Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

U mnie, kilka km na zachód od Krakowa, zdecydowanie gorzej, bo 29,5 kWh/kWp. Ogółem za listopad 162 kWh. Słońca było jak na lekarstwo i często gęsta mgła, utrzymująca się nawet do godziny 11. W porównaniu do słonecznego października, gdy miałem 592 kWh, to dramatyczny spadek.

Grudzień, z wynikiem 173,5 kWh, wypadł lepiej niż listopad! 31,6 kWh/kWp.

Rok 2019 (od drugiego sierpnia) - 2346,29 kWh.

Z innej beczki, dostałem dziś dziwne pismo od Tauronu, wzywające do zapłaty 21,58 pln zaległości i straszące windykacją. Jest to o tyle dziwne, że w eBOK-u widzę że mam 76 pln nadpłaty i żadnych faktur do zapłaty. Po dotychczasowych doświadczeniach z Tauronem jakoś mnie to nie dziwi. Szkoda że mają taki bajzel i człowiek musi chodzić, wyjaśniać itd.

Edytowane przez homeboy

U mnie nie ma co się chwalić śnieg padał od 11 i tylko 0,8kWh za cały dzień. Nie ma co płakać bywało gorzej jeszcze przyjdą dobre dni. Nie ocaliłem żadnego drzewa wręcz przeciwnie zapaliłem w kominku i spaliłem 4 szczapy drewna. Otwarłem okno wpuściłem trochę smogu 40 PM w Zakopanem podobno czyściutko smogu nie ma:P

Grudzień, z wynikiem 173,5 kWh, wypadł lepiej niż listopad! 31,6 kWh/kWp.

Rok 2019 (od drugiego sierpnia) - 2346,29 kWh.

Z innej beczki, dostałem dziś dziwne pismo od Tauronu, wzywające do zapłaty 21,58 pln zaległości i straszące windykacją. Jest to o tyle dziwne, że w eBOK-u widzę że mam 76 pln nadpłaty i żadnych faktur do zapłaty. Po dotychczasowych doświadczeniach z Tauronem jakoś mnie to nie dziwi. Szkoda że mają taki bajzel i człowiek musi chodzić, wyjaśniać itd.

Pewno chodzi o stare konto zanim miałeś FOTO

Niestety ale Tauron po przejściu na prosumenta, zamyka stare konto i otwiera nowe i nie przeksięguje jednego do drugiego.

O zwrot nadpłaty musiałem pisać pismo, bo by go nie przeksięgowali

Niestety ale Tauron po przejściu na prosumenta, zamyka stare konto i otwiera nowe i nie przeksięguje jednego do drugiego.

O zwrot nadpłaty musiałem pisać pismo, bo by go nie przeksięgowali

Czy napisanie takiego majla do BOK jest problemem i kosztem?

Mając e-konto w ENEA ma się dostęp do archiwalnych umów (w ograniczonym okresie).

No i ?

To oznacza, że nie można zrobić instalacji, która pokryje 100% zapotrzebowania?

Wszystko można tylko czy to jest opłacalne. Na moim przykładzie taniej jest skasować 1 duży grzejnik na parterze i zastąpić go klimatyzatorem za 2000 bo zużycie prądu spadnie o 1,5 mwh rocznie, niż montaż PV 1,5 kwp wyjdzie 6000.

Wszystko można tylko czy to jest opłacalne. Na moim przykładzie taniej jest skasować 1 duży grzejnik na parterze i zastąpić go klimatyzatorem za 2000 bo zużycie prądu spadnie o 1,5 mwh rocznie, niż montaż PV 1,5 kwp wyjdzie 6000.

No, ale jak sam zauważyłes @meczesiu grzeje gazem, instalacja ma zapewne pokryć 100% prądu bytowego, nie rozumiem więc pytania o "za dużą" instalację...