-voymar- 14.10.2021 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2021 (edytowane) Jeśli faktycznie w tych porównaniach są brane uzyski ze średniej krajowej, to możesz mieć rację. Tyle, że takie uzyski jakie ty osiągasz, są chyba jednak mało reprezentatywne. Moja instalacja idealnie na południe, bez żadnego zacienienia, przy nachyleniu dachu 40-45 w zeszłym roku wyprodukowała 1100kWh z 1kWp. Wszystko wskazuje na to, że w tym roku będzie gorzej. Więc to raczej ty masz warunki dużo lepsze od średniej a nie to, że średnia jest zła @Fotohobby ma rację w tym co pisze. Ja nigdzie nie pisałem że średnia jest zła. Po prostu dla naszej szerokości geograficznej jest to przyjęte na poziomie 1000kWh/kW dla Włoch bodajże jest 1400 lub 1700 to wszystko zależy od kąta padania słońca. NIE PAMIĘTAM DOKŁADNIE ile to jest. U ciebie skoro było 1100 to są powody : 1)- mniej dni słonecznych . 2) kąt dachu dla PL chyba jest trochę za stromy. 3) mogły wystąpić przeciążenia sieci z racji starych sieci i dużej ilośći PV obok siebie. Na zimę pewnie jest lepszy 40--45* lecz zimą są słabe uzyski. Choć na własnym przykładzie w styczniu zaliczyłem 30kWh bo tych po ponad 20 było trochę. Edytowane 14 Października 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 15.10.2021 03:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 zapomniałeś o 4) - to u ciebie są ponadnormatywne wyniki.Ja na swoje wyniki nie narzekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.10.2021 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 zapomniałeś o 4) - to u ciebie są ponadnormatywne wyniki. Ja na swoje wyniki nie narzekam. Toż właśnie o tym klepałem przez ostatnie dni. Norma śr. dla PL to- 1000kWh Uzysk śr. z Trakera to 1300 kWh Mój uzysk to -1226kWh Ja mam nadzieję że rok uda się zamknąć wynikiem 1200kWh/kW Dziś połowa m-ca uzysk na dziś z 5,72kW to 350kWh Jak by miesiąc zamknął wynikiem 700kWh to jak na październik byl by chyba rekord u mnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.10.2021 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 (edytowane) Uzysk śr. z Trakera to 1300 kWh . Tak. Sredni 1300, a ponad średni (u ciebie) 1550-1600 Skąd to założenie, że u ciebie tracker dałby zaledwie "srednią" (1300 kWh) ? Nie zrozumiałeś analogii do samochodów,? Edytowane 15 Października 2021 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.10.2021 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 Z jakiego powodu są te "ponadnormatywne wyniki" ?Normy są za niskie czy inne przyczyny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 15.10.2021 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 (edytowane) Z jakiego powodu są te "ponadnormatywne wyniki" ? Normy są za niskie czy inne przyczyny? JRC u mnie prognozuje prawie 1200 kWh/kWp (przy montażu na dachu prawie 1150, a na trackerze prawie 1550). 1000 chyba lepiej się "sprzedaje". I nie ma ryzyka, że jak by trafił słabszy rok to klient będzie mędził. A może te "normy" były ustalane w czasach mniej sprawnych paneli? Edytowane 15 Października 2021 przez niedowiarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.10.2021 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 Tak. Sredni 1300, a ponad średni (u ciebie) 1550-1600 Skąd to założenie, że u ciebie tracker dałby zaledwie "srednią" (1300 kWh) ? Nie zrozumiałeś analogii do samochodów,? Ja ;pierdziu ale rozumowanie!!! Jakie ty AQ -masz? Nie zamierzam od nowa parę stron pisać tego samego. Bo to i tak nic nie da. Chcesz dobrze w to nie wątpię lecz źle odczytujesz to co ja przekazuję. Aby mi dogryźć za tobą to tego rozumowania dołączyli dwaj inni. Jedynie @JTKikr widzi o co mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.10.2021 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 JRC u mnie prognozuje prawie 1200 kWh/kWp (przy montażu na dachu prawie 1150, a na trackerze prawie 1550). 1000 chyba lepiej się "sprzedaje". I nie ma ryzyka, że jak by trafił słabszy rok to klient będzie mędził. A może te "normy" były ustalane w czasach mniej sprawnych paneli? Brawo -TY zaczyna świtać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.10.2021 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 Z jakiego powodu są te "ponadnormatywne wyniki" ? Normy są za niskie czy inne przyczyny? Położenie geograficzne- i aby nie przesadzić bo jak jest rękojmia to problem więc lepiej przyjąć mniej i mieć święty spokój. To tak jak ktoś tu pisał że to opracował DOKTOR z Politechniki Tak na podstawie padającego kąta słonecznego na ziemię. I tak robi cały świat Ostrożnie. lecz norma wyliczona musi być. Firma montująca ma dane przedstawia je inwestorowi . ---- Panie chce pan PV 4kW to ona za rok zrobi 4000kWh i gitara gra. PV zrobiła 4100kWh/rok No no monter nie kłamał mówił że mi PV zrobi 4000kWh. a ona zrobiła 4100kWh- Firma git godna polecenia bo wyliczył i tak jest. Firma ma spokój i inwestor zadowolony. Amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.10.2021 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 JRC u mnie prognozuje prawie 1200 kWh/kWp (przy montażu na dachu prawie 1150, a na trackerze prawie 1550). 1000 chyba lepiej się "sprzedaje". I nie ma ryzyka, że jak by trafił słabszy rok to klient będzie mędził. A może te "normy" były ustalane w czasach mniej sprawnych paneli? Położenie geograficzne- i aby nie przesadzić bo jak jest rękojmia to problem więc lepiej przyjąć mniej i mieć święty spokój. ... Które miejsca w Polsce dają takie dobre wyniki wg JRC? Może JRC ma stare dane a teraz słońce świeci "lepiej" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.10.2021 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 A może te "normy" były ustalane w czasach mniej sprawnych paneli? Sprawność przekłada się na większą moc modułów a porównujemy produkcję w kWh / kWp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.10.2021 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 Ja ;pierdziu ale rozumowanie!!! Jakie ty AQ -masz? Nie zamierzam od nowa parę stron pisać tego samego. Bo to i tak nic nie da. Chcesz dobrze w to nie wątpię lecz źle odczytujesz to co ja przekazuję. Aby mi dogryźć za tobą to tego rozumowania dołączyli dwaj inni. Jedynie @JTKikr widzi o co mi chodzi. AQ ? Człowieku - ty co nie napiszesz,, to się ośmieszysz A chyba przeoczyłes, że @JTKirk (bo zapewne o niego ci chodziło) napisał: @Fotohobby ma rację w tym co pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 15.10.2021 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 (edytowane) Brawo -TY zaczyna świtać Naprawdę? Zacząłeś rozumieć? To podziel się informacją cóż takiego Ci zaświtało? Edytowane 15 Października 2021 przez niedowiarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 15.10.2021 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 Sprawność przekłada się na większą moc modułów a porównujemy produkcję w kWh / kWp. Niby tak. Ale parametr kWp (z którym tak zaciekle walczy nasz znakomity kolega twierdząc, ze nie istnieje taka jednostka) odnosi się do konkretnych warunków (temperatura, nasłonecznienie itd). Każda odchyłka od tych idealnych (albo standardowych) warunków zmienia moc, a w konsekwencji produkcję. Jeżeli ktoś potrafi wyprodukować panel o bardziej "płaskiej" charakterystyce w dół, lub bardziej "stromej" w górę, to i uzyski będą podrasowane. Oczywiście teoretyzuję sobie swobodnie, ale.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.10.2021 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 AQ ? Człowieku - ty co nie napiszesz,, to się ośmieszysz A chyba przeoczyłes, że @JTKirk (bo zapewne o niego ci chodziło) napisał: I w tym cytacie też tak twierdzę. Ale tyko w tym Szkoda czasu na dyskusję z tobą. Jak nie rozumiesz sensu to zapewne dla ciebie to śmiech. Powodzenia. Szkoda mi czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.10.2021 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 Naprawdę? Zacząłeś rozumieć? To podziel się informacją cóż takiego Ci zaświtało? Dołącz do fotohobby bo tym wpisem znów zasuwasz na boczny TOR . Myślenie wyłączone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.10.2021 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 Sprawność przekłada się na większą moc modułów a porównujemy produkcję w kWh / kWp. Moc do sprawności nie ma nic. Raczej technologia wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 15.10.2021 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 Dołącz do fotohobby bo tym wpisem znów zasuwasz na boczny TOR . Myślenie wyłączone. To znaczy, że tylko Tobie wolno sobie pogrywać z innymi, insynuować niskie "aj kiu", ocierać się o niewybredne komentarze i insynuacje. Zauważyłeś może, że większość z nas (niestety w przeciwieństwie do Ciebie) nie usuwa swoich wpisów po czasie? A nawet potrafimy niekiedy przyznać rację? Zaakceptować odmienne zdanie? Zdobyłeś się kiedyś na taki krok? Bo jakoś nie zauważyłem. Jesteś permanentnie nieomylny. Wiem, to trudne słowo, ale można je "wyguglować". P.S. Przepraszam czytających, ale już mi trudno się silić na taktowną elokwencję . Stwierdziłem, że normalna odpowiedź nie trafi, niestety.... Pozostaję na bocznym torze. Odnoszę wrażenie, że nie będę tam odosobniony. Skoro zostałem potraktowany jak debil, to trudno.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.10.2021 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 I w tym cytacie też tak twierdzę. Ale tyko w tym Szkoda czasu na dyskusję z tobą. Jak nie rozumiesz sensu to zapewne dla ciebie to śmiech. Powodzenia. Szkoda mi czasu Też by mi było szkoda czasu na dyskusję w której jestem sam, nie potrafię przytoczyć argumentów, danych na poparcie swojej tezy i przekonać do niej nikogo z dyskutujących. To musi być frustrujące - i da się to odczuć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.10.2021 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 To znaczy, że tylko Tobie wolno sobie pogrywać z innymi, insynuować niskie "aj kiu", ocierać się o niewybredne komentarze i insynuacje. Zauważyłeś może, że większość z nas (niestety w przeciwieństwie do Ciebie) nie usuwa swoich wpisów po czasie? A nawet potrafimy niekiedy przyznać rację? Zaakceptować odmienne zdanie? Zdobyłeś się kiedyś na taki krok? Bo jakoś nie zauważyłem. Jesteś permanentnie nieomylny. Wiem, to trudne słowo, ale można je "wyguglować". P.S. Przepraszam czytających, ale już mi trudno się silić na taktowną elokwencję . Stwierdziłem, że normalna odpowiedź nie trafi, niestety.... Pozostaję na bocznym torze. Odnoszę wrażenie, że nie będę tam odosobniony. Skoro zostałem potraktowany jak debil, to trudno.... Nie wiem o jakie usuwanie mnie posądzasz? Lecz tego nie robię. Być może chodziło o to: Mały Móżdżek cofał sie nie będę i szukal. Jeżeli TAK ---to ten wpis usunął Moderator Forum bodajże @ finlandia. Twierdząc że obrażam. Zapewne najbardziej obrażonym poczuł sie właśnie ON. Ja się nie obrażam nawet jak ktoś tam pisze co chce. Zbyt dorosly jestem. Miej pretensję do Admina. Niech ten wpis przywróci. NIGDY PO CZASIE NIE KASUJĘ WPISÓW Jedyne co to mogę korygować i coś dopisywać ale to doskonale widać kiedy był wpis i za jaki czas edytowany. Odnośnie błędów--- też pisałem że: trzeba mieć jaja i gdy napiszę coś co jest źle mówię magiczne słowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts