Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Czy aby na pewno?

Ilekroć sprawdzam to nie wychodzi powyżej 1300 (koło 1100 mam). Zresztą jak spojrzeć na kolor to byłoby nielogiczne.

Masz rację, coś musi się zawieszać w kalkulowaniu.

Teraz Moskwa ma 937kWp a za chwilę znowu 1260-1330kWp. Dziwne, może coś "psuje" bo lekko na zachód od napisu Moskwa mam ~933kWp a na wschód 1275kWp (nad napisem Moskwa).

PS To jest jakiś błąd kalkulatora bo lekko na wschód od Moskwy podaje

Yearly PV energy production [kWh]: 1313.89

Yearly in-plane irradiation [kWh/m2]: -3106.09

a na zachód

Yearly PV energy production [kWh]: 924.09

Yearly in-plane irradiation [kWh/m2]: 1139.09

Edytowane przez d7d
PS

Czy aby na pewno?

Ilekroć sprawdzam to nie wychodzi powyżej 1300 (koło 1100 mam). Zresztą jak spojrzeć na kolor to byłoby nielogiczne.

Bo w Moskwie podają w prognozie temperatury wewnętrzne w pomieszczeniu, Co do naświetlenia to pewno też jest jakiś haczyk.

U mnie dziś pierwszy w pełni słoneczny dzień od dawna , wynik 4,5 kWh na 1 kWp , jak na początek lutego jest dobrze :-)

No ładnie , u mnie z południowej 4,37 kW/kWp, ale i tak całość instalacji 23,24 kWh to jak na zużycie dzienne ...duży zapas.

dzisiaj.jpg

Polska wschodnia, temp -4*C, ma panelach +16*C

No ładnie , u mnie z południowej 4,37 kW/kWp, ale i tak całość instalacji 23,24 kWh to jak na zużycie dzienne ...duży zapas.

[ATTACH=CONFIG]440529[/ATTACH]

Polska wschodnia, temp -4*C, ma panelach +16*C

Jeżeli dobrze widzę to miałeś 4kW na falowniku po godz12 ?

No ...

Sytuacja się u mnie w końcu rozwija - pykło dzisiaj 21kWh...

Ty chyba masz panele pod małym kątem i na południe. Jeżeli tak to w lecie porządzisz.Tylko nie oczekuj, że ktoś będzie Cię łechtał jak Ty Arturo, bo jeszcze byś or... dostał. (sam go o to pytałeś, co by nie było). :sleep: