Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Wczorajszego dnia otrzymałem rozliczenie za ee z PGE za 2019 (instalacja 3,6 kWp) produkcja 4279,71 kWh(wg danych Fronius)

Do zapłaty 80,89 zł czyli z wcześniejszym rachunkiem 115 zł. Taryfa G11 ilość pozostała do rozliczenia 906 kWh ;)

no własnie czy to stan zamierzony i docelowy? Jeżeli tak to gratuluję inwestycji propublico bono , jub inaczej lodzika dla sąsiada :cool:

no własnie czy to stan zamierzony i docelowy? Jeżeli tak to gratuluję inwestycji propublico bono , jub inaczej lodzika dla sąsiada :cool:

Dziękuję, cel jak najbardziej zamierzony, bo jak wiadomo instalacja była liczona i wyszło 3,25kWp założyłem 3,6 z falownikiem 3,7 fronius-a. Miał być naddatek 20% na "darowiznę"

Później okazało się, że i grzać cwu chcę prądem (nie gazem) dołożyłem 1f falownik 3,4kW ( 3,6kWp), teraz jak widzę ten "nadmiar" to myślę o PC lub klimatyzacji, wszystko zależy od chęci do pracy;).

Dziękuję, cel jak najbardziej zamierzony, bo jak wiadomo instalacja była liczona i wyszło 3,25kWp założyłem 3,6 z falownikiem 3,7 fronius-a. Miał być naddatek 20% na "darowiznę"

Później okazało się, że i grzać cwu chcę prądem (nie gazem) dołożyłem 1f falownik 3,4kW ( 3,6kWp), teraz jak widzę ten "nadmiar" to myślę o PC lub klimatyzacji, wszystko zależy od chęci do pracy;).

Po prostu zużywasz mało prądu i bardzo dobrze należy się cieszyć. Instalację masz bardzo zbliżoną mocą do mojej a ja gzreję dom prądem a pc mam do tylko do cuw na razie z tym że ja korzystam z taryfy g12w zamierzam zmniejszyć zużycie pradu z 7mwh do 5,5 mwh montując klimę w salonie do ogrzewania i zmniejszając moc grzejników tym samym z 6 kw do 4kw.

Dzisiaj do południa było ładne Słońce i temperatura bliska Zero.

Produkcja...żarło, żarło i ....zdechło ale zawsze coś:rolleyes:

[ATTACH=CONFIG]439896[/ATTACH]

Wykresy z każdym dniem - parabola robi się w podstawie coraz szersza.

10,83 kWh z 3,6 kWp .... 3 kWh z kWp

u mnie 7 kwh ale dach płaski

U mnie jak wiesz więcej niż 30*

Ale z tej instalacji wsch/zachód to dzisiaj też pojawiło się 5,57kWh

Więc więcej niż 50%...co świadczy , że Słonko coraz wyżej.

[ATTACH=CONFIG]439897[/ATTACH]

Napisz proszę łopatologicznie starszemu panu jak wkleić screen falownika na forum bo za cholere nie wiem chyba ze zrobię zdjęcie ekranu komórką :cool::bash:

Napisz proszę łopatologicznie starszemu panu jak wkleić screen falownika na forum bo za cholere nie wiem chyba ze zrobię zdjęcie ekranu komórką :cool::bash:

Bez przesady"staremu" co ja mam powiedzieć mając dzieci przed 30-stką.

Ja to robię jednym przyciskiem - PrtScn . Wklejam do Painta ekran funkcją wklej, wycinam interesujący mnie fragment, wklejam w nowy plik zapisuję jako jpg i dodaję do posta jako zdjęcie:wiggle:.

Bez przesady"staremu" co ja mam powiedzieć mając dzieci przed 30-stką.

Ja to robię jednym przyciskiem - PrtScn . Wklejam do Painta ekran funkcją wklej, wycinam interesujący mnie fragment, wklejam w nowy plik zapisuję jako jpg i dodaję do posta jako zdjęcie:wiggle:.

Ok spróbuję

Moj kolega ze studiów jest ode mnie młodszy ma 48 lat a jego syn 32 ;) jak twierdzi to było od pierwszego razu :rolleyes:

Bez przesady - co my winni , że nie ma Słońca.

Ja traktuje ten wątek tylko w celach informacyjnych, aby ktoś kto tylko chce spojrzał i zobaczył jak to wygląda. Są dni że instalacja po prostu się włączy i jest "0"

nie produkuje , albo tylko tyle aby się uruchomić:).

W styczniu był taki dzień, że wyprodukowała 250 Wh

Jak obserwowałem dzisiejsze niebo w PL, to i tak miałem szczęście co do pogody bo cała północ była pod chmurami cały dzień.

Zresztą jak już wcześniej zamieszczałem mapę i tak mój obszar ma największe uzyski na m2.

mapa nasłonecznienia.jpg

Mogę tylko napisać , że moja instalacja choć nie spełniła do końca tej normy to jest bardzo blisko;)

W styczniu do tej pory też parę urządzeń może pracować za free, a jak wiadomo i świąteczne oświetlenie i parę innych ozdób pobiera trochę ee.

naj.jpg

Ważne , że działa i oby tak dalej.

A jaki miałeś uzysk w grudniu i styczniu jak można wiedzieć? Pytam bo mam podobna wielkościowo instalacje ale na płasko i ciekawi mnie jak dużą różnicę robi nachylenie.

Działa mi ta instalacja od końca października. Listopad - 147 a Grudzień już 165. Dach nachylenie 42 stopnie. Styczeń już parę dni temu pobił poprzednie miesiące.