andrzeej 17.02.2019 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2019 (edytowane) Zazdraszam trochę, mam dach 30* kierunek dokładnie jak u ciebie, ale i trochę lasu od wschodu i zachodu, dzisiaj 14,66kWh z 5,13kWp. @CityMatic, wnioskuję, że masz zacienienia? U mnie też 30* aczkolwiek wydaję mi się iż smog mocno ograniczona promieniowanie słoneczne w moim regionie. Udostępniasz swoją instalacje on-line? Edytowane 17 Lutego 2019 przez andrzeej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.02.2019 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2019 Zazdraszam trochę, mam dach 30* kierunek dokładnie jak u ciebie, ale i trochę lasu od wschodu i zachodu, dzisiaj 14,66kWh z 5,13kWp. @CityMatic, wnioskuję, że masz zacienienia? Nie, ja mam tylko 12 paneli, 3,6kWp mocy paneli. Uważam, że z tej powierzchni to dobry wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 17.02.2019 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2019 U mnie też 30* aczkolwiek wydaję mi się iż smog mocno ograniczona promieniowanie słoneczne w moim regionie. Udostępniasz swoją instalacje on-line?Nie, bo nie mam chyba uprawnień na falowniku aby dodać do PV monitora, nie widzę opcji aby go dodać tak jak w instrukcji na PV monitorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 17.02.2019 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2019 Nie, ja mam tylko 12 paneli, 3,6kWp mocy paneli. Uważam, że z tej powierzchni to dobry wynik. Zjadło mi trochę, miało być, że wnioskuję, że NIE masz zacienienia na panelach bo wynik masz bardzo dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.02.2019 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2019 Zjadło mi trochę, miało być, że wnioskuję, że NIE masz zacienienia na panelach bo wynik masz bardzo dobry. O'K, Ja też się cieszę z wyników, liczę na 100 % zwrot po 7 latach i 5mc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 18.02.2019 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 No ładnie wam idzie, ja mam nową od 10 dni, dzisiaj dała 25, wczoraj 26, moc niby 10Wp, ale dach wschód całkiem, za 10 dni mam ledwie 155kwh słaboMoże to się rozkręci :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.02.2019 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Dzisiejszego dnia pobiłem rekord od czasu instalacji:lol2: i zarazem lutego 17,1 kWh z 3,6kWp ps: będę pisał z jakiej mocy paneli bo łatwiej jest porównać, nikt nie musi szukać ile to tego "gość" ma :)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzeej 19.02.2019 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Dzisiejszego dnia pobiłem rekord od czasu instalacji:lol2: i zarazem lutego 17,1 kWh z 3,6kWp ps: będę pisał z jakiej mocy paneli bo łatwiej jest porównać, nikt nie musi szukać ile to tego "gość" ma :)Pozdrawiam Jaki masz kąt "natarcia" dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.02.2019 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Jaki masz kąt "natarcia" dachu? kąt dachu 34,2* kierunek na południe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 25.02.2019 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Dzisiaj 21,2 kWh : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.02.2019 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 U mnie 15,22 kWh z 3,6kWp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 25.02.2019 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 (edytowane) U mnie 15,22 kWh z 3,6kWp [ATTACH=CONFIG]427393[/ATTACH] Masz inny podlicznik do mierzenia tego ?, niby masz więcej produkcji niz ja przed 17 ale start jest o podobnej godzinie ale róznica jest jakas mała przy praktycznie dwukrotnej roznicy PV. Mam watpliwosci do tego co pokazuje Twoj falownik (ja mam weryfikacje na drugim podliczniku i praktycznie sie zgadza z tym co pokazuje falownik). Podobnie wczesniej miales 17kWh z 3,6 kWp a mi sie dopiero teraz udaje wyniki osiagac, wiec albo masz mega efektywny falownik albo nie pokazuje strat własnych. EDYTA: jeszcze od kiedy masz instalacje ? EDYTA 2 pisze o watplwiosciach bo wyniki z ub. roku mialem naprawde super (pomimo zacienienia listopad - styczen) a wyglada na to ze masz o jakies 20-30 % bardziej efektywna instalacje. Z ub roku wyszło mi 1 092,7kW z 1kWp Edytowane 25 Lutego 2019 przez gogush Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 25.02.2019 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 U mnie dziś ze słońcem szału nie było ale z 7,2kWs wytargalo 25kWh, i co najważniejsze z dnia na dzień będzie więcej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.02.2019 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Instalacja pracuje od 28.01.2019 i do dzisiaj wyprodukowała 206,14kWh co się zgadza na liczniku i w programie web. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 25.02.2019 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Instalacja pracuje od 28.01.2019 Ok no to jasne , trzeba poczekac z rok aby porównać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 25.02.2019 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 U mnie dziś ze słońcem szału nie było ale z 7,2kWs wytargalo 25kWh, i co najważniejsze z dnia na dzień będzie więcej.... I to sa bardzo zbliżone uzyski do mojej instalacji (ok, 3,5 kWh z 1kWp) u kolegi CityMatic jest o 35% wiecej (4,8kWh z 1kWp) - mam swoje podejrzenia co do tych wyników ale ok to nowa instalacja, poczekamy na rachunki kolegi za pol roku moze bedzie mozna jakos porownac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzeej 25.02.2019 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 I to sa bardzo zbliżone uzyski do mojej instalacji (ok, 3,5 kWh z 1kWp) u kolegi CityMatic jest o 35% wiecej (4,8kWh z 1kWp) - mam swoje podejrzenia co do tych wyników ale ok to nowa instalacja, poczekamy na rachunki kolegi za pol roku moze bedzie mozna jakos porownac Słuchaj uzysk zależy jeszcze od wieku czynników. Np kąt dachu jeśli masz "wyplaszczony" dach to teraz będzie słabiej niż u CityMatic kolega wspominał coś koło 35*. Region też ma znaczenia na południu Polski teraz jest odczuwalnie dłuży dzień niż na północy. U mnie było tak dwa dni jeden po drugim teraz w lutym jeden dzień piękne słońce ani jednej chmurki z 5kwp wyciągało prawie 18kwh. Drugi dzień pół dnia na przemian chóry i słońce plus dość silny wiatr który rozgonił smog i pomimo gorszych warnkow uzysk był ponad 20kwh. Fotowoltaika to nie sprint przez miesiąc tylko maraton przez rok i wtedy można porównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.02.2019 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Słuchaj uzysk zależy jeszcze od wieku czynników. Np kąt dachu jeśli masz "wyplaszczony" dach to teraz będzie słabiej niż u CityMatic kolega wspominał coś koło 35*. Region też ma znaczenia na południu Polski teraz jest odczuwalnie dłuży dzień niż na północy. U mnie było tak dwa dni jeden po drugim teraz w lutym jeden dzień piękne słońce ani jednej chmurki z 5kwp wyciągało prawie 18kwh. Drugi dzień pół dnia na przemian chóry i słońce plus dość silny wiatr który rozgonił smog i pomimo gorszych warnkow uzysk był ponad 20kwh. Fotowoltaika to nie sprint przez miesiąc tylko maraton przez rok i wtedy można porównać. Masz rację dla mojej miejscowości szerokość geograficzna to prawie 51* co przy dzisiejszym Słonku zapoczątkowało produkcję o 6:05 zresztą to widać. na wykresie nawet u kolegi wyżej później zaczęła pracę i wcześniej zakończyła. U mnie smogu nie ma i raczej nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 25.02.2019 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 (edytowane) Słuchaj uzysk zależy jeszcze od wieku czynników. Np kąt dachu jeśli masz "wyplaszczony" dach to teraz będzie słabiej niż u CityMatic kolega wspominał coś koło 35*. Region też ma znaczenia na południu Polski teraz jest odczuwalnie dłuży dzień niż na północy. U mnie było tak dwa dni jeden po drugim teraz w lutym jeden dzień piękne słońce ani jednej chmurki z 5kwp wyciągało prawie 18kwh. Drugi dzień pół dnia na przemian chóry i słońce plus dość silny wiatr który rozgonił smog i pomimo gorszych warnkow uzysk był ponad 20kwh. Fotowoltaika to nie sprint przez miesiąc tylko maraton przez rok i wtedy można porównać. mam 35 stopni na południe (teraz nie zacienione) uzysk 1092 kWh na 1 kWp podałem za cały rok 2018 (i to przy zacienieniu listopad styczen) . Wiec dalej roznica 35% to duzo . No ale moja instalacja ma juz 3 lata choc kolega powyzej ma podobny uzysk (zakaldam roznice +/- 10% , wynik +35% uznaje za rewelacyjny) EDYTA: moja szerokosc to 52* czyli jak pamietam z geografi roznica cos ok 110 km ? Smogu tez nie mam Edytowane 25 Lutego 2019 przez gogush Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 25.02.2019 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 ani jednej chmurki z 5kwp wyciągało prawie 18kwh. . To daje rowniez zblizony do mojego i kolegi powyzej wynik ~3,6 kWh z 1kWp czyli "w normie " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts