Viniu 12.03.2022 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2022 (edytowane) Dzisiaj z wahaniami falownika to jest dramat... Pytajnik, na szybko licząc myślę że ok. 15% idzie w powietrze... Niestety. Np. dzisiaj od godz. 11 do teraz mam 9 wylaczen, po ok. 5 min każde... Dodam, że dzisiaj jest znacznie gorzej niz np. wczoraj, mimo tego, że to sobota, wszyscy sąsiedzi w domach, prania, sprzątania pełną parą, wiec obciazenie sieci jest wieksze niż w tygodniu... Nie znajduje w tym logiki... Edytowane 12 Marca 2022 przez Viniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 12.03.2022 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2022 U mnie podobnie, po 13 to praktycznie cały czas inwerter wyłączony, napięcie ponad 260V. Faktem jest że rok temu byłem sam w okolicy z PV a teraz doszło parę nowych instalacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 12.03.2022 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2022 (edytowane) Też mi pierwszy raz od roku wywaliło instalacje(3x nawet). Klęska urodzaju Edytowane 12 Marca 2022 przez Pitrekkk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viniu 12.03.2022 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2022 Niestety im bliżej lata tym będzie tylko gorzej... W lipcu 2021 w skrajnych przypadkach miałem po 20-22 wyłączenia dziennie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 12.03.2022 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2022 Niestety im bliżej lata tym będzie tylko gorzej... W lipcu 2021 w skrajnych przypadkach miałem po 20-22 wyłączenia dziennie... Bardzo współczuję, czy tam jest instalacja czy tylko przedłużacze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 12.03.2022 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2022 U mnie na wiosce lekko licząc już jest w granicach 230kWp w instalacjach PV, nie wiem jak u innych jednak mój inwerter nie wyłączył się ani razu. o 11:45 napięcie w sieci 257,8V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viniu 12.03.2022 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2022 Bardzo współczuję, czy tam jest instalacja czy tylko przedłużacze? No właśnie taka to instalacja. Rozmawiałem wczoraj ze znajomym z pogotowia energetycznego, u którego ciągle interweniuje i powiedział mi, że obniżanie napiecia w trafo na odczepach to syzyfowa robota, bo ponoć na GPZ automatyka od razu podbija napięcie. Nie wiem, ja jestem z wykształcenia historyk, nie znam sie na tym. Obiecał mi natomiast, że w tym tygodniu przeanalizuje rozkład instalacji PV w moim otoczeniu i sprobuje poprzepinać cześć nieruchomosci na inne trafo. Zobaczymy jaki to przyniesie efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viniu 12.03.2022 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2022 U mnie na wiosce lekko licząc już jest w granicach 230kWp w instalacjach PV, nie wiem jak u innych jednak mój inwerter nie wyłączył się ani razu. o 11:45 napięcie w sieci 257,8V Inwerter nie wyłączył sie przy takim napięciu? W takim razie masz prawdopodobnie "podkreconą" softem granice. Wielu w ten sposób sie ratuje z tym, że to nie do konca legalne a po drugie powoduje z czasem błędne koło.. Ale nie oceniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 12.03.2022 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2022 No właśnie taka to instalacja. Rozmawiałem wczoraj ze znajomym z pogotowia energetycznego, u którego ciągle interweniuje i powiedział mi, że obniżanie napiecia w trafo na odczepach to syzyfowa robota, bo ponoć na GPZ automatyka od razu podbija napięcie. Nie wiem, ja jestem z wykształcenia historyk, nie znam sie na tym. Obiecał mi natomiast, że w tym tygodniu przeanalizuje rozkład instalacji PV w moim otoczeniu i sprobuje poprzepinać cześć nieruchomosci na inne trafo. Zobaczymy jaki to przyniesie efekt. To fajnie że masz takie możliwości. Wydaje się że na Śląsku jest lepsza infrastruktura , tereny poniemieckie i tp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 12.03.2022 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2022 Dzisiaj z wahaniami falownika to jest dramat... Pytajnik, na szybko licząc myślę że ok. 15% idzie w powietrze... Niestety. Np. dzisiaj od godz. 11 do teraz mam 9 wylaczen, po ok. 5 min każde... Dodam, że dzisiaj jest znacznie gorzej niz np. wczoraj, mimo tego, że to sobota, wszyscy sąsiedzi w domach, prania, sprzątania pełną parą, wiec obciazenie sieci jest wieksze niż w tygodniu... Nie znajduje w tym logiki... pobór przez domowników jest niszowy. To firmy generują pobory prądu. A one najczęściej w weekendy nie są czynne. Stąd te tanie taryfy.... I fakt... będzie coraz gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 12.03.2022 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2022 (edytowane) Dzisiaj z wahaniami falownika to jest dramat... Pytajnik, na szybko licząc myślę że ok. 15% idzie w powietrze... Niestety. Np. dzisiaj od godz. 11 do teraz mam 9 wylaczen, po ok. 5 min każde... U mnie falownik nigdy się nie wyłączył z powodu napięcia nawet na 5 sekund (przez większość roku napięcie <230v) a i tak chętnie bym się zamienił patrząc na wydajność twojej instalki Edytowane 12 Marca 2022 przez marvinetal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 12.03.2022 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2022 Inwerter nie wyłączył sie przy takim napięciu? W takim razie masz prawdopodobnie "podkreconą" softem granice. Wielu w ten sposób sie ratuje z tym, że to nie do konca legalne a po drugie powoduje z czasem błędne koło.. Ale nie oceniam Jak inwerter poszedł na serwis, to oni podjęli decyzję o wymianie na nowy i dzwonili do mnie że są błędy że inwerter się wyłącza przez zbyt wysokie napięcie. Jednak spowodowane jest to zbyt małym przekrojem kabla idącego do gospodarczego a tam tylko 1 faza do której jest wpięte 5,7kWp i już raz ten kabel "yebnął" więc w lato zrobi to kolejny raz i będę zmieniał kabel na inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 12.03.2022 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2022 Dzień wcześniej 28.6kilo, dziś przy tej samej pogodzie 24.8... 3 wyłączenia, ale na wykresie doliny pokaźnych rozmiarów(mowa o interwale czasowym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 12.03.2022 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2022 pobór przez domowników jest niszowy. To firmy generują pobory prądu. A one najczęściej w weekendy nie są czynne. Stąd te tanie taryfy.... I fakt... będzie coraz gorzej. j/w też zauważyłem że w tyg. mam niższe napięcia, wiec wnioski podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 12.03.2022 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2022 pobór przez domowników jest niszowy. To firmy generują pobory prądu. A one najczęściej w weekendy nie są czynne. Stąd te tanie taryfy.... I fakt... będzie coraz gorzej. U mnie wręcz odwrotnie w tygodniu było wyższe napięcie niż dzisiaj Mam kilka zakładów pracujących całodobowo więc może trochę zużywają prądu. A w sobotę wszyscy są raczej w domach. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viniu 12.03.2022 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2022 Dzisiaj trochę się rozpisałem, ale zrobię jeszcze tylko małe podsumowanie dnia w kontekście wyłączających się falowników oraz bilans i już mnie nie ma Dzisiejszy uzysk to 51,40kwh czyli 5,14kwh/kwp a to z kolei daje różnicę 0,95kwh/kwp w stosunku do dnia wczorajszego (wczoraj było to 60,9kwh czyli 6,09kwh/kwp) Biorąc pod uwagę, że wczoraj miałem 5-krotne wyłączenie falownika a dzisiaj 11 razy (o 6x więcej) oznacza to, że jedno wyłączenie falownika (przynajmniej w moim przypadku) powoduje redukcję w produkcji energii na poziomie ok. 160W/kwp. Ale też żeby nie było, że jest tak źle i że tylko narzekam, to dodam, że pierwszy raz od kiedy mam PV, a właściwie od kiedy mam założony nowy licznik zrobiłem podsumowanie/bilans produkcji do zużycia energii i jestem bardzo ale to bardzo zadowolony. Moje wyliczenia wyglądają następująco - jeśli moja metodologia jest "do bani" to proszę o podpowiedź: - taryfa G12W - pobór w szczycie - 2046kWh - pobór poza szczytem - 3311kWh - energia oddana w szczycie - 3267kWh - energia oddana poza szczytem - 1365kWh - bilans taryfy szczytowej: 3267 - 2046 = 1220kWh x 0,8 haraczu Enea = 976kWh na plus - bilans taryfy pozaszczytowej: 1365kWh - 3311kWh = -1946kWh na minus - stawka netto za kwh w szczycie to 0,60gr a poza szczytem 0,25gr a więc 976kWh x 0,6zł = 585,6zł na plus oraz 1946kWh x 0,25zł = 486,5zł na minus - 585,60zł - 486,50zł = 95,1zł... na plus - wszystko w netto. - autokonsumpcja na poziomie 24,5%. Na moje oko to wynik bardzo dobry zwłaszcza, że do pełnych 12 miesięcy okresu rozliczeniowego czyli do 24 czerwca 2022r. produkcja będzie na coraz wyższym poziomie a zużycie coraz mniejsze. No chyba że moja metodologia wyliczeń nie trzyma się kupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 12.03.2022 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2022 U mnie wręcz odwrotnie w tygodniu było wyższe napięcie niż dzisiaj Mam kilka zakładów pracujących całodobowo więc może trochę zużywają prądu. A w sobotę wszyscy są raczej w domach. . Czyli jak zawsze... nie ma uniwersalnego rozwiązania dla wszystkich. Od 2 tygodni włączyłem monitorowanie napięcia na fazach. I dziś akurat miałem szczyt 244,7 na jednej z faz. Reszta z 2V mniej. I to największy wynik od 2 tyg. Krórki okres na rzetelne wnioski... ale statystyka buduje się dalej. Zobaczymy. Powiem Wam.... prędzej czy później będziemy musieli postawić na instalacje hybrydowe i ponieść te bez sensowne koszty.. Nie wspominając akumulatorów aby bilansować sami swoją produkcję i maksymalizować zysk. Niby ma wszystko sens... gdyby tylko miało to szanse się zwrócić zanim się rozpadnie. ... albo kiedykolwiek za naszego życia chociaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 13.03.2022 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2022 u mnie jak dotąd napięcie poniżej 240. trzeci dzień z rzędu rewelacyjne, najlepsze w tym roku wyniki - po 5,1kWh/kWp; średnio po 50kWh dziennie (a cały grudzień ledwo 61) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 13.03.2022 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2022 - pobór w szczycie - 2046kWh - pobór poza szczytem - 3311kWh - energia oddana w szczycie - 3267kWh - energia oddana poza szczytem - 1365kWh - bilans taryfy szczytowej: 3267 - 2046 = 1220kWh x 0,8 haraczu Enea = 976kWh na plus - bilans taryfy pozaszczytowej: 1365kWh - 3311kWh = -1946kWh na minus bilans powinien liczyć: 3267x0,8 - 2046 i 1365x0,8 - 3311 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viniu 13.03.2022 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2022 (edytowane) bilans powinien liczyć: 3267x0,8 - 2046 i 1365x0,8 - 3311 Słuszna uwaga.... Dzięki za zwrócenie uwagi! W takim wypadku jeszcze jestem na małym minusie, ale jak mówiłem, do czerwca produkcja będzie rosła a zużycie spadało, więc bilans powinien być na + Edytowane 13 Marca 2022 przez Viniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts