Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

wystarczy na CO+CWU+kuchnię. natomiast za resztę będzie trzeba zapłacić - tak jak przed zmianą CO i fotowoltaiką. plus jest taki, że wcześniej płaciłem za prąd w taryfie G11, teraz do zapłaty (dopłaty) będzie za 2gą taryfę w G12, zużycie w pierwszej taryfie pokryje produkcja fotowoltaiki. Oczywiście, wcześniej też mogłem zmienić taryfę, ale na samo domowe zużycie średnio się opłacało.

Instalacja 9,81 kWp wystarczy na domowe zużycie prądu i na ogrzewanie domu?

5 tys. zł na gaz to ok. 25.000 kWh.

Instalacja zbudowana z paneli bifacjalnych o tej mocy na gruncie, ustawiona na południe wyprodukowała u mnie (pierwszy rok) ponad 12.000 kWh. Na c.o. + c.w.u. pompa ciepła o współczynniku sprawności 3 zużyje ok. 8.000. Spokojnie wystarczy na ogrzewanie i zostanie na "normalne" zużycie. Bez pompy ciepła będziesz musiał dokupić energii.

• 2 weeks później...

2020 - 1122 kwh/kwp

2021 - 1065 kwh/kwp

Z innej beczki, planuje dołożyć dwa panele do obecnej instalacji bo zużycie prądu rok do roku wzrosło o 30%!

1- czy taką modyfikację należy zgłaszać, rejestrować lub coś jeszcze w Tauronie?

2 - czy musze dołożyć identyczne panele co już mam, jeżeli nie to jakie parametry muszą być identyczn/podobne?

Grudzień masakra 6,36 kWh/kWp

Cały 2021 rok 1017,92 kWh/kWp

Ogólnie jest lepiej niż sądziłem, bo niestety rano i po pod wieczór mam cień.

Wujor, panele nie muszą być identyczne, ważne jest natężenie prądu. Ale cała instalacja będzie ograniczana najsłabszym panelem, więc te które dołożysz nie mogą mieć mniejszego prądu. Jak będzie większy to najwyżej nowe panele nie będą działać na max.