Lubuszmen 29.03.2022 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2022 (edytowane) @All z wysokim napięciem. Gdzieś widziałem filmik o tym, że gniazdko programowalne bodajże Gosund po wgraniu alternatywnego softu można tak zaprogramować, żeby jak napięcie dojdzie do np. 252V to gniazdko załączało grzałkę i wyłączało np. 10minutach po tym jak spadnie poniżej 250V. Gniazdo takie to 16A więc uciągnie grzałkę 3kW. Edytowane 29 Marca 2022 przez Lubuszmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spyra80 30.03.2022 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2022 U mnie dziś 132/kwp moc 6,4 Otwock , to dużo ?? - PS myślałem że się liczy ilość - u mnie 850 kWh w marcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dymmek 30.03.2022 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2022 Jest ok , u mnie wychodzi 137.6 zatem podobnie , lubuskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gt12345 30.03.2022 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2022 (edytowane) Mam od niedawna 7kWp. CWU była przygotowywana kotłem zasypowym, kuchenka gazowa. Jak oszacować na co wystarczy energii z PV? CWU? Indukcja? Nie wiem jakie było dotychczasowe zapotrzebowanie na energię. Po zainstalowaniu PV nie mam dostępu do starych faktur na mój Tauron. W 2021 rata na G11 wynosiła 180zł. W domu jest 5 osób. Chcę teraz kupić grzałkę do zasobnika CWU i zastanawiam się czy, może byłoby zasadne zamiast grzałki kupić kocioł CO elektryczny, który wspomagałby kocioł zasypowy tak aby ta ewentualna nadwyżka energii(?) nie poszła na marne. Ten kocioł elektryczny w lecie służyłby do przygotowania CWU. W przyszłości kocioł zasypowy zostałby wymieniony na gazowy. Instalacja gazu jest już w kotłowni. Edytowane 30 Marca 2022 przez gt12345 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 30.03.2022 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2022 Na samo podgrzanie cwu pójdzie Ci około 10kWh/doba więc prosty rachunek miesięcznie około 300kWh * 6 miesięcy lata = niecałe 2MWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gt12345 30.03.2022 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2022 Dotychczasowe zużycie energii to pewnie ok 3MWh / rok + CWU w lecie 2MWh / rok zostaje 1,5 MWh na indukcje. Raczej zabraknie nawet na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 30.03.2022 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2022 Myślę że starczy na indukcję bez problemu. Chyba że masz restaurację i gotujesz na okrągło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viniu 30.03.2022 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2022 Niniejszym uprzejmie donoszę, że w mojej PV marzec 2022 stał się najbardziej produktywnym miesiącem od początku uruchomienia tj. od 24.06.2021 przebijając o 23kwh lipiec 2021. Jutro podsumowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz1983 30.03.2022 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2022 (edytowane) Sam dziś odebrałem kuchnię indukcyjną z piekarnikiem aby zoptymalizować zużycie do produkcji i patrząc na mieszkanie siostry mojej żony(2+2) w bloku w, którym wszystko mają na prąd(zero gazu) za okres 3 lat wyszło im, że rocznie zużywali 3MWh na: wykończeniówke, oświetlenie, gotowanie indukcją, pieczenie piekarnikiem i robienie picia wyłącznie na prądzie-tu trzeba nadmienić, ze 2ka małych dzieci wymaga ciągłego pogrzewania mleka itd..Ja w domku jednorodzinnym zużywałem 2MWh ale gotowanie na gazie. Teraz dojdzie indukcja i liczę, że pewnie wyjdę na zero lub niewielka dopłata ale tylko w cenie nocnej taryfy, bo mam G12, a mam instalacje 3,95kWp. Obecnie dobowo zużywam 6,8kWh(minimalny wzrost względem czasu sprzed założenia fotowoltaiki) mimo zmiany gotowania wody na herbate z gazu na prąd(a musze nadmienić, że idzie tego u mnie dużo). Co do uzysków to skichała się pogoda ale ładnie i u mnie naprdukowało w marcu. Edytowane 30 Marca 2022 przez Dariusz1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 30.03.2022 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2022 Mam od niedawna 7kWp. CWU była przygotowywana kotłem zasypowym, kuchenka gazowa. Jak oszacować na co wystarczy energii z PV? CWU? Indukcja? Nie wiem jakie było dotychczasowe zapotrzebowanie na energię. Po zainstalowaniu PV nie mam dostępu do starych faktur na mój Tauron. W 2021 rata na G11 wynosiła 180zł. W domu jest 5 osób. Chcę teraz kupić grzałkę do zasobnika CWU i zastanawiam się czy, może byłoby zasadne zamiast grzałki kupić kocioł CO elektryczny, który wspomagałby kocioł zasypowy tak aby ta ewentualna nadwyżka energii(?) nie poszła na marne. Ten kocioł elektryczny w lecie służyłby do przygotowania CWU. W przyszłości kocioł zasypowy zostałby wymieniony na gazowy. Instalacja gazu jest już w kotłowni. Śmieszy mnie takie pytanie. To ja mam wiedzieć ile ty potrzebujesz kWh/rok? Ja jak myślałem o PV ( umowę podpisywałem w 15r. ) to przez cały 2014r. dzień w dzień spisywałem licznik energii aby wiedzieć co i jak. widziałem ile idzie ( kWh) przy normalnym bytowaniu ,a ile ( kWh ) gdy jest pranie ,pieczenie ciasta, prasowanie. Ot takie hobby . Dziś mam PC + PV i rachunki = 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 30.03.2022 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2022 Myślę że starczy na indukcję bez problemu. Chyba że masz restaurację i gotujesz na okrągło. U mnie na indukcję w 2021 roku poszło 805 kWh czyli 2,2 kWh dziennie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbignievsson 30.03.2022 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2022 Śmieszy mnie takie pytanie. To ja mam wiedzieć ile ty potrzebujesz kWh/rok? Ja jak myślałem o PV ( umowę podpisywałem w 15r. ) to przez cały 2014r. dzień w dzień spisywałem licznik energii aby wiedzieć co i jak. widziałem ile idzie ( kWh) przy normalnym bytowaniu ,a ile ( kWh ) gdy jest pranie ,pieczenie ciasta, prasowanie. Ot takie hobby . Dziś mam PC + PV i rachunki = 0 O, jest i druga "legenda" polskiej PV! Dziś ma rachunki za 0 (!!!) a w 2015 zamontował PV z 80% dotacją plus grzał wunglem (do 2020r.). Dziś ma wywalone, a wtedy spisywał codziennie licznik. Wizjoner! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viniu 31.03.2022 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 Następny- ma PV niecały rok i takie wywody. Kolego 21r. to był najgorszy rok od 6-ciu lat dla PV Tak że porównania są nic nie warte. Tak, mam PV niecały rok i co z tego wynika? Ano to, że ciesze się z każdej wyprodukowanej kWh. Tylko tyle. Oczywiście, nie to co Ty... guru forum w dziedzinie PV... Widzisz, poświęciłeś chwile cennego czasu na napisanie tego nic nie wnoszącego wpisu tylko po to żeby drugiemu co się cieszy ze swojej PV dowalić, żeby pokazać swoje rozbuchane ego. Przeszkadza Ci to, że drugi cieszy się z czegoś co ma? Drażni Cię? Nie czytaj, nie komentuj, weź psa, idź na spacer... Mimo wszystko miłego dnia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 31.03.2022 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 (edytowane) Tak, mam PV niecały rok i co z tego wynika? Ano to, że ciesze się z każdej wyprodukowanej kWh. Tylko tyle. Oczywiście, nie to co Ty... guru forum w dziedzinie PV... Widzisz, poświęciłeś chwile cennego czasu na napisanie tego nic nie wnoszącego wpisu tylko po to żeby drugiemu co się cieszy ze swojej PV dowalić, żeby pokazać swoje rozbuchane ego. Przeszkadza Ci to, że drugi cieszy się z czegoś co ma? Drażni Cię? Nie czytaj, nie komentuj, weź psa, idź na spacer... Mimo wszystko miłego dnia Hm. co wynika piszesz? Przecież napisałem co wynika że: 21r to najgorszy rok dla PV od 6 -lat Tak więc porównując lipiec 21r do marca 22r. ma się ni jak Sprawa kolejna jak nabierzesz trochę więcej wiedzy niż 6-cio latek z przygodą z PV to będziesz wiedział że: -miesiące letnie są na wypoczynek a nie na PV -PV to nie solary do produkcji ( CWU ) gdzie potrzebują temperatur. -PV nawet i w styczniu jest w stanie zrobić ok. 30kWh/dzień z PV 5,7kW Twoim tokiem myślenia to lipiec powinien dać 2x więcej. Otóż nie bo PV najlepszą ma sprawność do 20--25*C, Czyli im zimniej tym lepiej .Oby tylko słońce było. A ilości ( kWh ) w lecie PV nadrabia tylko tym że dzień jest dłuższy, bo sprawność jest zdecydowanie mniejsza z powodu za wysokich temperatur. Edytowane 31 Marca 2022 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbignievsson 31.03.2022 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 Na głupotę odpowiem tak. Kto czytał moje wpisy ten wie że od 16r. do 20r. jechałem z ( CO ) na czystym prądzie:D Tak wągiel BYŁ jak u większości posiadających domy +15 lat Od 20r czysty prąd zastąpiła PC:lol2: PS. wiem że to cię boli jak pisze że mam ( bytowy, CO +CWU ) za free bo Ty osmarowany i śmierdzący od dymu i to jeszcze trzeba dziś płacić za 1t wągla 2k 6 lat temu z kolegą Bajtusiem daliście Polsce PV, dziś mając jeszcze brud pod paznokciami z 20 lat palenia wunglem, dajesz nam PC - wizjoner, wybawca! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 31.03.2022 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 135kwh z 1kwp... biorąc pod uwage poranne zacienienia(dom), jest bardzo dobrze. Mam jednak nadzieje że kolejny miesiąc będzie miał lepszą pogodę, bo zycie to nie tylko uzyski z PV i deszcz też spadnie(nie, rolnikiem nie jestem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz1983 31.03.2022 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 (edytowane) Czas podsumować (pierwszy) miesiąc produkcji:3,95kW(p) wyprodukowało 531,1kWh czyli 134,45kWh/kWplubelskie Gmina Jabłoń. Autokonsumpcja: 20,8% czyli 110,8kWhOddanie: 420,3kWhPobranie: 95,8kWh P.S. Panowie mimo, że świeżak jestem proponuję powśćiągnąć nerwy, bo nie jest to chyba na miejscu abyście najeżdzali na siebie nawzajem. Kto zainwestował wcześniej wygrał i ma teraz spłaconą isntalację i jak dobrze policzył jej wielkosć do potrzeb płaci tylko opłaty stałe i o to chodzi właśnie. Kto zgarnął dodacje niech ma i się z tego cieszy, bo skrócił tym samym okres zwrotu kosztów instalacji i wcześniej wyszedł/wyjdzie na zero. Reszta w tym ja nie załapali się na dotacje(mnie nie pogięło abym zmienił starego prosumenta na nowego dla tych 4000zł) musimy z tym się pogodzić. Najwyżej moja instalacja spłaci się nie w 5 a aż w 6lat...przeżyję i wielu również choć gdyby dołożyli nam te 3000zł nikt by nie płakał. Edytowane 31 Marca 2022 przez Dariusz1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dymmek 31.03.2022 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 No i marzec bardzo ładny , osobiście mój rekord . 139.28 kWp/kWh okolice Zielonej Góry ,sądzę jak na lubuskie to ładny wynik , porównując inne miesiące do reszty z reguły lubuskie zawsze wypada poniżej średniej waszych wyników. Niech dalej zarabiają nasze instalacje . Oscylosalem że marzec będzie znacznie gorszy ale miłe zaskoczenie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lubuszmen 31.03.2022 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 Ziemia Lubuska cienie z rana i wieczora: marzec: 122kWh/1kWp od początku roku: 171kWh/1kWp Nie wiem czy jeszcze kiedyś taki marzec nam się zdarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 31.03.2022 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 (edytowane) W porównaniu do innych to trochę słabo mi wyszło. PV1- 104,6 PV2 - 118,2 kWh z kWp. Pierwsza połowa marca była kiepska u mnie , na południowym wschodzie ciągle krążyły chmury. Dzisiaj też lał cały dzień deszcz więc produkcja prawie zerowa. Mogę się pocieszyć tym, że w poprzednim roku w marcu miałem tylko 75 kWh z kWp. Edytowane 31 Marca 2022 przez cangi80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts