Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

A z trackeremi miałbyś 30% więcej, jak tu:

https://eurecca.pl/fotowoltaika-w-najdluzszy-i-najkrotszy-dzien-w-roku-na-trackerze-i-na-gruncie/

Jak może to do Ciebie nie docierać ? Mimo iż instalacja na gruncie ma wyższą moc (i większy pik) to daje znacząco mniej energii, niż stacjonarna.

Edytowane przez fotohobby

A z trackeremi miałbyś 30% więcej, jak tu:

https://eurecca.pl/fotowoltaika-w-najdluzszy-i-najkrotszy-dzien-w-roku-na-trackerze-i-na-gruncie/

Jak może to do Ciebie nie docierać ? Mimo iż instalacja na gruncie ma wyższą moc (i większy pik) to daje znacząco mniej energii, niż stacjonarna.

To wkleiłeś

https://enerad.pl/aktualnosci/fotowoltaika-na-trackerach/ przesuń na sam dół i poczytaj.

No i co tam takiego ciekawego dostrzegłeś ?

Czy gdzieś się potwierdza Twoja teza, że instalacja nadążna to +7% do uzysku ?

Czy głupota na oczy ci zaszła?

Czy widzisz że ta PV 0 mocy 4,38kW jej uzysk nawet 1000kWh/rok z 1kW nie wychodzi? podają 4300kwh ja z 1kW mam 1226kWh co daje 5369,88kWh bez USTROJSTW ? A ta druga 3,3 kW ma 4300kWh I TAM JEST PODANE ( około ) 4300kWh a około to może być i 4250 lecz nie wiecej.

Edytowane przez -voymar-

zakładaj za 10k trakery na 1,2kW i działaj POWODZENIA ZYCZĘ.

Tyle w temacie mam.

No i trzeba było podkulić ogonek, co ?

I po co było pisać o "małym móżdżku" ?

Przez swoją chroniczną nieumiejętność czytania ze zrozumieniem nie zorientowałeś się, że tu NIKT NIE POLECA trackerów.

Dyskusja toczyła się w temacie, ile więcej % uzysku zapewni instalacja nadążna. 30% ? 40%, 50% ?

Aż wpadła samozwańca wyrocznia FM w temacie PV i stwierdziła "przewiduję, ze 7%"

No trochę śmieszne :lol:

Czy głupota na oczy ci zaszła?

Czy widzisz że ta PV 0 mocy 4,38kW jej uzysk nawet 1000kWh/rok z 1kW nie wychodzi? podają 4300kwh ja z 1kW mam 1226kWh co daje 5369,88kWh bez USTROJSTW ? A ta druga 3,3 kW ma 4300kWh I TAM JEST PODANE ( około ) 4300kWh a około to może być i 4250 lecz nie wiecej.

naprawdę, spróbuj się skupić i przeanalizować - choć 10 minut:

przykład z życia:

krótka praca, ale sporo danych:

https://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.baztech-981fb91f-25d8-4828-bc2c-d5abcdef655d/c/Trzasko_Analiza_PAR_1_2018.pdf

Żeby Cie nie męczyć, zacytuję wnioski:

Z prowadzanych od 32 miesięcy badań instalacji fotowoltaicznej wynika, że możliwe jest zwiększenie o 40% efektywności

konwersji energii świetlnej na energię elektryczną (wartość

netto) przez zastosowanie paneli nadążnych. Barierą są jednak

w dalszym ciągu znaczne koszty zakupu i instalacji dwuosiowego układu nadążnego, a także koszty eksploatacji systemu

sterowania oraz jego niezawodność.

No i trzeba było podkulić ogonek, co ?

I po co było pisać o "małym móżdżku" ?

Przez swoją chroniczną nieumiejętność czytania ze zrozumieniem nie zorientowałeś się, że tu NIKT NIE POLECA trackerów.

Dyskusja toczyła się w temacie, ile więcej % uzysku zapewni instalacja nadążna. 30% ? 40%, 50% ?

Aż wpadła samozwańca wyrocznia FM w temacie PV i stwierdziła "przewiduję, ze 7%"

No trochę śmieszne :lol:

Już się nie tłumacz - bo podtrzymuję co pisałem i zdania nie zmieniam.

No i pięknie - ale co w nich takiego nadzwyczajnego ?

Mając trackera zwiększyłbyś je o 30-40%, jak każdy kto ma instalację S 35stopni

Widzę że trzeba cię naprostować na odpowiedni tor bo się wykoleiłeś

1) dyskusja moja zaczęła się od wpisu jednego z kolegów który napisał że: PV o mocy 4,8kW zrobiła ok.12000kWh/rok--- napisałem że to bzdura i tak twierdzę. Ze jej uzysk max to ok.6000kWh I dyskusja tego i wyłącznie tego się tyczyła.

No ale TY musisz zmienić tok myślenia i sedno sprawy o którą chodziło.

I tak zapodałeś inny wątek do tego o którym była mowa.

2) od razu nie patrząc na to co istotne zacząłeś tu przedstawiać jakieś tam wzięte nie wiadomo skąd uzyski. I tak .podlinkowałeś stronkę na której jest:

a) PV o mocy 4,3kW z uzyskiem 4300kWh

b) PV 3,3 kW z uzyskiem 4300kWh na trakerach. którego koszt za 1,2kW kształtuje się na poziomie od 6--do 10 tys. --za 1,2kW !!!

Tą natrętnością zdołałeś zmienić treść wątku o którym pisałem i do którego się odnosiłem .A mianowicie PV moc 4,8 i uzysk 12000kWh To daje 2500kWh/kW Bzdura totalna.

Zajmijmy się twoimi wywodami

PV 3,3kW na trakerach robi 4300kWh co daje 1303kWh/kW + oczywiście koszt trakera za 6---10tys, za 1,2kW ( średnia 8k ) więc za 3,3 do trakerów dopłacimy 3,3/ 1,2 = 2,75 x 8k =22tys.(średnia cena za trakera na 3,3kW )

Moja PV daje 1226kWh /kW na trakerach daje 1303kWh/kW więc:

identyczne co do mocy PV -3,3kW

a) PV na południe bez zacienień ( moja ) -uzysk 1226kWh co daje na rok 4045,8kWh

b) PV 3,3 kWh na trakerach ( PV wzięta z kosmosu ) mało wiarygodna ale niech będzie --uzysk 1303kWh/kW co daje na rok 4299,9kWk

Różnica to 254,1 kWh/kW więc 254,1 x 3,3 = 838,53kWh/rok a 838,53 x 0.4 gr. ( kWh moja średnia ) =335,41zeta A na trakery musiał bym wydać Srednio 22tyś. Co daje 22000 / 335,4zeta =65,59 lat zwrotu za same trakery

MOJA DYSKUSJA TYCZYŁA SIĘ PV 4,8 kW i uzysku 12000kWh

No ale TY wątek mieniłeś na takiego taśmociąga.

Nie potrzebuję trakerów do mojej PV Różnicę w uzyskach wylicz SAM.

moje 1226kWh/kW ( realny wiarygodny wynik )

wynik z sieci co sobie tam ktos wstawił aby było dobrze to 1303kWh/kW.

Procenty jak cisą potrzebne wylicz sam.

POWODZENIA.

PS. Instalację (S ) -może mieć każdy jak zakłada na trakerach.

Ja budując bud. gosp. tak go ustawiłem aby było ( S ) pod PV.

fotohobby---- już widzisz różnicę w ( % ) ILE TO JEST % ? ha ha zdołasz to wyliczyć? masz wszystko.

Edytowane przez -voymar-

Uważam że jak PV to tylko na południe-- inne to paranoja. Oczywiście mają sens wschodnie i zachodnie ale za kasę z PROGRAMÓW GMINNYCH gdzie koszt 1kW = 1300zeta. Uważam za głupotę ładować PV na dachy inne niż południowe i jeszcze płacić za to 4k za 1kW.

A ja w temacie PROGRAMÓW GMINNYCH.

W nieodległej gminie załatwili bardzo fajne dofinansowanie. Podobno 120 instalacji zrobili. Znajomy ma 8kWp,, w sąsiedztwie ma gospodarstwo rolne z 28kWp itd.....efekt tego programu jest taki, że za niedzielę powinien wyprodukować 25-30kWh , a wyprodukował mniej niż 2kWh. Napięcie 253-255V. Ja od jakiegoś czasu wszystkim powtarzam - zanim zdecydujesz się na inwestycję w PV to zmierz jakie masz napięcia w sieci. Bo czasami efekty "inwestycji" mogą być tak jak u mojego znajomego.

W.

fotohobby---- już widzisz różnicę w ( % ) ILE TO JEST % ? ha ha zdołasz to wyliczyć? masz wszystko.

Nalales tyle wody, ze aż mi nogawki zamokły.

A reasumując:

1. Instalacja na trackerze zrobi w ciągu roku 30-40% więcej, niż instalacja stacjonarna S 35 stopni.

Kilka linków, pomiarów wykresów dostałeś

Ty twierdzisz, że zrobibo 7% wiecej, ale nie potrafisz podeprzeć tego żadnym, linkiem, wykresem, badaniem. Słabe to.

2. Instalacja na trackerach ma dłuższy czas zwrotu i jest bardziej podatna na awarie. Nikt nie twierdzi inaczej. Przeciez nawet ja linkowałem artykuły, które o tym mówią

I tyle. I ani 4000W na trackerze nie zrobi 12MWh, ani nie zrobi +7% od swojej normalnej (ok 5000MWh) rocznej produkcji