Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Witam,

Jak wygląda u Was uzysk ale w ujęciu rocznym, pytam ponieważ w 2021 spadek produkcji w porównaniu do 2020 wynosił ponad 5%. Nie wiem czy jest to efekt starzenia się paneli czy pogody w 2021.

____	        2019	2020	2021Produkcja	6377	6269	5928uzysk	        1119	1100	1040Porównanie	         98,3%	94,6%

...Wcześniejsze posty pokazują podobne wyniki...

Pozdrawiam.

Andrzej

Edytowane przez LDP05

Weź mnie nawet nie denerwuj jeden z drugim :mad: -jak czytam o uzyskach w czasie tych pięknych dni, a dziś dopiero(po 19 dniach od złożenia kwitów w PGE) listonosz przyniósł potwierdzenie otrzymania zgłoszenia z terminem 28 luty na wymianę licznika to mnie targa-bo od jutra pogoda się psuje. Jak znam życie to za chwilę wpadną licznik wymienić...i mnie drugi raz wnerwią, bo nie będzie radości z nowej zabawki(z obserwacji uzysków znaczy).

A poważnie-cieszę się, że macie dobre uzyski i liczę skromnie, że jak odpalę wreszcie swoją instalacje(oby jak najszybciej choć 30dni mija 28 lutego) to z każdym dniem będę bił własne rekordy uzysków...aż do jesieni.

Edytowane przez Dariusz1983

Weź mnie nawet nie denerwuj jeden z drugim :mad: -jak czytam o uzyskach w czasie tych pięknych dni, a dziś dopiero(po 19 dniach od złożenia kwitów w PGE) listonosz przyniósł potwierdzenie otrzymania zgłoszenia z terminem 28 luty na wymianę licznika to mnie targa-bo od jutra pogoda się psuje. Jak znam życie to za chwilę wpadną licznik wymienić...i mnie drugi raz wnerwią, bo nie będzie radości z nowej zabawki(z obserwacji uzysków znaczy).

A poważnie-cieszę się, że macie dobre uzyski i liczę skromnie, że jak odpalę wreszcie swoją instalacje(oby jak najszybciej choć 30dni mija 28 lutego) to z każdym dniem będę bił własne rekordy uzysków...aż do jesieni.

Mnie zależało na czasie i poprosiłem o powiadomienie telefoniczne w celu osobistego odbioru, zaświadczenie o przyłączeniu odebrałem w ciągu 4 dni. Jak ci się nie spieszy to czekasz na listonosza twój wybór.

Jeśli to będzie dla Ciebie jakiekolwiek pocieszenie, to ja w dalszym ciągu "walczę" z napięciem w sieci na poziomie 256V i wyłączającym się falownikiem. Dla przykładu w sobotę wyłączył się 8 razy, w niedzielę 4. Dlatego w niedzielę - żeby ochłonąć - pojechałem z córką pomoczyć się w rzece... pomogło :D

U mnie mają nawał roboty i zgłoszenia obrabiają w ok. 3 tygodniowym poślizgiem od chwili otrzymania(dzwoniłem informacyjnie kiedy wezmą ze sterty moją datę wpływu-na drugi dzień od telefonu(a mieli obrabiane wnioski otrzymane tydzień przed moim jeszcze) w sprawie mojego dzwonili aby omówić jak wyglądają zabezpieczenia przedlicznikowe i jaki typ kabla 'warkocz" ze słupa/numer słupa oraz gdzie jest licznik ) i z tego powodu gdy u kogoś coś jest błędnie wypełnione to dzwonią i korygują przez telefon. Kolejki nie przeskoczysz, a termin wszędzie jest ustawowy max 30dni. Chyba, że ktoś z "flaszką" leci to może i wymeinią licznik szybciej. Samo otrzymanie kwitu nie jest wymogiem aby licznik wymienili-starczy aby zgłoszenie było już przetworzone ale nawał roboty skutecznie to spowolnił...ot wielu na ostatnią chwilę się zdecydowało na instalacje i mamy efekt.

Kwit dostałeś po 4 dniach ale ile czekałeś na wymianę licznika od odebrania papierka, bo to jest obecnie problem u wszystkich-nawał wniosków i braki liczników? Po postach wnoszę, że lata temu odpalałeś instalację więc i kolejek nie było jak jest teraz na finiszu tuz przed zmianami.

Z mojego kwitu wynika, ze wymienią na licznik z netem 2G/3G choć mam obecnie "dwukierunkowy" niespelna 4letni Apator 3, któy mogliby przeprogramować.

@ Viniu

jak masz aż takie napięcie to ja bym zdjęcia robił i wzywał pogotowie energetyczne do czasu aż zmniejszą do normalnego, bo w końcu takie napięcie jest juz grupo ponad normy gwarantowane w umowie.

Edytowane przez Dariusz1983