 1C powyżej warunków STC

Poza tym, masz (jak na lato) mniej optymalny kąt pochylenia

Tak , tak znam ten wsp, Pmax. Akurat u mnie jest -0,4% z każdym stopniem C - a więc całkiem dobrze. Natomiast wchodząc na stronę pvmonitor - widzę że w mojej okolicy wykręcają nawet ponad 90% sprawności, dlatego zastanawiam się gdzie jest pies pogrzebany...

Tak , tak znam ten wsp, Pmax. Akurat u mnie jest -0,4% z każdym stopniem C - a więc całkiem dobrze. Natomiast wchodząc na stronę pvmonitor - widzę że w mojej okolicy wykręcają nawet ponad 90% sprawności, dlatego zastanawiam się gdzie jest pies pogrzebany...

Dach dachowi nie równy. Lampa z góry dla wszystkich jest taka sama, ale położenie budynku, ukształtowanie terenu, mikroklimat wokół domu, nawet sposób zamontowania paneli (mały lub większy odstęp od powierzchni pokrycia dachowego) ma wpływ na temperaturę panelu.

Nie mówimy tu o temperaturze zewnętrznej, ale temperaturze panelu, który przy dachu usytuowanym w okolicy, gdzie bardziej jest wiaterek będzie miał niższą temp i już inne sprawności.