Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

U mnie marzec ad. 2022 przebił sierpień ad. 2021 i wystarczą 2-3 dni i przebije lipiec ad. 2021 i tym samym stanie się najbardziej produktywnym miesiącem od kiedy mam PV, czyli od 24 czerwca 2021r

Wg prognoz jutro ma być ostatni dzień z pełnym słońcem i to będzie dzień, w którym wypróbuję gniazdko ustawione na włączenie przy 250V. Do gniazdka podłączyłem farelkę 2000W. Zobaczymy co będzie.

Ktoś tu wspomniał, że nie ma sensu podłączań grzałek i tego typu "obciążników". Ja myślę, że to kwestia mocy instalacji. Jak ktoś ma instalację 3,5-4kwp to rzeczywiście zużywanie 5kwh czy 10kwh (np. na dwóch fazach) na darmo mija się z celem, ale już instalacja ok 10kwp zaczyna mieć to sens.

Przeanalizowałem swoje wykresy i wychodzi mi, że u mnie falownik wstaje ok. 10min (od szczytu produkcji do kolejnego szczytu). Jeśli przyjąć że w szczycie produkuje ok. 9kw/h to łatwo policzyć że moje jedno wyłączenie falownika to strata 1,5kwh Jeśli miewam 20 włączeń to łatwo policzyć, że tracę ok. 30kwh. Podłączenie odbiornika 2kw nawet gdyby był włączony non stop od godz. 10 do godz. 15 spowoduje "stratę" ok. 10kwh. Oczywiście jeśli zajdzie konieczność powtórzenia zabiegu na 2 czy 3 fazach, to zaczyna być tak sobie, ale jeśli na jednej fazie to jednak ciągle warto

Edytowane przez Viniu
Uzupełnienie

CWU mam z zasobnika w pompie ciepła, nie wiem czy da się to wszystko jakoś "pożenić".

Jeśli w ogóle ten sposób zadziała, to zainwestuje w klimatyzator na poddaszu. Wygospodarowałem sobie tam na wyłączność pokój audio (gramofon, wzmacniacz, kolumny i fotel na środku ;) ) niestety pokój powstał po zakończeniu roboty i nie zapewniłem tam sobie grzania i chłodzenia. Więc jeśli się wszystko sprawdzi to tak, zamontuje tam klime. Przynajmniej będzie jakaś korzyść :)

Jaki wpływ ma kąt pochylenia na produkcję w danych porach roku? Mam 28' azymut 178' .czy jakaś będzie różnica np teraz produkcja będzie niższa w stosunku do mocy rzeczywistej instalacji a np w lecie będzie większa lub odwrotnie ? czy to nie ma takiego znaczenia

178' to prawie na południe a kąty optymalne dla Krakowa to np.

styczeń ~ 73

luty ~ 64

marzec ~52

kwiecień~36

maj ~21

czerwiec~15

lipiec ~18

sierpień~30

wrzesień~45

pażdziernik~60

listopad~ 70

grudzień~75

Średnioroczny optymalny kąt nachylenia to 41', a uwzględniają średnioroczne zachmurzenie to maksymalna roczna produkcja występuję przy kącie około 35'

Odchyłki od kąta optymalnego względem paneli (czyli prostopadłe promienie do panela) do 25-30 nie powodują jakiś znacznych ubytków w produkcji energii. Są różne symulatory dla PV i można tam sobie poeksperymentować z kątami nachylenia i kierunkami np. na androida w darowej wersji "My solar panel lite"

Edytowane przez damiaszek

178' to prawie na południe a kąty optymalne dla Krakowa to np.

styczeń ~ 73

luty ~ 64

marzec ~52

kwiecień~36

maj ~21

czerwiec~15

lipiec ~18

sierpień~30

wrzesień~45

pażdziernik~60

listopad~ 70

grudzień~75

Średnioroczny optymalny kąt nachylenia to 41', a uwzględniają średnioroczne zachmurzenie to maksymalna roczna produkcja występuję przy kącie około 35'

Odchyłki od kąta optymalnego względem paneli (czyli prostopadłe promienie do panela) do 25-30 nie powodują jakiś znacznych ubytków w produkcji energii. Są różne symulatory dla PV i można tam sobie poeksperymentować z kątami nachylenia i kierunkami np. na androida w darowej wersji "My solar panel lite"

Gdzie można znaleźć takie dane? Interesują mnie Krosno (podkarpackie).

