Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Aha więc powiedz mi czy moja dobrze działa tylko za miesiąc będzie miała 9 lat, i czy jest dobrze ustawiona bo może zdejmę i przestawię garaż na inny kąt

Gdybyś notował te parametry przez te 9 lat to widziałbyś czy instalacja pracuje równo i o ile słabnie -byłbyś tez w stanie zauważyć gdy któryś z paneli zacznie szwankować bo zmniejszy się uzysk - możesz też np przez porównanie okreslić czy Ci się zbytnio nie zakurzyła . Ja mam np na dachu i nie widze jak sie mają panele a sąsiad trochę kopci więc taka obserwacja może mi dać sygnał aby wleźć i umyć na przykład . Jasnym jest że nei da się porównywać instalacji między soba bo każda jest trochę inna ale jak się to trzyma w okolicach tego co na podobnej się uzyskuje to wiesz ze jest ok a jak się będzie drastycznie różniło masz sygnał żeby sprawdzić dlaczego.

Dałeś się wkręcić...

Ja też zauważyłem wg mnie kiepskie osiągi bo mam 10 paneli axitec te o podwyższonym prądzie Impp 12,83 A Isc 13,73 A ale kiepskim voltarzu bo Umpp 31,20 V Uoc 37,10 V i niby 4kw a latem dobijało tylko do 3,6kwp a teraz mimo że słonecznie cięzko mu dobić do 3kwp , wiem że napięcie stałe jest ok 285 volt wg falownika więc licho bo falownik 3 fazowy i do tego 8 kilowatowy (może rozbuduję czekam), co by trzeba zrobić aby były te 4kw ? dołożyć 3 panele aby podnieść napięcie do 400 v aby falownik nie robił podwójnej roboty albo kupić 10 paneli ale o wysokim napięciu tylko czy to ma sens (godzinówki)

• 2 weeks później...

https://zapodaj.net/plik-vUwC4zodEu

U mnie wpadło 841 kWh (131/kWp) , 240kWh więcej niż rok temu.

Nie wiem skąd Wy tyle prądu macie, pewnie karmicie inwertery kradziejką ze słupów wyoskiego napięcia :(

Skoro Twoja instalacja w słoneczne dni produkuje mniej niż moja 6,4kWp, to masz coś nie ten teges chyba.

Edytowane przez Pytajnick

Instalacja na południe, dach 30stopni, pomorskie

styczeń 10,9 kWh/kWp, 10,9 kWh/kWp w 2023

luty 27,1 kWh/kWp, 38 kWh/kWp w 2023

marzec 69,7 kWh/kWp, 107 kWh/kWp w 2023

kwiecień 122 kWh/kWp, 229 kWh/kWp w 2023

maj 184 kWh/kWp, 414 kWh/kWp w 2023

czerwiec 175kWh/kWp, 589kWh/kWp w 2023

lipiec 142kWh/kWp, 730kWh/kWp w 2023

sierpień 117kWh/kWp, 848kWh/kWp jak dotąd w 2023

wrzesien 125kWh/kWp, 973kWh/kWp jak dotąd w 2023