Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Dzisiaj panowie zrobili konstrukcję na dachu pod 21 paneli w technologii HALF-CUT po 340W, co daje 7,14kW.

Jak już wcześniej wspominałam, u mnie panele nie są pod optymalnym kątem i zysk będzie w granicach 5500 kWh. Mogę dołożyć dwa panele za 700 zł./sztuka i się zastanawiam, czy warto? Wtedy zysk będzie około 6000kWh,

Falownik 6,6 kW, a łączna moc paneli wynosiłaby 7,6kW.

Chodzi mi o to, że gdybym chciała później dołożyć te panele, to pewnie koszt za rok/za dwa będzie większy.

Warto dołozyć dwa panele za 1400 zł?

A jakie masz zuzycie roczne prądu? Przypomnije prosze.

Jeśli szacujesz produkcje z pvgis, to wiedz jedną ważną rzecz.

Tam jest jeden parametr - straty, do wpisania. Domyślnie jest tam wspiane 14%. Prawdopodobnie jest to dużo. Nie umiem się do niego odnieść niestety.

Ale w 2019 moja instalacja zrobiła około 15% więcej niż pvgis pokazywał. Ile to zasługa słonecznego roku, a ile przeszacowanego parametru "strata", tego nie umiem powiedzieć.

Jeśli instalacja zrobi Ci 10% wiecej niż PVGIS pokazuje, a potrafisz tą energię zuzyć nawet przy 2 dodatkowych panelach, masz kasę i miejsce na dachu to ja bym brał.

Dokładanie paneli po czasie może być trudne jeśli identyczny model o takich samaych parametrach elektrycznych i /lub wyglądzie nie będzie już dostepny.

Jak wsadzisz panel o innych parametrach elektrycznyhc (niższy prąd) to ten panel odpowiednio zmiejszy produkcję z postałych z którymi jest połaczony.

Od 16.08.2019 do 05.02.2020 zużycie 3227 kWh. W okresie przejściowym ogrzewałam klimatyzacją. Czyli wyjdzie pewnie gdzieś około 6000 kWh na rok. Trochę krucho z kasą.

Chyba jednak przekonałeś mnie późniejszą niedostępnością tych samych modeli.

Pozdrawiam.

Jak będziesz rozbudowywać pół roku póxniej to pewnie znajdziesz takie same. Ale jak będą z innej palety to już kolor może być odrobine inny. Nie wiem jak tam u Ciebie z estetyką ;-)

jak rozbudowa za 2 lata, to stawiam, że nie znajdziesz identycznych. Inne będą działały, jesli kupisz "lepsze" od starych.

Nie kupi jak nie przedstawi zaświadczenia. Samodzielnie to można było dwa lata temu.

Ciekawostka ponieważ zgodnie z Dz.U.2017 poz. 1567 od 01.01.2018 wystarczy oświadczenie kupującego że klima będzie zainstalowana przez ekipę z Fgaz. :wiggle:

Wypożyczenie pompy próżniowej do instalacji klimy w cenie ;)

Edytowane przez marcinbbb

Nie nie świadczę takich usług. Po prostu wiem jakie są ceny w moim regionie. Nie zasmiecajmy tego wątku.

To po kiego wafla wjeżdżasz nam z ceną 700 PLN?

Kiedy wiem że mój sąsiad zrobi to za 450 PLN i wiem że zrobi to dobrze bo martwą lodówkę ocucił a serwis mówił że trza nową i nadal chodzi 10 urodziny miała.

Wybebeszył znalazł wyciek, zalutował i lodówka chodzi jak złoto.

Jak będziesz rozbudowywać pół roku póxniej to pewnie znajdziesz takie same. Ale jak będą z innej palety to już kolor może być odrobine inny. Nie wiem jak tam u Ciebie z estetyką ;-)

jak rozbudowa za 2 lata, to stawiam, że nie znajdziesz identycznych. Inne będą działały, jesli kupisz "lepsze" od starych.

lepszych też nie może kupić, bo mppt będzie szaleć, panele muszą mieć tę samą moc, napięcie i charakterystykę I-V,

To po kiego wafla wjeżdżasz nam z ceną 700 PLN?

Kiedy wiem że mój sąsiad zrobi to za 450 PLN i wiem że zrobi to dobrze bo martwą lodówkę ocucił a serwis mówił że trza nową i nadal chodzi 10 urodziny miała.

Wybebeszył znalazł wyciek, zalutował i lodówka chodzi jak złoto.

Dla Ciebie to może zrobić za flaszkę mi to lata ile zapłacisz.

Napisałem ile kosztuje a czy to zrobi Mietek, Franek, Antek na fuche za xx zł to twój zysk.

Nic tylko nosić dobrego sąsiada na rękach bo zawsze pomoże.

Dziś cały dzień ma padać więc zyski będą małe,

lepszych też nie może kupić, bo mppt będzie szaleć, panele muszą mieć tę samą moc, napięcie i charakterystykę I-V,

Nie jestem elektrykiem wieć proszę wytłumacz jak to MPPT będzie szaleć.

Bo na moją wiedzę charakterystyka napięciowa w stringu jest mało istotna. Jak mi się dzisiaj liść spadnie albo śniego zostanie na kawałku panelu to dioda może mi obciąć 1/5 panelu. Napiecie spadnie, choć prund będzie taki sam. Takie coś jest tożsame z panelem o innej charakterystyce napięciowej.

WIec jak dokładasz panel inny to grunt żeby nie miał mniejszego prądu, bo będzie pozostałe (stare) panele ciągnął w dół. jak będzie miał drastycznie wyższy prąd to też źle, bo się będzie niepotrebnie rozgrzewał co lat mu nie doda. Jak będzie miał ciut większy prąd, to tragedii nie powinno być.

http://www.instsani.pl/514/niedopasowanie-pradowe-paneli-pv