gawel 24.01.2020 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 Wczorajszego dnia otrzymałem rozliczenie za ee z PGE za 2019 (instalacja 3,6 kWp) produkcja 4279,71 kWh(wg danych Fronius) Do zapłaty 80,89 zł czyli z wcześniejszym rachunkiem 115 zł. Taryfa G11 ilość pozostała do rozliczenia 906 kWh no własnie czy to stan zamierzony i docelowy? Jeżeli tak to gratuluję inwestycji propublico bono , jub inaczej lodzika dla sąsiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.01.2020 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 no własnie czy to stan zamierzony i docelowy? Jeżeli tak to gratuluję inwestycji propublico bono , jub inaczej lodzika dla sąsiada Dziękuję, cel jak najbardziej zamierzony, bo jak wiadomo instalacja była liczona i wyszło 3,25kWp założyłem 3,6 z falownikiem 3,7 fronius-a. Miał być naddatek 20% na "darowiznę" Później okazało się, że i grzać cwu chcę prądem (nie gazem) dołożyłem 1f falownik 3,4kW ( 3,6kWp), teraz jak widzę ten "nadmiar" to myślę o PC lub klimatyzacji, wszystko zależy od chęci do pracy;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 24.01.2020 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 Dziękuję, cel jak najbardziej zamierzony, bo jak wiadomo instalacja była liczona i wyszło 3,25kWp założyłem 3,6 z falownikiem 3,7 fronius-a. Miał być naddatek 20% na "darowiznę" Później okazało się, że i grzać cwu chcę prądem (nie gazem) dołożyłem 1f falownik 3,4kW ( 3,6kWp), teraz jak widzę ten "nadmiar" to myślę o PC lub klimatyzacji, wszystko zależy od chęci do pracy;). Po prostu zużywasz mało prądu i bardzo dobrze należy się cieszyć. Instalację masz bardzo zbliżoną mocą do mojej a ja gzreję dom prądem a pc mam do tylko do cuw na razie z tym że ja korzystam z taryfy g12w zamierzam zmniejszyć zużycie pradu z 7mwh do 5,5 mwh montując klimę w salonie do ogrzewania i zmniejszając moc grzejników tym samym z 6 kw do 4kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.01.2020 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 Dzisiaj do południa było ładne Słońce i temperatura bliska Zero. Produkcja...żarło, żarło i ....zdechło ale zawsze coś Wykresy z każdym dniem - parabola robi się w podstawie coraz szersza. 10,83 kWh z 3,6 kWp .... 3 kWh z kWp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 24.01.2020 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 Dzisiaj do południa było ładne Słońce i temperatura bliska Zero. Produkcja...żarło, żarło i ....zdechło ale zawsze coś [ATTACH=CONFIG]439896[/ATTACH] Wykresy z każdym dniem - parabola robi się w podstawie coraz szersza. 10,83 kWh z 3,6 kWp .... 3 kWh z kWp u mnie 7 kwh ale dach płaski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.01.2020 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 u mnie 7 kwh ale dach płaski U mnie jak wiesz więcej niż 30* Ale z tej instalacji wsch/zachód to dzisiaj też pojawiło się 5,57kWh Więc więcej niż 50%...co świadczy , że Słonko coraz wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 24.01.2020 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 U mnie jak wiesz więcej niż 30* Ale z tej instalacji wsch/zachód to dzisiaj też pojawiło się 5,57kWh Więc więcej niż 50%...co świadczy , że Słonko coraz wyżej. [ATTACH=CONFIG]439897[/ATTACH] Napisz proszę łopatologicznie starszemu panu jak wkleić screen falownika na forum bo za cholere nie wiem chyba ze zrobię zdjęcie ekranu komórką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.01.2020 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 Napisz proszę łopatologicznie starszemu panu jak wkleić screen falownika na forum bo za cholere nie wiem chyba ze zrobię zdjęcie ekranu komórką Bez przesady"staremu" co ja mam powiedzieć mając dzieci przed 30-stką. Ja to robię jednym przyciskiem - PrtScn . Wklejam do Painta ekran funkcją wklej, wycinam interesujący mnie fragment, wklejam w nowy plik zapisuję jako jpg i dodaję do posta jako zdjęcie:wiggle:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 24.01.2020 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 Bez przesady"staremu" co ja mam powiedzieć mając dzieci przed 30-stką. Ja to robię jednym przyciskiem - PrtScn . Wklejam do Painta ekran funkcją wklej, wycinam interesujący mnie fragment, wklejam w nowy plik zapisuję jako jpg i dodaję do posta jako zdjęcie:wiggle:. Ok spróbuję Moj kolega ze studiów jest ode mnie młodszy ma 48 lat a jego syn 32 jak twierdzi to było od pierwszego razu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 24.01.2020 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 (edytowane) Nowa instalacja tegoroczna 2,92Kwp tego roku południowy zachód. Jutro ma być słoneczko w Tarnowie więc powinno być lepiej. Innych nie dam bo mnie zjedzą trolle używki. Udało mi się dodać Edytowane 24 Stycznia 2020 przez tkaczor123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpiter79 24.01.2020 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 U mnie dziś 10,47kWh z 3,63 kWp. Nie jest to rekord w tym roku, ale nie jest źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.01.2020 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 Bez przesady - co my winni , że nie ma Słońca. Ja traktuje ten wątek tylko w celach informacyjnych, aby ktoś kto tylko chce spojrzał i zobaczył jak to wygląda. Są dni że instalacja po prostu się włączy i jest "0" nie produkuje , albo tylko tyle aby się uruchomić. W styczniu był taki dzień, że wyprodukowała 250 Wh Jak obserwowałem dzisiejsze niebo w PL, to i tak miałem szczęście co do pogody bo cała północ była pod chmurami cały dzień. Zresztą jak już wcześniej zamieszczałem mapę i tak mój obszar ma największe uzyski na m2. Mogę tylko napisać , że moja instalacja choć nie spełniła do końca tej normy to jest bardzo blisko;) W styczniu do tej pory też parę urządzeń może pracować za free, a jak wiadomo i świąteczne oświetlenie i parę innych ozdób pobiera trochę ee. Ważne , że działa i oby tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.01.2020 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 U mnie dziś 10,47kWh z 3,63 kWp. No to bardzo podobnie - a przecież u Ciebie zakłóceniem może być zanieczyszczone powietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpiter79 24.01.2020 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 Dziś mocno wiało, więc powietrze czystsze niż wczoraj. Ale dach nie centralnie na południe (+27'). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 25.01.2020 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2020 Witam, u mnie rekordowy w styczniu dzień, uzysk 17 kwh , dziś może być podobnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 26.01.2020 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2020 panowie, jak tam uzyski, bo u mnie styczeń jest już lepszy niż listopad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 26.01.2020 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2020 panowie, jak tam uzyski, bo u mnie styczeń jest już lepszy niż listopad ja mam płaski daszek i mój uzysk książkowy to 3-4% rocznego na dzisiejszy pochmurny dzień od 1 stycznia 61 kWh nie jest źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.01.2020 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2020 panowie, jak tam uzyski, bo u mnie styczeń jest już lepszy niż listopad U mnie również - listopad 120,36 ...styczeń 120,56 ( a dzień i miesiąc się jeszcze nie skończył) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KUBAS777 26.01.2020 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2020 Witam, u mnie rekordowy w styczniu dzień, uzysk 17 kwh , dziś może być podobnie... A jaki miałeś uzysk w grudniu i styczniu jak można wiedzieć? Pytam bo mam podobna wielkościowo instalacje ale na płasko i ciekawi mnie jak dużą różnicę robi nachylenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 26.01.2020 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2020 A jaki miałeś uzysk w grudniu i styczniu jak można wiedzieć? Pytam bo mam podobna wielkościowo instalacje ale na płasko i ciekawi mnie jak dużą różnicę robi nachylenie. Działa mi ta instalacja od końca października. Listopad - 147 a Grudzień już 165. Dach nachylenie 42 stopnie. Styczeń już parę dni temu pobił poprzednie miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts