1igor1 12.02.2020 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 jest to możliwe przy dobrych panelach, gdyż one mają tolerancję mocy tylko na plus i to do 5%, czyli 310 +5% co daje 325,5W, więc jak masz optymalizery mocy, i dobre panele to jesz szansa uzyskać więcej mocy niż przewiduje nominalna moc paneli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.02.2020 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Przedwczoraj miaĺem 312w na panelu 305W południowym. Chmury ułożyły się tak, że będące między nimi słońce poświetlało je jak blendy.Trwało to jakieś 2 min, po czym jedną z chmurek przysłoniła Słońce i było po zabawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 12.02.2020 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 (edytowane) jest to możliwe przy dobrych panelach, gdyż one mają tolerancję mocy tylko na plus i to do 5%, czyli 310 +5% co daje 325,5W, więc jak masz optymalizery mocy, i dobre panele to jesz szansa uzyskać więcej mocy niż przewiduje nominalna moc paneli Ani dodatnia tolerancja mocy, ani optymalizatory nie są odpowiedzialne za moc szczytową panela w takim stopniu jak warunki (temperatura otoczenia + wiatr + słońce + kąt padania promieni) w jakich panel pracuje. Moc panela wzrasta o dany % ponad max wraz ze spadkiem temperatury panela poniżej 25°C . Zresztą pisałem już od tym. Edytowane 12 Lutego 2020 przez enermos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 13.02.2020 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 to jest oczywiste, ale mając optymalizery w optymalnych warunkacj czyli chodno a słonecznie czyli kwiecień maj, jesteśmy wstanie z panela wyciągnąć większą moc niż znamionowa, oczywiście przez kilka chwil tylko, ale jest to możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 13.02.2020 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Ni zawsze jest do czego to wifi podłączyć u mnie hula na njumobile, nie ma nic innego do wyboru kart sim, takiej żeby do modemu włożyć, tam u was nie znają?!? No bez przesady... ale czekaj, to przecież dodatkowe koszta są.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 13.02.2020 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 kart sim, takiej żeby do modemu włożyć, tam u was nie znają?!? No bez przesady... ale czekaj, to przecież dodatkowe koszta są.... są modemy USB lub można korzystać z hotspota w telefonie, ale na takim internecie falownik nie pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 13.02.2020 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 (edytowane) to jest oczywiste, ale mając optymalizery w optymalnych warunkacj czyli chodno a słonecznie czyli kwiecień maj, jesteśmy wstanie z panela wyciągnąć większą moc niż znamionowa, oczywiście przez kilka chwil tylko, ale jest to możliwe Wyjaśnię bo się nie wystarczająco precyzyjnie wypowiedziałem. Aby takie zjawisko o którym piszesz miało miejsce, instalacja musiałaby być oparta o falownik nie wyposażony w MPPT (solaredge?). W pozostałych przypadkach (pewnie 90% instalacji w polsce) optymalizator będzie powodował stratę mocy (oczywiście w przypadku braku zacienienia). Podsumowując: Optymalizator w instalacji z falownikiem wyposażonym w MPPT ma za zadanie zminimalizować stratę spowodowaną zacienieniem - nic ponad to. Edytowane 13 Lutego 2020 przez enermos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.02.2020 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Wyjaśnię bo się nie wystarczająco precyzyjnie wypowiedziałem. Aby takie zjawisko o którym piszesz miało miejsce, instalacja musiałaby być oparta o falownik nie wyposażony w MPPT (solaredge?). W pozostałych przypadkach (pewnie 90% instalacji w polsce) optymalizator będzie powodował stratę mocy (oczywiście w przypadku braku zacienienia). Podsumowując: Optymalizator w instalacji z falownikiem wyposażonym w MPPT ma za zadanie zminimalizować stratę spowodowaną zacienieniem - nic ponad to. Z jakiego powodu optymalizator będzie powodował stratę? Każdy optymalizator czy wybrane typy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 13.02.2020 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Z jakiego powodu optymalizator będzie powodował stratę? Każdy optymalizator czy wybrane typy? Tak, każdy. Nie zagłębiając się w szczegóły. Pracy optymalizatora towarzyszą straty mocy, tak samo jak pracy falownika. Te urządzenia nie mają sprawności 100% tylko np 98%... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 13.02.2020 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 (edytowane) Wyjaśnię bo się nie wystarczająco precyzyjnie wypowiedziałem. Aby takie zjawisko o którym piszesz miało miejsce, instalacja musiałaby być oparta o falownik nie wyposażony w MPPT (solaredge?). W pozostałych przypadkach (pewnie 90% instalacji w polsce) optymalizator będzie powodował stratę mocy (oczywiście w przypadku braku zacienienia). Podsumowując: Optymalizator w instalacji z falownikiem wyposażonym w MPPT ma za zadanie zminimalizować stratę spowodowaną zacienieniem - nic ponad to. może ja też nie jasno napisałem, oczywiście chodziło mi o solaredga i jego optymalizery, nie tigo Edytowane 13 Lutego 2020 przez 1igor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 13.02.2020 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 są modemy USB lub można korzystać z hotspota w telefonie, ale na takim internecie falownik nie pójdzie. pójdzie i chodzą tak na pewno froniusy, sma i solaredge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matahari89 13.02.2020 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Z marnej instalacji 2,92 kWp w styczniu było 123kWh, w lutym na tą chwilę 52kWh. Znajomy ma Tracker i bije mnie na głowę , jak i inne moje instalację pod względem wydajności:]. No tak tylko ciekawe w jakiej cenie zainstalował ten trackier - być może gdyby przeznaczył te sumę na większą ilość paneli miałby lepsze uzyski niż z trackierem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 13.02.2020 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 No tak tylko ciekawe w jakiej cenie zainstalował ten trackier - być może gdyby przeznaczył te sumę na większą ilość paneli miałby lepsze uzyski niż z trackierem. Nie wiem nie interesuje mnie to bo to nie moja $$$ beton z betoniarni konstrukcją spawana z profili zamkniętych produkcja własna. Pewnie z 4 tys na materiały wydał. Jak cię to interesuje to mogę się dopytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mibas 13.02.2020 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 to jest oczywiste, ale mając optymalizery w optymalnych warunkacj czyli chodno a słonecznie czyli kwiecień maj, jesteśmy wstanie z panela wyciągnąć większą moc niż znamionowa, oczywiście przez kilka chwil tylko, ale jest to możliwe wytłumacz to mojej instalacji, bo nie mam żadnych optymalizatorów, panele o mocy nominalnej 4480W, a falownik raportuje, że w tym miesiącu maksymalna chwilowa moc oddawana wyniosła 5000W.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 14.02.2020 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 (edytowane) wytłumacz to mojej instalacji, bo nie mam żadnych optymalizatorów, panele o mocy nominalnej 4480W, a falownik raportuje, że w tym miesiącu maksymalna chwilowa moc oddawana wyniosła 5000W.. no to tylko zazdrościć takiej instalacji i tak dobrych paneli które dały aż 10% więcej mocy i to w lutym z drugiej strony czemu masz przewymiarowany falownik względem paneli- mało optymalne rozwiązanie w polsce Edytowane 14 Lutego 2020 przez 1igor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.02.2020 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 z drugiej strony czemu masz przewymiarowany falownik względem paneli- mało optymalne rozwiązanie w Polsce Ja też mam przewymiarowany, ale bardzo niewiele 3,6 w panelach oraz 3,7 falownik i jakoś nie zauważam żadnej straty, a nawet ....w ubiegłym roku 4280kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 14.02.2020 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 ty masz przewymiarowany o 100W, a kolega mibas, zakładając że ma falownik 5kW to o 520W. czym większy falownik, tym później startuje między innymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 14.02.2020 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 czym większy falownik, tym później startuje między innymi Nieprawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 14.02.2020 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 to porównaj sobie np 4,5; 5 i 6 froniusa zakres napięć 5 ma Zakres napięć MPP (Umpp min – Umpp max)163 - 800 V6 Zakres napięć MPP (Umpp min – Umpp max)195 - 800 V4,5 Zakres napięć MPP (Umpp min – Umpp max)150 - 800 V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 14.02.2020 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 to porównaj sobie np 4,5; 5 i 6 froniusa zakres napięć 5 ma Zakres napięć MPP (Umpp min – Umpp max) 163 - 800 V 6 Zakres napięć MPP (Umpp min – Umpp max) 195 - 800 V 4,5 Zakres napięć MPP (Umpp min – Umpp max) 150 - 800 V To policz ile VDC "dają" panele np 310Wp. Można przyjąć, że ok 30-35VDC w MPP. Jaki to ma wpływ na start inwertera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts