Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

jest to możliwe przy dobrych panelach, gdyż one mają tolerancję mocy tylko na plus i to do 5%, czyli 310 +5% co daje 325,5W, więc jak masz optymalizery mocy, i dobre panele to jesz szansa uzyskać więcej mocy niż przewiduje nominalna moc paneli

Ani dodatnia tolerancja mocy, ani optymalizatory nie są odpowiedzialne za moc szczytową panela w takim stopniu jak warunki (temperatura otoczenia + wiatr + słońce + kąt padania promieni) w jakich panel pracuje.

Moc panela wzrasta o dany % ponad max wraz ze spadkiem temperatury panela poniżej 25°C . Zresztą pisałem już od tym.

Edytowane przez enermos

to jest oczywiste, ale mając optymalizery w optymalnych warunkacj czyli chodno a słonecznie czyli kwiecień maj, jesteśmy wstanie z panela wyciągnąć większą moc niż znamionowa, oczywiście przez kilka chwil tylko, ale jest to możliwe

Wyjaśnię bo się nie wystarczająco precyzyjnie wypowiedziałem.

Aby takie zjawisko o którym piszesz miało miejsce, instalacja musiałaby być oparta o falownik nie wyposażony w MPPT (solaredge?).

W pozostałych przypadkach (pewnie 90% instalacji w polsce) optymalizator będzie powodował stratę mocy (oczywiście w przypadku braku zacienienia).

Podsumowując:

Optymalizator w instalacji z falownikiem wyposażonym w MPPT ma za zadanie zminimalizować stratę spowodowaną zacienieniem - nic ponad to.

Edytowane przez enermos

Aby takie zjawisko o którym piszesz miało miejsce, instalacja musiałaby być oparta o falownik nie wyposażony w MPPT (solaredge?).

W pozostałych przypadkach (pewnie 90% instalacji w polsce) optymalizator będzie powodował stratę mocy (oczywiście w przypadku braku zacienienia).

Podsumowując:

Optymalizator w instalacji z falownikiem wyposażonym w MPPT ma za zadanie zminimalizować stratę spowodowaną zacienieniem - nic ponad to.

Z jakiego powodu optymalizator będzie powodował stratę?

Każdy optymalizator czy wybrane typy?

Podsumowując:

może ja też nie jasno napisałem, oczywiście chodziło mi o solaredga i jego optymalizery, nie tigo

Edytowane przez 1igor1

Z marnej instalacji 2,92 kWp w styczniu było 123kWh, w lutym na tą chwilę 52kWh.

Znajomy ma Tracker i bije mnie na głowę , jak i inne moje instalację pod względem wydajności:].

No tak tylko ciekawe w jakiej cenie zainstalował ten trackier - być może gdyby przeznaczył te sumę na większą ilość paneli miałby lepsze uzyski niż z trackierem.

No tak tylko ciekawe w jakiej cenie zainstalował ten trackier - być może gdyby przeznaczył te sumę na większą ilość paneli miałby lepsze uzyski niż z trackierem.

Nie wiem nie interesuje mnie to bo to nie moja $$$ beton z betoniarni konstrukcją spawana z profili zamkniętych produkcja własna. Pewnie z 4 tys na materiały wydał. Jak cię to interesuje to mogę się dopytać.

to jest oczywiste, ale mając optymalizery w optymalnych warunkacj czyli chodno a słonecznie czyli kwiecień maj, jesteśmy wstanie z panela wyciągnąć większą moc niż znamionowa, oczywiście przez kilka chwil tylko, ale jest to możliwe

wytłumacz to mojej instalacji, bo nie mam żadnych optymalizatorów, panele o mocy nominalnej 4480W, a falownik raportuje, że w tym miesiącu maksymalna chwilowa moc oddawana wyniosła 5000W..

wytłumacz to mojej instalacji, bo nie mam żadnych optymalizatorów, panele o mocy nominalnej 4480W, a falownik raportuje, że w tym miesiącu maksymalna chwilowa moc oddawana wyniosła 5000W..

no to tylko zazdrościć takiej instalacji i tak dobrych paneli które dały aż 10% więcej mocy i to w lutym

z drugiej strony czemu masz przewymiarowany falownik względem paneli- mało optymalne rozwiązanie w polsce

Edytowane przez 1igor1

z drugiej strony czemu masz przewymiarowany falownik względem paneli- mało optymalne rozwiązanie w Polsce

Ja też mam przewymiarowany, ale bardzo niewiele 3,6 w panelach oraz 3,7 falownik i jakoś nie zauważam żadnej straty, a nawet ....w ubiegłym roku 4280kWh.

to porównaj sobie np 4,5; 5 i 6 froniusa zakres napięć

5 ma Zakres napięć MPP (Umpp min – Umpp max)

163 - 800 V

6 Zakres napięć MPP (Umpp min – Umpp max)

195 - 800 V

4,5 Zakres napięć MPP (Umpp min – Umpp max)

150 - 800 V

To policz ile VDC "dają" panele np 310Wp. Można przyjąć, że ok 30-35VDC w MPP. Jaki to ma wpływ na start inwertera?