Dzięki serdeczne-to moje pierwsze 500kWh i do tego idzie w rekord(podobno taki marzec w tym roku, a miałem szczęście estety odpalić instalację z rana 1 marca tuż po wymianie licznika) więc coś szczególnego zwłaszcza, że z wyliczeń unijnych spodziewałem się max.340kWh w marcu, a tu tak pięknie idzie, a jeszcze parę dni zostalo. Oby tak dalej.

Dla weteranów fotowoltaiki to moje pierwsze 500kWh to pikuś ale dla mnie to "pierwsze najpierwsiejsze najwyczekańsze" 500kWh i do tego w niespełna miesiąc(od 1 marca 2022 start instalacji) z w sumie niewielkiej instalacji 3,95kWp.

Za pare dni koniec miecha więc się pojawią podsumowania uzysków w marcu więc zobaczymy jakie rekordy natłukli inni. Oby wszystkim rekordy wyszły.

P.S. pewnie każdy weteran cieszył się na początku z pierwszej kWh,potem z pierwszej MWh, z pierwszych 10MWh a z czasem to coś normalnego jak woda w kranie.

P.S.2 ciekawe czy swój rekord 124,12kWh/kWp z marca 2020 szanowny kolega -voymar- znacznie poprawi i ile będzie podobnych wyników

Edytowane przez Dariusz1983

Myślę, że tegoroczny marzec będzie rekordowy dla wielu z nas a i z przekroczeniem 125kwh/kwp/miesiąc też powinno się udać. U mnie na dzisiaj to 124kwh/kwp, a mamy jeszcze 3 dni. A biorąc pod uwagę, że przez cholerne napięcie średnio dziennie tracę co najmniej 10kw czyli 1kw/kwp to spokojnie przekroczył bym 150, może nawet 155kwh/kwp. Ale zgrzeszył bym gdybym narzekał :D

Dla weteranów fotowoltaiki to moje pierwsze 500kWh to pikuś ale dla mnie to "pierwsze najpierwsiejsze najwyczekańsze" 500kWh i do tego w niespełna miesiąc(od 1 marca 2022 start instalacji) z w sumie niewielkiej instalacji 3,95kWp.

Za pare dni koniec miecha więc się pojawią podsumowania uzysków w marcu więc zobaczymy jakie rekordy natłukli inni. Oby wszystkim rekordy wyszły.

P.S. pewnie każdy weteran cieszył się na początku z pierwszej kWh,potem z pierwszej MWh, z pierwszych 10MWh a z czasem to coś normalnego jak woda w kranie.

P.S.2 ciekawe czy swój rekord 124,12kWh/kWp z marca 2020 szanowny kolega -voymar- znacznie poprawi i ile będzie podobnych wyników

Mój rekord to 172,9kWh/mies.

A roczny w stopce 1226kWh

Edytowane przez -voymar-

Twój rekord życiowy instalacji podany wyżej znam(172,9kWh/mies w bodaj kwietniu 2020 jeszcze przed rozbudową instalacji) ale pisałem o rekordzie marcowym(124,12kWh/kWp z marca 2020), który o ile nie przeoczyłem w wątku nie został dotychczas poprawiony. Wychodzi na to, że w tym marcu wielu dosięgnie Twojego rekordowego marca-ciekaw jestem jak w Twoim przypadku będzie na koniec marca.