Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

instalacja 3,06 kWp, skierowana na południe nachylenie ok 25 stopni. uzyski z 1 kWp:

styczeń 16,7 ( przez połowe miesiąca leżał śnieg na panelach)

luty 59,80

marzec 93,13

kwiecień 131

maj 114

czerwiec 183 mój absolutny rekord ;)

lipiec 140

sierpień 143

łącznie od 01.01.2019r. do 16.09.2019r. - 2901

Jak to robisz że masz takie uzyski ?

Ja nic nie robię, moja instalacja to Fronius 3,7kW w panelach 3,6kWp pracuje sobie, i zapewne jak wielu co już posiada nie zwracam na niego zbytnio uwagi, bo sprawdzam czy nie ma przypadkiem jakiś błędów, albo kontroluję produkcję jak piszę i odpisuję na forum:D

Dzisiaj było bardzo zimno i pochmurnie(po prostu był dzień bez słońca...widać ile naprodukował).

A ja działałem z inną instalacją która powoli powstaje - dzisiaj udało mi się wykonać mocowanie paneli na wschodniej połaci dachu. Pozostało jeszcze zachodnia strona i montaż i podłączenie paneli. Wszystko dlatego, że przywieźli mi 6,20 m profile i nie mogłem się oprzeć, aby zobaczyć jak to będzie wyglądało i czy po prostu się zmieści. Zszedł mi cały dzień bo to dachówka ceramiczna którą trzeba szlifować, a poza tym deszcz też mnie nie oszczędzał.

Poniżej mój uzysk z miesiąca września i zaznaczony dzień dzisiejszy.

wrzesień.jpg

Ja nic nie robię, moja instalacja to Fronius 3,7kW w panelach 3,6kWp pracuje sobie, i zapewne jak wielu co już posiada nie zwracam na niego zbytnio uwagi, bo sprawdzam czy nie ma przypadkiem jakiś błędów, albo kontroluję produkcję jak piszę i odpisuję na forum:D

Dzisiaj było bardzo zimno i pochmurnie(po prostu był dzień bez słońca...widać ile naprodukował).

A ja działałem z inną instalacją która powoli powstaje - dzisiaj udało mi się wykonać mocowanie paneli na wschodniej połaci dachu. Pozostało jeszcze zachodnia strona i montaż i podłączenie paneli. Wszystko dlatego, że przywieźli mi 6,20 m profile i nie mogłem się oprzeć, aby zobaczyć jak to będzie wyglądało i czy po prostu się zmieści. Zszedł mi cały dzień bo to dachówka ceramiczna którą trzeba szlifować, a poza tym deszcz też mnie nie oszczędzał.

Poniżej mój uzysk z miesiąca września i zaznaczony dzień dzisiejszy.

[ATTACH=CONFIG]434926[/ATTACH]

Napiszesz dokładnie jakie ustawienie paneli ? Kat, kierunek, lokalizacja ?

Dziś u mnie pierwszy prawie bezchmurny dzień od założenia instalacji.

U mnie z instalacji 2.24kWp wyprodukowane 13,5 kWh czy na 1kWp instalacji - 6,02 kWh - kierunek południowy, dach 40 stopni, kujawsko-pomorskie

Czy możecie podać wynik z dzisiejszego dnia w przeliczeniu na 1kWp instalacji - o ile warunki były dobre.

Edytowane przez axel83

Dziś u mnie pierwszy prawie bezchmurny dzień od założenia instalacji.

U mnie z instalacji 2.24kWp wyprodukowane 13,5 kWh czy na 1kWp instalacji - 6,02 kWh - kierunek południowy, dach 40 stopni, kujawsko-pomorskie

Czy możecie podać wynik z dzisiejszego dnia w przeliczeniu na 1kWp instalacji - o ile warunki były dobre.

dzisiaj 5,9 kWh/kWp (azymut 200 stopni, dach 40 stopni. Okolice Wieliczki). Byłoby pewnie odrobinę więcej, ale od 17:30 mam już niestety rosnące zacienienie o tej porze roku. Ogólnie wrzesień powyżej oczekiwań, do dzisiejszego wieczora wyszło 436kWh (wg. modelu/symulacji powinno być 411kWh za cały miesiąc..).

Dzisiaj faktycznie Słoneczko świeciło i zaznaczyłem szczyt paraboli - co zresztą widać po osiągach instalacji.

Kąt dachu 34,2* i 20* na zachód. Lubelskie

21,36 kWh z 3,6kWp

22 wrzesień.jpg

5,93 kWh z kWp

Edytowane przez CityMatic