gawel 01.01.2020 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2020 Ale co tu jest do rozumienia ? Chce pokryć 100% prądu bytowego, więc zakłada instalację, która to umożliwia. Ma takie zużycie bytowe jak ja grzewcze. może ma piekarnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.01.2020 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2020 Uważasz, że ~300kWh na miesiąc (w moim przypadku) to tak dużo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.01.2020 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2020 Uważasz, że ~300kWh na miesiąc (w moim przypadku) to tak dużo ? tak ja w lecie mam w granicach 100 kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.01.2020 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 No widzisz, nie patrz na wszystkich przez swój pryzmat.Ktoś może mieć inny tryb życia, inne hobby i upodobania, korzystać z innych urządzeń elektrycznych i zużywać więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 02.01.2020 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 No widzisz, nie patrz na wszystkich przez swój pryzmat. Ktoś może mieć inny tryb życia, inne hobby i upodobania, korzystać z innych urządzeń elektrycznych i zużywać więcej. pierwsza rzacz to ilośc osób a co do urżadzeń to juz są energooszczędne nikt lodówki minsk nie trzyma chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 02.01.2020 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Co ja mam powiedzieć w październiku i listopadzie 19r miałem 691kWh zjedzonych prądu +trochę tego co zjadłem w locie. W magazynie zostało niespełna 1,2MWh do wiosny starczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 02.01.2020 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 No widzisz, nie patrz na wszystkich przez swój pryzmat. Ktoś może mieć inny tryb życia, inne hobby i upodobania, korzystać z innych urządzeń elektrycznych i zużywać więcej. u gawel'ka to standard, chyba raz w miesiącu ma tłumaczone, że każdy dom jest inny Niestety nie dociera... On ma tyle i tyle i inni jak jeden mąż muszą mieć tyle samo. Ja zużywam średnio 350kWh co miesiąc , a zdaża mi się i 400 , a grzejąc latem CWU ponad 700. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 02.01.2020 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Czy napisanie takiego majla do BOK jest problemem i kosztem? żaden problem i żaden koszt, ale trzeba o tym wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.01.2020 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 (edytowane) pierwsza rzacz to ilośc osób a co do urżadzeń to juz są energooszczędne nikt lodówki minsk nie trzyma chyba U mnie 3 osoby. A palisz kawę ? Warzysz piwo ? Pieczesz własny chleb ? Ciasto co parę dni ? No widzisz - A są ludzie, którzy to robią i mają dedykowane do tego urządzenia. Do tego dochodzi np hydrofor z własnej studni, oświetlenie posesji, nawet brama z napędem, czy videomonitoring. Edytowane 2 Stycznia 2020 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 02.01.2020 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 U mnie 3 osoby. A palisz kawę ? Warzysz piwo ? Pieczesz własny chleb ? Ciasto co parę dni ? No widzisz - A są ludzie, którzy to robią i mają dedykowane do tego urządzenia. Do tego dochodzi np hydrofor z własnej studni, oświetlenie posesji, nawet brama z napędem, czy videomonitoring. żadne z tych urządzeń, oprócz maszyny do chleba u mnie nie występują, a i ona jest rzadko używana. Mam za to tv plazmowy , który wciąga 50-60 kWh na miesiąc( nie pracuje 24h) i dwie lodówki , z których jedna robi w zasadzie tylko jako zamrażalnik do owoców, a w części chłodniczej stoi zapas masła. Dużo korzystam z indukcji oraz piekarnika, pralki i zmywarki. Także to potwierdza , że każdy dom jest inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 02.01.2020 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 U mnie 3 osoby. A palisz kawę ? Warzysz piwo ? Pieczesz własny chleb ? Ciasto co parę dni ? No widzisz - A są ludzie, którzy to robią i mają dedykowane do tego urządzenia. Do tego dochodzi np hydrofor z własnej studni, oświetlenie posesji, nawet brama z napędem, czy videomonitoring. Kawy nie palę ale ekspres działa online, chleb piekę, Ciasta nie piekę ze względów dietetycznych. Poza tym zgoda, Kolega ma kopalnię w piwnicy zużycie 7 kWh/h koszmar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 02.01.2020 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 u gawel'ka to standard, chyba raz w miesiącu ma tłumaczone, że każdy dom jest inny Niestety nie dociera... On ma tyle i tyle i inni jak jeden mąż muszą mieć tyle samo. Ja zużywam średnio 350kWh co miesiąc , a zdaża mi się i 400 , a grzejąc latem CWU ponad 700. No przykro mi że to tak odbierasz, ja nikogo nie oceniam bo każdy jest innym, ale też piszę o sobie bo innych nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.01.2020 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 No to nie pytaj po co komu tak duża instalacja, skoro grzeje gazem.Pomijając fakt, że 3.46, czy 4,2 kWp to nie jest duża instalacja, tylko dobrana tak, żeby pokryć roczne zapotrzebowanie na prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 02.01.2020 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Ma takie zużycie bytowe jak ja grzewcze. może ma piekarnię 3,5 kWp to duża instalacja? Montując PV kierowałem następującymi aspektami: - pokryć 100% zapotezbowania w tym 20% dla elektrowni - maksymalnie wykorzystać dotację (maksymalnie, optymalnie jak największa instalacja za 10 tys.). Wydałem 10 k, odzyskałem 5k i nie płacę już prąd. - planuję montaż splita pozostały prąd będą nosił w wiaderkach do sąsiada Przecież jak będzie coś zostawać to znajdą się urządzenia, którymi będą mógł poopprawić konfort fizyczny, psychiczny i finasowy np grzałka do silnika samochodu Gdybym budował się teraz instalowałbym tylko PV i grzał prądem. Budowałem się 5 lat temu i wtedy gaz był najbardzeiej optymalnym rozwiązaniem. Dlatego głupotą moją byłoby teraz wywalenie pieca gazowego i zmiana na elektryczny. Poczekam jeszcze kilka lat i jak się zamortyzuje piec gazowy, to wymienię go na elektryczny i może uda się łyknąć jeszcze jaką dotację na kolejny string. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 02.01.2020 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 3,5 kWp to duża instalacja? Montując PV kierowałem następującymi aspektami: - pokryć 100% zapotezbowania w tym 20% dla elektrowni;) - maksymalnie wykorzystać dotację (maksymalnie, optymalnie jak największa instalacja za 10 tys.). Wydałem 10 k, odzyskałem 5k i nie płacę już prąd. - planuję montaż splita:)ja też pozostały prąd będą nosił w wiaderkach do sąsiada Przecież jak będzie coś zostawać to znajdą się urządzenia, którymi będą mógł poopprawić konfort fizyczny, psychiczny i finasowy np grzałka do silnika samochodu Gdybym budował się teraz instalowałbym tylko PV i grzał prądem. ja tak mam Budowałem się 5 lat temu i wtedy gaz był najbardzeiej optymalnym rozwiązaniem. Ja budowałem się 16 lat temu i gaz nie był optymalny i nadal nie jest . Dlatego głupotą moją byłoby teraz wywalenie pieca gazowego i zmiana na elektryczny. Poczekam jeszcze kilka lat i jak się zamortyzuje piec gazowy, to wymienię go na elektryczny i może uda się łyknąć jeszcze jaką dotację na kolejny string. Peno nie ma co rujnowac tego co masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axel83 05.01.2020 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 u mnie dziś 2.77 kWh z 1 kWp i to pomimo śniegu na panelach do godziny 11 - najgorszy okres produkcji już za nami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.01.2020 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Uważasz, że ~300kWh na miesiąc (w moim przypadku) to tak dużo ? tak ja w lecie mam w granicach 100 kwh 300 kWh/m-c to jest normalne zużycie prądu bez elektrycznego grzania z PC lub z COP=1,0. 3.600 kWh na rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.01.2020 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 to by wychodziło 10 kw /dobę. Jak miałem bojler to w lecie tyle wychodziło ok 8-9 w II strefie i 1 kwh w dziennej, ale ja mam tylko 2 laptopy i 2 tv więc nie zużywam duzo prądu całe agd było wymienione na ++. Dużo zależy od ilości osób. Teraz to nie licząc ogrzewania PC cuw pobiera w tej chwili ok 2 kwh/dobę a w lecie może 0,6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xbinek 05.01.2020 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Dzisiaj 2.94 kWh z 1 kWp, oby tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 12.01.2020 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2020 Jak tam koledzy wasze uzyski styczniowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts