gawel 21.12.2019 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 Jak widzisz u mnie dobowe wychodzi duuużo mniej bo niecałe 10kWh CWU grzałka 1/2/2,5 kW plus rekuperator z nagrzewnicą.......to powoduje, że piec gazowy (kondensacyjny) nie grzeje wody, ani w taką pogodę bardzo rzadko taktuje dla CO. Latem ruszy klimatyzacja i tyle - bilans powinien wyjść blisko "0" a jak będę płacił za energię to też nie problem. Poobserwujesz i moze przejdziesz na pc , na you tube jest taki kanał klimatyzacjakatowice, jest on o wykorzystaniu klimatyzatorów do grzania w domu to wychodzi ok 7,5 tys taka instalacja. Ja zamierzam zrobić w salonie klimę do ogrzewania pod parapetem okiennym ale nie klimakonweter bo drogi tylko split taki : https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-kaisai-eco-2-6-kw-grzeje-do-25-st-7820115169 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 21.12.2019 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 Pierwsza faktura była wyrównująca ok marca - zapłaciłem 138 zł. a potem w czerwcu 34 zł. Czyli faktury są co 3 miesiace? w PGE powiedziano mi ze w czerwcu i grudniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.12.2019 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 Fajne urządzenie i nie drogie jak na trzyletnią gwarancję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 21.12.2019 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 Fajne urządzenie i nie drogie jak na trzyletnią gwarancję. Kulibob chyba ma 3 takowe i ciekaw jestem jego opinii po sezonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.12.2019 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 Czyli faktury są co 3 miesiace? w PGE powiedziano mi ze w czerwcu i grudniu Dobrze Ci powiedzieli ja też jestem w PGE Faktura z rozliczenia FV była po pół roku (czerwiec) ta w marcu to rozliczenie starego zużycia tak napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.12.2019 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 Kulibob chyba ma 3 takowe i ciekaw jestem jego opinii po sezonie Jak będą takie temperatury latem - to wszyscy co mają FV będą posiadać klimatyzację Ja mam rekuperacje z GWC i jakoś żyję , ale jak zbyt długo jest ciepło w dzień i w nocy to niewiele schładza się dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 21.12.2019 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 Dobrze Ci powiedzieli ja też jestem w PGE Faktura z rozliczenia FV była po pół roku (czerwiec) ta w marcu to rozliczenie starego zużycia tak napisałem. To ja juz je zapłaciłem w listopadzie po zmianie licznika i umowy, ale po miesiacu miałem zmianę licznika z 2 kier na 2 kier gsm i cielaw jestem jak mi to rozlicza bo już była produkcja i nowa umowa prosumencka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 21.12.2019 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 Jak będą takie temperatury latem - to wszyscy co mają FV będą posiadać klimatyzację Ja mam rekuperacje z GWC i jakoś żyję , ale jak zbyt długo jest ciepło w dzień i w nocy to niewiele schładza się dom. Ja mam drewniany jak to złosliwcy twierdzą taki trabant do mieszkania ale na partezre jest super poddasze się grzeje ale w nocy da się spac mam szczyt od południa więc połacie się nie przegrzewaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 21.12.2019 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 Ja pamiętam - bo zakładałem w styczniu to miałem wątpliwości czy to będzie działać ale ....z każdym dniem wracała mi wiara:wiggle: Teraz staram się bilansować to zużycie bo instalacja pracuje krótko , i szybko robi się ciemno, jak jest dzień pochmurny to obie instalacje pracują równo, jak jest tak jak dzisiaj to wiadomo południowa ma produkcję na max, a wschód jeśli zdąży, a zachód tylko chwilę. [ATTACH=CONFIG]438392[/ATTACH] Jak widać instalacja z południa zaczeła pracować praktycznie w południe a i tak bilans obu wyszedł dobrze [ATTACH=CONFIG]438393[/ATTACH] CityMatic, Liczyłeś może ile % z 1kWp mniej produkuje instal. wschód zachód w porównaniu z południową w poszczególnych miesiącach? edit. np listopad, było chociaż tak z 50% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 21.12.2019 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 CityMatic, Liczyłeś może ile % z 1kWp mniej produkuje instal. wschód zachód w porównaniu z południową w poszczególnych miesiącach? To chyb a nie jest aż tak ważne , liczy się ogólny rozrachunek. Ja na ten przykład ma południe ale płasko i teraz mam marne uzyski tzn na poziomie 25% mocy w ciągu godzin dziennych od 10 do 14 tak na prawdę , koledzy z fm mający kąt 30-40 stopni mają uzyski o 60-80% większe ale ja będe miał wyższe w czerwcu i lipcu bo słonce będzie badało prostopadle na moją patelnię a u nich już nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 21.12.2019 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 (edytowane) To chyb a nie jest aż tak ważne , liczy się ogólny rozrachunek. Ja na ten przykład ma południe ale płasko i teraz mam marne uzyski tzn na poziomie 25% mocy w ciągu godzin dziennych od 10 do 14 tak na prawdę , koledzy z fm mający kąt 30-40 stopni mają uzyski o 60-80% większe ale ja będe miał wyższe w czerwcu i lipcu bo słonce będzie badało prostopadle na moją patelnię a u nich już nie Dla mnie dużo ważniejsze ( bo to jednak nauka) jest porównywanie instalacji o różnych orientacjach zwłaszcza kiedy są usytuowane blisko siebie i pracują w bardzo podobnych warunkach a takie właśnie instalacje ma CityMatic Edytowane 21 Grudnia 2019 przez miecio 301 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 21.12.2019 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 Dla mnie dużo ważniejsze ( bo to jednak nauka) jest porównywanie instalacji o różnych orientacjach zwłaszcza kiedy są usytuowane blisko siebie i pracują w bardzo podobnych warunkach a takie właśnie instalacje ma CityMatic Masz rację o ile masz możliwość wyboru. ja miałem 30m2 od południa i 2 połacie po 150m2 wschód i zachód ale upakowałem 14 paneli poli budżetowych na południe aby pokryć 100% I strefy i z 1 mw II , mam 4kwp gdybym zwiększył instalację to wydłużyłbym nieproporcjonalnie okres zwrotu inwestycji ponieważ bilansowałbym II strefę a tam prąd po 34 grosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.12.2019 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 CityMatic, Liczyłeś może ile % z 1kWp mniej produkuje instal. wschód zachód w porównaniu z południową w poszczególnych miesiącach? edit. np listopad, było chociaż tak z 50% Tak, różnica jest w tym zakresie. Panele mam identyczne, kąt dachu również. Tak jak napisałem wcześniej. Jeśli warunki są niesprzyjające to instalację pracują identycznie, ta na wschodzie wcześniej zaczyna i na zachodzie później kończy tym nadrabia słabszy uzysk w południe. Gdy jest Słonecznie różnice są ok 45% na korzyść dla strony południowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 21.12.2019 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 Tak, różnica jest w tym zakresie. Panele mam identyczne, kąt dachu również. Tak jak napisałem wcześniej. Jeśli warunki są niesprzyjających to instalację pracują identycznie, ta na wschodzie wcześniej zaczyna i na zachodzie później kończy tym nadrabia słabszy uzysk w południe. Gdy jest Słonecznie różnice są ok 45% na korzyść dla strony południowej. ale maj czerwiec i lipiec to na pewno string wschodni zaszaleje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.12.2019 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 ale maj czerwiec i lipiec to na pewno string wschodni zaszaleje Bardzo możliwe...... instalacja działa od końca października. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 22.12.2019 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Ja zamierzam zrobić w salonie klimę do ogrzewania pod parapetem okiennym ale nie klimakonweter bo drogi tylko split taki : https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-kaisai-eco-2-6-kw-grzeje-do-25-st-7820115169 W okresach przejściowych takich jak dziś robi robotę. U mnie ustawione na 23 st tylko szum mi trochę przeszkadza. Zamiast 75m3 za listopad gazu idzie dużo mniej. W tym roku miałem instalować jeszcze jedna jednostkę ale z braku funduszy odpuściłem. Bierze mi ok 400 w gree. Od dwóch lat sam nie zainstalujesz/ nie sprzedadzą Tobie chyba że z montażem. Sam montaż 600-1000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.12.2019 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 W okresach przejściowych takich jak dziś robi robotę. U mnie ustawione na 23 st tylko szum mi trochę przeszkadza. Zamiast 75m3 za listopad gazu idzie dużo mniej. W tym roku miałem instalować jeszcze jedna jednostkę ale z braku funduszy odpuściłem. Bierze mi ok 400 w gree. Od dwóch lat sam nie zainstalujesz/ nie sprzedadzą Tobie chyba że z montażem. Sam montaż 600-1000 zł. No własnie cicha praca jest dla mnie priorytetm ja mam ogrzewanie elektryczne i klimatyzator 2,9 kw zastąpi grzejnik 2 kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 22.12.2019 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Dużym plusem jest to że w krótkim czasie jest ciepło. Minusem że podłogowa jest zimna. Ostatnio się powoli przyzwyczaja do szumu pokusilem się o oczyszczacze powietrza. Kolejny sprzęt zrzerajacy kW z dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 22.12.2019 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Tak, różnica jest w tym zakresie. Panele mam identyczne, kąt dachu również. Tak jak napisałem wcześniej. Jeśli warunki są niesprzyjające to instalację pracują identycznie, ta na wschodzie wcześniej zaczyna i na zachodzie później kończy tym nadrabia słabszy uzysk w południe. Gdy jest Słonecznie różnice są ok 45% na korzyść dla strony południowej. Dzięki, potwierdza to trochę i moją analizę, instalacje które porównuje są w odległości ok 10km i tak w m-cu październik. strata tej wsch-zach. do południowej . to 35%, listopad to 58 a grudzień do dzisiaj to 48 I też wydajność paneli zamontowanych na połaci wschodniej jest większa o ok. 50% od zachodniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.12.2019 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Dzięki, potwierdza to trochę i moją analizę, instalacje które porównuje są w odległości ok 10km i tak w m-cu październik. strata tej wsch-zach. do południowej . to 35%, listopad to 58 a grudzień do dzisiaj to 48 I też wydajność paneli zamontowanych na połaci wschodniej jest większa o ok. 50% od zachodniej U mnie są tak: 12 na południe , 6 na wschód i na zachód. Dach ma jeszcze parę wolnych powierzchni do rozmieszczenia ale jak na razie wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts