Maciej Loret 20.12.2019 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2019 Witam, 1,88kWh/1kWp.Nieźle, ale w grudniu już było 4 dni lepszych pod tym względem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axel83 20.12.2019 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2019 Witam, 1,88kWh/1kWp. Nieźle, ale w grudniu już było 4 dni lepszych pod tym względem. Dzień robi się krótszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 20.12.2019 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2019 Witam, 1,88kWh/1kWp. Nieźle, ale w grudniu już było 4 dni lepszych pod tym względem. u mnie praktycznie tyle samo Tak jak przewidywałem, Grudzień prawie na pewno będzie powyżej średniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 20.12.2019 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2019 Dzień robi się krótszy Chyba nie tylko, bo różnica jest 15%... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpiter79 20.12.2019 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2019 2,12kWh/1kWp. Dopiero zaczynam przygodę z PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesiu681 20.12.2019 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2019 1,94 kwh / 1kwp, nie jest źle! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 21.12.2019 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 U mnie wczoraj 2,36 prawie idealne południe 30stopni nachyleniaU znajomego idealne południe 40 stopni nachylenia 2,78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.12.2019 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 Kąt dachu 34,2* i 20* na zachód., Pl wschodnia. A więc z instalacji 3,6 kWp i falownika 3,7 fronius-a 1187,6 kWh z 1 kWp Zostało jeszcze parę dni grudnia, ale i tak zapewne niewiele się zmieni, można uznać , że rok udany. Instalacja podstawowa wyprodukowała dużo więcej, niż zużycie w ubiegłym roku o ponad 1200 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 21.12.2019 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 Kąt dachu 34,2* i 20* na zachód., Pl wschodnia. [ATTACH=CONFIG]438389[/ATTACH] A więc z instalacji 3,6 kWp i falownika 3,7 fronius-a 1187,6 kWh z 1 kWp Zostało jeszcze parę dni grudnia, ale i tak zapewne niewiele się zmieni, można uznać , że rok udany. Instalacja podstawowa wyprodukowała dużo więcej, niż zużycie w ubiegłym roku o ponad 1200 kWh. Gratuluję wysokiego uzysku i pozytywnego zaliczenia testu łosia na 1200 KWh. Nikt Ci nie zapłaci za prąd ani PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.12.2019 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 pozytywnego zaliczenia testu łosia na 1200 KWh. Nikt Ci nie zapłaci za prąd ani PV. co to znaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 21.12.2019 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 (edytowane) co to znaczy? No jeżeli masz nadprodukcję to niestety po 365 dniach nadwyżka przepada jeżeli nie będzie od czego jej odliczyć, bez złośliwości na prawdę A jak miałeś ujęte opusty cenowe w fakturach powinnes mieć tylko opłaty stałe. Czyli za sam prąd zero Edytowane 21 Grudnia 2019 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.12.2019 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 No i Twoja wypowiedz choć prawdziwa ni jak się ma do sytuacji - dlatego nie jest dobrze jak oceniasz coś o czym nie wiesz. Jakbyś się wczytał w moją odpowiedz napisałem " instalacja podstawowa" a więc istnieje jeszcze inna . Jakbyś wiedział to nie mam instalacji po to, aby się szczycić tym co wyprodukowałem bo nie chowam energii do "skarpety" tylko ją zużywam i mam jak sam wskazałeś na to rok! a to dużo, aby zużyć ten "tysiączek" właśnie w grudniu i styczniu i może luty mi wystarczy. Program znany - więc widać jak dom"ciągnie" z kabelka. Myślę , że wątek jest po to, aby pokazać jak instalacje pracują, szczególnie dla tych co dopiero teraz zaczynają swoje uzyski z instalacji. Moja jak widać jest mała, 3,6 to tylko 12 paneli na południu, ale jeszcze pracuje i wschód i zachód też 12 paneli i one napędzają cwu i wentylację (oszczędzają prąd i gaz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 21.12.2019 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 (edytowane) No i Twoja wypowiedz choć prawdziwa ni jak się ma do sytuacji - dlatego nie jest dobrze jak oceniasz coś o czym nie wiesz. Jakbyś się wczytał w moją odpowiedz napisałem " instalacja podstawowa" a więc istnieje jeszcze inna . Jakbyś wiedział to nie mam instalacji po to, aby się szczycić tym co wyprodukowałem bo nie chowam energii do "skarpety" tylko ją zużywam i mam jak sam wskazałeś na to rok! a to dużo, aby zużyć ten "tysiączek" właśnie w grudniu i styczniu i może luty mi wystarczy. Program znany - więc widać jak dom"ciągnie" z kabelka. [ATTACH=CONFIG]438390[/ATTACH] Myślę , że wątek jest po to, aby pokazać jak instalacje pracują, szczególnie dla tych co dopiero teraz zaczynają swoje uzyski z instalacji. Moja jak widać jest mała, 3,6 to tylko 12 paneli na południu, ale jeszcze pracuje i wschód i zachód też 12 paneli i one napędzają cwu i wentylację (oszczędzają prąd i gaz). No przecież szczerze gratuluje i to zmienia postać rzeczy bo wszystko zużywasz i to ma sens Z czego wygenerowałeś takie fajne wykresy? BTW ale masz obie instalacje na jednym liczniku? Edytowane 21 Grudnia 2019 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.12.2019 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 (edytowane) No przecież szczerze gratuluje i to zmienia postać rzeczy bo wszystko zużywasz i to ma sens A tak za gratulację - Bardzo dziękuję. A tutaj jeszcze zużycie dla obu instalacji, już lepiej to wygląda bo razem produkują dużo więcej, a więc niebieskie słupki gonią nawet w grudniu te czerwone Edytowane 21 Grudnia 2019 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 21.12.2019 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 Ja mam tylko 14 paneli od południa i też czekam wiosny i lata jak to zadziała bo na razie to tak spokojnie:sick: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 21.12.2019 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 A tak za gratulację - Bardzo dziękuję. A tutaj jeszcze zużycie dla obu instalacji, już lepiej to wygląda bo razem produkują dużo więcej, a więc niebieskie słupki gonią nawet w grudniu te czerwone Dobrze to wygląda, ale co obejmuje zużycie? U mnie wychodzi 30-35 kwh/\dobę z ogrzewaniem i cuw ale ja mam grzejniki i PC do cuw to za samą wodę wychodzi na dobę 1,6 KWh bo wczoraj zmierzyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.12.2019 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 Ja mam tylko 14 paneli od południa i też czekam wiosny i lata jak to zadziała bo na razie to tak spokojnie:sick: Ja pamiętam - bo zakładałem w styczniu to miałem wątpliwości czy to będzie działać ale ....z każdym dniem wracała mi wiara:wiggle: Teraz staram się bilansować to zużycie bo instalacja pracuje krótko , i szybko robi się ciemno, jak jest dzień pochmurny to obie instalacje pracują równo, jak jest tak jak dzisiaj to wiadomo południowa ma produkcję na max, a wschód jeśli zdąży, a zachód tylko chwilę. Jak widać instalacja z południa zaczeła pracować praktycznie w południe a i tak bilans obu wyszedł dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 21.12.2019 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 Ja pamiętam - bo zakładałem w styczniu to miałem wątpliwości czy to będzie działać ale ....z każdym dniem wracała mi wiara:wiggle: Teraz staram się bilansować to zużycie bo instalacja pracuje krótko , i szybko robi się ciemno, jak jest dzień pochmurny to obie instalacje pracują równo, jak jest tak jak dzisiaj to wiadomo południowa ma produkcję na max, a wschód jeśli zdąży, a zachód tylko chwilę. [ATTACH=CONFIG]438392[/ATTACH] Jak widać instalacja z południa zaczeła pracować praktycznie w południe a i tak bilans obu wyszedł dobrze [ATTACH=CONFIG]438393[/ATTACH] No u mnie to samo bardzo krótko ale za to w piku jest 1200 wat to w sumie i tak dobrze bo ja mam instalację azymut 175 ale kąt 11 st, czyli płaskawo. A jak tam rachunki kiedy miałeś pierwsze rozliczenie produkcji jak włączyłeś w styczniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.12.2019 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 Dobrze to wygląda, ale co obejmuje zużycie? U mnie wychodzi 30-35 kwh/\dobę z ogrzewaniem i cuw ale ja mam grzejniki i PC do cuw to za samą wodę wychodzi na dobę 1,6 KWh bo wczoraj zmierzyłem Jak widzisz u mnie dobowe wychodzi duuużo mniej bo niecałe 10kWh CWU grzałka 1/2/2,5 kW plus rekuperator z nagrzewnicą.......to powoduje, że piec gazowy (kondensacyjny) nie grzeje wody, ani w taką pogodę bardzo rzadko taktuje dla CO. Latem ruszy klimatyzacja i tyle - bilans powinien wyjść blisko "0" a jak będę płacił za energię to też nie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.12.2019 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 No u mnie to samo bardzo krótko ale za to w piku jest 1200 wat to w sumie i tak dobrze bo ja mam instalację azymut 175 ale kąt 11 st, czyli płaskawo. A jak tam rachunki kiedy miałeś pierwsze rozliczenie produkcji jak włączyłeś w styczniu? Pierwsza faktura była wyrównująca ok marca - zapłaciłem 138 zł. a potem w czerwcu 34 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts