Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Kąt dachu 34,2* i 20* na zachód., Pl wschodnia.

rok.jpg

A więc z instalacji 3,6 kWp i falownika 3,7 fronius-a 1187,6 kWh z 1 kWp

Zostało jeszcze parę dni grudnia, ale i tak zapewne niewiele się zmieni, można uznać , że rok udany. Instalacja podstawowa wyprodukowała dużo więcej, niż zużycie w ubiegłym roku o ponad 1200 kWh.

Kąt dachu 34,2* i 20* na zachód., Pl wschodnia.

[ATTACH=CONFIG]438389[/ATTACH]

A więc z instalacji 3,6 kWp i falownika 3,7 fronius-a 1187,6 kWh z 1 kWp

Zostało jeszcze parę dni grudnia, ale i tak zapewne niewiele się zmieni, można uznać , że rok udany. Instalacja podstawowa wyprodukowała dużo więcej, niż zużycie w ubiegłym roku o ponad 1200 kWh.

Gratuluję wysokiego uzysku i pozytywnego zaliczenia testu łosia na 1200 KWh. Nikt Ci nie zapłaci za prąd ani PV.

:confused: co to znaczy?

No jeżeli masz nadprodukcję to niestety po 365 dniach nadwyżka przepada jeżeli nie będzie od czego jej odliczyć, bez złośliwości na prawdę :( A jak miałeś ujęte opusty cenowe w fakturach powinnes mieć tylko opłaty stałe. Czyli za sam prąd zero

Edytowane przez gawel

No i Twoja wypowiedz choć prawdziwa ni jak się ma do sytuacji - dlatego nie jest dobrze jak oceniasz coś o czym nie wiesz.

Jakbyś się wczytał w moją odpowiedz napisałem " instalacja podstawowa" a więc istnieje jeszcze inna :p.

Jakbyś wiedział to nie mam instalacji po to, aby się szczycić tym co wyprodukowałem bo nie chowam energii do "skarpety" tylko ją zużywam i mam jak sam wskazałeś na to rok! a to dużo, aby zużyć ten "tysiączek" właśnie w grudniu i styczniu i może luty mi wystarczy.

Program znany - więc widać jak dom"ciągnie" z kabelka.

produkcja i zużycie na ogrzewanie.jpg

Myślę , że wątek jest po to, aby pokazać jak instalacje pracują, szczególnie dla tych co dopiero teraz zaczynają swoje uzyski z instalacji.

Moja jak widać jest mała, 3,6 to tylko 12 paneli na południu, ale jeszcze pracuje i wschód i zachód też 12 paneli i one napędzają cwu i wentylację (oszczędzają prąd i gaz).

No i Twoja wypowiedz choć prawdziwa ni jak się ma do sytuacji - dlatego nie jest dobrze jak oceniasz coś o czym nie wiesz.

Jakbyś się wczytał w moją odpowiedz napisałem " instalacja podstawowa" a więc istnieje jeszcze inna :p.

Jakbyś wiedział to nie mam instalacji po to, aby się szczycić tym co wyprodukowałem bo nie chowam energii do "skarpety" tylko ją zużywam i mam jak sam wskazałeś na to rok! a to dużo, aby zużyć ten "tysiączek" właśnie w grudniu i styczniu i może luty mi wystarczy.

Program znany - więc widać jak dom"ciągnie" z kabelka.

[ATTACH=CONFIG]438390[/ATTACH]

Myślę , że wątek jest po to, aby pokazać jak instalacje pracują, szczególnie dla tych co dopiero teraz zaczynają swoje uzyski z instalacji.

Moja jak widać jest mała, 3,6 to tylko 12 paneli na południu, ale jeszcze pracuje i wschód i zachód też 12 paneli i one napędzają cwu i wentylację (oszczędzają prąd i gaz).

No przecież szczerze gratuluje i to zmienia postać rzeczy bo wszystko zużywasz i to ma sens :rolleyes:

Z czego wygenerowałeś takie fajne wykresy?

BTW ale masz obie instalacje na jednym liczniku?

Edytowane przez gawel

No przecież szczerze gratuluje i to zmienia postać rzeczy bo wszystko zużywasz i to ma sens :rolleyes:

A tak za gratulację - Bardzo dziękuję.

A tutaj jeszcze zużycie dla obu instalacji, już lepiej to wygląda bo razem produkują dużo więcej, a więc niebieskie słupki gonią nawet w grudniu te czerwone

dwie.jpg

Edytowane przez CityMatic

A tak za gratulację - Bardzo dziękuję.

A tutaj jeszcze zużycie dla obu instalacji, już lepiej to wygląda bo razem produkują dużo więcej, a więc niebieskie słupki gonią nawet w grudniu te czerwone

Dobrze to wygląda, ale co obejmuje zużycie?

U mnie wychodzi 30-35 kwh/\dobę z ogrzewaniem i cuw ale ja mam grzejniki i PC do cuw to za samą wodę wychodzi na dobę 1,6 KWh bo wczoraj zmierzyłem

Ja mam tylko 14 paneli od południa i też czekam wiosny i lata jak to zadziała bo na razie to tak spokojnie:sick:

Ja pamiętam - bo zakładałem w styczniu to miałem wątpliwości czy to będzie działać ale ....z każdym dniem wracała mi wiara:wiggle:

Teraz staram się bilansować to zużycie bo instalacja pracuje krótko , i szybko robi się ciemno, jak jest dzień pochmurny to obie instalacje pracują równo, jak jest tak jak dzisiaj to wiadomo południowa ma produkcję na max, a wschód jeśli zdąży, a zachód tylko chwilę.

21 grudzień.jpg

Jak widać instalacja z południa zaczeła pracować praktycznie w południe :(

a i tak bilans obu wyszedł dobrze :)

Screenshot_20191221-212709[4959].jpg

Ja pamiętam - bo zakładałem w styczniu to miałem wątpliwości czy to będzie działać ale ....z każdym dniem wracała mi wiara:wiggle:

Teraz staram się bilansować to zużycie bo instalacja pracuje krótko , i szybko robi się ciemno, jak jest dzień pochmurny to obie instalacje pracują równo, jak jest tak jak dzisiaj to wiadomo południowa ma produkcję na max, a wschód jeśli zdąży, a zachód tylko chwilę.

[ATTACH=CONFIG]438392[/ATTACH]

Jak widać instalacja z południa zaczeła pracować praktycznie w południe :(

a i tak bilans obu wyszedł dobrze :)

[ATTACH=CONFIG]438393[/ATTACH]

No u mnie to samo bardzo krótko ale za to w piku jest 1200 wat to w sumie i tak dobrze bo ja mam instalację azymut 175 ale kąt 11 st, czyli płaskawo. A jak tam rachunki kiedy miałeś pierwsze rozliczenie produkcji jak włączyłeś w styczniu?

Dobrze to wygląda, ale co obejmuje zużycie?

U mnie wychodzi 30-35 kwh/\dobę z ogrzewaniem i cuw ale ja mam grzejniki i PC do cuw to za samą wodę wychodzi na dobę 1,6 KWh bo wczoraj zmierzyłem

Jak widzisz u mnie dobowe wychodzi duuużo mniej bo niecałe 10kWh

CWU grzałka 1/2/2,5 kW plus rekuperator z nagrzewnicą.......to powoduje, że piec gazowy (kondensacyjny) nie grzeje wody, ani w taką pogodę bardzo rzadko taktuje dla CO. Latem ruszy klimatyzacja i tyle - bilans powinien wyjść blisko "0" a jak będę płacił za energię to też nie problem.

No u mnie to samo bardzo krótko ale za to w piku jest 1200 wat to w sumie i tak dobrze bo ja mam instalację azymut 175 ale kąt 11 st, czyli płaskawo. A jak tam rachunki kiedy miałeś pierwsze rozliczenie produkcji jak włączyłeś w styczniu?

Pierwsza faktura była wyrównująca ok marca - zapłaciłem 138 zł. a potem w czerwcu 34 zł.