Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Grudzień beznadzieja. W tamtym roku było lepiej o 25%. Nie pamiętam takiego miesiąca, żeby były tylko dwa dni ze słońcem. Zaćmienie smogiem chyba :p

Instalacja 7kWp

Grudzień 100,06 kWh

Rok zakończony wynikiem 8525,40 kWh

Uzysk właściwy roczny 1217,9kWh/kWp

Ogólnie rok rekordowy. Największa produkcja odbyła się dnia 06/06/2018: 50,65 kWh

Witam,

Dostałem oferty na instalacje PV i chciałbym zapytać o uzysk i możliwość zwrotu inwestycji.

Instalacja 4 kWp (13 paneli x 300 W) - Koszt 20 tyś

woj. mazowieckie, nachylenie - 40 stopni, sprawność paneli - 18% , powierzchnia instalacji - 21 m2

Według symulacji roczny uzysk energii to 3600 kWh

który mogę odsprzedać po 0,45 zł/kWh

Roczny zysk to 1620 zł

Co daje mi zwrot inwestycji po 12 latach.

Mój roczny pobór energii to 5200 kWh * 0,52 zł = 2704 zł

Czy Wasze symulacje były podobne ? Ze zbliżonym czasem zwrotu ?

Edytowane przez fox503

Lubelszczyzna, świętokrzyskie ok. 1200, kol. malachio (nie wiem jaki rejon) ponad 1600 a to co mnie interesuje w okolicach Krakowa ok.1000 czy przyczyną może być smog czy panele?

1637 kWh to roczna produkcja ze świeżo założonej instalacji 1,53kWp (dach, 45', południe z lekkim -12'-odchyleniem na zachód). Uzysk z 1kWp to 1070kWh. A mój rejon to północna część śląskiego. Miasteczko w dolince rzeki Mała Panew. Wg prognoz średnia roczna produkcja z mojej instalacji powinna być na poziomie 1350kWh.