Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Skoro masz całkowitą produkcję z 5,5 roku ,lub jak wolisz za 66 miesięcy.

....

....

No wiesz... masz 11% wyższe uzyski w okresie 5,5 lat.. niż możliwe do uzyskania na terenie Polski w jednym roku i to w jej najlepszej lokalizacji gdzieś tam na Lubelszczyźnie.

Wszystko wskazuje na to, że jesteś ulubieńcem egipskiego boga Ra, więc kciałbym Cię prosić żebyś u tegoż bóstwa Ra

dla ziemi lubuskiej załatwił tyle słońca ile wpada na twoje chwytacze ;-)

Oczywiście po przeczytaniu ilu postów i z którego forum? Ponieważ nie podejrzewam Cię o to że obudziłeś się rano z bolącą głową bo była niezła impreza i powiedziałeś sobie OK dziś zakładamy fotowoltaNIkę.I tego samego dnia zorganizowałeś firmę, która miała czas na instalację.

Na "Uzysk z PV" trafiłem po zainstalowaniu fotowoltaiki. Po prostu ciekawiło mnie jakie są rzeczywiste uzyski w porównaniu z opowieściami oferentów. Ale tematyka i temperatura postów przerosła wszelkie wyobrażenia... . Żeby dowiedzieć się cokolwiek w temacie wątku trzeba przekopać całą masę informacji nie na temat i dowiedzieć się kto jest lepszy, gorszy, jak innemu dowalić itd.

A tak nawiasem fotowoltaNika mnie razi. Tak już mam. Zresztą dżem też trzymam w słoikach, a nie w słonikach.

Na "Uzysk z PV" trafiłem po zainstalowaniu fotowoltaiki. Po prostu ciekawiło mnie jakie są rzeczywiste uzyski w porównaniu z opowieściami oferentów. Ale tematyka i temperatura postów przerosła wszelkie wyobrażenia... . Żeby dowiedzieć się cokolwiek w temacie wątku trzeba przekopać całą masę informacji nie na temat i dowiedzieć się kto jest lepszy, gorszy, jak innemu dowalić itd.

A tak nawiasem fotowoltaNika mnie razi. Tak już mam. Zresztą dżem też trzymam w słoikach, a nie w słonikach.

Dobrze że dżem trzymasz w słoikach

A odnośnie PV --TO JEST FOTOWOLTAIKA a nie fotowoltanika:D

Cieszę się, że to zauważyłeś ;)

A mnie bardzo smuci fakt że: Tyle już czasu mówi się o PV na forach jak i innych różnych mediach a ty do dziś nie znasz poprawnej nazwy.

TO JEST FOTOWOLTAIKA

PS> ten twoj wpis podbije chyba forum.

Cyt. A tak nawiasem fotowoltaNika mnie razi. Tak już mam. Zresztą dżem też trzymam w słoikach, a nie w słonikach.

Ten dżem masz chyba w słonikach

Edytowane przez -voymar-

A mnie bardzo smuci fakt że: Tyle już czasu mówi się o PV na forach jak i innych różnych mediach a ty do dziś nie znasz poprawnej nazwy.

TO JEST FOTOWOLTAIKA

Cyt. A tak nawiasem fotowoltaNika mnie razi. Tak już mam. Zresztą dżem też trzymam w słoikach, a nie w słonikach.

@voymar, proszę Cię. Nie próbuj mnie wciągnąć w głupią polemikę. Nie dam się sprowokować. Inteligentny forumowicz wyłapie przekaz. Może zanim zaatakujesz zastanów się nad sensem czyjejś wypowiedzi? Ze mną nie wymienisz się na impertynencje jak z @stosem - nie ma takiej opcji. Może byś coś napisał w temacie uzysków. Chętnie poczytam. Tylko nie mów, że to nie ma sensu dlatego, że Ciebie to nie rajcuje, a nowi powinni się dostosować.

TO JEST FOTOWOLTAIKA

OMG ;)

Przeczytaj ostatnie posty powoli, ze zrozumieniem i może wówczas wyłapiesz przekaz.

