Wujor 18.02.2020 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Faktycznie...rano ładnie żarło, potem tylko gorzej. No nic. Nie poddajemy się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 18.02.2020 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Panowie, taka wielka prośba. Miesiąc temu znalazłam chyba tutaj (albo na forum elektrody) taką zagraniczną stronkę, gdzie podawało się współrzędne kąt nachylenia i stronę świata paneli, a program obliczał teoretyczną produkcję prądu. Szukam już od godziny i za nic nie mogę znaleźć, jakby diabeł ogonem przykrył. Pomoże ktoś? PVGIS? https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html#PVP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 18.02.2020 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Mój pacjent też dzisziaj zszedł Kuźwa co za dzień mój pacjent właśnie przeszedł gradobicie :sick: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanowska 18.02.2020 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 (edytowane) @Jastrząb - właśnie tę już znalazłam, ale była jeszcze taka jedna, z taką ładniejszą grafiką - ustawiało się lokalizację, a potem myszką określało się azymut i automatycznie wyliczało co i jak. Nie wiem, jak to opisać dokładnie... @gaweL - JAK TO?? Edytowane 18 Lutego 2020 przez Stanowska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 18.02.2020 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 @Jastrząb - właśnie tę już znalazłam, ale była jeszcze taka jedna, z taką ładniejszą grafiką - ustawiało się lokalizację, a potem myszką określało się azymut i automatycznie wyliczało co i jak. Nie wiem, jak to opisać dokładnie... @gaweL - JAK TO?? Padał grad kilka minut temu na szczęście dość drobny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanowska 18.02.2020 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Eeeee... no to nie strasz! Myślałam, że coś się uszkodziło. Rozumiem, że panele nawet nie draśnięte takim malutkim gradem i tylko się ładnie umyły?Grad to jest właśnie jedyna rzecz, której się obawiam w związku z zainstalowaniem paneli. A u mnie jeszcze pochylenie dachu tylko 15 stopni, więc siła gradu padająca na panel na pewno większa, aniżeli na typowym dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 18.02.2020 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 @Jastrząb - właśnie tę już znalazłam, ale była jeszcze taka jedna, z taką ładniejszą grafiką - ustawiało się lokalizację, a potem myszką określało się azymut i automatycznie wyliczało co i jak. Nie wiem, jak to opisać dokładnie... Ale tu masz to samo. Klikasz na miejsce na mapie. Wpisujesz kąt dachu, ino azymut trzeba z palca wpisać, ale to się bez doktoratu z matematyki da zrobić. Jedynie pamiętaj że tam nie jest azymut geograficzny tylko odchylenie od południa w stopniach. Czyli wsch czy zachód do -90 i 90 stopni. Nie wiem o jakiej stronie piszesz, ale w tym przypadku wyliczenie jest dodatkowo z uwzględnieniem pogody za X ostatnich lat, więc raczej na plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanowska 18.02.2020 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 (edytowane) @Jastrząb - przepraszam, ale to jest właśnie TA strona. Nie zauważyłam tego "widnokręgu", gdzie można najechać myszką i pokazuje odchylenie od południa. DZIĘKI!U mnie z instalacji 7kW przy odchyleniu 80* względem południa na zachód i pochyleniu dachu 15*, wyliczyło około 6000 kWh. Ale bloki mi zasłaniają trochę w zimowych miesiącach światło. Z tym, że te miesiące są akurat mało produktywne, więc liczę na około 5500kWh rocznie. To chyba tak średnio nie najgorzej, co? Są ludzie na forum, którzy mają gorszy współczynnik? Edytowane 18 Lutego 2020 przez Stanowska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 18.02.2020 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Z tej strony na mojej instalacji wychodzi rocznie 3400kWh. Pewnie będzie bliżej 3300kWh gdyż trochę rano jaskółka broi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanowska 18.02.2020 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 No to elegancko! Ja pytałam, czy ma ktoś gorzej ode mnie, bo że większość ma lepiej, to wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 18.02.2020 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 No to elegancko! Ja pytałam, czy ma ktoś gorzej ode mnie, bo że większość ma lepiej, to wiem W jakim sensie? Jeżeli chodzi o nachylenie to ja mam 9 stopni [ATTACH=CONFIG]440995[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanowska 18.02.2020 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 (edytowane) Nie nie, chodzi o całokształt - czyli wyliczenia z tej strony.U mnie z 7kW przewidywana produkcja wynosi 6000kWh minus moje przewidywalne straty zimą = teoretycznie 5500kWh/rok.Czyli ja z instalacji 7kW uzyskam 5500 rocznie. Czy ktoś ma proporcjonalnie gorzej? Czy to w miarę dobry wynik? o to mi się rozchodzi.EDIT:Ja wiem, że to tylko teoria, ale chcę sprawdzić na podstawie tego programu, ile osób zainwestowało w PV pomimo tego, iż zyski nie są optymalne. Edytowane 18 Lutego 2020 przez Stanowska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 18.02.2020 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 (edytowane) Nie nie, chodzi o całokształt - czyli wyliczenia z tej strony. U mnie z 7kW przewidywana produkcja wynosi 6000kWh minus moje przewidywalne straty zimą = teoretycznie 5500kWh/rok. Czyli ja z instalacji 7kW uzyskam 5500 rocznie. Czy ktoś ma proporcjonalnie gorzej? Czy to w miarę dobry wynik? o to mi się rozchodzi. EDIT: Ja wiem, że to tylko teoria, ale chcę sprawdzić na podstawie tego programu, ile osób zainwestowało w PV pomimo tego, iż zyski nie są optymalne. Szczerze to takie komplikowanie sobie życia bym nie wpadł, ja założyłem że instalacja ma obniżyć rachunki o minimum połowę i zwrócić się max w 4 lata i szczerze w dupie mam wyliczanki . PV są od południa i bez zacienień mogę więc liczyć na produkcję na poziomie ok 4200 kwh z mocy 3,92 kwp. mam takie wrażenia że szukasz dziury w całym , po prostu daj sobie z tą instalacja spokój i już . Powiedz co za różnica jaki będzie uzysk +/- 500 kwh rocznie? Te mapy uzysku są sprzed 15 lat teraz jest inaczej i korzystniej o czym piszą forumowicze średni uzysk to 110% mocy nominalnej/ Masz ogrzewanie elektryczne lub pc? Dopisałem Przy taryfie g12w i tak ewentualny deficyt produkcji PV dokupuje się po niskiej stawce wiec nie ma to znaczenia. Edytowane 18 Lutego 2020 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanowska 18.02.2020 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Masz rację. Za bardzo się nakręcam. Jutro przychodzą fachowcy i montują stelaż na dachu i jeszcze muszą wyburzyć komin (to wszystko na budynku gospodarczym). Ogrzewam dom gazem i mam kuchenkę gazową, ale prądu i tak pewnie zabraknie, bo w zeszłym roku założyłam klimatyzację. Rodzina 2+2. Panele mam mieć 340W half-cut, mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze.Już uciekam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 18.02.2020 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Masz rację. Za bardzo się nakręcam. Jutro przychodzą fachowcy i montują stelaż na dachu i jeszcze muszą wyburzyć komin (to wszystko na budynku gospodarczym). Ogrzewam dom gazem i mam kuchenkę gazową, ale prądu i tak pewnie zabraknie, bo w zeszłym roku założyłam klimatyzację. Rodzina 2+2. Panele mam mieć 340W half-cut, mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Już uciekam... O rany to niezła metamorfoza ale instalację masz bardzo dużą spoko, myślałem że ogrzewasz dom pradem i masz obawy. U mnie przy ogrzewaniu elektrycznym 4 kwp to świat i ludzie 7 to już by było za dużo. Trzymam kciuki i powodzenia i czekamy na fotorelację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 19.02.2020 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Masz rację. Za bardzo się nakręcam. Jutro przychodzą fachowcy i montują stelaż na dachu i jeszcze muszą wyburzyć komin (to wszystko na budynku gospodarczym). Ogrzewam dom gazem i mam kuchenkę gazową, ale prądu i tak pewnie zabraknie, bo w zeszłym roku założyłam klimatyzację. Rodzina 2+2. Panele mam mieć 340W half-cut, mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Już uciekam... Kilma ci zużyje napewno poniżej 800kWh, nie wiem ile teraz normalnie zużywasz prądu, ale te 7kWp spokojnie na dom nie ogrzewany prądem ci powinno starczyć, chyba że klima kupiona do grzania, to wtedy może braknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 19.02.2020 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 (edytowane) Dziś bez fanfar pierwszy dzień "życia" mojej instalacji. Mimo słabego słońca schowanego za cienką warstwą chmur instalacja nabiła 9,97 kWh. Wstała o 6.55 a poszła spać o 16.00. [ATTACH=CONFIG]441033[/ATTACH] Edytowane 19 Lutego 2020 przez kedlaw0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanowska 19.02.2020 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 (edytowane) Dzisiaj panowie zrobili konstrukcję na dachu pod 21 paneli w technologii HALF-CUT po 340W, co daje 7,14kW. Jak już wcześniej wspominałam, u mnie panele nie są pod optymalnym kątem i zysk będzie w granicach 5500 kWh. Mogę dołożyć dwa panele za 700 zł./sztuka i się zastanawiam, czy warto? Wtedy zysk będzie około 6000kWh,Falownik 6,6 kW, a łączna moc paneli wynosiłaby 7,6kW.Chodzi mi o to, że gdybym chciała później dołożyć te panele, to pewnie koszt za rok/za dwa będzie większy.Warto dołozyć dwa panele za 1400 zł? Edytowane 19 Lutego 2020 przez Stanowska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanowska 19.02.2020 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Dziś bez fanfar pierwszy dzień "życia" mojej instalacji. Mimo słabego słońca schowanego za cienką warstwą chmur instalacja nabiła 9,97 kWh. Wstała o 6.55 a poszła spać o 16.00. [ATTACH=CONFIG]441033[/ATTACH] Jak to bez fanfar? Fanfary się należą z dwóch powodów: 1) Instalacja ruszyła. 2) Nabiła całkiem dobry wynik. GRATULACJE PS. Gdyby moja tak zaczęła swój żywot, byłabym zadowolona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.02.2020 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Dzisiaj panowie zrobili konstrukcję na dachu pod 21 paneli w technologii HALF-CUT po 340W, co daje 7,14kW. Jak już wcześniej wspominałam, u mnie panele nie są pod optymalnym kątem i zysk będzie w granicach 5500 kWh. Mogę dołożyć dwa panele za 700 zł./sztuka i się zastanawiam, czy warto? Wtedy zysk będzie około 6000kWh, Falownik 6,6 kW, a łączna moc paneli wynosiłaby 7,6kW. Chodzi mi o to, że gdybym chciała później dołożyć te panele, to pewnie koszt za rok/za dwa będzie większy. Warto dołozyć dwa panele za 1400 zł? Ja miale podobny dylemat tzn ilośc paneli ta sama 14 ale moc panela inna albo poli 380 albo mono 310 różnica w mocy 420 watów za 2 tys ale pozostałem przy poli bo ma lepsze opinie iza 2 tys kupię klimatyzator dopłacę za montarz i zmniejsze zużycie o 1,5 mwh na rok i to mi sie opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts