Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

A -tu jesteście !

Obserwuję swoją instalację i zauważyłem , że przy mniejszym kącie dachu (tj 15st) mam dłużej produkcję w stosunku do przepisowych 35st.

U mnie na razie do południa są zamglenia i po południu ok 14 robi się słonecznie (przepadło mi kilka pięknych dzionków...).

Mam jeszcze trochę cienia ok 12.30-13.00 na dolnym stringu od drzew sąsiadów.

W sumie , patrząc na te trzy dni produkcja wychodzi ok 24kWh/dzień-trudno to teraz porównać z innymi instalacjami.Przy Słońcu w całym kraju przez pełny dzień powinno wyjść szydło ( nie Szydło, jak by co) z wora...

Edytowane przez bobrow

Vr-dzięki

w sumie i tak bym tak samo zrobił , gdybym wcześniej przewidział wszystkie zacienienia-to są pojedyncze panele i to w nie długim czasie.

Na dach chałupy bym nie wszedł montować PV-a cena ok 50 000pln i 20% strata na produkcji są dla mnie nie do zaakceptowania.

Mógłbym jeszcze teoretycznie na trawniku postawić w ciut lepszym miejscu instalację-ale szkoda miejsca i widoku,wiata nad kostką nadal wygrywa...

Może latem uda mi się zniwelować te straty przez większą produkcje nie przegrzanych paneli ( nie mam dachu pod nimi).

Tak naprawdę po całym sezonie będzie wszystko jasne.

Na razie moja produkcja mieści się w średniej 9-10kWp.

Pzdr

A teraz zgodnie z tytułem wątku;

Dzisiaj uzysk z mojej instalacji 3,6 kWp przekroczył 4000 tyś kWh co dało 1111,20 kWh/ kWp

[ATTACH=CONFIG]436372[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]436373[/ATTACH]

Gratuję- a jeszcze przecież będzie produkcji w tym roku.

Ja będę szczęśliwy jeśli wyjdzie u mnie 1MWh/1kWp, ale też będę jeszcze bardziej szczęśliwy jeśli wyjdzie więcej...

W północnej Polsce 3/4 miesiąca to same chmury, 2 dobre dni do produkcji - nie to co południe niektóre regiony miały 20 dni słonecznych.

Październik - 71,65 kWh na 1 kWp instalacji - mimo słabego wyniku to w te dobre dni instalacja potrafi pracować ok godziny 12 z 75% wydajnością, dla mnie rewelacja przy takim niskim słońcu

No witam

Po raz pierwszy mam pełny miesiąc od dnia instalacji.

Wydaje mi sie że nieźle poszło

Instalacja 5,795 kWp - 19 paneli CSUN 305 Wp podzielonych na 2 falowniki jednofazowe Solaredge z optymalizatorami.

Dach płaski - panele na trójkątach.

share_image.jpg

587,68 kWh/ 5,795 kWp = 101,41 kWh z 1 kWp