Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Tak , tak znam ten wsp, Pmax. Akurat u mnie jest -0,4% z każdym stopniem C - a więc całkiem dobrze. Natomiast wchodząc na stronę pvmonitor - widzę że w mojej okolicy wykręcają nawet ponad 90% sprawności, dlatego zastanawiam się gdzie jest pies pogrzebany...

Dach dachowi nie równy. Lampa z góry dla wszystkich jest taka sama, ale położenie budynku, ukształtowanie terenu, mikroklimat wokół domu, nawet sposób zamontowania paneli (mały lub większy odstęp od powierzchni pokrycia dachowego) ma wpływ na temperaturę panelu.

Nie mówimy tu o temperaturze zewnętrznej, ale temperaturze panelu, który przy dachu usytuowanym w okolicy, gdzie bardziej jest wiaterek będzie miał niższą temp i już inne sprawności.

Czerwiec 156,4 a od początku roku 522,5 kWh z kWp.

Minął właśnie rok pełnych miesięcy i od lipca 2020 do czerwca 2021 wyszło mi 983 kWh z kWp .

Czy mógł by mi ktoś dla porównania podać produkcję roczną w tym właśnie okresie ?

Liczyłem na 1000 kWh z kWp ale nie udało się.

Kolega ma identyczną instalację i minimalnie gorsze ułożenie paneli ale uzyski ma o 2,7% lepsze.

Różnica jest tylko w tym, że ja mam na 2 stringach a on na jednym, więc wyższe napięcie DC sprzyja sprawności falownika.

Czerwiec 156,4 a od początku roku 522,5 kWh z kWp.

Minął właśnie rok pełnych miesięcy i od lipca 2020 do czerwca 2021 wyszło mi 983 kWh z kWp .

Czy mógł by mi ktoś dla porównania podać produkcję roczną w tym właśnie okresie ?

Liczyłem na 1000 kWh z kWp ale nie udało się.

Kolega ma identyczną instalację i minimalnie gorsze ułożenie paneli ale uzyski ma o 2,7% lepsze.

Różnica jest tylko w tym, że ja mam na 2 stringach a on na jednym, więc wyższe napięcie DC sprzyja sprawności falownika.

Z okresu lipiec- czerwiec z 3 instalacji:

1. kierunek południe, mono, zacienienie po południu i 934,1 kWh z kWp czerwiec 145,8 od pocz. roku 485,3

2. kierunek południe, poli i 1061,5 czerwiec 153,8 od pocz. roku 547,8

3. kierunek wschód, mono i 907,4 czerwiec 145,4 od pocz. roku 458,6

Z okresu lipiec- czerwiec z 3 instalacji:

1. kierunek południe, mono, zacienienie po południu i 934,1 kWh z kWp czerwiec 145,8 od pocz. roku 485,3

2. kierunek południe, poli i 1061,5 czerwiec 153,8 od pocz. roku 547,8

3. kierunek wschód, mono i 907,4 czerwiec 145,4 od pocz. roku 458,6

Dzięki za informację. Wychodzi z tego, że na takie ułożenie paneli jak mam to jest w normie.