Zaczęło się od tego, że poprawnej nazwy nie zna jeden z tzw "dinozaurów"

Tylko mi się wydaje, że tegoroczne uzyski będą dużo gorsze niż zeszłoroczne? Zrobiłem małą symulację i porównałem rok do roku i wychodzi na to, że będzie znacznie słabszy rok...

U mnie, za wyjątkiem czerwca, każdy pozostały miesiąc był gorszy, niż analogiczny w 2020.

Wrzesień też taki będzie. A ostatni kwartał nic już nie zmieni

@voymar, proszę Cię. Nie próbuj mnie wciągnąć w głupią polemikę. Nie dam się sprowokować. Inteligentny forumowicz wyłapie przekaz. Może zanim zaatakujesz zastanów się nad sensem czyjejś wypowiedzi? Ze mną nie wymienisz się na impertynencje jak z @stosem - nie ma takiej opcji. Może byś coś napisał w temacie uzysków. Chętnie poczytam. Tylko nie mów, że to nie ma sensu dlatego, że Ciebie to nie rajcuje, a nowi powinni się dostosować.

Uzyski podawałem bodajże przedwczoraj, ale jeżeli coś chcesz dodatkowego wiedzieć to pytaj.

Ja nigdy nie mówiłem że się nie opłaca. Kiedyś utrzymanie domu kosztowało mnie 6--6,5k dziś =0 i po stawkach 0,6 za EE . Dziś I tar to 0,76

Też chętnie bym poczytał o rocznych uzyskach @voymar, bo to, że w jednym roku ma ponad 1200 kWh/kWp to rozumiem, ale że taka średnia utrzymuje się od ponad 6 lat, to najzwyczajniej mało prawdopodobne...

Podałem uzysk za 5,5roku!!!!!!!!

Z PV ( tak mi się wydaje ) jest jak z samochodem . Dlaczego jeden kosztuje 60k a inny 120k lub więcej?

Tak to sobie tłumaczę.

Tylko mi się wydaje, że tegoroczne uzyski będą dużo gorsze niż zeszłoroczne? Zrobiłem małą symulację i porównałem rok do roku i wychodzi na to, że będzie znacznie słabszy rok...

Też tak mam. Ale przedstawię później. Muszę teraz wyjechać. Ten rok zapowiada się najgorszy ale jeszcze nadziei nie tracę .Zostało 3 miechy.

I jeszcze jedno .Mój max uzysk ( ten ze stopki ) nie był w 2020r tym przełomowym gdzie za kwiecień PV 5,72kW zrobiła 989kWh. Pamiętam był jeden dzień deszczowy jak by nie to , to by 1000kWh przewaliła i to sporo. Bo mój max dzienny uzysk z 5,72 to ponad 42kWh choć w roku jest ich mało ale są

U mnie, za wyjątkiem czerwca, każdy pozostały miesiąc był gorszy, niż analogiczny w 2020.

Wrzesień też taki będzie. A ostatni kwartał nic już nie zmieni

pal licho poszczególne miesiące, patrzę na sumę z całego roku. Zakładając, podobny uzysk w ostatnie 3 miesiące jak rok temu, to będzie 11-15% gorzej.

Edytowane przez JTKirk

Też chętnie bym poczytał o rocznych uzyskach @voymar, bo to, że w jednym roku ma ponad 1200 kWh/kWp to rozumiem, ale że taka średnia utrzymuje się od ponad 6 lat, to najzwyczajniej mało prawdopodobne...

Też nie czytasz dokładnie!

Ja nigdzie nie pisalem że mam PV od ponad 6lat. Za to z całą pewnością pisałem 5,5 roku lub 66miesięcy pracy PV.

Magiczny rok u mnie to 2018r --7015kWh/rok z 5,72kW

PV -5,72kW -założona styczeń 16r. Pierwsze uruchomienie 25 marca 16r

16r --- 25.03. 16r---31.12.---5677kWh

17r--- 01.01-----3!.12-------6368kWh --- ( najgorszy rok )

18r -----//-------//-----------7015kWh----( najlepszy )

19r.----------//-------//-----------6913 kWh

20r ---------//--------//-----------6915 kWh

21r Trwa ( najgorszy ) no ale 10.000 kWh jest lecz z 9,96 kW -- masakra. Nadzieja w październiku

Edytowane przez -voymar-