Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Też by mi było szkoda czasu na dyskusję w której jestem sam, nie potrafię przytoczyć argumentów, danych na poparcie swojej tezy i przekonać do niej nikogo z dyskutujących.

To musi być frustrujące - i da się to odczuć...

Naprawdę tylko się uśmiać pozostaje.

Argumenty ,argumenty---- Czy ty czasem nie siedzialeś po 2 lub 3 lata w jednej klasie?

Ja takich w klasie miałem i przez 3 lata co rok dostawali to samo pytanie i nigdy nie znali odpowiedzi. Noż kurna ile razy trzeba pisać jedno i to samo.

Daj sobie spokój bo naprawdę nie rozumiesz dyskusji. A ja nie zamierzam tego kolejny raz rozpisywać Ni słowem pisanym nie załapałeś ni rachunkiem na liczbach.

Naprawdę tylko się uśmiać pozostaje.

Argumenty ,argumenty---- Czy ty czasem nie siedzialeś po 2 lub 3 lata w jednej klasie?

Ja takich w klasie miałem i przez 3 lata co rok dostawali to samo pytanie i nigdy nie znali odpowiedzi. Noż kurna ile razy trzeba pisać jedno i to samo.

Daj sobie spokój bo naprawdę nie rozumiesz dyskusji. A ja nie zamierzam tego kolejny raz rozpisywać Ni słowem pisanym nie załapałeś ni rachunkiem na liczbach.

Takich jak ty spotkałem na Polibudzie - ale tylko na pierwszym roku.

Odpadali szybko, bo zadania mat-fiz rozwiązywali na twoj sposób - "wydaje_mi_się"

Ale zdawałem sobie sprawę, że oni gdzieś muszą egzystować i proszę- jest i -voymar‐

:)

Kończę ten temat i zostawiam cię w twojej niewiedzy.

Siodło możesz kupić tu:

https://dobresiodla.pl/

Moc do sprawności nie ma nic. Raczej technologia wykonania.

Uściślę

Sprawność przekłada się na większą moc modułów (z porównywalnej powierzchni) a porównujemy produkcję w kWh / kWp.

Lepsza technologia daje lepszą sprawność z tej samej powierzchni modułów.

Takich jak ty spotkałem na Polibudzie - ale tylko na pierwszym roku.

Odpadali szybko, bo zadania mat-fiz rozwiązywali na twoj sposób - "wydaje_mi_się"

Ale zdawałem sobie sprawę, że oni gdzieś muszą egzystować i proszę- jest i -voymar‐

:)

Kończę ten temat i zostawiam cię w twojej niewiedzy.

Siodło możesz kupić tu:

https://dobresiodla.pl/

BUTA ,ignorancja i pycha --- nie pytałem coś tam skończył i jak . czy nauka w sob i niedz. ha ha.

Pytałem ogólnie o szkołę . Czy czasem nie siedziałeś 2 lub 3 lata w jednej klasie.?

Oczekiwałem odpowiedzi---- Nie Spoko. Dawałem radę ha ha.

A to coś zaprezentował utwierdza mnie w tym co piszę Nie pojmujesz -co się do ciebie pisze i o co pyta. i jakie dane ( wartości ) przedstawia.

PS. Odnośnie kasowania postów--- już wszystko jasne?

Amen.

Edytowane przez -voymar-

Uściślę

Sprawność przekłada się na większą moc modułów (z porównywalnej powierzchni) a porównujemy produkcję w kWh / kWp.

Lepsza technologia daje lepszą sprawność z tej samej powierzchni modułów.

Chodziło mi tylko o to--- Cyt Lepsza technologia daje lepszą sprawność z tej samej powierzchni modułów

Chyba nie masz na myśli, że lepszy falownik zwiększa uzyska bo to lekka paranoja :) Pewnie nawet panele maja bardzo wyrównane parametry, tutaj nikt raczej nie ma złotego graala.

Biorąc pod uwagę jak w ciągu dnia wyglądają wykresy strony wschodniej i zachodniej to jakby cała moja instalacja mogła nadążać na słońcem i ustawiać się pod optymalnym kątem do niego w zależności od pory dnia i roku to łatwo sobie wyobrazić, że wyprodukowałaby z 50% więcej prądu. Ale i tak nie narzekam mając na liczniku 7,8 MW od 27 marca 2021 z 10 kW wschód-zachód.

Chyba nie masz na myśli, że lepszy falownik zwiększa uzyska bo to lekka paranoja :) Pewnie nawet panele maja bardzo wyrównane parametry, tutaj nikt raczej nie ma złotego graala.

Biorąc pod uwagę jak w ciągu dnia wyglądają wykresy strony wschodniej i zachodniej to jakby cała moja instalacja mogła nadążać na słońcem i ustawiać się pod optymalnym kątem do niego w zależności od pory dnia i roku to łatwo sobie wyobrazić, że wyprodukowałaby z 50% więcej prądu. Ale i tak nie narzekam mając na liczniku 7,8 MW od 27 marca 2021 z 10 kW wschód-zachód.

Tak dla porównania od 27.03-do 16.10--4940kWh z 5,72kW

Witam serdecznie , jestem nowym posiadaczem Pv . Użytkuje dopiero 2 miesiąc i chciałbym ocenić w jakim stopniu moja fotowoltaika funkcjonuje . Mój użył w poprzednim miesiącu to 1157 kw a w obecnym 633 kw 19 dni.

Moja instalacja to 11 kw .

Są osoby z lubuskiego, które pochwała się uzyskiem za wrzesień i październik w celu porównania .

Dziękuję z góry .

Pozdrawiam

Dymmek

Podaj jakieś dane na temat instalacji - kierunki świata, pochylenie połaci, montaż na dachu (?), zacienienia.

Możesz też podać moduły i falownik.

Wynik za wrzesień 2021 całkiem niezły - 105 kWh/kWp .

Edytowane przez d7d

Witam serdecznie , jestem nowym posiadaczem Pv . Użytkuje dopiero 2 miesiąc i chciałbym ocenić w jakim stopniu moja fotowoltaika funkcjonuje . Mój użył w poprzednim miesiącu to 1157 kw a w obecnym 633 kw 19 dni.

Są osoby z lubuskiego, które pochwała się uzyskiem za wrzesień i październik w celu porównania .

Dziękuję z góry .

Pozdrawiam

Dymmek

Trochę biednie ten wrzesień wyszedł 105,18 kWh/kW , lecz ten rok jest naprawdę kiepski. Miejmy nadzieję że przyszły to zrekompensuje.

Kierunek południe , montaż 1 połacie dachy 30 stopni.

Falownik foxess t 10

Longi 370

Teraz jak jest niżej słońce to zacienienie występuje do 11 dach sąsiada lekko zasłania ale nie zauważyłem aby miało to wpływ na moc .

Maksymalna moc przy kierunku południowym występuje ok 12 więc to już po ustąpieniu zacienienia i max moc będzie podobna chociaż z uwagi na kąt padania to jednak niższa natomiast wyprodukowana energia z uwagi na krótszy czas modułów będących w słońcu będzie mniejsza

Dziękuję z góry .

Pozdrawiam

Dymmek

W kujawsko-pomorskim za wrzesień miałem uzyski większe o ok. 8% większe od Ciebie, ale to nic nie znaczy.

Montaż instalacji 11kW zamiast 10kW nieuzasadniony ekonomicznie.